Vanhat Tekniikan Maailma -lehdet ovat mielenkiintoista luettavaa. Ne paljastavat teknisen kehityksen huiman nopeuden ja kertovat siinä sivussa myös yhteiskunnan muuttumisesta. Kokonaisen kirjan voisi tehdä havainnoista, joita vanhojen juttujen ja mainosten selailu herättää. Ehkä joskus kirjoitankin.
Lehti itsessään on instituutio. Melkein jokainen suomalainen mies on lukenut Tekniikan Maailmaa jossain elämänsä vaiheessa. Väkilukuun suhteutettuna TM on maailman laajalevikkisin tekniikan alan lehti -- se kertoo jotain meistä suomalaisista. Ei turhaan sanota, että jokaisessa suomalaisessa asuu pieni insinööri.
Suomen autoistuminen, nopeusrajoitusten tulo, kehitys taskulaskimista videopelien kautta kotitietokoneisiin... kaikki tämä avautuu silmien eteen vanhoista lehdistä. Mainoksista näkee, miten tuotteiden hinnat ovat laskivat ja miten mainosten teitittelevä kieli vaihtui sinutteluksi 1960-luvun lopussa. Alkoholi-, tupakka- ja tyttölehtien mainokset katosivat lain ja yhteiskunnan muuttuessa.
Triviaali yksityiskohta tekniikan muuttumisesta on se, että ennen lehti testasi kameroista niiden todelliset suljinajat. Oliko 1/100 todella 0,01 sekuntia vai hieman pidempi? Yleensä mitattu aika poikkesi hieman nimellisarvosta. Enää kameratesteissä ei tarvitse tehdä vastaavia mittauksia, sillä suljinaikojen täsmällisyys ei ole enää aikoihin ollut mikään ongelma.
Vielä 1970-luvulla lehti testasi haulikoita, revolvereita ja jopa patruunoita. Pitääkin selvittää, missä vaiheessa ne loppuivat. Suomalaiset muuttivat kaupunkeihin ja alkoivat hankkia aseiden sijaan viihde-elektroniikkaa. Aseet eivät enää olleet miehistä arkipäivää, joten ne saivat jäädä metsästyslehdille.
Jossain vaiheessa katosivat myös elektroniikan rakenteluohjeet. Vielä 1970-luvulla lehti esitteli näppärille harrastajille kytkentäkaavioita eri laitteisiin. Nykymiehellä on peukalo keskellä kämmentä, eikä kolvi enää pysy kädessä. Juotokset ovat robottien tai kiinalaisneitosten hommia.
Olen skannannut kiinnostavia juttuja vanhojen lehtien nyt jo kellastuneilta sivuilta. Tekijänoikeussyistä en voi julkaista juttuja blogissa, mutta monelta vintiltä varmasti löytyy vielä alkuperäisiä lehtiä, joista jutun pääsee lukemaan kokonaan. Tai sitten kannattaa kääntyä kirjaston puoleen.
Todellinen kulttuuriteko olisi, jos lehti julkaisisi vanhoja numeroita pdf-versioina. Kaupallista arvoa niillä ei ole, mutta kulttuuri- ja mainosarvo olisi sitäkin suurempi. Joku nuori voisi skannata vanhat lehdet vaikka kesätyönä.
Poimin tähän vain yhden hauskan jutun. Se on numerossa 10/1973 julkaistu toimittaja A. Lindin kirjoitus "Automainonta on kiellettävä, sanoo SKDL".
Nuorille pitää ensin kertoa, mikä on SKDL. Kommunistinen, nykyistä Vasemmistoliittoa edeltänyt puolue oli aikoinaan jopa eduskunnan suurin ryhmä. Sen mielipiteillä oli vaikutusta.
SKDL:n 1973 julkaisema liikennepoliittinen ohjelma sisälsi vaatimuksen automainonnan kieltämisestä, mutta myös paljon muita lennokkaita ajatuksia: liikennevälineet piti mahdollisuuksien mukaan valmistaa kotimaassa tai hankkia sosialistisista maista ja rakennustyöväen piti olla oikeutettu henkilöauton käyttöön. Pysäköintilaitoksia sai rakentaa vain kunnalliselta pohjalta ja polttoainejakelusta piti tehdä valtion yksinoikeus.
Moottoriteiden rakentamista vaadittiin lopetettavaksi, koska SKDL:n mielestä ne palvelivat lähinnä viikonloppuliikenteen tarpeita.
Huvittuneisuuden keskellä on hyvä muistaa, että (A. Lindin kirjoituksen mukaan) ohjelma oli hengeltään samankaltainen kuin sosiaalidemokraattien vastaava ohjelma. SKDL:n tavoitteet eivät olleet lainkaan niin radikaaleja kuin tämän päivän näkökulmasta voisi kuvitella. Päinvastoin, tuon ajan eduskunta luultavasti harkitsi vakavasti niiden toteuttamista käytännössä.
Suomi on totisesti muuttunut 40 vuodessa! Tuskin edes Vasemmistoliitto seisoo enää edeltäjänsä liikennepoliittisen ohjelman takana.
Yksi radikaali ehdotus paperista tosin toteutui: nopeusrajoitusjärjestelmä ulotettava koskemaan koko tieverkkoa.
Vielä linkki SKDL:n vuoden 1974 liikennepoliittiseen ohjelmaan: http://www.fsd.uta.fi/pohtiva/ohjelma?tunniste=skdlliikenne1974
VastaaPoistaNäitä ja muita hauskoja puolueohjelmia löytyy POHTIVAsta tietovarannosta: http://www.fsd.uta.fi/pohtiva/index
Kiitos Pertti Laineelle linkeistä!
Kotimikrojen 80-luvulla aikaan TM listasi mikrojen tukemia BASIC-komentoja: GOTO, INPUT, LINE, jne. Jälkiviisautena tähän: Kieli taisi olla jäänne 1960-luvulta, jolloin se oli kehitetty. Mutta Gates ja Allen taisi osata popularisoida kielen. Toimittajien olisi pitänyt kritisoida BASIC-kielen kömpelöä ajattelutapaa, joka teki vähänkin isommista ohjelmista spagettikoodia. Harmittaa hieman, koska tuli itsekin tuhlattua aikaa kielen opiskelemiseen...
VastaaPoistaSKDL (Suomen kansan dramaattinen loppu :) vastusti ydinvoimaa - paitsi jos se tilataan Neuvostoliitosta.
VastaaPoistaKyllä tulee miettineeksi että ovatko tämän päivän ydinvoiman vastustajat yhtään vähemmän tekopyhiä. Ydinvoimaa ei saisi rakentaa, mutta ydinsähköä saa kyllä tuoda Venäjältä.
Vanhat Tm:t tarjoavat tosiaan nykylukijalle hyviä kauhukertomuksia. Mieleen on jäänyt artikkeli jossa kerrottiin miten lukija voi valmistaa itse niittejä.
VastaaPoista