Linkit

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Nokian virheet tehtiin vuosia sitten

Nokian alamäen myötä toimitusjohtaja Stephen Elop on joutunut kovan arvostelun kohteeksi. Taloussanomien haastettelussa nimettömäksi jäänyt operaattorijohtaja sanoi, että Nokian olisi pitänyt valita Android: "Elop saattoi löydä vetoa vain kerran ja hän teki sen väärin".

Toisen jutun mukaan jokaista Elopin ansaitsemaa euroa kohden on sijoittajien omaisuudesta kadonnut noin 1800 euroa. Kyse on tietenkin vain pörssiarvosta, joka on lähinnä virtuaalista omaisuutta. Television uutisissa haastateltu piensijoittaja kaipasi jo entistä johtoa takaisin.

Elopia suomalaisen lehdistön kritiikki tuskin heilauttaa. Vain kansainvälisen median kommenteilla on merkitystä. Elop tiesi jo tehtävään tullessaan, ettei ison yrityksen suunnan muuttaminen tule olemaan helppoa. Ja miljoonien eurojen palkkiot lieventävät kummasti terävintäkin kritiikkiä.

On kohtuutonta syyttää Elopia Nokian kurssiromahduksesta. Hänet palkattiin nimenomaisesti korjaamaan niitä virheitä, joita vanha johto ja yhtiön hallitus tekivät 2000-luvun lihavina vuosina. Nokia sortui samaan ylimielisyyteen kuin lukuisat muut yhtiöt sitä ennen. Kun markkinat muuttuvat, iso yritys ei havaitse muutosta eikä pysty sopeutumaan siihen ajoissa.

Nokian virhe oli roikkua sinnikkäästi vanhassa Symbian-maailmassa, vaikka markkinat ajoivat niiden ohi. Nokian vanha johto vähätteli iPhonea eikä pitänyt Applea edes kilpailijana. Se oli kardinaalivirhe ja tapahtui paljon ennen Elopia.

Sattumoisin kaivoin viime viikolla laatikosta vanhan E71-puhelimeni, joka oli Nokian menestysmalli vuonna 2008. Miten antiikkiselta se nyt tuntuukaan! Vielä neljä vuotta sitten asiakkaat eivät osanneet vaatia parempaa, vaikka iPhone oli ollut markkinoilla jo vuoden. Nokian olisi pitänyt nähdä kehitys ja toimia ennen kuin asiakkaat äänestivät jaloillaan. Mutta on toki myönnettävä, että sellaiseen pystyy vain harva yritys.

Nettikeskusteluissa hämmästyttää, miten moni pitää yhteistyötä Microsoftin kanssa virheenä juuri Microsoftin itsensä vuoksi. Yhtiötä inhotaan edelleen tunnepohjaisista syistä. Mikä tahansa muu kävisi, mutta ei Microsoft!

Suomalaisten omat sympatiat ovat Meegon puolella. "Nokian olisi pitänyt rakentaa puhelin Meegon varaan, koska siinä on paras käyttöjärjestelmä." Tällainen insinööriajattelu unohtaa, ettei käyttöjärjestelmän tekniikalla ole enää merkitystä. Suosion määrittää ekosysteemi -- ei se, kenellä on nopein prosessori tai hienoin käyttöjärjestelmä. Asiakkaat valitsevat leirinsä ihan muiden tekijöiden perusteella.

Jenkkiasiakkaista moni jättää Windows Phonen hyllyyn, koska sille on saatavissa "vain" 100 000 sovellusta iPhonen ja Androidin useiden satojen tuhansien sijaan. Esimerkiksi nyt kovasti pinnalla olevaa Instagramia ei saa Windows Phonelle.

Sovellusten lisäksi puhelimen täytyy tarjota sähköposti, kuvagalleria, musiikkipalvelu, sovelluskauppa ja paljon muuta. Miten Nokia olisi pystynyt luomaan Meegon ympärille tämän kaiken, kun se ei näytä pystyvän siihen edes Microsoftin valmiiden palveluiden tuella?

Nokian näytöt Ovi-palvelusta eivät juuri herättäneet markkinoilla luottamusta. Ovi toimi aina kankeasti eikä PC Suite yltänyt edes Mikkisoftan tasolle. Nokia oli insinöörifirma, joka ei olisi pystynyt rakentamaan ekosysteemiä ainakaan vanhan johdon alaisuudessa. Maemo-sekoilut nakersivat entisestään uskoa Meegoon.

Microsoftin tuella Nokia pyrkii nyt kolmanneksi ekosysteemiksi. Jos Nokia olisi valinnut Meegon, se joutuisi rakentamaan tyhjästä neljättä ekosysteemiä Microsoftin, Androidin ja Applen rinnalle. Vaikka Microsoft onkin vaikeuksissa, älypuhelinten markkinat ovat sille niin tärkeät, ettei yhtiö luovuta koskaan.

Nokia olisi voinut valita Androidin ja yrittää profiloitua premium-Androidien valmistajaksi. Se paikka oli kuitenkin jo Samsungin hallussa. Eikä aseman säilyttäminen ole helppoa, sillä Android toteuttaa älypuhelinpuolella pc-maailmasta tutun kehityksen. Kun käyttöjärjestelmä standardoituu, kiinalaiset halpavalmistajat omivat markkinat.

Nokian vanha johto ei pystynyt kääntämään yhtiötä uuteen suuntaan, mutta ulkopuolisena Elopilla on siihen sentään jonkinlaiset mahdollisuudet. Jos hyvin käy, yhtiöstä tulee vielä merkittävä peluri, mutta entiseksi markkinajohtajaksi se ei koskaan enää nouse. Toimiala on nykyään täysin toisenlainen kuin Nokian loiston päivinä.

Ainoa, mistä Elopia voi kritisoida, on viime vuoden helmikuun dramaattinen puhe palavasta alustasta, jolta Nokian oli pakko pelastautua. Tätä on yleisesti pidetty virheenä, koska se söi markkinoiden uskon Symbian-puhelimiin, mistä seurasi myynnin romahtaminen.

Jos Elop valitsi tiedotuslinjan itse, hänen toimintaansa voi kritisoida. Mutta ehkä kyse oli vain siitä, että ulkopuolisena Elop näki Nokian ongelmat kaikessa karmeudessaan. Tilanne oli todella katastrofaalinen. Symbian olisi tuskin lentänyt yhtään pidempään, vaikka Elop olisi luvannut sille vahvaa tukea jatkossakin. Symbian-myyntiä ei tappanut Elopin puhe vaan älypuhelinten kulttuurin muuttuminen.

Elopin ahdistelun sijaan media voisi tivata vanhalta johdolta ja hallitukselta selityksiä siihen, miksei laivaa käännetty ajoissa. 

76 kommenttia:

  1. Nyt paljastui kuitenkin uusi virhe.
    Halvempiin puhelimiin ei olekaan käyttöjärjestelmää. Markkinaosuus romahtaa siltä osin.
    Android olisi ollut siihen valmis.

    Minä olisin edennyt ainakin kahdella kärjellä, kuten vaikka Samsung. Vuosi sitten olisi rahkeet riittäneet Nokian ollessa suuri.

    VastaaPoista
  2. On mielenkiintoista miten "kaikki on laitettu Elopin syyksi", vaikka tosiaan todellinen syyllinen on Nokian vanha johto. Nokian vanha johto on julkisuudessa päässyt kuin koira veräjästä.

    Suomalaisten sokeus tilanteeseen on myös välillä hämmentävä.

    Oma mielipiteeni on lähinnä se, että Nokia olisi voinut veikata Samsungin tavoin useampaa hevosta. Esimerkiksi ulkoisesti samanlainen Lumia voisi olla tarjolla sekä Windows Phone että Android-ympäristönä, luurin sisällä olisi toki osittain erilaista elektroniikkaa. Meego oli hyvä yritys mutta en oikein jaksa uskoa että siitä olisi saatu nörttejä isompaa yleisöä kiinnostavaa tuotetta.

    Olisi useamman hevosen veikkaus ollut mahdollista, sitä en tiedä. Nyt lukujen valossa näyttää siltä että Microsoft-diili on Nokialle sinällään hyvä, Microsoftin platform-tuki on ilmeisen hyvä ainakin nykyisillä puhelin-volyymeillä. Nokia on ilmeisesti saanut myös puristettua Microsoftia tekemään uusia ominaisuuksia tarpeeseen eli dialogi kehitystyössä on olemassa. Tässä mielessä olisi hienoa jos molemmat yhtiöt toimisivat hiukan avoimemmin -- se lisäisi luottamusta kentällä.

    Burning platform oli täysin totta mutta PR-virhe.


