Linkit

maanantai 21. marraskuuta 2011

Päivänvaloa talvipimeään - hyötyä energiansäästölampuista

Kaikista kokeilemistani energiansäästölampuista olen pitänyt parhaana ns. päivänvalolamppuja. Niiden värilämpötila on 5000-5500 Kelviniä, mikä vastaa kesäpäivän valoa ulkona.

Näkeminen on osittain psykologiaa: se, mikä näyttää kesällä hyvältä ulkona, voi sisällä talven pimeydessä tuntua siniseltä ja kylmältä. Tavalliset hehku- ja cfl-lamput ovat 2700 tai 3000 Kelviniä, mikä tuottaa kellertävän, monen mielestä "lämpimän" valon. Näiden lamppujen kotelossa saattaa lukea hämäävästi "warm white".

Omasta mielestäni vasta 5000 Kelvinin valo on puhtaan valkoista ja pienen totuttelun jälkeen miellyttävää. Muista energiansäästölampuista poiketen päivänvalolamput eivät ole A-luokkaa vaan kuuluvat B-luokkaan. Sähkönkulutus suhteessa valotehoon on siten hieman suurempi kuin cfl- tai led-lampuilla, mutta paljon parempi kuin hehkulampuilla (luokka D tai E).

Päivänvalolamppuja valmistetaan riittävän suurilla valotehoilla. Toisin kuin led- ja varsinkin cfl-lamput, joiden tehokkaimmatkin mallit tuntuvat kiusallisen himmeiltä, päivänvalolampuissa riittää tehoa.

Työhuoneeni katossa on 32 Watin lamppu, jonka valovoima vastaa 150 Watin hehkulamppua. Työhuone suorastaan kylpee valkoisessa valossa. Itse en kärsi kaamosmasennuksesta, mutta voisin kuvitella kirkkaasta päivänvalosta olevan hyötyä heille, joita talvinen pimeys masentaa. Miksi työntää valoa korvaan, kun huoneen voi täyttää kesäisellä päivänvalolla ja valon nauttia luonnolliseen tapaan silmien kautta?

Tehokysymys on tärkeä, sillä iän myötä silmä alkaa tarvita enemmän valoa lukemiseen ja tarkkuutta vaativaan työskentelyyn. Hehkulamppujen aikakaudella valoa ei koskaan ollut tarpeeksi, koska lämpövaikutus ja sähkönkulutus nousivat liian suuriksi. Päivänvalolampuista valoa saa vihdoinkin riittävästi.

Päivänvalolampusta on muutakin iloa. Sen valo sopii hyvin kasveille ja valokuvaukseen. Edellisen tekstin kuva lamppuja täynnä olevasta laatikosta on otettu työpöydällä, jonka ainoa valonlähde oli katossa oleva päivänvalolamppu. Vielä enemmän hyötyvät kotien videokuvaajat, jotka tarvitsevat tasaisen jatkuvaa valoa.

Tämä kuva on otettu kattolampun valossa ja kuva on suoraan kamerasta (vain kokoa pienennetty):


Loisteputkissa on omat 5000 K -mallinsa, myös pienessä koossa. Jos saunan tai kylpyhuoneen valo on ällöttävän keltaista ja kelmeää, putken vaihtaminen valkoiseen voi tuoda merkittävän parannuksen.

Sitten ne huonot puolet: lamput eivät ole ihan halpoja (20-30 euroa kappale) ja vain yksi malli sopii himmennettäväksi. Tehokkaimmat lamput ovat fyysisesti suurikokoisia, joten ne eivät välttämättä mahdu valaisimeen. Uudet valotekniikat vaativat myös valaisinten uudelleensuunnittelua.

Olen ostanut Viva-liten lamppuja, joiden värintoistokykyä maahantuoja Adlux kehuu estoitta sivullaan. Viva-liten lamppuja saa nettikaupan lisäksi myös jälleenmyyjiltä.

Tehokkain Viva-lite antaa välittömästi puhtaan valkoisen valon. Pienemmissä malleissa valo on aluksi sinertävää, mutta muuttuu noin minuutissa valkoiseksi. Yksi Viva-liten lampuista meni rikki alle viikossa, joten kannattaa säilyttää kuitti.

