Linkit

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Windows 8 aloitusnäyttö on mainio

"Missä ihmeessä on start-nappula?" kysyy moni Windows 8:aan koneensa päivittänyt.

Microsoftilta on kieltämättä rohkea veto poistaa tämä keskeinen painike kokonaan. Eikä sitä saa takaisin millään yksinkertaisella asetuksella, vaan painike on tosiaan hävinnyt (no, apuohjelmia ja muita kiertoteitä toki löytyy).

Microsoftin ajatus on, ettei Start-nappulaa tarvita, koska uusi aloitusnäyttö tekee saman -- ja paljon muuta. Aloitusnäytön ja Startin idean oivaltaminen onkin ensi askel Windows 8:n ymmärtämiseen. Aloitusnäyttö on Start-painike.

Hämmennyksen jälkeen on myönnettävä, että uusi aloitusnäyttö on nerokas keksintö. Se on kuin kaksiulotteinen start-painike, jossa ohjelmalista laajenee myös vaakasuunnassa. Toinen parannus on tietenkin siinä, että kuvakkeet ovat dynaamisia ja voivat näyttää koko ajan päivittyvää tietoa. Kolmas hienous: kokonaisia ryhmiä voi nimetä ja siirtää hiirellä. Esimerkiksi arkipäivänä voi vasempaan reunaan siirtää töissä tarvittavat sovellukset, kun taas viikonloppuna siihen vedetään hupisovellukset ja omat linkit. Neljäs hienous on hakutoiminto, joka etsii ohjelman heti kun sen nimeä aletaan kirjoittaa. Erillistä hakukenttää ei tarvita.

Vaikka aloitusnäyttö on aivan uudenlainen, siihen päästään samoin kuin ennenkin: viemällä hiiri vasempaan alanurkkaan. Toinen tapa on painaa pelkkää Win-näppäintä, joka vaihtelee perinteisen Windowsin ja uuden työpöydän (siis aloitusnäytön) välillä.

Windows 8 aloitusnäyttö on mainio, mutta....
Erityisen hyvin aloitusnäyttö toimii tablet-koneilla, joissa ei juurikaan tarvita vanhoja Windows-sovelluksia. Hyppy vanhan Windowsin puolelle luo ristiriitaisen vaikutelman. Kaikesta näkee, että vanha ja uusi on paritettu yhteen puoliväkisin.

Applen iPadin aloitusnäyttö vaikuttaa Windows 8:n rinnalla askeettiselta ja vanhanaikaiselta. Ohjelmat käynnistyvät staattisista kuvakkeista, joita pitää selata esiin sivu kerrallaan, eikä reaaliaikaista tietoa näe yhdellä vilkaisulla.

iPadin aloitusnäyttö vaikuttaa vanhanaikaiselta ja tuo mieleen Windows 3.1:n (1992).
Sitten ne huonot puolet. Windows 8 toimisi hyvin, jos vanhoja sovelluksia ei olisi. Start-painikkeen puuttuminen tuo joitakin käytännön ongelmia:

- miten avaan toisen levyaseman tai hakemistopuun, kun start-painiketta tai oma tietokone -kuvaketta ei ole?
- miten sammutan tietokoneen?
- miten avaan nopeasti jonkin viimeksi käyttämistäni työtiedostoista?

Aloitusnäyttöön vaihtaminen toimii, mutta jatkuva vaihtaminen kahden eri tilan välillä tuntuu ärsyttävältä ja varsinkin isolla näytöllä hiirtä joutuu liikuttamaan paljon aiempaa enemmän.

Ongelmia voi lieventää eri tavoin. Usein käytettyjä sovelluksia voi vetää työpöydälle käynnistyskuvakkeiksi tai lisätä tehtäväpalkkiin. Ongelma on vain siinä, että sovellukset on etsittävä tiedostonäytöstä. Mistä löydät usein käytettyjä apuohjelmia, kuten Ohjauspaneelin?

Myös Win+X -yhdistelmä on hyödyllinen: se avaa Start-painikkeen kohdalle pikavalikon, josta löytyvät niin Ohjauspaneeli, komentotulkki kuin yleisesti tarvittavat asetukset. Kannattaa painaa yhdistelmä mieleen!

Win+X -näppäinyhdistelmä auttaa Start-painikkeen puutteeseen.
Windows 8:n aloitusnäyttö on yksi parhaista keksinnöistä pitkään aikaan. Uudessa Windows-versiossa on paljon muutakin kehuttavaa mutta myös kritisoitavaa. Palaan niihin tulevissa postauksissa.