    Ekosysteemi-ajatteluun olen itse ottanut hiljalleen sen kannan että kyse ei ole ekosysteemin koosta vaan siitä, minne uudet sovellukset ensimmäisenä tulevat. Missä uudet innovaatiot luodaan. Kyse ei ole siitä onko niitä sovelluksia 100.000 vaiko 1.000.000 vaan siitä, onko se numero 1 saatavilla.

    Useimmat mobiilisovellukset elävät melko lyhyen aikaa, jolloin käyttäjät haluavat että se XyzXyz on juuri minun puhelimelleni saatavilla. Esimerkiksi Instragram muuttui miljardiksi dollariksi puhtaasti iPhonen voimin, Android tuli vasta myöhään perässä. Useimmat hittisovellukset toki tulevat kaikkiin ympäristöihin loppuen lopuksi mutta kyse on järjestyksestä.

    VastaaPoista
  3. Sovellusten määrästä olen samaa mieltä. Vaikka määrä olisi miten suuri, 99 % niistä on ihan turhanpäiväisiä me too -tekeleitä. Oleellista ovat ne muutamat menestyjät, joita kaikki haluavat käyttää.

    Yksi Nokian valteista olisi jatkossa integrointi yritysjärjestelmiin ja etähallinta. Tällä alalla Android ja iPhone jättävät paljon toivomisen varaa.

    VastaaPoista
  4. Olen aika vahvasti samaa mieltä, mutta sen verran lisään, että Meegonki kohdalla sorruttiin myös sahaamaan omaa oksaa. En näe järkeä kertoa, että puhelin on lajinsa viimeinen. Toivon ja luotan edelleen siihen, että Nokialta tulee N9:lle seuraaja.

    Mikä postauksesta puuttui kokonaan oli kysymys avoimen koodin ratkaisusta. Sitä ei tarjoa Apple, eikä tulevaisuudessa Nokiakaan. Henk. kohtaisesti en osta puhelinta, jonka käyttis on suljettua koodia. Olen tietysti vähemmistössä, mutta Nokian imagolle ei varmasti tekisi pahaa olla mukana myös avoimen lähdekoodin "kärjellä".

    Mitä Tizenistä tai Meltemistä tulee, sen aika näyttää, mutta jos Meegoon olisi panostettu, niin ei Nokia olisi myöskään siellä ollut yksin. Intel ja muita firmoja oli kyllä kumppaneina.

    Silti: oliko WP7 oikea valinta? Ainakin vuosi sitten se tuntui siltä kyllä. Kannattaako yhden kortin varaan rakentaa? Ei.

    VastaaPoista
  5. Lisäsin kirjoitukseen linkin C|Netin juttuun, jossa käsitellään sovellusten määrää: "Where are all my apps?
    But the real deal breaker for me when it comes to the Lumia 900 are the apps, or rather the lack of apps. We've all heard the stats. Windows Phone only has 70,000 apps available compared to the 400,000 that Google Android has and the more than 600,000 apps found in the Apple App Store. Obviously, I don't need 600,000 apps. Heck, I'm not going to even need all 70,000 of the ones offered for Windows Phone."

    VastaaPoista
  6. Kolmanneksi ekosysteemiksi taitaa kylläkin nousta Boot to Gecko eikä MS-Nokia.
    http://jtalous.blogspot.com/2012/04/boot-to-gecko-maksimoi-operaattorien.html

    VastaaPoista
  7. C|Netin lainauksesta oli jäänyt toinen kappale matkalle: What I need is to have access to the apps that I use most often. And the problem with Windows Phone and even Google Android to a lesser extent is that they typically don't get the most popular apps first. But Apple, which created this frenzy of smartphone apps, does.

    VastaaPoista
  8. Silti: oliko WP7 oikea valinta? Ainakin vuosi sitten se tuntui siltä kyllä. Kannattaako yhden kortin varaan rakentaa? Ei.

    Monen kärjen strategia on varmasti paras, mutta se olisi pitänyt ottaa käyttöön jo vuosia sitten. Kriisitilanteessa yhtiö ei voi panostaa kuin yhteen hevoseen ja silloin rönsyjä on päinvastoin karsittava. Eipä Samsungin Badakaan näytä kovin onnistuneelta.

    VastaaPoista
  9. Ei Meego olisi ollut ollenkaan heikoilla. Symbian oli selkeästi suurin käyttis vielä vähän aikaa sitten ja myynnin romahdus lähti liikkeelle vasta kun Elpo oli saanut sen haukuttua ja vetänyt maton kehittäjien alta pois. Qt:n kautta sekä kuluttajilla että sovelluskehittäjillä oli selkeä siirtymäpolku eteenpäin. Oli ihan selvä virhe vaihtaa toimiva paketti johonkin mikä on kehitystasoltaan monta vuotta symbiania jäljessä ja markkinaosuuus mitätön.

    VastaaPoista
  10. Maton Symbianin alta vetivät yhtä paljon markkinat kuin Elopkin. Kun kaikki uusi tehdään iPhone/Android-alustalle, kuka olisi enää ostanut Symbian-puhelimia vaikka Nokia olisi sinnikkäästi jatkanut niiden tekemistä?

    VastaaPoista
  11. Qt-ympäristö olisi ollut suurin ekosysteemi, ellei Elop olisi sitä tuhonnut. Qt:lla saa samat softat niin Meegolle, Symbianille kuin pc-käyttiksille.

    Halpis-Meltemit Qt:llä ja avoimella HTML5:llä ovat ainoa Nokian mahdollisuus. On niin eilispäivää ajaa appseja, nehän syntyivät Applen osaamattomuudesta kehittää toimivaa selainta. Tulevaisuudessa lähes kaikki ajetaan laitteistoriippumattomasti verkosta. Siinä kevein (=linux) voittaa suorituskyvyssä.

    VastaaPoista
  12. Intel ja Samsung jatkavat meegoprojektia ja siitä tulee se kolmas suuri järjestelmä. Avoin ja vapaa. Sellaisellekin on tarvetta kun muut järjestelmät ovatkin suljettuja vakoilukoneistoja.

    VastaaPoista
  13. Ihmiset ostavat sitä mitä operaattorit myyvät. Ja ne eivät myy systeemiä jonka päättymisestä on kerrottu ja vielä niin että firman toimari haukkuu tuotteen epäkelvoksi. Siihen asti symbian-luurien kappalemääräinen myynti kasvoi edelleen. Ihan turha yrittää väittää että se olisi ollut tiensä päässä ilman Elpon toimia. Qt:lla olisi hienosti päässyt meegomaailmaan ja kaikilla olisi ollut uskottava siirtymä uuteen. Nyt Nokia ja Elpo teki Nokiasta täysin epäluotettavan kumppanin sekä asiakkaille että kehittäjille. Ja lisäksi samaan aikaan Nokia lopettelee keikkia omia palveluitaan kuten esim Nokia Moneyn.

    VastaaPoista
  14. On niin eilispäivää ajaa appseja, nehän syntyivät Applen osaamattomuudesta kehittää toimivaa selainta

    No jaa, Applen selain oli ihan toiselta planeetalta Nokian vastaavaan verrattuna :-) Enää se ei ole paras, mutta käyttökelpoinen kuitenkin.

    Appsissa on muutakin, mitä selaimella ei voi korvata (esim. maksulliset ohjelmat, gps, video- ja äänituki, anturit, toiminta ilman nettiä...). Näitä tulee html5:een, mutta appseista tuskin päästään eroon vielä pitkään aikaan.

    VastaaPoista
  15. En Badasta niin paljoa tiedä, mutta eikö se ole kuitenkin myynyt luokkaa WP7:n määriä? Mutta sen menestys tuhottiin siinä, ettei järjestelmä ollut avoin. Nyt se naitetaan Tizenin kanssa yhteen ja voin kuvitella, että sieltä tulee hyvää settiä.

    Nokia Moneyn tappaminen oli ehkä käsittämättömin temppu Elopin ajalla.

    VastaaPoista
  16. Itselläni on nyt Symbian Belle -puhelin ja kaikenlaisia muita käyttäneenä voin lähinnä todeta että ei tällä ole enää mitään virkaa vuonna 2012. Hyvä jos selviäisi hengissä vuonna 2010, ja tämä on kuitenkin selkeästi parempi kuin mitä Symbian oli pari vuotta sitten.

    Mikään Qt tai muu "Nokia on suurin" unelmointi ei olisi ollut toimiva ratkaisu. Jos tuolle linjalle olisi lähdetty, nyt vain itkisimme miksi maailman suurin ja paras ei kelpaa vaan kaikkialla menestyy iPhone ja Android.

    Ilman Elopin PR-mokaa Symbian myynti olisi jokatapauksessa kääntynyt romahdusmaiseen laskuun. Se oli vain ajan kysymys ja Symbianin kanssa touhunneiden pitäisi lähinnä katsoa peiliin -- paska ei myy.

