Linkit

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Yrittäjä käy vaalikampanjaa joka päivä

Monissa tehtävissä vaaditaan opiskelun jälkeen pakollinen työharjoittelu, ennen kuin pääsee harjoittamaan varsinaista ammattia. Ehkä sellaista pitäisi vaatia myös poliitikoilta?

Yhteiskunnallinen näkemys jää kovin kapeaksi, jos siirtyy politiikkaan suoraan koulun penkiltä saamatta lainkaan kokemusta ns. oikeista töistä. Tähän joukkoon kuuluvat mm. Paavo Väyrynen, Ilkka Kanerva sekä Anni Sinnemäki, joista jälkimmäisen tilanne on varsin erikoinen: työministeri, joka ei itse ole ollut töissä.

Olisi hyvä, jos jokaisella päätöksiä tekevällä olisi omakohtaista kokemusta työelämästä ja siitä, millaista on toimia yrityksen työntekijänä. Kansanedustajan tointa ei voi pitää varsinaisena työnä, koska edustaja ei ole työsuhteessa, eikä hänellä ole pomoa tai esimiestä.

Täydellinen kokemuksen puute ei ole koskaan estänyt päätöksentekoa, ei edes ministeritasolla. Elisabeth Rehn oli maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri, vaikka ei tietenkään ollut käynyt armeijaa. Ja onhan meillä muodollisesti armeijan ylipäällikkö, jolla on sama aukko kokemuksessa.

Vielä terveellisempää olisi toimia hetken aikaa yrittäjänä. Työhön ja sen tuottavuuteen suhtautuu ihan eri tavalla kun huomaa, ettei palkka tulekaan tilille automaattisesti kuun lopussa. Rahaa tulee vain, jos on onnistunut myymään itseään tai tuotettaan kuukauden aikana. Liiketoiminnan muut riskit ovat vielä lisämauste keitoksessa.

Näin vaalien alla monet eduskuntaan pyrkivät vaativat "verovapaiden" osinkojen poistamista. Mielipide olisi varmaankin toinen, jos itsellä olisi kokemusta yrittämisestä ja tietäisi, miten vaikea tuollaisiin tuloihin on päästä. Jos "verovapaat osingot" saa helposti, mikseivät niitä kritisoivat poliitikot itse ryhdy yrittäjiksi? Sama pätee äänestäjiin: toisin kuin poliitikoksi, yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa.

Onneksi meillä on henkilökohtaiset vaalikampanjat! Niissä jokainen eduskuntaan pyrkivä joutuu edes hetkeksi maistamaan yrittäjän arkea: joutuu ottamaan sekä taloudellisen että henkisen riskin ja käyttämään ainakin jonkin verran omia rahojaan. Ellei tule valituksi, aika ja rahat valuvat hukkaan. Taattua palkkaa ei ole.

Mikä parasta, istuvien kansanedustajien yrittäjyyskoulutus toistuu neljän vuoden välein. Läpi päässeiden edustajien kannattaa muistaa siitä saamansa tuntemukset ja ajatella, että yrittäjän oma kampanja ei lopu vaaleihin vaan jatkuu 365 päivää vuodessa.

6 kommenttia:

  1. Ei tarvitse olla minkään yrityksen palkkalistoilla ymmärtääkseen, että joka alalla jatkuvasti laajeneva automatisointi lisää ylituotantoa, ja konkursseja tulee, koska tuotteille ei riitä kysyntää. Ihmistyön osuus kaikesta pienenee, joten työstä saatu palkkio jakaantuu jatkuvasti epätasaisemmin.

    Ne jotka tietävät jotain yrittämisestä tai työelämästä, eivät mielellään edes alistu siihen ralliin. On niitä, jotka myyvät itseään rahasta, ja saavat kyynerpäätaktiikalla pienen osan voitosta. Suurin osa menee osakkeen omistajille.

    VastaaPoista
  2. Kai nää verovapaiden osinkojen ongelma koskee vain tiettyjä ammattiryhmiä, joilla ei taida olla niin hankalaa se yrittäminen. Esimerkiksi lääkärit, joista on valtion kädettömyyden takia edelleen pulaa.

    Suurimmalle osalle yrittäjistä nämä kai suurin osa ihmisistä soisikin.

    VastaaPoista
  3. Kyllä yrittämistä voi tukea paremmilla keinoilla kuin osinkojen verovapaudella. Ongelmahan on että esim. samalla lailla yhteiskunnan palveluista nauttiva yksityislääkäri ja yhteiskuntaa palveleva terveyskeskuslääkäri ovat eriarvoisessa asemassa verotuksessa. Sen lisäksi suurimmat veronkiertäjät ovat kuitenkin osakekeinottelijoiden ja valuuttakauppiaiden keskuudessa. Mitä mieltä olet muuten nk. Tobinin verosta eli kansinvälisillä valuttakursseilla keinottelijoiden verottamisesta. Se antaisi mahdollisuuksia maailman kärsivien auttamiseen ja myös stabiloisi maailmantaloutta?

    VastaaPoista
  4. Tosin monet kansanedustajat ovat harjoitelleet politiikan tekoa omassa kunnassaan. Eli varsin osaavaa väkeä mitä tulee politiikassa "kieroiluun".

    VastaaPoista
  5. Syyllistyikö Petteri nyt Halosen arvosteluun:) LOL Ei saa arvostella.

    VastaaPoista
  6. Nyt Petteri puhuu täyttä asiaa! Nythän meillä töitä tekemätön työministeri ja jopa oikeistoliberaali kansanpuolue ovat kaikki kovaan ääneen kiljumassa lisää verotaakkaa suomalaisten työntekijöiden, yrittäjien ja säästäjien niskaan, jotta omia viinijuhlia voidaan loputtomasti jatkaa veronmaksajien loputtomaan piikkiin. Eiköhän me kaikki olla samaa, mieltä että puoluetukia pitää nostaa ja kansanedustajien liksoja! Hyi hyi teitä duunarit, kun itselle vaaditte lisää liksaa; ettekö tiedä, että kilpailukyky kärsii ja inflaatio nousee. Hyi hyi teitä "rosvokapitalistit", mitä enemmän teette töitä ja yritätte, sitä enemmän teiltä otetaan! Sieltä otetaan, missä on! Eduskuntalaitos täytyisi pikaisesti uudistaa täysin, siten että YKSIKÄÄN pääse sinne paukuttamaan partaansa, ellei itse koe päätöksiensä seurauksia käytännössä. Eduskunnan voisi muodostaa eri alojen, yrityksen, työntekijäjärjestöjen ja eturyhmien edustajista, jotka suoraan kokevat päätökset harmaassa - ja toivottavasti joskus myös iloisessa arjessa. Kokoomukselta toivon oikeistolaisempaa linjaa veronkorotushössötyksen sijaan. En halua osallistua talkoisiin, jossa ainoa tavoite on rahoittaa jonkun ryhmän viinikekkereitä ! Tsemiä kuitenkin Petteri!

    VastaaPoista