23 kommenttia:

  1. > Vaikka aloitusnäyttö on
    > aivan uudenlainen, siihen
    > päästään samoin kuin ennenkin:
    > viemällä hiiri vasempaan
    > alanurkkaan

    Onko tuo hiiren vienti vasempaan alanurkkaan parantunut beta-versiosta?

    Kun kokeili betaa, niin hiiren kohdistin piti saada tasan siihen vasemman alanurkan pikseliin, yksi pikseli oikealle, niin ei tullut mitään ja sitten kun yritti painaa sitä aloitusnäyttö painiketta (saatuaan sen näkyville) niin painikkeet useimmiten hävisivät ennenkuin ehti painaa, koska hiiren kohdistin sattui liikahtamaan oikealle.

    VastaaPoista
  2. BTW, miksikähän Microsoft ylipäätänsä ei ole pistänyt nykyisen Käynnistä painikkeen tilalle samankokoista aloitusnäyttö painiketta? En vain vissiin kässää logiikkaa ja neroutta miksi se on pitänyt piilottaa.

    VastaaPoista
  3. Vasen alanurkka on muutaman useamman pikselin kokoinen. Nurkka on valittu siksi, että siihen on helppo osua vetämällä hiiri alas ja vasemmalle. Ei tarvitse olla pikselintarkka.

    Nurkka-ajatus toimii hyvin -- paitsi silloin kun koneessa on kaksi tai useampi näyttö. Silloin oikeaan ylänurkkaan ei olekaan niin helppo osua kuin vasempaan alanurkkaan (edellyttäen, että lisänäytöt ovat päänäytön oikealla puolelle).

    Niin -- miksei start-painike voisi olla entisellään, vaikka se avaisikin aloitusnäytön eikä vanhaa listaa? En keksi syytä.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Pitkästä aikaa Windowsia kokeilee mielellään. Metro vaikuttaa hienolta. Windows Storesta löytyy hyvät sovellukset Netflixille ja Skypelle.

    Start-nappula on jätetty pois, jotta ihmiset nopeammin unohtaisivat 95:n käyttölogiikan ja tottuisivat laatta-aloitusnäkymään.

    Metro-sovellukset on helppo sulkea hiirellä tarttumalla yläreunasta (kursori muuttuu kämmeneksi) ja raahaamalla näyttö alareunaan (vetäessä näkymä kutistuu kasaan).

    Oikealla hiiren napilla useissa näkymissä tulee esiin alapalkki, jossa lisäsäätöjä. Aloita-näkymässä näin saa esiin valinnan, josta voi tarkastella kaikkia ohjelmia pikkukuvakkeina (All Apps). Haluamansa ohjelman voi kiinnittää laataksi tai perinteisen työpöydän tehtäväpalkkiin.

    Win+X:n sijasta voi viedä hiiren vasempaan alareunaan desktop-näkymässä ja painaa valikon auki oikealla hiiren napilla.

    Tietokoneen voi sulkea kätevästi pyyhkäisemällä oikeata reunaa ja valitsemalla "settings". Siellä on sammuta-nappula.

    Asensin Windows 8 -päivityksen HP:n Probookiin, jossa se toimi valtaosin hyvin. Jostakin syystä langallinen nettiyhteys katosi aina käynnistyksessä. Tähän auttoi uudelleenkäynnistys (tai WLAN-yhteyden avaaminen).

    VastaaPoista
  7. >Metro-sovellukset on helppo sulkea
    >hiirellä tarttumalla yläreunasta
    >(kursori muuttuu kämmeneksi) ja
    >raahaamalla näyttö alareunaan
    >(vetäessä näkymä kutistuu kasaan).

    Kyllä, mutta isolla näytöllä tämä vaatii paljon enemmän hiiren siirtämistä kuin vanha tapa (=ikkunan oikeasta ylänurkasta napsauttaminen).

    Toisaalta Metro-sovelluksia ei tarvitse sulkea lainkaan, Windows hallitsee niitä automaattisesti kuten tablet-koneissa kuuluukin. Kiinnostavaa nähdä, miten tämä vaikuttaa muistinkulutukseen.

    VastaaPoista
  8. Kokeilematta näyttää siltä että aloitusnäyttö on tarkoitettu tablettiin ja kännykässäkin toimii varmaankin.