    VastaaPoista
  17. "No jaa, Applen selain oli ihan toiselta planeetalta Nokian vastaavaan verrattuna :-) Enää se ei ole paras, mutta käyttökelpoinen kuitenkin."

    Tänäkään päivänä Applen selain ei tue de facto-standardia eli flashia. Useat Nokian puhelimet sen pystyvät tekemään. Jo vuosia sitten.

    Avoin Tizen tms tulee olemaan hitti, Kiina ja Arabimaat eivät ainakaan halua tietojen valuvan jenkeille. Samaa haluavat valistuneet eurooppalaiset, jotka eivät mm. halua tietojensa valuvan googlen vakoilupalveluille.

    VastaaPoista
  18. Adobe itse on lopettanut mobiili-Flashin kehityksen.

    VastaaPoista
  19. N9:n Nokia oma selain on kyllä imo aivan pirun hyvä. Pöllyttää Operan ja Firefoxin heittämällä. iPhonen vastaavasta ei kyllä ole kokemusta.

    VastaaPoista
  20. Elop perusteli Microsoftin WP-alustan valintaa sillä, että Nokian oma systeemi (Meego) valmistuu liian hitaasti ja toisaalta että Androidilla ei voi erottautua muista valmistajista. Jo silloin arvosteltiin ja näin jälkeenpäin ainakin voi sanoa että Elop valehteli joko tietoisesti tai sitten oli ja on ihan ulkona alasta mistä hänen pitäisi tietää.

    WP-alustalla varsinkin on hankala erotautua, kun Microsoft määrää mitä rautaa saa ja voi olla, millainen käyttöliittymä ja ohjelmat laitteessa on, ja millä aikatauluilla mitäkin puhelimiin voi tulla ja mitä niissä on. Androideilla taas voi tehdä ihan mitä tahansa, halpapuhelimia, high-end puhelimia, omanlaisensa käyttöliittymän, omat softat jos haluaa ja vaikka mitä.

    Ja hitaasta valmistumisesta: Meego jo nyt tukisi moniydinprosessoreita ja PureView-kameraa, mutta nyt Nokia on jo 1.5 vuotta joutunut odottamaan Microsoftia ja lisää joutuu vielä odottamaan koska WP8 joka mahdollistaa modernin raudan tuen valmistunee vasta 2013 puolella siinä määrin että puhelimia on oikeasti myynnissä. WP8 tuskin valmistuu samassa aikataulussa kuin Windows8.
    Jos jokin näistä hitaasti on valmistunut, niin WP ja WP-ekosysteemi.

    Lisäksi Elop kusetti patenteissa. Microsoft laittoi Mosaid-yhtiöön vain mitäänsanomattomia patentteja, kun Nokia vuodatti sinne sydänvertaan. Microsoft kuitenkin hyötyy Nokian Mosaidille siirretyistä patenteista. Lisäksi kukaan ei voi ostaa Nokiaa, kun Microsoft on jo assimiloinut Nokian patenteista suurimman osan ja lisäksi 5 vuoden sitoa sopimus Microsoftin kanssa rasittaisi mahdollista ostajaa.

    Nokiaa ja suomalaisia kusetettiin 6-0 Microsoftin kautta. Takana luultavasti oli myös suurvaltapolitiikka, NSA ja CIA. USA:lle käy hyvin jotta kaikki vapaat käyttöjärjestelmät torpedoidaan ja mobiilijärjestelmien softat tehdään 100% USA:ssa (iOS, WP, Android). Maailman toivo on Tizenissä, josta Samsung ja Huawei toivottavasti tekee hyvän. Nokia olisi voinut olla siinä porukassa, mutta valitsi Iso Veljen, tai Iso Veli valitsi Nokian. Suomalaiset (ja ihmiskunta) hävisivät.

    Nokia nyt joutuu kärvistelemään vielä yli puoli vuotta ja toivoo että WP8 saisi Androidin, iOS:n (ja Meegon/Tizenin) selvän etumatkan kiinni rautatuessa. Valistunut arvaukseni on, että WP8 ei tule olemaan kunnossa vielä vuodenkaan päässä. Sen verran iso remontti tai oikeastaan kokonaan uudelleenkirjoitus WP-alustaan pitää tehdä mm. moniydintuen vuoksi.

    Nokian kassa ehtii tyhjentyä Microsoftin mainospellenä olemiseen ennen kuin WP8 on myyntikunnossa. Konkurssi tai paloissa pilkkahinnalla myyminen, se on Nokian kohtalo, ikävä kyllä.

    VastaaPoista
  21. Olen kyllä Anonyymin kanssa eri mieltä. Symbian on noussut Annan ja varsinkin Bellen myötä ihan nykyaikaiseksi käyttöjärjestelmäksi.

    Ehkä Symbianista ei olisi ollut pakko luopua. Se olisi voinut jäädä hieman halvempien puhelimien käyttikseksi ja Meego sitten varsinaisiin älypuhelimiin. Qt:n avulla näihin olisi saatu yhteinen ekosysteemi. Se olisi ihan kilpailukykyinen, koska muut ekosysteemit eivät ulotu niin hyvin halvempiin malleihin, varsinkaan Applen.

    Symbianin kehitys on kyllä ollut tuskaisen hidasta ja sehän sen kaatoi. Ennen Annaa se oli vuosia jäljessä muita. Vieläkin toki jäljessä, mutta hieman halvempiin puhelimiin ihan hyvä.

    VastaaPoista
  22. Kaksi graafia, josta näkee miten todella huono Elop on Nokialle ollut ja miten väärä Nokian ratkaisu oli. Aivan idioottimainen ratkaisu sitoutua yhteen ja ainoaan keskeneräiseen ja osittain vihattuun mobiilijärjestelmään, Windows CE, joka on epäonnistunut 15 vuotta putkeen.

    1)
    Nokian ja sen kilpailijoiden puhelinmyyntimäärät. Huomataan pieni N9:n antama piristys käyrään, mutta erityisesti Elopin toimien myrkyllinen vaikutus:
    http://communities-dominate.blogs.com/.a/6a00e0097e337c88330168e9f49eb2970c-pi

    2)
    Eri johtajien vaikutus Nokian tuloihin (punainen käyrä) Huomataan että Kallasvuo jätti Nokian itseasiassa paremmassa tilanteessa mitä sen otti vastaan. Elop sen sijaan romauttanut Nokian tulot.
    https://lh4.googleusercontent.com/-Cf_8BvgUgHk/T5AwVMvT9OI/AAAAAAAAAD0/rnf-4pt6TqI/s576/nokia_cf1q12.png

    VastaaPoista
  23. Ensin romahti osakekurssi ja sen jälkeen myynti. Tämä oli seurausta Elopin tiedotuslinjasta.

    Elop on johtanut toimialansa globaalisti johtavaa yritystä teknologiavetoisesti ja hän on sortunut täysin amatöörimäisiin virheisiin.

    Kun Elop ilmoitti ensitöikseen Nokian olevan häviäjä, joka yrittää uutta nousua, oli peli selvä.

    Kukaan ei halua ostaa tuotetta, joka on leimattu huonoksi, jopa myyjän (siis Nokian) itsensä toimesta.

    Elopilla ei ole ollut silämää lainkaan kännykkäbisneksen kuluttajadrivereihin tai hän on lähestynyt niitä teknologiavetoisesti. Tosiasia kuitenkin on se, että känäbisneksen kuluttajadriveri ei ole teknologia, vaan se, että on tunne siitä, että kännyni on voittajatuote. Se on paitsi viestinnän väline, niin myös statuksen ilmentäjä. Tähän on koko bisnes rakentunut elinkaarensa ajan ja Elop ei sitä kyennyt huomioinmaan leimatessaan oman firman tuotteet kehnoiksi.

    VastaaPoista
  24. Nokia oli insinöörifirma

    Petteri tuntuu olevan täysin pihalla Nokian toimintatavoista. Ei Nokia ollut mikään insinöörifirma, ainakaan insinöörien itsensä mukaan. Sen sijaan sellaisia ahneita johtajia oli liikaa, jotka tekivät Nokiasta pelkän rahakoneen. Petteri taas on selvästi yksi sellainen, vaikkakin talon ulkopuolinen johtaja.

    ei käyttöjärjestelmän tekniikalla ole enää merkitystä

    Kummallinen väite. Nokian insinöörien ei ole pitkään aikaan edes annettu tekevän radikaalisti mitään uutta tekniikkaa. Mitä nyt oltaisiinkaan jos Nokia olisi todellinen insinöörifirma. Jos olisivat rohkeasti ottaneet esim. Linuxin aikanaan käyttöön, niin kuluttajilla ja insinööreillä olisi ollut motivaatiota kannattaa Nokiaa.

