Linkit

maanantai 14. helmikuuta 2011

Jälkiviisautta Nokiasta

Nokian kurssin syöksyttyä kahden päivän ajan lähes vapaassa pudotuksessa on käynyt selväksi, etteivät markkinat usko Microsoft-yhteistyön onnistumiseen. Ja markkinat ovat tunnetusti oikeassa, silloinkin kun ne näyttävät olevan väärässä.

Raju markkinareaktio on varmasti ollut yllätys niin Microsoftille, toimitusjohtaja Elopille kuin Nokian hallituksellekin. Olisi vähintään kohtuullista, että Jorma Ollila tai joku muu hallituksen jäsen tulisi julkisuuteen selittämään päätöksen taustoja ja perustelemaan, miksi ratkaisu oli oikea. Ellei mitään kuulu syntyy vaikutelma, että ratkaisu oli ehkä huono mutta ainoa mahdollinen. Alan gorilla putosi puusta ja lupautui Microsoftille ilman kunnon myötäjäisiä pelastaakseen sen, mitä vielä pelastettavissa oli.

Selvää on, että Microsoft-diiliä oli valmisteltu jo pitkään. Toimitusjohtaja Elop sanoi eilen Barcelonassa, että hallitus päätti asiasta vasta edellisenä iltana. Se ei tunnu uskottavalta. Ilmoittaisiko Nokia pitävänsä sijoittajapäivän pari viikkoa etukäteen ellei se tietäisi, mitä aikoo kertoa? Lähtisikö toimitusjohtaja Lontooseen tietämättä edellisenä iltana, mitä puhua seuraavana päivänä toimittajien ja sijoittajien edessä?

Se, että toimitusjohtajaksi nimitettiin syyskuussa 2010 Microsoftin mies kertoo, että Windows-päätös oli tehty jo kauan sitten. Oli selvää, että Microsoftin mies valitsee Windowsin. Toisinpäin: jos Nokia olisi palkannut johtajan Googlelta, olisiko hän voinut päätyä muuhun kuin Androidiin?

Monien mielestä Nokia teki virheen palkatessaan amerikkalaisen toimitusjohtajan (no, kanadalaisen jos tarkkoja ollaan, mutta samalta mantereelta kuitenkin). Taitaa olla pikemminkin päinvastoin: virhe oli siinä, ettei amerikkalaista johtajaa palkattu ajoissa. Kolmikko Ollila, Kallasvuo ja Vanjoki oli oman menestyksensä vankeja eivätkä he nähneet muutosta ajoissa.

Ratkaiseva käänne oli Applen iPhone-julkistus tammikuussa 2007. Jokainen oivalsi, että jotain merkittävää tapahtui: teknologia otti harppauksen, joka oli verrattavissa siirtymään nmt-ajasta gsm-tekniikkaan. Julkistukseen olisi pitänyt reagoida välittömästi muutoinkin kuin vähättelemällä iPhonen merkitystä.

Syyskuussa 2008 kirjoitin Tietokone-lehden kolumnissa näin: Onkin huolestuttavaa, että vaikka Iphonen esittelystä on kulunut pian kaksi vuotta, Nokia ei ole esitellyt mitään vastaavaa. Toivottavasti siellä ei kuvitella, että Iphone on pelkkä markkinointijippo, joka menee nopeasti ohi.

Jälkiviisaus on helppoa, mutta parempi sekin kuin ei viisautta ollenkaan. Mobiiliala oli muuttunut kolmikon hyvin tuntemasta kapulavalmistuksesta palvelu- ja ekosysteemibisnekseksi, jossa vanhat opit eivät enää päteneet. Vielä tuossa vaiheessa Nokia olisi alan gorillana pystynyt luomaan ihka oman ekosysteemin, jonka pelisäännöt se olisi pystynyt sanelemaan. Hyvinä vuosina Nokialla oli ollut 770-mallin kaltaisia kehitysprojekteja, joiden tuloksista olisi ollut suurta apua tässä työssä.

Ironista kyllä, Hewlett-Packard järjesti 25.1.2007 Finlandia-talolla 40-vuotisjuhlan, jossa yhtenä puhujana oli Nokian Special Advisor Mikko Kosonen. Puhe käsitteli strategista ketteryyttä suuryritysten kilpailutekijänä. Kosonen oli tutkinut syitä, jotka johtivat isojen yritysten kilpailukyvyn katoamiseen menestyksen ja kasvun myötä. Esitys oli niin kiinnostava, että yleisö kuunteli sitä hiiren hiljaa, ja kysymyksiä olisi ollut enemmän kuin niille varattu aika salli. Kunpa myös Nokian johto olisi kuunnellut Kososta ajoissa!

Apple oli esitellyt iPhonen vain kahta viikkoa aikaisemmin.

Nyt, neljä vuotta myöhemmin sen ympärille on kasvanut laaja palvelujen ja tuotteiden kirjo, ekosysteemi. Google teki saman Androidilla runsaassa vuodessa. Nokialla ei riittänyt enää paukkuja omaan ratkaisuun, joten se joutui Microsoftin syleilyyn.