    Epäilempä vain sen toimivuuutta PC:ssä jossa on iso näyttö tai useita näyttöjä. Hiiren liikuttelua on enemmän ja varmasti myös napsautteluja.

    Onko kokemusta asiasta ja esimerkksi vertailua jonkin ei alkunäytöllä olevan ohjelman käynnistyksestä.

    Hiirikäsi taitaa tulla nopeasti,

    VastaaPoista
  9. Apple puolellahan on eri aloitusnäytöt tablettiin ja PC:n.
    Vaikka yheisiäkin ominaisuuksia on.

    VastaaPoista
  10. >...isolla näytöllä tämä vaatii paljon enemmän hiiren siirtämistä kuin vanha tapa (=ikkunan oikeasta ylänurkasta napsauttaminen).

    >Toisaalta Metro-sovelluksia ei tarvitse sulkea lainkaan...

    Metrossa on piilotettu avoimien ohjelmien charms-palkki, jonka saa näkyviin vasemmasta yläkulmasta ja pyyhkäisemällä alas. Oikealla hiiren napilla avautuu valikko "close".

    Totta, ajatuksena on ollut jättää ohjelmat odottamaan taustalle pooliin. Ohjelmien välillä on helppo vaihtaa vasemman yläkulman kautta. Tämä ei rajoitu vain metro-sovelluksiin.

    Pikanäppäinyhdistelmä on usein hiirtä nopeampi oikotie tehdä asioita, mikä näyttää olevan yleistyvä trendi moderneissa käyttiksissä (vrt. Ubuntu Unity).

    Graafisessa ympäristössä on muotia palata vanhaan, kuten koko ruudun valtaaviin sovelluksiin. Toimistosta ja liike-elämästä peräisin oleva työpöytämetafora päällekkäisine ikkunoineen on poistumassa. PC:stä on tullut kodin viihdelaite.

    VastaaPoista
  11. Jos ei ole hiirtä, niin se Metro-sovelluksen sulkeminen ei olekaan niin helppoa. Tuossa aloitusvalikossa ei taida olla kaikkia ohjelmia. Koko perinteisen käynnistysvalikon idea on, että siellä on kaikki ohjelmat. Tuntuu, että tässä ollaan jotenkin menty taaksepäin, kun on painotettu näppäimistöä. Ohjelma on helpoin käynnistää Win-Q ja kirjoittaa nimestä alun. Sinänsä tämä ei ole välttämättä huono asia.

    Minä en oikein ymmärrä tätä Win 8:n ja WP:n ulkonäön hehkutusta. Minulle nuo yksiväriset laatat tuovat 80-luvun mieleen. Värit ja muodot ovat oleellinen osa hahmottamista, joten en ymmärrä asian ideaa. Kyllä joku TV:n kuva on selkeämpi kuin sininen laatta, jossa on mustalla TV:n äärikuvat.

    VastaaPoista
  12. >Ohjelma on helpoin käynnistää Win-Q
    >ja kirjoittaa nimestä alun. Sinänsä
    >tämä ei ole välttämättä huono asia.

    Pelkkä Win-näppäin ja ohjelman nimen alun kirjoittaminen riittää.

    Tästä taantuvasta lookista olen samaa mieltä ja itsekin ihmeissäni.

    VastaaPoista
  13. Esim. haku on huonompi kuin ennen: Windows Vistassa ja 7:ssä haku haki suoraan ohjelmien lisäksi ohjauspaneelista ja tiedostoista. Windows 8 Modern Bobissa oletuksena vain ohjelmissa. Joo joo, on näppäinoikotiet joo, nehän ne on modernia :-D

    Sitten kontekstivalikot eivät aukeakaa hiiren osoittimen viereen, vaan näppärästi näytön alalaitaan. Saa siinä hiirellä sohia.

    Ja onhan sekin vain "modernia" että saat peräti kaksi appsia rinnakkain. Suurellä näytöllä se vaan on aika tuhlaamista, varsinkin kun toinen näistä appseista näkyy pienenä kaistaleena. Ja joo joo, mobiililaitteissa tämä on ihan ok, mutta nyt ainakin itse kritisoin tavallisessa PC:ssä näppiksellä ja hiirellä toimivaa pakko-Metroa.

    Metro vai mikä Modern Bob se taas olikaan, ei missään tapauksessa saanut alkuaan käyttäjien tarpeesta. Mistä sitten? Jätän sen kotitehtäväksi. Vihjeeksi annan Windows Phone laitteet.