    Nokian ei kannata ottaa Applesta mallia ainakaan sen diktatuurin suhteen, jos se haluaa pitää yhtiön eurooppalaisena. Sanon vaan että insinöörien on äärettömän typerää luopua avoimesta Qt:sta? Ottakaa mieluummin potkut! Monet ottavat.

    VastaaPoista
  25. Niin monessa kommentissa esiintyy sana Linux, että mietin menikö kirjoitukseni ajatus lainkaan perille.

    VastaaPoista
  26. Lumia ei myy vielä sen takia ettei se teknisesti ole riittävän hyvällä tasolla. Esim. äänenvoimakkuutta ei voi säätää erikseen eri lähteille. Äänitetyn musiikin taso vaihtelee paljon riippuen lähteestä. Jos kuuntelet sen kautta musiikkia esim. autossa AUX-liitännällä (volume ylhäällä) ja samaan aikaan tulee puhelu, saat kuulovaurion karmivan kovasta hälytysestä. Akun kesto-ongelmat jatkuvat eivätkä korjaukset tunnu auttavan. Moniajo ei toimi. Jos navigoit autossa Nokia Navigoinnilla ja tulee puhelu, sinun pitää käynnistää navigaattori uusiksi ja syöttää reitti uudelleen, T9 ennustavaa tekstinsyöttöä ei ole vaikka monet haluaisivat, Call Waiting puuttuu, Bluetooth-yhteys on buginen jne. jne. Nokia yrittää nyt yhdessä Microsoftin kanssa epätoivoisesti koodata käyttöjärjestelmään perusominaisuuksia jotka siinä pitäisi ehdottomasti jo olla. Ne on kertaalleen koodattu Meegoon ja Symbiassa on sellainen määrä ominaisuuksia ettei niitä saada WP:een koskaan. En silti väitä että Symbian olisi pitänyt säilyttää. Elopin lausunto "käyttöjärjestelmämme on huono ja meiltä tulee joskus tulevaisuudessa parempia puhelimia" taas on pahin johtotason kommunikointivirhe mitä koskaan on teollisella ajalla tehty. Symbian myynti pysähtyi kuin seinään vaikka Nokia on vielä pitkään riippuvainen Symbian myynnistä edullisessa hintaluokassa.

    VastaaPoista
  27. Kysyn rehellisesti oletko Petteri yhtään perillä Qt-yhteisöstä? Nimittäin vaikuttaa, että olet pihalla kuin lumiukko. Teidän mistä puhun, sillä olen työskennellyt Nokialla ja tiedän Qt-yhteisöstä yhtä sun toista.

    Valitettavasti, jos tietäisit asioiden todellisen tilan, et kirjoittaisi tälläisiä.

    Otan tähän esimerkin todellisuudesta. Kun Nokia ilmoitti siirtyvänsä Windowssiin niin, sillä hetkellä MeeGo-käyttöjärjestelmä oli monilta osin kehityksessä pidemmällä kuin Windows, tämän tiedän kokemuksesta, kumpaakin alustaa ohjelmoineena.

    Vanjokea mukaillen Nokian olis kannattanut valita MeeGo

    VastaaPoista
  28. Kiitos Petteri! Mukava huomata, että ihan kaikki Nokiaa käsittelevät tekstit eivät perustu tunteisiin tai sitten pelkkään Nokian inhoamiseen. Teet tekstissäsi erinomaisia pointteja, ja olen sinun kanssasi hyvin pitkälti samaa mieltä. Elop on saanut ihan turhan paljon kritiikkiä osakseen ja hänen tekemänsä ratkaisut ovat olleet kipeitä, mutta samalla myös tarpeellisia.

    Nokiasta tuskin enää koskaan tulee sitä samaa Nokia joka se oli vielä vuonna 2007. Itse pidän sitä positiivisenakin asiana, sillä vuoden 2007 Nokia oli kömpelö, paikoilleen jäänyt ja ylimielinen. Nyt firmassa on taas ymmärretty, että maailma ei pyöri Nokian ympärillä vaan Nokian pitää pysyä mukana muutoksessa. Itse uskon, että Nokia tulee hankkiutumaan eroon Vertusta sekä NSN:stä heti kun vaan mahdollista. Tämän jälkeen yritys pystyy rauhassa keskittymään siihen missä se on hyvä eli laadukkaiden matkapuhelimien valmistamiseen.

    Inho Microsoftia kohtaan on mielestäni kohtuullisen käsittämätöntä, sillä tänä päivänä se "iso paha" ei ole enää Microsoft vaan Apple. Itse olen käyttänyt Applen tuotteita viimeiset 20 vuotta ja on ollut todella kurjaa nähdä miten "Think Different"-ajattelu on kadonnut yrityksestä kokonaan.

    No, mutta se siitä. Itse pidän Microsoftia erittäin hyvänä yhteistyökumppanina Nokialle ja uskon, että Windows Phonella on mahdollisuudet onnistumiseen. Itse olen nyt muutaman kuukauden käyttänyt Nokia Lumia 800 puhelinta ja en vaihtaisi sitä mihinkään muuhun luuriin. Ennen Lumia minulla oli Nokia E7, ja siitä ei valitettavasti voinut kovinkaan paljon hyvää sanoa. Symbian oli yksinkertaisesti niin paljon aikaansa jäljessä ja niin puginen, ettei sillä yksinkertaisesti olisi pärjännyt kilpailussa. Meego taas olisi ollut ihan täys itsemurha.

    VastaaPoista
  29. Windows Phonen epäilijöille voisin esittää luettelon: OS/2, Word Perfect Lotus 1-2-3, Netscape ...

    On (valitettavastikin) todettava, että MS-tuotteet ovat syrjäyttänyt nuo. Miksi Microsoft ei nyt ottaisi kohtuullista siivua myös matkapuhelin ja tablettitietokonemaailmassa?

    Sitäpaitsi olisiko OS/2:n voitto merkinnyt hyvää mikrotietokonemaailmalle. Luin jostain, että IBM:n suunnitelmissa oli siirtää osa käyttöjärjestelmästä kovoon. Silloin ehkä jokainen kloonivalmistaja olisi joutunut maksamaan IBM:lle jokaisesta valmistamastaan tietokoneesta. (Niinhän oli mainframe-ympäristössä.)

    KMuuten kirjoitan tätä Ubuntua ja Firefoxia käyttäen.

    VastaaPoista
  30. Sanokaapa yksi ainut Elopin päätös Nokian johdossa, joka ei ole Microsoftin etujen mukainen? Aivan, ei sellaista löydy.
    Nokia vuotaa nyt rahaa ulos sitä tahtia, että jos ei Q4:n myynti ole valtavan hyvä, Nokia ei pelastu itsenäisenä yhtiönä. Ottakaa huomioon että nykyinen myynti on saatu aikaan "pakkomyymällä" Lumioita. Se ei ole mahdollista enää pitkään.

    VastaaPoista
  31. "Miksi Microsoft ei nyt ottaisi kohtuullista siivua myös matkapuhelin ja tablettitietokonemaailmassa?"

    Mitä Microsoft on yrittänyt tehdä viimeiset 10 vuotta ja miksi se ei sinä aikana ole ottanut kohtuullista siivua matkapuhelin ja tablettitietokoneissa?

    VastaaPoista
  32. "Jos Elop valitsi tiedotuslinjan itse, hänen toimintaansa voi kritisoida. Mutta ehkä kyse oli vain siitä, että ulkopuolisena Elop näki Nokian ongelmat kaikessa karmeudessaan. Tilanne oli todella katastrofaalinen. Symbian olisi tuskin lentänyt yhtään pidempään, vaikka Elop olisi luvannut sille vahvaa tukea jatkossakin. Symbian-myyntiä ei tappanut Elopin puhe vaan älypuhelinten kulttuurin muuttuminen."

    Jos tämä ei ole Petterin mielestä riittävä syy erottamiseen/haukkumiseen, niin mitä siihen oikeesti vaaditaan? Itse en osaa edes keksiä pahempaa virhettä mitä Elop olisi voinut tehdä. HP:llä huomattavasti pienemmästä virheestä sai johto lähteä.

    Näin sanomalla Elop kyllä pelasti Microsoftin, jonka mobiilikehitys olisi jo historiaa ilman tätä Nokian tarjoamaan uskottavuus pelastusrengasta (ei todellakaan se 3. vaihtoehto). Mutta mitä Nokia tästä hyötyi? Myynti romahti, brandi vedettiin vessanpöntöstä alas ja investoinnit nykyisiin käyttöjärjestelmiin menivät täysin hukkaan.

