Linkit

lauantai 23. heinäkuuta 2011

Globalisaation ihmeitä: thaimaalaiset marjanpoimijat

YLE uutiset kertoi eilen thaimaalaisista marjanpoimijoista, jotka näin loppukesästä saapuvat Lappiin. Tulijoita on noin 2500, enemmistö heistä kovaan työhön tottuneita thaimaalaisia.

Uutinen kertoo paljon nykypäivän maailmasta. Ensinnäkin on oikea globalisaation ihme, että jonkun kannattaa lentää toiselta puolelta maapalloa Suomen Lappiin marjoja keräämään. Se kertoo, miten halvaksi lentäminen käynyt, ja miten helposti työ ja sen tekijät liikkuvat.

Toiseksi on positiivista, että kerrankin työntekijät liikkuvat työn perässä Suomeen -- yleensä virta kulkee päinvastaiseen suuntaan.

Kolmanneksi tilanne on kuvaava: suomalaiset lentävät lomalle Thaimaahan ja sikäläiset lentävät töihin Suomeen. Kannattaako siis ihmetellä, miksi työpaikat ja talouskasvu valuvat Aasiaan? Ahkerimmat, hyvinvointia rakentavat ihmiset löytyvät sieltä, ja he ovat työpaikkansa ansainneet.

Jotain erikoista on siinä, ettei työttömyydestä kärsivästä maasta löydy paikallisia poimijoita. Thaimaasta tuleva työntekijä maksaa lentolipustaan 1500 euroa. Kotimaisella tekijällä olisi ainakin sen suuruinen kilpailuetu, mutta etu ei näköjään ole riittävä.

Tällä kertaa ei voi syyttää edes verotusta tai kannustinloukkuja, sillä marjanpoiminnasta kertyneet tulot ovat verovapaita. Samaa vapautta on ehdotettu myös pullojen keräyksestä saaduille tuloille, mikä onkin hyvä ajatus. Toisen uutisen mukaan Suomeen tulee ulkomailta myös pullojen kerääjiä. Ilmeisesti heitäkään ei saada kotimaasta riittävästi.

Globalisaatiolla on monet kasvot ja seuraukset.

9 kommenttia:

  1. Kannattaa muistaa, että kun Thaimaalainen poimija palaa kotimaahansa, Suomessa tienatun rahan ostovoima on ainakin kymmenkertainen.

    Jossain mainittiin että Thaimaalaiset voisivat netota jopa 1000eur kuussa marjanpoimminnasta. Jos suomalaisille maksettaisiin 10000eur/kk käteen marjanpoiminnasta, luulisin että joka ukko olisi metsässä kökkimässä.

    VastaaPoista
  2. Marjojen poiminta on ihan ahterista ja elämässä on muutakin kuin työnteko. Hyvä että jollekin tuosta työstä kertyy tarpeeksi ostovoimaa kotomaassaan.

    VastaaPoista
  3. Ei muuten ole ammattimainen marjanpoiminta verovapaata. Tarkistapa faktat ensin...

    VastaaPoista
  4. Kirjoituksesta puuttui lopputulos eli minne ne marjat menevät. Suurin osa teollisuudelle kerätyistä marjoista viedään ulkomaille. Kuulema ulkomailla arvostetaan puhdasta ja maukasta suomalaista marjaa, mistä ollaan valmiita jopa maksamaan. Jotta suomalainen voisi ostaa marjoja tai marjatuotteita, niin tänne on tuotava marjoja sieltä mistä niitä halvalla saadaan mausta ja puhtaudesta välittämättä.

    Kun on nähnyt kuvia taimaalaisten poimijoiden marjasaaliista, niin hieman ihmetyttää niiden roskaisuus. Mustikoiden lisäksi laareissa on mukana mustikan varvutkin. Onkohan taimaalainen poimija samanlainen kuin Attila? Missä poimija on kulkenut ei sielä enään kasva mikään.

    VastaaPoista
  5. Tuntuu että Petteri peittelee globalisaatio-jutuilla ongelman todellista syytä...

    VastaaPoista
  6. Mikä on ongelman (minkä ongelman?) todellinen syy?

    VastaaPoista
  7. Teemulle

    Verovapaus koskee myyntiä, ei poimintaa. Verovapaita (alv + tulovero) ovat itse poimitut, luonnonvaraiset marjat ja sienet, jotka poimija myy sellaisenaan muualta kuin erityisestä myyntipaikasta.

    Siis rautalangasta vääntäen. Jos olet firmalla töissä poimimassa mustikoita, niin tulosi ei ole verovapaata. Jos itse poimit ja myyt firmalle, niin tulosi on verovapaata riippumatta siitä, kuinka ammattimaisena marjanpoimintaasi voidaan pitää. Jos poimit itse ja myyt torilla, niin verovapaus poistuu.

    VastaaPoista
  8. Kiitos tarkennuksesta.

    Joku kansanedustaja voisi tehdä aloitteen verovapauden laajentamisesta. Ainakin itse kerättyjen marjojen ja sienten myynti torilla on niin kannatettavaa ja talouden mittakaavassa niin pientä, että se tulisi vapauttaa veroista.

    VastaaPoista
  9. Mikähän olisi uskottava enimmäismäärä "itsepoimittuja" marjoja? Varmaan yhtä liukuva käsite kuin aikoinaan alkoholijuomia "omaan käyttöön".

    VastaaPoista