    VastaaPoista
  14. Katsopa tuloksia tarkemmin: Windows 8:n haku etsii sovelluksista, asetuksista ja tiedostoista automaattisesti. Näköjään myös Windows 7 -tyyliset lisäehdot (kuten päiväys) toimivat, mutta ne pitää osata kirjoittaa itse.

    VastaaPoista
  15. Mun moka, tarkoitin että tulokset eivät näy suoraan kuten parissa aikaisemmassa Windowsissa, vaan ohjauspaneelin tai tiedostojen hakutulokset pitää erikseen valita. Kehitystä?

    VastaaPoista
  16. >Ja onhan sekin vain "modernia" että saat peräti kaksi appsia rinnakkain

    Minulla on parastaikaa kahdella näytöllä auki
    - Firefox (tämä istunto)
    - Photoshop
    - 3 kpl Adobe Bridgen ikkunaa

    sekä Taskbarissa
    - 2 kpl Windows Explorer
    - Thunderbird

    Eli tarkoittaako tuo että noista viidestä ikkunasta vain kaksi näkyy? Toivottavasti ei.

    VastaaPoista
  17. Vanhat Windows-sovellukset toimivat kuten ennenkin.

    Ikkunan jako kahtia liittyy vain uusiin ns. Metro-sovelluksiin.

    VastaaPoista
  18. Sanot, että iOS:n aloitusruutu näyttää "askeettiselta ja vanhanaikaiselta".

    Mitä konkreettista hyötyä olet saanut Windows 8:n päivittyvistä kuvakkeista?

    VastaaPoista
  19. Niistä näkee yhdellä vilkaisulla asiat, jotka iOS:ssä pitää tarkistaa yksi kerrallaan ao. sovellusten kautta.

    Jatkossa tulee sovelluksia, jotka hyödyntävät vielä paremmin aloitusnäyttöä. Silloin koko näytön pinta muuttuu viestialueeksi, jossa käyttäjän itsensä valitsemat, oikeasti hyödylliset tiedot näkyvät koko ajan.

    Nyt vaikutelma on jopa häiritsevä, kun sovellukset vaihtelevat sisältöä vain näyttävyyden vuoksi. Mitä hyötyä on vaikkapa jatkuvasti vaihtuvasta digikuvaikkunasta? Se on ruutukarkki, joka pikemminkin ärsyttää.

    VastaaPoista
  20. Meneköhän tässä nyt sekaisin kännykkä tabletti ja PC.
    Windows on siis sama näyttö joka paikassa.
    IOS ja OS taasen ovat ihan eri.

    Epäilen vain vahvasti jo ilma kokeilua ettei kaikkien niin eirlaisten käyttöjärjstelmien ja näyttöjen ydhistäminen vain yhdellä tavalla toimivaksi toimi kunnolla.

    Kysynkin teiltä jotka olette kokeillet:
    Toimiiko pikkuruiselle kännykkänaytölle tehty alkunäyttö ja toiminta hyvin useammalla isolla PC näytöllä?
    Menetetäänkö mitään ison näytön mahdollisuuksista?

    VastaaPoista
  21. >Nyt vaikutelma on jopa häiritsevä, kun sovellukset vaihtelevat sisältöä vain näyttävyyden vuoksi. Mitä hyötyä on vaikkapa jatkuvasti vaihtuvasta digikuvaikkunasta? Se on ruutukarkki, joka pikemminkin ärsyttää.

    Häiritseväksi kokemansa aloitusnäytön laatan voi halutessaan asettaa off-line-tilaan klikkaamalla oikealla hiiren napilla laatan päältä. Samoin oikean reunan charms-palkissa on asetus, jolla laattojen tila voidaan nollata, eli käyttäjän henkilökohtainen tieto poistaa.

    VastaaPoista
  22. Petteri Järvinen sanoi:

    "Niistä näkee yhdellä vilkaisulla asiat, jotka iOS:ssä pitää tarkistaa yksi kerrallaan ao. sovellusten kautta."

    Voisitko mainita muutaman konkreettisen esimerkin? Etsin tilanteita, joissa minulle riittäisi pelkkä laatan vilkaisu, illman minkäänlaista tarvetta avata kyseistä ohjelmaa.

    VastaaPoista
  23. Minkä takia "aloitus" näytön sovellukset valittaa että ei ole yhteydessä internettiin, vaikka internetti on päällä ja pystyn olemaan netissä. Kuinka siis saan yhteyden aloitusnäytön sovelluksiin. Mokkula on kyseessä.

    VastaaPoista