Miten tästä eteenpäin? Jos pahin toteutuu ja Nokia irtisanoo Suomessa tuhansia työntekijöitä, tilanne on maallemme aivan uusi. Aiempaa kokemusta on lähinnä teollisuuden irtisanomisista syrjäisillä paikkakunnilla. Nyt vaarana on, että parhaat osaajat perheineen ja euroineen lähtevät ulkomaille. Ottajia kyllä löytyy.

Selvää on, ettei softainsinöörejä työllistetä perustamalla valtiolle uusi tietoliikenneyhtiö, kuten hyvää tarkoitettava poliitikko jo esitti. Yhtä hyvin voisi ehdottaa koodareille muuntokoulutusta perushoitajiksi.

Suomeen pitää luoda kymmenittäin uusia hitech-alan yrityksiä, joissa Nokialla hankittu osaaminen ja ideat pyritään hyödyntämään kaupallisesti. Näitä voisi koota saman katon alle, jotta synergia hyödyttäisi kaikkia. Kriiseissä piilee aina myös mahdollisuus. Jokin uusista yrityksistä saattaa jonain päivänä kasvaa oman alansa nokiaksi.

Tämä kaikki vaatii rohkeutta, ideoita ja valtion takaamaa riskirahoitusta. Nyt on oiva tilaisuus näyttää, ettei hyvinvointia luoda vanhaa työtä verottamalla vaan yrittämällä ja uutta työtä keksimällä.

12 kommenttia:

  1. Nokian kompurointi käyttöjärjestelmien ja sovellusten kanssa johtuu siitä, ettei yrityksessä ole koskaan ollut johtotasolla (eikä muuallankaan) kunnollista ymmärrystä ohjelmistotekniikasta.

    Tämä ei pohjimmiltaan johdu niinkään Nokiasta vaan siitä, ettei tällaista osaamista ole Suomessa riittävästi tarjolla. Nokian katastrofin pitäisi nyt viimeinkin herättää päättäjät tajuamaan, että Suomi on ohjelmistotekniikan peräkylä. Alan keskeiset opinahjot Aalto-yliopisto (ent. TKK), Helsingin Yliopisto ja TTY ovat ohjelmistotekniikassa todella heikkoja, kun verrataan esim. vaikka Ruotsin, Tanskan tai Hollannin yliopistoihin. Erityisesti Aalto tai siis TKK on vuosikymmeniä laiminlyönyt panostamisen ohjelmistotekniikan tutkimukseen ja opetukseen. Tieteellistä menestystä on tullut lähinnä joillain tietotekniikan eksoottisilla reuna-alueilla.

    Nyt tarvittaisiin iso suunnanmuutos. Mikäli Suomi aikoo jatkossa olla ICT-alalla mukana, pitäsi tehdä isoja muutoksia opetuksessa ja tutkimuksessa. Resursseja olisi heti laitettava reippaasti yliopistotasoisen ohjelmistotekniikan opetuksen ja tutkimuksen parantamiseen Suomessa. Jos ei muu auta, olisi palkattava riittävällä rahalla ulkomailta osaavia professoreja laittamaan asiat kuntoon.

    Tavoitteena ei tarvitse ensi alkuun olla maailman huippu vaan että edes oltaisiin samalla osaamisen tasolla kuin esim. Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa. Valitettavasti esim. Aalto-yliopiston tavoitteena näyttää olevan kaikkien resurssien laittaminen jo tieteellisesti menestyville aloille, joihin ohjelmistotekniikka ei kuulu. Näin kenties noustaan pari sijaa yliopistorankingeissä, mutta uutta teollisuutta ja työpaikkoja ei Suomeen tällä saada.

    VastaaPoista
  2. >ettei yrityksessä ole koskaan
    >ollut johtotasolla (eikä
    >muuallankaan) kunnollista
    >ymmärrystä ohjelmistotekniikasta.

    Vähintään yhtä paljon kaivataan tietoa muusta bisnesosaamisesta, nykyään erit. verkostojen ja ekosysteemien toiminnasta. Hyväkään tuote ei sellaisenaan riitä. Tarvitaan kokonaisvaltaista ajattelua insinörttiajattelun sijaan. Onneksi Aalto-yliopisto on askel oikeaan suuntaan. Toivottavasti se lunastaa odotukset.

    VastaaPoista
  3. Nokia hävisi pelin, mutta hävisikö Suomi?

    Suomi ja Nokia ovat olleet ristiriidassa keskenään. Jo Ollilan vaikerrukset liian korkeista veroista oli selvä merkki tästä identiteettiongelmasta. Joko suomalaisuuden tai Nokian piti lähteä, ja ehkä oli parempi että se oli Nokia.

    Suomen ei pidä suinpäin alentua amerikkalaiseen talousmalliin. Ehkä moni Nokian insinööri koki älypuhelinten kehittämisen turhauttavana, jopa epäeettisenä elämäntehtävänä.

