Oli vain ajan kysymys, milloin Ruotsissa tapahtuisi ensimmäinen itsemurhaisku. Vain hyvä onni (tai huonosti opetettu terroristi) pelasti ruotsalaiset verilöylyltä. Terrori-isku jouluruuhkassa oli varmasti SÄPOn pahin painajainen ja syy, miksi FRA halusi oikeudet kaiken ulkomaanliikenteen seurantaan. Sekään ei riittänyt estämään tätä iskua, mutta ehkä tiedustelusta on ollut apua aiemmissa tapauksissa? Me näemme vain sen, mikä onnistuu. Lopusta voimme vain arvailla.
Nyt on tärkeintä varmistaa, ettei samaa koskaan tapahdu Suomessa. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Turha kuvitellakaan, että Suomi olisi loputtomasti suojassa tämänkaltaiselta toiminnalta. Vielä pari vuotta sitten ajatus itsemurhaiskusta Tukholman kadulla olisi kuulostanut ilkeältä pelottelulta, rasismin lietsomiselta. Ei kuulosta enää.
Näin Facebook-aikana myös pahantekijät tulevat virtuaalisesti lähelle. Vielä aamulla Taimour Al-Abdalyn profiili oli Facebookissa kaikkien luettavissa, mutta nyt illalla se on jo poistettu. Profiilin perusteella pommimies oli kuten kuka tahansa meistä: hänellä oli 15 tykkäystä, mm. Social City, Mafia Wars Game ja National Geographic. Kiinnostuksen kohteissa oli "I'm a Muslim, And I'm Proud" sekä "I love my Apple iPad".
Tyypillinen ruotsalainen, ja silti valmis hirvittävään tekoon. Se, jos mikä, on pelottavaa.
Voi vain kuvitella, miten suureksi hyödyksi tekijän Facebook-tiedot ovat juttua tutkiville poliiseille. Ystävälistalta selviää, keihin hän piti yhteyttä. Poliisi saa kuin tarjottimella listan kuulusteltavista. Verkostoa seuraamalla löytynee muitakin potentiaalisia räjäyttäjiä. Ehkä Facebookissa on myös sähköposteja?
Muutama viikko sitten tamperelaisen pizzan tuhopoltossa kuoli kolme sivullista. Poliisi pidätti nopeasti kaksi epäiltyä. Myös heidän Facebook-profiilinsa kertovat tavallisesta elämästä. Sivu listaa sisarukset, vanhemmat, syntymäajan ja tykkäämisen kohteet. Molemmista on myös valokuva. Toisen henkilön kaverilistalla oli 76 nimeä, toisen 267 -- siinä riittää poliisille kuulusteltavia. Voi kestää hetken, ennen kuin he päivittävät statustaan tai kuittaavat uusia ystäväpyyntöjä.
Nettietsivän roolissa on helppo havaita, miten paljon Facebook helpottaa poliisityötä. Se on konkreettinen muistutus itse paljastamiemme tietojen hyödyllisyydestä.
Samalla Facebook-sivut tulevat kertoneeksi jotain muutakin. Ne osoittavat, että pahojen tekojen takana on sittenkin ihan tavallisia ihmisiä. Tekijöitä ei kannata demonisoida vaan etsiä tekojen todellisia syitä.
Sitten kun olet eduskunnassa, niin
VastaaPoistatuohon uhkaan on sitten syytä ihan totta, tosissaan suhtauduttava.
Monessa asiassa on menty ruotsalaisten perässä...
Olivat jo vähän hajulla, kun nostivat valmiustasoa alkusyksystä 2010.
Suomi on melkein kaikissa asioissa seurannut Ruotsia. Ja aina on sanottu, että "meillä on niin vähän maahanmuuttajia vaikka Ruotsiin verrattuna". Tämä argumentti ei jatkossa enää päde.
VastaaPoistaValmiustilan nosto jo syksyllä kertoo siitä, että Ruotsissa on mahdollisesti ollut suunnitteilla muitakin iskuja. Tämäkään tekijä tuskin toimi yksin.
Hyvä pointti Facebookista ja samalla mistä tahansa sosiaalisen median forumista. Kun verkossa aktiiveille alkaa ajan myötä rakentua enemmän tai vähemmän omaa elämäänsä elävä virtuaalipersoona, terveen järjen käyttöä ei voi kyllin tähdentää. Ilman sitä saattaa löytää itsensä aivan itselleen vieraasta yhteydestä.
VastaaPoistaEpätoivo, viha ja uskonto, mikä mahtaa olla pahin ja kuinka pahaa jälkeä ne saavatkaan aikaan yhdistyessään?
VastaaPoista