Torniolaisen Valotornin valikoimassa on myös himmennettävä 25 W malli. Korvasin niillä yhden huoneen kattovalot ja olen ollut hyvin tyytyväinen. Tosin valaisimen takana ollut heijastava metallilevy piti poistaa, ennen kuin lamput sai mahtumaan paikalleen. Levyn tarkoituksena oli suojata kattoa hehkulampun kuumuudelta.

Toinen yllätys tuli neljän kiskoon kiinnitetyn spotin kanssa. Yhden spotin heijastin kaareutui hieman eri tavalla kuin muiden, mikä esti pienimmän Viva-liten lampun kiertymisen pohjaan asti. Onneksi spotin sai korvattua toisella. Kierukkamainen lamppu spottiheijastimessa ei ole erityisen tyylikäs ratkaisu, mutta toimii kuitenkin.

Yhden päivänvalolampun (28 W) olen tilannut myös Verkkokauppa.comista. Falcon Eyes -tuotemerkillä löytyy useita kokoja aina 70 W:hen asti (vastaa 350 Watin hehkulamppua!).

Tätä kirjoitusta varten otin joukon testikuvia värikkäistä aikakauslehtien kansista eri tyyppisten lamppujen alla. En kuitenkaan laita kuvia näkyviin, sillä ne kertovat enemmän kamerasta ja värilämpötilan asetuksista kuin itse lampuista. Väritoisto vaihtelee suuresti eikä silmillä ole refenssitasoa, mihin verrata ovatko värit "oikeita", liian haaleita vai liian kylläisiä. Ainakin se kävi selväksi, että lampun tyyppi vaikuttaa suuresti väreihin!

Kaikki kolme päivänvalolamppua antavat valon, jonka heijastuksen valkoisessa paperissa kamera tulkitsee neutraaliksi harmaaksi:

Viva-lite 18 W:

Valotorni 25 W:

Verkkokauppa.com Falcon Eyes 28 W:

Pitkän kirjoituksen lopuksi rohkaisen kokeilemaan päivänvalolamppua. Kannattaa tilata aluksi yksi lamppu ja kokeilla, miltä sen valo näyttää omiin silmiin (ja mahtuuko lamppu paikalleen!). Lukijoiden kokemuksia tulikin jo eiliseen tekstiin, lisää voi kirjoittaa tämän perään.

23 kommenttia:

  1. Vaihdoin asunnon kaikki lamput päivänvalolampuiksi pari vuotta sitten ja olen ollut varsin tyytyväinen. Valo on selkeää, ja kun valoa vertaa entisiin Ikean energiansäästölamppuihin, niin paluuta vanhaan ei ole. Valokuvaajana arvostan myös lamppujen spektrin neutraaliutta.

    Hintaa lampuilla on, kuten yllä mainitaan, joten ison asunnon kaikkien lamppujen vaihtamiselle tulee hintaa. Mainittakoon myös, että tunnelmalliseen illanviettoon valojen sävy on melko kylmä, joten sellaisiin tilanteisiin minulla on vielä pari lämpimämmän sävyistä hehkulampullista lattiavalaisinta... Kunpa joku keksisi värilämpotilaltaan säädettävän valonlähteen.

    VastaaPoista
  2. Nuo Verkkokaupan lamput kyl ovat kiinnostavia, kun hinta on hyvä korkeillakin wateilla.

    VastaaPoista
  3. Oliko näissä muuten valmistusmaissa eroa? Vai ovatko nykytrendin mukaan kiinalaisvalmisteisia, hintaeroa ainakin tuntuu olevan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Petteri, hyvin mielenkiintoinen kirjiotussarja!

    Onko sinulla kokemuksia himmennettävistä energiansäästölampuista? Kotimme kaikissa huoneissa päävalaisimessa kun on himmennin... toistaiseksi hehkulamppuja on vielä riittänyt, mutta nyt alkaa pelottamaan, kun varastot käyvät vähiin.

    VastaaPoista
  5. Sekä cfl-, led- että päivänvalolampuista on himmennettäviä versioita. Ne toimivat ihan hyvin hehkulampuille tarkoitettujen himmentimien kanssa. Pitää vain olla kaupassa tarkkana, että valitsee oikean pakkauksen.

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

    Kuten edellisen kirjoitukseen kirjoittamistani kommenteista ilmenee, niin taloni vakiona toimitettujen valaisimien värilämpötila oli 2700 kelviniä, eli kynttilä - takkavalon lämmintä sävyä. Kun tiloissa oli, tuli nopeasti nukuttava olotila.

    Kävin messuilla, jossa pääsin vertaamaan monien eri valmistajien valaisimia (ja polttimoita). Totesin nopeasti, että mitä valkoisempi valo, sitä mielyttävämpää siinä oli olla.

    Yllättäen kauppojen vakiotarjonnassa vanhoihin valaisimiini löytyi "valkoisempia" vaihtoehtoja, mutta kaikkein lähinnä päivänvaloa oli 4100 kelvinin polttimot. Ostin niitä. Siirtyminen 2700 K kellertävästä valosta 4100 K valkoisuuteen oli huikea.

    Vain erikoistilauksesta sanoivat voivan toimittaa yli 5000 Kelvinin polttimoita. (Kun niitä kysytään niin vähän ! selityksellä.)

    T. Lauri Hirvonen

    VastaaPoista
  7. Oletkos uskaltanut kokeilla netistä (ulkomailta) tilattuja päivänvalolamppuja?

    Ainakin EBAY:ssa on jonkinlaisia. Toki riski on aikamoinen, koska takuuta ei käytännössä ole (ja vaikka olisi, niin lähetys ei suomesta kannata ja haluavat risan yleensä itselleen).

    ----

    Himmennettäviä esl lamppuja muutama ollu, ja on aina kestänyt vain hetken, mutta sen verran kuitenkin, että on kuitti hukattuna :) Kerran clasu vaihto kyllä ilman kuittia.

    VastaaPoista
  8. Joku on tilannut led-valoja dealextreme-nettikaupasta. Omani olen ostanut Clas Ohlsonilta ja paikallisesta kauppakeskuksesta.

    Valoissa voi olla turvallisuuspuutteita, kts. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/ts-suomesta-loytyi-iso-kasa-vaarallisia-led-valoja/art-1288429941994.html

    VastaaPoista
  9. Adluxilta muuten kysyin että onko heidän valikoimassaan tuota Valotornin mainostamaa himmennettävää lamppua. Sanoivat että on ollut mutta ei ole enää - liikaa laatuongelmia ja takuupalautuksia. Vaikka nyt onkin "kilpailijasta" kyse niin tässä yhteydessä saattaisin jopa luottaa koska kysehän on jälleenmyyjästä joka voi ottaa mitä vain valikoimiinsa. Jos siis tuo himmennettävä lamppusi posahtaa kovinkin pian niin kerrohan.

    Himmennys olisi kiva esimerkiksi kuistille.

    VastaaPoista
  10. Mulla on sekä Viva-Liten 25w että Valotornin 25w lamppuja. Himmentimiä ei ole, palavat vakiona. Valotornin versiosta pidän enemmän, tuntuu valaisevan paremmin. Tämä johtunee sen korkeammasta värilämpötilasta (5800K). Kuinka kauan sitten nuo toimivat, se jää nähtäväksi. Toivottavasti kuitenkin sattui laatuyksilöitä minulle, kalliita olivat.

    Valotornin lampussa ei lukenut valmistusmaata, Viva-Lite tehdään Kiinassa.

    VastaaPoista
  11. Hmm, kas. Vanhimmat viva-liteni (jotka hankin joskus 2006) ovat näemmä Made in New Zealand, uudemmat tosiaan kiinasta.

    VastaaPoista
  12. Laadukas ”täysspektrinen” päivävalolamppu on ehdoton valinta tänne Suomeen joka kylpee puolet vuodesta pimeydessä. Ongelmaksi niissä tosin kohdistuu korkea hinta, koska kaikki valaisimet pitäisi vaihtaa kerralla jotta tunnelma olisi aito. Päivänvalolamppuja kritisoidaan – osin syystäkin liian sinertävästä valosta. Valo saattaa vaikuttaa sinertävältä jos huoneistossa on sekavalaistus perinteisiä ja päivänvalolamppuja. Jos koko valaistus on toteutettu päivänvalolampuilla, niin silloin valaistus tuntuu hyvin luonnollisen miellyttävältä eikä siihen kiinnitä huomiota.

    VastaaPoista
  13. Joku kertoi,ettei ulkomailta tilatuilla lampulla käytännössä ole takuuta. Eipä ole kotimaastakaan ostetuilla. Kylpyhuoneemme "10 vuoden takuun" omaava Philipsin loisteputki palaa säännöllisesti puolen vuoden kuluttua. Vein putken marketiin, josta ostin, sanoiva,ettei kuulu meille, valittakaa Philipsille. Valitin Suomen Philipsille kirjallisesti. En koskaan saanut vastausta. Valitin kirjallisesti Philipsin pääpaikkaan Hollannissa, Odotan nyt kuudetta vuotta vastaustaan.

    VastaaPoista
  14. Petteri mainitsee tuossa verkkokauppa.com:n. Hyvä kauppa varmaan, jos tilaamansa tavaran vielä saisi! Tilasin netitse edullisen wlan-printterin (EPSON-monitoimilaite), Systeemi vahvisti tilaukseni, kertoi että varastossa on heti ja otti maksuni pankkikortilla. Kun ei alkanut kuulua (tilasin toimituksen postitse), soitin ja kysyin. Kysymyksessä olikin kuulemma arvonta ja tällä kertaa "arpa ei suosinut sinua". Miksi sitten vahvistaa tilaus ja ottaa maksu? Outoa toimintaa, eipä ole minun kauppani jatkossa!

    VastaaPoista
  15. Hyvä artikkeli, kuten edellinenkin.

    Tässä omia kokemuksia päivänvalolampuista. Suluissa mitä lamppuja olen käyttänyt.

    Viva-Lite Loisteputket 5500k T5 (14W) :

    + Lähes täydellisiä valoltaan, erittäin mielyttävä. Valkoiset seinät valkoisia ja parketti näyttää siltä miltä se näyttää oikeassa päivänvalossa.
    + Laatu

    Viva-Lite E14- ja E27-kantaiset pienloistelamput 5500k (11w, 15W, 26W, 32W):

    + Kestävät pitkään
    - Valon määrä
    - Hinta
    - Valon laatu poikkeaa Viva-Liten loisteputkista (Hieman sinertävää tai vihertävää)
    - Yksilökohtaisia eroja valon värissä


    Saksan Ebayn kautta löysin Saksasta valokuvaustarvikeliikkeen joka myi 5000k päivänvalolamppuja.

    ValueProducts24 pienloistelamput E14 ja E27 5000k (8W, 30W)

    + Hinnat ovat edullisia Viva-Liteen verrattuna (joskus myös alennuksia)
    + Valon laatu ja väri
    + Valon määrä
    - Lamppujen laatu huonompi kuin Viva-Litessä. Ilmeisesti eivät tykkää olla ylösalaisin.
    - Postikulut ovat korkeat.

    Osram Lumilux De Luxe 5400k loisteputket T5 ja T8 (18W)
    + Hinta
    + Laatu
    +/-Valon laatu ei ole Viva-Liten tasoa

    Viva-Litet ostettu 2008-2009. Tämän jälkeen joitakin malleja ilmeisesti päivitetty.

    VastaaPoista
  16. Nyt lähes kaikki lamput ovat noita 2700K warm white malleja ja huoneiden valaistukset ovat lähes saman lämpöisiä. Lampun valmistajasta riippuen näyttää olevan pieniä eroja.

    Parempi valaistus on alkanut kiinnostaa, kun huone tuntuu kovin pimeältä, vaikka kaikki lamput ovatkin päällä.

    Olohuoneeseen pitäisi korvata 4 kpl GU10 kantaisia 7W energiansäästöjä ja 4 kpl E14 kantaisia 7W energiansäästöjä. Ainakaan Valotornista ei löydy E14 kantaisena sopivan muotoisia ns. mainoslamppuja, mutta jos kokeilisin sinnepäin olevalla polttimolla, niin muodostuuko värilämpötilojen eroista selvästi havaittava, ehkä jopa merkittävä, ongelma E14 lamppujen ollessa 5500K ja Gu10 lamppujen ollessa 6400K? En kuitenkaan korvaa kaikkia kerralla hintasyistä jos uusi valo ei miellytäkkään.

    Entä lämmönmuodostus, kun 7W lamppu jouduttaisiin korvaamaan 11W lampulla. Toiseen valaisimeen "kuuluisi" alkuperäisesti 7W energiansäästöt ja toiseen 40W hehkut. Hehkujen korvaaminen 11 wattisilla ei kuulostaisi ongelmalta, mutta energiansäästöjen korvaaminen voisi muodostaa ongelman?