    Suomen ei ole pakko kilpailla markkinoilla, vaan se voi kilpailla koko yhteiskunnalla, sen demokratialla, avoimuudella, eettisyydellä, tasa-arvoisuudella ja vakaudella.

    Unohdetaan jo Nokia, ja rakennetaan uudenlainen Suomi.

    VastaaPoista
  4. >Ehkä moni Nokian insinööri koki
    >älypuhelinten kehittämisen
    >turhauttavana, jopa epäeettisenä
    >elämäntehtävänä.

    Jos näin oli, ei varmaan kannattanut olla Nokialla töissä?

    >Suomen ei ole pakko kilpailla
    >markkinoilla, vaan se voi
    >kilpailla koko yhteiskunnalla,
    >sen demokratialla, avoimuudella,
    >eettisyydellä, tasa-arvoisuudella
    >ja vakaudella.

    Pienellä maalla ei ole kovin paljon liikkumavaraa globaalin talouden markkinoilla. Nyt on hyvä tilaisuus lähteä rakentamaan vaikka noista arvoista uutta toimintaa (tosin niin on ollut aiemminkin). Kunhan toiminta vain tuottaa sellaista tulosta, joka voidaan jakaa työntekijöille ja osa yhteiskunnallekin.

    VastaaPoista
  5. Ehkä monen Nokialaisen sydän oli Androidin puolella ja siksi Symbianin kehitys jäi vähemmälle.
    http://trustbus.weebly.com/1/post/2011/02/google-android-eettinen-valinta.html

    Toisaalta ei sen ohjelmoinnin kannattavuus niin korkea ole.
    http://jtalous.blogspot.com/2011/02/ohjelmoinnin-kannattavuus-alhainen.html

    VastaaPoista
  6. Muistan joskus nuoruudessani nähneeni ns. ajankohtaisen ohjelman telkkarista,
    missä ohjelma käsitteli suomalaisten pyrkimyksiä myydä jäänsärkijöita
    Pohjois-Amerikkaan. Tuolloin elettiin Kekkosen aikaa.

    Ulkomaalainen asiantuntija ohjelmassa sitten totesi, että turha on myydä liian
    hyviä tuotteita suurille markkinoille. Tuotteiden kun tulee vanhentua ajoissa jotta
    voitaisiin taas uutta tehdä ja myydä.

    Eiköhän tässä Nokia-Microsoft yhteistyössä ole samasta asiasta kysymys, tai ainakin
    siten, että ensin tulisi luoda Microsoftin ekosysteemi yhdysvaltoihin ja sitten
    vielä myydä luurit päälle, millä ryhtyä ekosysteemiä käyttämään ja tietenkin
    rahoittamaan.

    VastaaPoista
  7. @Anne: "Google on eettisesti toimiva jättiläisyritys."

    Google on pörssiyritys siinä missä muutkin. Sen tärkein päämäärä on tuottaa voittoa omistajille.

    Miksi Google olisi eettisempi kuin jokin toinen yritys?

    VastaaPoista
  8. Se mikä tässä korpeaa on se, että nyt päästetään ihmiset kauhistelemaan ku se synpian loppu.

    Suurempi ongelma on, että kaksi monopoleja ja rakastavaa firmaa lähtee kimppaan tekemään ekosysteemiä.

    Se ekosysteemi sitten onkin varsinainen kärpäsenloukku, johon kuluttaja kerran tiputtuaan ei enää datoineen pääse karkuun.

    Turha unelmoida flickereistä tai picasoista. Se on Bing ja silleen ja kaikki se data mitä sillä kapulalla generoit on microsoftin copyright:lla suojattu.

    Mark my words.

    VastaaPoista
  9. >kaksi monopoleja ja rakastavaa
    >firmaa lähtee kimppaan tekemään
    >ekosysteemiä.

    Totta, ennuste on huono.

    Mutta ei Googlekaan ole mikään hyväntekeväisyyslaitos. Miksi luulet sen kehittävän Androidia? Parantaakseen maailmaa?

    Jos haluat ladata puhelimeesi ohjelmia sovelluskaupasta, joudut rekisteröimään itsellesi Gmail-tunnuksen. Sen jälkeen puhelimen Galleriassa näkyvät automaattisesti Picasaan tallentamasi valokuvat. Pieni yllätys nähdä tuttujen henkilöiden kuvat puhelimessa, vaikka ei ole kertonut mitään tietoja.

    VastaaPoista
  10. Vai että ulkomaille töihin.
    Joku lehti mainitsi Virosta löytyvän työpaikkoja mahdollisille irtisanotuille. Skype kuulema tarjoaa.
    Ehkä kymmenelle löytyy työpaikka.

    www.jobs.skype.com/

    Sata voisi löytää tiensä ja työnsä kauemmaksi muihin yrityksiin.

    Eivät suomalaiset insinöörit ole "huippuosaajia".
    Kilpailutilanteessa nämä suomalaiset jäävät jalkoihin muunmaalaisten huippuosaajien kanssa.

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Mulla on eri accountit gmail:lle, blogger:lle ja picasaa, estää tekemästä mun datasta pilvipalvelua.

    VastaaPoista