    Tästäkin huolimatta uskottelu sillä että Symbian/MeeGolla olisi selvitty on toki harhauskoa. Nokian brändi romuttui Symbian kehityksen pysähdyttyä monta vuotta sitten. Tästäkin huolimatta Nokiaa huonompia brändejä kuluttajien keskuudessa ovat Windows ja Microsoft. Ja kaksi huonoa brandiä yhdessä ei ole hyvä brändi.

    Mikäli suuri ihme tapahtuu WinMon lyödessä itsensä läpi, niin siinäkään tapauksessa voittaja ei ole Nokia, vaan Microsoft. Sillä tällöin Nokia laskeutuu yhdeksi OEM-valmistajaksi muiden joukkoon. Joukkoon jossa ovat kaikki suuret pelurit, jotka tätä ihmettä odotellessa ehtivät tehdä hyvää tiliä ja brändiä Android:lla.

    "Maton Symbianin alta vetivät yhtä paljon markkinat kuin Elopkin. Kun kaikki uusi tehdään iPhone/Android-alustalle, kuka olisi enää ostanut Symbian-puhelimia vaikka Nokia olisi sinnikkäästi jatkanut niiden tekemistä?"

    iPhone/Android-alustalle. Huomaatko mikä vaihtoehto puuttuu listastasi. Väärän vaihtoehdon korvaaminen uudella väärällä ei tee valintaa oikeaksi.

    Toki Nokian entinen johto teki suuria virheitä, mutta sekään ei tee nykyisen johdon virheistä sallittavia tai suotavia. Johto pitää tuomita omien tekojensa pohjalta, ei edeltäjiensä.

    VastaaPoista
  33. Miten niin on kohtuutonta syyttää Elopia kurssilaskusta? Hän on toimitusjohtaja ja kokolailla vastuussa kyseisestä asiasta. Jos kaveri olisi istunut hiljaa käsiensä päällä, tilanne olisi myynnin ja osakekurssin kannalta parempi. Tässä alkuun muutamia Elopin tekemiä virheitä:
    "Burning platform", organisaation omien tuotteiden julkinen haukkuminen, organisaation suorittavan portaan julkinen haukkuminen, symbianin "lopettamisen" tiedottamisen ajankohta, epämääräinen tiedotus Meegon suhteen, parhaiden kehittäjien päästäminen kilpailijoiden leipiin... Se jää nähtäväksi, kuuluuko strategiavalintakin tuolle listalle, mutta pahaltahan tuo näyttää.

    VastaaPoista
  34. Petteri, kirjoitit vuonna 2008 iPhone 3G versus Nokia N95 arvostelun. Tulit tällöin lopputulokseen, että N95 on parempi puhelin. iPhone ei juurikaan ole muuttunut kolmessa ja puolessa vuodessa kun taas Nokia on siirtynyt kosketusnäyttöisiin puhelimiin ensin Symbian S60, sitten Symbian 3, Meego ja nyt lopulta Windows Phone alustalla. Olisiko Nokia menestyksekkäämpi nyt jos se edelleen valmistaisi N95 puhelimia? Tänä vuonna kirjoitit Mangon "huimasti Applea edellä". Miksei tämä näy myynnissä?

    -Jussi

    VastaaPoista
  35. On (valitettavastikin) todettava, että MS-tuotteet ovat syrjäyttänyt nuo. Miksi Microsoft ei nyt ottaisi kohtuullista siivua myös matkapuhelin ja tablettitietokonemaailmassa?

    Microsoftilla on valtavat resurssit. Historiansa aikana se on sinnikkäästi yrittämällä kerta toisensa jälkeen lopulta onnistunut.

    Mutta historia ei ole tae tulevasta. Nettipalveluissa MS on menestynyt huonosti. Bingistä ei ole tullut kilpailijaa Googlelle ja sosiaalisen median sektorilla Microsoft loistaa lähinnä poissaolollaan.

    Monelle tuntuu olevan epäselvää, mikä on toimitusjohtajan tehtävä. Hän ei tee strategisia päätöksiä vaan panee niitä toimeen. Tässä Steve Jobsin tai Jorma Ollilan kaltaiset hahmot hämärtävät asiaa, mutta he olivat poikkeuksia.

    Kun hallitus valitsi Elopin uudeksi toimitusjohtajaksi, se oli jo käytännössä valinnut Microsoft-kumppanuuden. Olisiko ollut uskottavaa, että Microsoftilta tuleva johtaja valitsee Googlen? Tai Googlelta palkattu johtaja valitsee Microsoftin?

    Elopin tehtäväksi jäi toteuttaa ne ikävät ratkaisut, joihin hallitus havahtui liian myöhään. Kysymys kuuluu: onko hän onnistunut tässä tehtävässään? Olisiko joku toinen onnistunut paremmin?

    Palavasta alusta puhuminen oli outo valinta. Se saattoi olla Elopin oma valinta ja silloin se oli moka. Mutta se saattoi olla myös tietoisesti valittu viestintästrategia, joka jälkikäteen ajatellen ei ollut kovin viisas. Olisi kiinnostavaa kuulla hallitukselta, oliko se mukana viestintästrategian suunnittelussa. Olisi ainakin pitänyt olla.

    Pitää myös muistaa, missä Elop on onnistunut. Nokia julkisti Lumia-puhelimet vuoden kuluessa yhteistyön aloittamisesta ja mallien määrä lisääntyy koko ajan. Laitteina ne ovat täysin kilpailukykyisiä. Jos jotain puuttuu, ongelma on lähinnä ekosysteemissä.

    Windows-puhelinten tuominen markkinoille näin nopeassa aikataulussa on hatunnoston arvoinen suoritus ja juuri sitä, millä toimitusjohtajan kyvykkyyttä mitataan. Strategiset linjat ovat asia erikseen.

    VastaaPoista
  36. Kysyn rehellisesti oletko Petteri yhtään perillä Qt-yhteisöstä

    Huomaan, että täällä on monia alan asiantuntijoita, entisiä ja ehkä nykyisiäkin nokialaisia. En väitä tuntevani Qt:tä enkä edes Belleä kovin hyvin.

    Oleellista on, että tämä on nyt ihan erilainen pelikenttä kuin vuonna 2005, jolloin tällaisilla seikoilla oli vielä merkitystä. Nyt älypuhelimista on tullut kuluttajatuotteita, joissa ratkaisevat mielikuvat, ekosysteemit ja sovellukset. Tämä on vähän kuin VHS vs. Betamax 1980-luvulla. Ei sitäkään kilpailua ratkaisu sen perusteella, kummassa järjestelmässä oli parempi kuva.

    Erittäin harvaa kuluttajaa kiinnostaa, onko kuorten sisällä avointa lähdekoodia, Qt:tä vai jotain muuta. Kuinka moni Android-puhelimen omistaja tietää Linuxista? Kuinka monelle sillä on yhtään mitään väliä?

    Jep, Linuxin ansiosta sovelluksia olisi helpompi siirtää puhelimeen, mutta siitä huolimatta koodaajia kiinnostaa eniten iPhone (vaikka sen käyttöliittymä onkin näistä kolmesta kaikkein vanhanaikaisin ja kehittäjät liki Applen vankeja). Android on ihan kiva, mutta tavallinen käyttäjä ei halua nähdä Linuxin virheilmoituksia laitteen buutatessa eikä katsoa ps:llä käynnissä olevia prosesseja.

    Meego oli varmasti teknisesti hyvä, mutta Maemo- ym. sekoilujen jälkeen Nokia ei olisi pystynyt eikä ehtinyt tekemään siitä enää kilpailijaa Androidille. Mikä olisi ollut Meegon kilpailuetu Androidiin verrattuna?

    Ja jos Meego on niin mainio kuin asiantuntijat väittävät (enkä sitä epäile), sen kehitys jatkuu tavalla tai toisella.

    VastaaPoista
  37. Petteri, kirjoitit vuonna 2008 iPhone 3G versus Nokia N95 arvostelun. Tulit tällöin lopputulokseen, että N95 on parempi puhelin... Miksei tämä näy myynnissä?

    Siksi, että asiakkaat pitävät iPhonea parempana kuin N95:tä tai Symbiania. Eikä sillä ole mitään tekemistä tekniikan kanssa. Asiakkaat ovat aina oikeassa.

    Syyskuussa 2008 kirjoitin myös, että Onkin huolestuttavaa, että vaikka Iphonen esittelystä on kulunut pian kaksi vuotta, Nokia ei ole esitellyt mitään vastaavaa. Toivottavasti siellä ei kuvitella, että Iphone on pelkkä markkinointijippo, joka menee nopeasti ohi.

    Jos ulkopuolinenkin näki kehityksen suunnan, miksei Nokian silloinen johto nähnyt sitä?

    VastaaPoista
  38. Nokiaa ja suomalaisia kusetettiin 6-0 Microsoftin kautta. Takana luultavasti oli myös suurvaltapolitiikka, NSA ja CIA. USA:lle käy hyvin jotta kaikki vapaat käyttöjärjestelmät torpedoidaan ja mobiilijärjestelmien softat tehdään 100% USA:ssa (iOS, WP, Android). Maailman toivo on Tizenissä, josta Samsung ja Huawei toivottavasti tekee hyvän. Nokia olisi voinut olla siinä porukassa, mutta valitsi Iso Veljen, tai Iso Veli valitsi Nokian. Suomalaiset (ja ihmiskunta) hävisivät.

    I love the smell of a conspiracy theory in the morning. It smells like... a conspiracy theory.

    VastaaPoista
  39. Tässä on keskusteltu ainoastaan siitä, millä tavalla Nokia saisi (välittömästi) käyttäjien suosion. Niiden mielipiteet, jotka näkevät tekniikalla ja suomalaisella osaamisen kulttuurilla itseisarvon, hukkuvat viesteihin.

    Ehkä vuosien kuluttua, ellei jo ihan pian, huomataan, että pahin virhe oli Symbianin ja Qt:n alasajo. Symbianin moitteen perusteiksi näköjään riittää, että on joskus käyttänyt sitä. Mitä Petteri, The Captain of Nokia Pirate Ship jne. sanovat. Symbianin mikrokernel-arkkitehtuurista tai jo mainitusta Qt-kulttuurista? Analyysejä heiltä voi odottaa hetken. ;)

    Ilmeisesti Nokialla oli paljon osaamista, joka ei milloinkaan näkynyt loppukäyttäjille. Varmasti firman sisällä on ollut isoja ristiriitoja.

    VastaaPoista
  40. Nokian markkinaosuudet laskivat. Ja olisivat laskeneet edelleen Elopista huolimatta. Elopin puheilla markkinaosuudet saatiin syöksyyn tai ainakin joudutettiin tapahtumia, jotka olisivat ehkä jokatapauksessa tapahtuneet.

    N9 on osoitus, että Nokialla tehtiin hyvää tuotetta. Joskin sitäkin tehtiin edelleen Symbianin varjossa. Jossain vaiheessa oli puhetta ja ilmeisesti jo valmista koodiakin, millä N9:iin oltaisiin saatu Androidin sovellukset. N9 ei ehkä olisi Nokiaa pelastanut. Tosin pelastaako käsien sitominen 1%-markkinaosuuden saavuttaneeseen lisensoitavaan ja suljettuun käyttöjärjestelmään, josta Nokialla ei ollut kokemusta niin rauta kuin softapuolelta?

    Androidia haukuttiin taannoin paljon sen fragmentoitumisesta. Nyt näyttää kuitenkin, että Windows Phone on se pahiten fragmentoituva alusta. Esimerkiksi Windows Phone 8 päivitystä ei todennäköisesti tulla näkemään nykyisissä Windows Phone -puhelimissa (jo nyt sovellusten toimivuudessa on ongelmia eri Windows Phone -mallien / käyttöjärjestelmien välillä).

    Elopiin henkilöityvä Windows Phone -strategia sisälsi toivon kipinän, mutta sitäkin suuremman riskin. Mielestäni tarpeettoman suuren. Jos Nokialla ei uskottu omiin järjestelmiin, niin luonteva ratkaisu olisi ollut tehdä kilpailevia järjestelmiä ja antaa markkinoiden päättää, mikä saa menestyä. Koska Nokiassa luovuttiin omista käyttöjärjestelmistä, omasta markkinapaikasta, lakkautettiin monia palveluita, irtisanottiin ja ulkoistettiin henkilökuntaa, niin rooliksi oli muodostumassa kloonivalmistajan rooli. Kloonivalmistajan ei tule tehdä päätöksiä siitä, mitä käyttöjärjestelmää markkinoille myydään, vaan sen on kiltisti pistettävä luureihin sellainen käyttöjärjestelmä, mikä menee markkinoilla kaupaksi. Tässä joutuu sitten kilpailemaan "Aasian" kanssa.

    Olisiko Nokian tullut jättää matkapuhelimien valmistaminen kokonaan ja keskittyä johonkin muuhun? Joka tapauksessa Nokialla oli lukuisia vaihtoehtoja. Valittuun strategiaan on vaikea uskoa, koska sen etenemisestä on kuulunut vain vähän positiivista. Ei Elopin johtama strategia missään nimessä helppo ole, mutta herää kysymys, onko se toivoton? Elopia ei toki voida syyttää menneisyyden virheistä, mutta ei Elopin toimintaa voida myöskään haudata menneisyyden virheiden alle.

    VastaaPoista
  41. Sovellusten määrästä olen sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä tehdä sovelluksia Windows Phonelle, niin kauan, kun se rypee siellä alle 1% markkinaosuuksissaan. Ja näin myös käytännössä on monien sovellusten kohdalla. Tulevat viimeisinä, jos tulevat ja eivät ole laadultaan mitään priimaa. WinRT tarkoittaa myös sitä, että Silverlight lentää mäkeen. Jos nyt alkaisit rakentaa sovellusta, niin kyllä sitä tulisi pariin otteeseen mietittyä, että kannattaako Silverlightiin koskea.

    VastaaPoista
  42. Petterille:

    Kyllähän tässä ohi aiheesta mennään - mutta eiks tää oo se inter Net? ;)

    "..Maemo- ym. sekoilujen jälkeen.." Mitä nämä oikein olivat? En nyt aivan pysy kärryillä. N900 ja sitä edeltävät laitteet olivat ihan hyviä vehkeitä siihen tarkoitukseen johon ne oli luotu. N9 otti valtavan harppauksen vielä eteenpäin. Se on monelta osin iPhonen tappaja. "N10" olisi ollut sitten jotain jo mitä en pysty edes kuvittelemaan ;)

    Kuulun itse niihin, joille softalla/käyttiksellä on merkitystä, mutta ihan marginaalissahan tässä kyllä mennään. Mutta tänne(kin) blogiin meitä on jokunen näemmä eksynyt paikalle... ;)

    VastaaPoista
  43. Nokian suurin ongelma oli juurikin Symbianiin ( ja S60 ) takertuminen, toinen virhe tehtiin Meego-sekoilulla, alkuperäinen Maemo oli kuin kehittyneempi Android, mutta sen kehitystä ei jatkettu vaan lähdettiin pelleilemään Intelin kanssa.

    VastaaPoista
  44. Ihan tavallisen Nokia E7 -käyttäjän kokemuksien perusteella kansanedustaja Sauli Ahvenjärven US-blogissa on mielenkiintoinen näkökulma, jonka jaan täysin.

    http://sauliahvenjarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103693-liian-huono-%C3%A4lypuhelin

    Kun vuosi sitten harkitsin puhelimen vaihtoa karseasta N97-mallista, Nokia E7 tarjosi ainoana älypuhelimena fyysisen qwerty-näppäimistön, ääkköset sekä jämäkän tuntuisen laitteen. Koska suomalainen qwerty oli tärkeä, päädyin siihen, vaikka hinta olikin vielä kova.

    Ja olihan se kotimainen. Hiukan Nokian N97-sähläykset epäilyttivät, mutta ajattelin ettei firma voisi mitenkään laskea seuraavaa lippulaivatuotettaan, "kommarin korvaajaa", raakileena markkinoille.

    Not...kuten Ahvenjärvelläkin, myös omasta näkökulmastani laite oli vuosi sitten täysi susi.

    Ohjelmiston hankaluuksien ja epäloogisuuksien ohella myös rauta petti. Puhelin yksinkertaisesti sammutti itsensä akun loppuessa eikä suostunut enää käynnistymään, vaikka teit mitä.

    Ja vaihtopuhelin ei käynnistynyt edes ensimmäistä kertaa. Numero kolme puolestaan ei löytänyt kenttää paikassa, jossa kaikki aiemmat mallit olivat toimineet.

    Uskomattomin episodi oli, kun huollosta tullut ja päivitetty laite ei suostunut etenemään käyttöönotossa ilman Ovi-tilin avaamista (tili oli, mutta en muistanut salasanaa). Ainoa vaihtoehto oli painaa avautuneessa ruudussa "Haluatko todella soittaa yleiseen hätänumeroon" kohtaa KYLLÄ.

    Onneksi tein käyttöönoton huollossa ja henkilökunta vakuutti, että paina vain, ei se soita 112. Eikä soittanutkaan... kotona en olisi uskaltanut kokeilla.

    Varapuhelimena käyttämäni N97:kin alkoi tuntua toimivalta. Lopulta useiden rautavaihtojen jälkeen (tässä en ole yksin, tiedän kohtalotovereita, joille on vaihdettu yhtä monta ja useampikin E-seiska) sekä Belle-päivityksen asennettuani käytössä on viimein se puhelin, jonka oletin ostaneeni vuosi sitten.

    Hermot ovat menneet E7:n kanssa pelatessa. Mutta nyt minulla on suhteellisen toimiva älypuhelin ääkkös-qwertyllä. Nykytilanteessa olen sitä jo suositellutkin puhelinvaihtoa harkitseville - tosin varauksella ottaa Opera selaimeksi.

    Eli laite yksinkertaisesti tuotiin liian aikaisin markkinoille, käyttäjien testattavaksi.

    Yleisemmin tarkasteltaessa Nokian perusongelma oli aiemmin valtava mallikirjo. Numerokoodeista ei lopulta ottanut erkkikään selvää, ainakaan jos piti tietää mitä eroja niillä oli.

    Apple teki yhden hyvän puhelimen - se riitti.

    VastaaPoista
  45. Jos nautti tommosta palkka niin olis pitänyt johtaa yritys voitolle eikä syöksykierteeseen. ei ansaitsepalkkaansa eikä optioita.

    VastaaPoista
  46. monojussi sano jotta I love the smell of a conspiracy theory in the morning. It smells like... a conspiracy theory.

    Teoriaan sopii myös muitakin asioita kuin nenä päähän tai matemaatikko NSA:aan.

    Samsung oli kiinostunut liittymään Meego-working groupiin 2010 alussa.

    Fidelity Magellan rahasto alkoi ostamaan raivokkaasti Nokiaa 2010 alussa. Nosti omistuksensa yli 100 miljoonaan osakkeeseen:
    http://www.morningstar.fi/fi/news/article.aspx?articleid=95385

    Vanjoelle oli sanottu 2010 keväällä, että alapa valmistelemaan puhetta, olet seuraava CEO, vaihto tehdään ihan kohta.

    Kesällä Vanjoelle tuli pikaperuutus ja out of the blue tuotiin Elop sisään Nokiaan CEO:ksi.

    Microsoftin Paul Allen käy huvijahteineen Helsingissä vahvistamassa Microsoftin tekemän Nokian valtauksen:
    http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/microsoftin-perustajan-superjahti-helsingissa/art-1288339174266.html

    Fidelity Magellan on tehnyt strategisen tehtävänsä, myy Nokiat pois ja siirtää seuraavaan kohteeseen jonnekin.
    http://www.morningstar.fi/fi/news/article.aspx?articleid=95385

    USA:n selkeä etu on jos lähes jokaikisellä maailman ihmisellä on mukanaan laite jossa on USA:ssa tehty käyttöjärjestelmä. Nokian hinta oli sopivan halpa, jota nurkkaus voitiin tehdä. Meego oli uhka. Microsoftille (ja mm. sen eläkerahastoille) järjestely kävi paremmin kuin hyvin.

    Nokia vallattiin, ja myyrä pistettiin sisään. Loppu on historiaa, kuten Nokiakin.

    Tizen toivottavasti pelastaa maailman. Kiina tuskin hyväksyy USA:ta vakoilemaan jokaisen kiinalaisen taskuun. Toivottavasti Euroopassa nähdään samoin lopulta.

    VastaaPoista
  47. Onkin huolestuttavaa, että kaikki mobiilialustat ovat nyt jenkkien hallussa. Kirjoitin tästä viime vuoden helmikuussa. Eri asia sitten on, tapahtuiko tämä kaappaus myyrän vai paremman liiketoimintaosaamisen avulla.

    VastaaPoista
  48. Älykkäästi,
    yksi muna
    tukevasti kaikissa koreissa.

    VastaaPoista
  49. Kokeilepa Nokia 701 puhelinta Bellen Feature Pack 1:n kanssa, Opera Mobile 12 varustettuna. Pesee html5 testissä ios5.1:n ja android 4.0:n. Tsekkaa html5test dot com.

    VastaaPoista
  50. voisi tivata vanhalta johdolta ja hallitukselta selityksiä siihen, miksei laivaa käännetty ajoissa.

    Jorma Ollila halusi, että Nokia soutaa sinne jossa on matalimmat verot.

    VastaaPoista
  51. Symbian on kaikkea muuta kuin kuollut. Viimeisin Bellen Feature Pack 1 parantaa 30% 701, 700 ja 603 puhelinten suorituskykyä. Mikä muu puhelinvalmistaja on oikeasti pystynyt samaan pelkällä softapäivityksellä? Onko kaikilla i-lasit päässä ja muu ei enää kiinnosta? Mutta kyllä tällä 701 puhelimellakin surffaa kaikki nettisivut ja kommentoi näitä blogeja. Ja paljon halvemmalla :). 701:ssa on 1.3GHz prossu, 512 RAM, 8GB sisäistä ja 32GB micro SD. Riittää hyvin surffailuun ja vähän muuhunkin... :)

    VastaaPoista
  52. Tämä on vähän kuin VHS vs. Betamax 1980-luvulla. Ei sitäkään kilpailua ratkaisu sen perusteella, kummassa järjestelmässä oli parempi kuva. Ei sitäkään kilpailua ratkaisu sen perusteella, kummassa järjestelmässä oli parempi kuva.

    VHS-järjestelmän kehittänyt JVC oli japanilainen yhtiö, eikä välttämättä vertailukelpoinen eurooppalaiseen yhtiöön. Olisi masentavaa kilpailla vastaavilla keinoilla mitä idässä.

    VastaaPoista
  53. Koko ekosysteemihömpötys on nörttien / teknobloggareiden ja erityisesti Elopin keksintöä. Uskallan väittää että noin 30% älypuhelimien käyttäjistä ei ole koskaan ladannut yhtään sovellusta laitteellensa. noin 50% on ladannut/ostanut muutaman sovelluksen ja loput 20% kuuluvat teknonörtteihin jotka tuottavat sovelluskaupan tulokset.

    Nokian suurin ongelma on N95:n jälkeen ollut rahastusmentaliteetti. Samaa vanhentunutta kuraa myytiin vuosia jälkikäteen vain eri pakettiin käärittynä. En ymmärrä mitä ne tuhannet yrityksessä työskennelleet insinöörit, näiden vuosien aikana oikein tekivät. Pyörittivät varmaankin sormiaan.

    Insinöörivetoiseksi kyseistä lafkaa ei voi missään nimessä haukkua. Tämän todistaa nykyisten ja aiempien puhelinmallien spesifikaatiot. Esimerkiksi N8:n HW oli jo suunnittelupöydällä niin vanhaa kuraa että sivullisiakin ihan hirvitti. Miten kukaan insinööri kehtaa työntää vuoden 2010 ns. lippulaivamalliin neljä vuotta vanhaa GPU:ta, saatika prosessoria joka kilpailijan puhelimesta löytyi jo vuonna 2008.

    Nykyisestä syöksykierteestä voi vain kiittää Eloppia. Ilman Elopin ekosysteemibullshittiä ja palavaa öljynporauslautta -vertauskuvaa Nokia ei sukeltaisi niin syvissä vesissä kuin nyt. Kurssikehitys on toki OPK:n aikaansaannosta.

    VastaaPoista
  54. Pertti, jotta 701 saataisiin samalle tasolle kilpakummpaneihin nähden, pitäisi seuraavaan ohjelmistopäivitykseen sisällyttää aikakone ja lähettää puhelin sinulle vuoteen 2008.

    Noissa luureissa käytetään niin antiikkista rautaa että aikanaan 4-bittisiä kontrollereita työkseen käskyttänyttä hirvittää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 701 pesee Applet mennen tullen ja hakkaa Androidinkin selvästi. Siinä on näet toimiva moniajo, Androidissa on rampa moniajo. Älypuhelin ilman moniajoa on kuin päivä dos-tietokoneella. Ajat sitä yhtä ohjelmaa. Et voi käyttää yhtä aikaa navigointia, sports trackeria, musiikin kuuntelua.. En haluaisi sellaista puhelinta. Siksi puhelimissani on Meego tai Symbian.

      Edelläkävijä

      Poista
  55. "Pertti, jotta 701 saataisiin samalle tasolle kilpakummpaneihin nähden, pitäisi seuraavaan ohjelmistopäivitykseen sisällyttää aikakone ja lähettää puhelin sinulle vuoteen 2008.

    Noissa luureissa käytetään niin antiikkista rautaa että aikanaan 4-bittisiä kontrollereita työkseen käskyttänyttä hirvittää :)."

    Kyllä Nokia sitten osaa hommansa, kun 4-vuotta vanhalla raudalla pesee HTML5-testissä applen ja androidin viimeisimmät vehkeet :)

    Jos Nokia käyttäisi viimeisintä rautaa, niin muilla ei olisi mitään sanomista enää!

