Linkit

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Taas tuli ansaittua 0,25 dollaria tekemättä mitään

Ansaitsin parissa tunnissa 0,25 dollaria tekemättä mitään. Iltapäivällä Bitcoin-lompakkoni arvo oli 82,51 USD, nyt jo 82,76 USD. On tämä rikastuminen nykyään helppoa!

Bitcoin-innostus meni itseltäni ohi, koska en ottanut sitä ajoissa vakavasti. Muistissa painoi yhä 1990-luvun eCash, jonka piti toimia internetin sähköisenä rahana. Sen suomalaiset edustajat ennustivat, että tulevaisuudessa jokainen voi rahastaa web-sivujensa kävijöiltä muutamia eCash-senttejä, jolloin niistä kertyy isoja summia.

Ajatus kuulosti jo silloin mahdottomalta ja toden totta, eCash kuoli nopeasti. Lompakkooni mätäni muutamia kymmeniä euroja. Se teki varovaiseksi.

Bitcoin on teknisesti kehittyneempi ja sen toteutustapa on suorastaan nerokas. Bitcoinilla voi siirtää rahaa maasta toiseen ilman pankkien tai muiden välikäsien apua. Pienellä kikkailulla Bitcoinin saa anonyymiksi, jolloin ostajan ja myyjän ei tarvitse lainkaan kohdata toisiaan. Mainio valuutta hämäräpuuhiin ja veronkiertoon siis.

Bitcoinin hurjat kurssiheilahtelut kertovat kuitenkin perustavaa laatua olevasta ongelmasta. Valuutan "arvo" on täysin spekulatiivinen ja siihen sijoitetut oikeat rahat voivat kadota nopeammin kuin Kreikan konkurssissa. Kuka haluaa maksaa Bitcoineilla kun ei tiedä, minkä arvoinen ostos huomenna on?

Mahdollisuus ansaita 0,25 dollaria parissa tunnissa tekemättä mitään (ja 20 dollaria vajaassa viikossa) riittänee pitämään kurssin liikkeessä jatkossakin. Niin kauan kuin volatiliteetti on tätä tasoa, se kiinnostaa spekulantteja, jotka yrittävät myydä kalliimmalla kuin itse ostivat. Ja niin kauan kuin valuutta kiinnostaa spekulantteja, harva haluaa käyttää sitä oikeisiin ostoksiin. Takaisinkytkentä on valmis.

Toisaalta kaikilla Bitcoinien ostajilla on samat tiedot arvoon vaikuttavista tekijöistä (ts. niitä ei ole), ja siksi heilahtelujen pitäisi lopulta tasaantua. Ehkä vaihtokurssin muutokset heijastelevatkin jatkossa yksin Bitcoinin saamaa mediahuomiota. Mitä useampi kuulee tästä uudesta mahdollisuudesta rikastua, sitä useampi haluaa ostaa kolikoita, ja tarjonnan ollessa rajoitettua hinta nousee... kunnes epäusko tai kielteinen uutisointi taas pudottaa kurssin.

Toinen kiinnostava näkökulma liittyy tietoturvaan. Kun raha on vain bittejä, nettirosvojen haittaohjelmat ottavat sen äkkiä maalitaulukseen. Bittirahasäilöihin on murtauduttu ja troijalaiset louhivat uutta rahaa koneen omistajan sitä tietämättä. Miksi enää varastaa pankkitunnuksia kun voi viedä suoraan rahaa?

Bitcoin on vain yksi sähköisen rahan tekniikka. Perimmäinen kysymys on kuitenkin tämä: voiko netissä toimiva virtuaaliraha, jota ei ole sidottu mihinkään, koskaan olla riittävän vakaa toimiakseen oikeana maksuvälineenä?

Jos vastaus on kyllä, maailman rahatalous voi mullistua yhtä paljon kuin media itsessään on mullistunut. Jos vastaus on ei, uudetkin virtuaalivaluutat kokevat lopulta eCashin kohtalon.

(Lisäys klo 21:50 - lompakossa nyt 83,71 USD eli kokonainen taala virtuaalirahaa ansaittu blogitekstin kirjoittamisen jälkeen. Uusi WinCapita on syntynyt?)

1 kommentti: