Voiko älypuhelimessa käyttää mitä tahansa kuulokkeita? Luulisi, että voi, mutta asia ei ole ollenkaan niin yksinkertainen. Moni on tullut jopa siihen johtopäätökseen, että Apple estää tarkoituksella muiden kuin omien korvanappien käytön laitteissaan.
Kuulokkeita on kahdenlaisia: sellaisia, joissa on pelkät korvanapit (plugissa kolme kontaktikohtaa) sekä puhelimiin tarkoitettuja, jolloin kuulokejohdossa on myös mikrofoni ja ainakin yksi painike, jolla voi vastata ja lopettaa puhelun -- joissain malleissa myös vaikuttaa äänenvoimakkuuteen. Näissä mikrofoni-kuulokkeissa (siis hands-free-malleissa) on plugissa neljä kontaktikohtaa.
Jotta asia menisi vielä sekavammaksi, itse plugeja on kahta eri paksuutta. Nokia käytti aiemmin tavallista ohuempaa plugia, johon esimerkiksi iPhonen kuulokkeet eivät mahdu. Ja se normaalikoko on itse asiassa miniversio alkuperäisestä isosta plugista, jota käytetään vieläkin ammattilaitteissa.
Tein kokeita kesän alussa ostamallani Huawein halvalla Android-puhelimella ja Applen iPhone 4:llä. Jos kuulokkeita käyttää ristiin, tuloksena on kummallista vääristymistä. Esimerkiksi kuunneltaessa Huawein kuulokkeilla iPhonea Onnen viipaleet -kappaleessa osa taustan instrumenteista kuuluu hyvin, mutta laulajan ääni puuttuu käytännössä kokonaan.
Sama efekti tapahtuu toisinpäin, jos iPhonen kuulokkeita käytetään Huaweissa. Anssi Kelan ääni lähes häviää Mikan faijan BMW -biisissä, mutta taustan kitara ja jopa taustalaulajat (!) kuuluvat selvästi.
Toistin kokeen iPod Touchilla ja iPadillä. Niissä ei ole puhelinominaisuutta, joten niiden omat kuulokkeet käyttävät kolmiosaista plugia. Myös neliosaista plugia voi käyttää, mutta vain Applen omilla kuulokkeilla. Huawein kuulokkeilla musiikki kuuluu väärin.
Tavalliset korvanappikuulokkeet (kolme kontaktikohtaa) toimivat kaikissa laitteissa oikein, joten kaikkia laitteita voi käyttää musiikin toistamiseen esimerkiksi autoissa, joissa on sopiva aux in -liitäntä.
Ongelmat syntyvät siitä neljännestä kontaktista. Jostain syystä mikrofoni-kuulokeyhdistelmä on ainakin näissä puhelimissa valmistajakohtainen. Useamman älypuhelimen omistajalle ja perhekäytössä tilanne on ongelmallinen, sillä kuulokkeita ei voi käyttää ristiin.
Toisaalta kun katsoo mitä kaupan hyllyssä olevien headsettien paketeissa lukee, usein se on joko "Nokia" tai "iPhone and others". Minulla on esim lenovon läppäri, johon käy iPhonen headset mainiosti, Nokialainen ei.
VastaaPoistaKysehän on siitä kummin päin TRRS-plugin kaksi sisintä kontaktia on kytketty. Nokialaissa ne ovat mic ja maa, iPhonessa maa ja mic. OMTP määrittelee Nokian tavan oikeaksi (http://bit.ly/rd9jz2) ja näin pitäisi olla myös LG:n, Motorolan, Samsunging ja SEMCin luureissa. En ole kokeillut, mutta jos ao. valmistajat ovat pitäytyneet speksissään, kännykkämaailmassa Nokian tavan pitäisi olla se yleisin.
Osaatko selittää, miten mic ja maa -järjestys voi vaikuttaa musiikkiin niin, että laulajan ääni häviää tai vain osa soittimista kuuluu? Olettaisi, että väärässä kontaktijärjestyksessä ääni ei joko kuulu tai mikrofoni ei toimi.
VastaaPoista"Osaatko selittää, miten mic ja maa -järjestys voi vaikuttaa musiikkiin niin, että laulajan ääni häviää tai vain osa soittimista kuuluu?"
VastaaPoistaKaksi yleisintä selitystä ovat nämä:
1. Molempiin kuulokkeisiin tulee vain toisen kanavan ääni. Kappaleet, joissa soittimia on voimakkaasti panoroitu, kuulostavat kummallisilta.
2. Taajuusvaste on vääristynyt, eli jotkin taajuudet kuuluvat voimakkaammin, toiset vaimeammin. Koska instrumentit soivat pääosin tietyllä taajuusalueella, jotain instrumenttia ei välttämättä enää kuule.
Insinööri pystyisi testaamaan asiaa mittaamaalla ulostulon taajuusvasteen kytkemällä sen tietokoneen linjasisääntuloon ja tarkkailemalla kuinka eritaajuiset äänet toistuvat (esim. siniaallolla). Jos ongelma liittyy tietyn kuulokkeen liittimeen, tämä edellyttäisi kuulokkeiden rikkomista, jotta johdon metalliosaan päästään käsiksi.
Toki mahdollista on myös, että kuulokkeet vaativat taajuusvasteeltaan epätasaisen signaalin, jotta kuulokkeista kuuluva ääni olisi taajuusvasteeltaan tasaista. Tämän tutkiminen vaatisi jonkin mikrofonilaitteiston.
Taajuusvaste ei tule kysymykseen, ilmiö on niin selvä, ja iPhonen kuulokkeet laadultaan sentään kohtalaisia (samaa ei voi sanoa Huaweista).
VastaaPoistaSaman signaalin tulo molempiin korviin - varsinkin jos niissä on vielä 180 asteen vaihe-ero - voisi olla selitys.
Löytyiskö selitys siitä että näiden kahden kytkentätavan välillä menee mikki ja maa ristiin? Sillon kun kytkee väärän laitteen headsetin puhelimeen niin maa jää kellumaan. Koska molemmilla kanavilla on yhteinen maa, niin molempiin kanaviin tuleva yhteinen signaali ei pääse läpi ollenkaan ja se suodattuu kokonaan pois. Sen sijaan se signaali mikä tulee vain jompaan kumpaan kanavaan saa maata sieltä toisen kanavan läpi.
VastaaPoistaLopputulos on juuri se mitä Petteri kuvaili. Keskiäänet puuttuu mutta "taustaäänet" kuuluvat hyvinkin selvästi. Jos kuunnellaan pelkkää monoääntä niin silloin ei kuulu ulos mitään.
Kuulostaa hyvältä selitykseltä. Jostain syystä googlaus ei tuonut lisävalaistusta ilmiöön -- luulisi muidenkin törmänneen samaan ilmiöön.
VastaaPoistaJotenkuten saattaa käydä, muttei täydellisesti. Tarkoituksellahan toi on tehty. Jokaisella omanlainen
VastaaPoistastandardinsa tehdä.
"Sen sijaan se signaali mikä tulee vain jompaan kumpaan kanavaan saa maata sieltä toisen kanavan läpi."
VastaaPoistaKuulokkeihin tuleva ääni on siis kahden kanavan erotus. Tätä voi testata äänenkäsittelyohjelmalla niin, että kääntää toisen kanavan vaiheen ja summaa kanavat monoksi. Lopputuloksen tulisi kuulostaa suunnilleen samalta kuin kuulokkeista.
Nykysellään asiasta on näemmä tarinaa Wikissä:
VastaaPoistahttp://en.wikipedia.org/wiki/AHJ