    VastaaPoista
  17. Itse käytän Narvaa ja Osramia puhtaasti hinta syistä. Kesto parempi ja väri on täsmälleen sama

    VastaaPoista
  18. Onko 6500k jo liian sininen valo, mitä mieltä Petteri on?

    Tämä DX:n myymä kun olisi kiinnostava ja kirkas.
    http://www.dealextreme.com/p/e27-10w-6500k-166-led-1050-lumen-white-light-lamp-bulb-220v-51280

    VastaaPoista
  19. Toteutimme 2 vuotta sitten valmistuneen talomme valaistuksen 90-prosenttisesti päivänvalovalaisimilla ja kyllähän se ohikulkijoiden päät kääntää. Eteinen on lähes joka talossa liian pimeä. Päätin että ei tule olemaan meillä ja laitoin sinne tehokkaan riippuvan loisteputkivalaisimen, 5500K. Kaveri tuli ensikäynnille tarkoituksenaan esitellä meille yhteistyökumppaninsa uusia valovoimaisia led-valaisimia. Eteisessä hän hämmentyi valon määrästä ja laadusta; "ohhoh...onpa...täällä...valoa". Ledivalaisimet jäivät jostain syystä laukkuun...

    VastaaPoista
  20. Me laitettiin mökille alusta alkaen päivänvaloloisteputket ja kyllä on hieno. Sen seurauksena myös kotona on siirrytty pikkuhiljaa päivänvalon suuntaan. Ohessa esimerkki lastenhuoneen muutoksesta. Molemmat kuvat otettu kameran samoilla asetuksilla.

    linkki kuvaan

    VastaaPoista
  21. Edelliseen tarkennus, että korvattiin 3x11W pienloisteputkia 2x55W päivänvaloputkilla, eli tehoakin tuli huomattavasti lisää värisävymuutoksen lisäksi.

    VastaaPoista
  22. Hei Petteri,

    Muistaakseni sekä Valotorni että Viva-Lite mainostavat, että heidän lampuissaan on elektroninen liitäntälaite, minkä vuoksi valo ei välky. Onkohan Falcon Eyes -lampuissakin sama juttu?

    Itse olen täysin pihalla näissä valaistusasioissa, joten ajattelin kysyä sinulta olisiko tässä omassa ajatuksessani mitään järkeä. Muutan kohta opiskelijasoluun ja sinne olisi varmaankin kiva saada sopivasti valoa päiväsaikaan. En varmaankaan tykkäisi siitä että keskellä kattoa olisi yksi todella kirkas valaisin, joten mahtaisikohan mitään ideaa olla siinä, että hommaisin jonkun Falcon Eyes -studiolampun jossa samanmerkkisiä päivänvalolamppuja 28W/kpl * 5kpl -> 140 wattia. Studiolamppu osoittaisi nurkkaan jolloin valo heijastelisi muualle huoneeseen seinien kautta eikä niitä lamppuja tarvitsisi sitten nähdä itse suoraan.

    Kuulostaako ihan tyhmältä? Ei pieneen soluun varmaan mitään valolistoja tai muitakaan hankalia epäsuoria valaisinsysteemejä kehtaisi asentaa...

    Tällaisia studiolamppuja myy verkkokauppa:
    1) http://www.verkkokauppa.com/fi/product/10093/cvkmh/Falcon-Eyes-LHD-5250FS-5x28-W-studiovalo-40-cm-tasovalo
    2) http://www.verkkokauppa.com/fi/product/5082/cvkmg/Falcon-Eyes-LHD-5250F-5x28-W-studiovalo-40-cm

    VastaaPoista
  23. Päivänvalolampuista on hyvä erottaa kaksi asiaa: värilämpötila ja spektrin laatu (piikikkyys, värien toisto), vaikka tietenkin myös värilämpötila syntyy spektristä.

    Ja sitten ns. kirkasvalolampuissa oleellisempaa on valon määrä kuin spektri. Olen ymmärtänyt että kaamosmasennuksen ja sen lievempien muotojen hoitoon ja torjuntaan tarvitaan lähinnä riittävästi suunnilleen valkoista valoa verkkokalvolle.

    Kyllä T5-päivänvaloputket ovat varsin energiatehokkaita, ja myös vuosi tai pari sitten LED oli helpompi tehdä energiatehokkaaksi 5500K värisenä kuin 2700K:nä. Tosin energitatehokkaimpien spektrissä on sininen piikki.


    VastaaPoista