    VastaaPoista
  56. Testasin juuri Anrdoid 4.0.3:lla html5test.com:ia:

    Chrome-selain: 369 + 11 Bonus Points (sivuston mukaan Opera Mobile 12 antaa täsmälleen saman).

    Ts. ylivoimainen Browseri Androidissa.

    VastaaPoista
  57. Kyllä Symbian Belleen tulee paremmin päivityksiä kuin koskaan ennen.

    Nyt lyhyen ajan sisällä Belleen on tullut:
    - Microsoft Apps
    - Nokia Maps Suite 2.0
    - Belle Feature Pack 1

    Belle Feature Pack 1:n sisältöä onkin jo edellä kuvattu. Ja se on mahtava ja toimii!

    Microsoft Apps lienee kaikille selvä?

    Nokia Maps Suite 2.0 tuo päivitykset karttaohjelmiin, säähän sekä julkisen liikenteen Belle puhelimeen. Julkinen liikenne -ohjelma on kätevä jos käytät julkisia. Näet GPS-avusteisesti lähimmät pysäkit ja voit suunnitella reitit julkisia käyttäen.

    Tarjonta on siis parempaa kuin koskaan!! :) JA ILMAISTA!!!

    esim. iphoneen joudut ostamaan ReittiGPS -ohjelman (julkisen liikenteen tiedot).

    VastaaPoista
  58. "Testasin juuri Anrdoid 4.0.3:lla html5test.com:ia:

    Chrome-selain: 369 + 11 Bonus Points (sivuston mukaan Opera Mobile 12 antaa täsmälleen saman).

    Ts. ylivoimainen Browseri Androidissa."

    Tuo Chrome-mobile taitaa olla vielä Beta-asteella?

    Mutta kyllähän nuo testit näyttää, että Symbian on kaikkea muuta kuin kuollut!!! Pistää kampoihin viimeisimmille Android virityksille!!!

    VastaaPoista
  59. Html5test.com ei taida testata suorituskykyä, vaan kuinka hyvin selain osaa html:n.

    VastaaPoista
  60. Jorma, Symbian ei kelpaa jenkeille. Kuten ei mikään muukaan Nokian tuote Lumia mukaan lukien. Siksi ilmaisuudella ja paremmuudella ei ole väliä. Tosin raudaltaan ovat antiikkia nuo Nokiat ja kuoret muovia. Kannattaisi Nokian ehdottomasti lopettaa koko kännyköiden kloonivalmistusbisnes ja miettiä muuta tilalle. Me on hävitty tää peli.

    VastaaPoista
  61. Jenkeille kelpaa ensi sijassa omien valmistajien tuotteet, tässä suhteessa Microsoft on turvallinen valinta. Symbianilla ei olisi ollut jenkeissä mahdollisuuksia. USA taas on tärkeä, koska sovelluskehityksen painopiste on siirtynyt sinne. Euroopalla ei enää ole juuri osuutta mobiilikehityksessä, toisin oli 10 vuotta sitten.

    VastaaPoista
  62. Lainaan tähän omin luvin Kauppalehden keskustelupalstalta kirjoittajaa nimeltä Olli-Pertti Kallasvesi:

    Elop laitetaan yksin vastuuseen niistä manöövereistä, joita hänen palkkauksensa jälkeen tehtiin, hmmm... Nokialla on hallitus, johtoryhmä ja bussilasteittain muuta johtoa. Onko jollain sisäpiirintietoa, että kaikki nämä heput vastustivat Elopin linjauksia ja että Elop käveli kaikkien näiden heppujen yli? Elop siis päätti yksin, vastoin hallituksen tahtoa, mitä Nokiassa tapahtuu? Kamoon, hei...

    Mitä tulee tuohon lauttapuheeseen, valtaosa Nokian asiakkaista ei ole edes kuullut siitä, ainakaan Suomen ulkopuolella. Ei Nokia sittenkään ole maailman napa, jota 6 miljardia ihmistä seuraa herkeämättä.

    VastaaPoista
  63. Kiina, Kiina ja Kiina.
    http://tietsikka.blogspot.com/2012/04/kiinalla-oma-valtiollinen.html

    VastaaPoista
  64. Pertti, kyseinen html-testi ei mittaa laitteen suorituskykyä millään tavalla. Mutta totta puhut, jos Symbiania käytettäisiin nykyraudalla olisi sen suorituskyky uskomatonta.

    Youtubeen vuotanut 808 Pureview:n esittelyvideo sai ainakin minut pyörtämään kyseisen puhelinmallin ostoaikeet. Vaikka kamera olisi kuinka hyvä, pitää itse laite toimia muutenkin toimia jouhevasti. Siihen ei ARM 11 prosessorilla kyetä. Näyttöresoluution olisin ehkä voinut jopa antaa anteeksi.

    Toivottavasti MS sylkee WP8 käyttiksen ulos viimeistään syksyllä, jotta Nokialla riittää varat kituutella tämä luppoaika olemattomalla puhelinmyynnillä. Ja johtoportaalla täytyy olla selvä käsitys siitä että nyt vaaditaan oikeasti huippupuhelin huippuspekseillä, jotta kurssit saadaan nousuun. Muuten Nokia on tuhoontuomittu yritys.

    Nykyisellään WP7 on aivan liian rajoittunut ominaisuuksiltaan ja en yhtään ihmettele miksi puhelimet eivät käy kaupaksi.

    VastaaPoista
  65. Symbian ei tue eikä tule tukemaankaan moniydinprosessoreita, ja tämä ollut tiedossa jo vuosia että Symbianilla ei voi jatkaa huipulla.

    OPK:n aikana Nokia teki virheen kun ei nopeammin ja painavammin keskittynyt Maemoon ja sittemmin Meegoon.

    Tosin älyvapaata oli valita sitten WP yhdeksi ja ainoaksi, koska sen rautatuki on vielä huonompaa kuin Symbianin, ja sehän näkyy myynneissä.

    WP-ekosysteemi on täysin lapsenkengissä. Nokialla Ovi-ekosysteemi oli pitemmällä kunnes Elop alasajoi sen Microsoftin eduksi.

    MS pelasi korttinsa hyvin, kun sai Nokian lumiakseen. Nyt jo kaikki näkee miten huono sopimus se Nokialle on. Nokian pitäisi WP8:aa odotellessa, joka sekin voi flopata, tehdä huippu-Android-luureja ja kehittää Samsungin ja Huawein kanssa Tizeniä.

    VastaaPoista
  66. Makuasioita. Itselläni E71 on edelleen ykköspuhelimena, vaikka työnantaja maksaisi iPhonen ja Lumian yms.

    VastaaPoista
  67. Vähän olen hämmästellyt Elopin Avointa tiedotuslinjaa. Noin vuosi sitten hän kertoi maailmalle, että Nokian puhelimet eivät ole kelvollisia. Noin viikko sitten hän ilmoitti, että syksyllä saa parempia Windows-luureja. Milloin oikein pääsen kauppaan?

    VastaaPoista
  68. Minulla iPhone tallentaa Runkeeperillä reitin, lukee väliajat ja matkat sekä soittaa samalla nettiradiota selaimesta. Ottaa vielä vastaan puhelutkin, jos sattuvat tulemaan. Tämän tason moniajo riittää useimmille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihme tapa omppufaneilla puolustella luurinsa puutteita. Kun jopa omppufanit myöntävät, että nettilehtien/kirjojen lataus ei toimi taustalla moniajon puutteen takia. Tai kun puhelin ei kuulu kunnolla kauempana, niin omppufanit puolustelevat, että kaupunkien keskustoissa kuuluu. Tai kun flash ei toimi, niin Adobe on luopumassa flashista. Tai kun iphone ei toimi pakkasessa niin useimmat käyttävät sitä sisällä. Tai kun iphonen selain on huono, niin pitää korvata appseilla. Miksi ostaa pirun kallis puhelin kun mikään ei tahdo toimia ?

      Poista
  69. best hair removal products drugstore [url=http://yourpainlesshairremoval.com/]no no hair removal review[/url] laser hair removal eglinton

    VastaaPoista
  70. What You Need To Know About Seasoning Orgreenic Pan [url=http://www.non-stickpan.net]orgreenic cookware set [/url] Orgreenic Ebay: An In-Depth Look

    VastaaPoista
  71. Nokia N9 on vitun hyvä puhelin.

    VastaaPoista
  72. Olikohan heillä yrityssaneerausta? Kovin harmillisia aina nämä konkurssit. Hyviä puhelimia he valmistivat. Vieläkin 3310 löytyy. Meidän tuttavalla on myös yritys, joka on nyt hieman hakoteillä ja siihen apua etsitään.

    VastaaPoista