Linkit

lauantai 16. lokakuuta 2010

Presidentti visertää latteuksia

Presidentti Halonen alkoi muutama viikko sitten käyttää Twitteriä. Tiedetään, että edeltäjästään poiketen Halonen on vanhan kansan ihmisiä, joka ei juuri tietotekniikasta piittaa. Vielä tammikuussa hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei aio ajanpuutteen vuoksi ryhtyä bloggaamaan eikä käyttämään Facebookia.

Jostain syystä Twitter on kuitenkin saanut presidentin muuttamaan mieltään. Hänen tuoreimmat viserryksensä ovat:
"Lähi-idässä tuntee, miten Iranin johtajan palopuheet leijuvat synkkänä varjona alueen yllä." (15.10.10)
"Palestiinalaiset rakentavat ihmeen päättäväisesti tulevan valtionsa perusteita kansainvälisen yhteisön suojeluksessa." (15.10.10)
"Israelin politiikassa näkyy, miten valtava on Israeliin muuttaneiden ihmisten kirjo. Sulautuminen on suuri haaste." (15.10.10)
"Jordania: kiinnostanee jatkossa elinkeinoelämää, Petran muinaiskaupunki kiehtoo kulttuuriväkeä." (15.10.10)
"Kuukausi lisäaikaa Lähi-idän neuvotteluihin. Riittääkö se? Tunnelmat vaihtelevat keskustelukumppanista riippuen." (10.10.10)
"Syyskolea sää vaihtui Jordanian lämpimään. Mutta puhaltavatko rauhanneuvotteluissa yhtä lämpimät tuulet?" (9.10.10)
Varsin latteita. Mutta mitä muuta presidentiltä voisi odottakaan? Hän ei voi kirota julkisesti Lähi-idän johtajia, jotka ylläpitävät ikiaikaista vihaa ja katkeruutta. Hän ei liioin voi kertoa, mitä oikeasti ajattelee omista asioistaan tai Suomen tilanteesta. Ja todennäköisti viserrykset eivät edes ole hänen itsensä kirjoittamia, vaan niitä tuottaa viestintäpäällikkö avustajineen.

Presidentillä on vähän sama ongelma kuin yritysblogeissa. Niissä ei voi sanoa mitään aidosti kiinnostavaa. On pakko kirjoittaa ympäripyöreitä tekstejä, jotka eivät loukkaa ketään, mutta eivät kyllä kiinnostakaan. Mitähän 3234 Halosen seuraajaa odottavat näkevänsä twitterfeedissä? Kuinka moni heistä on listalla vain uteliaisuuttaan? Kuinka moni on aidosti kiinnostunut tähän asti nähdyistä viesteistä?

Tunnetuin visertäjäpresidentti on Yhdysvaltojen Barack Obama. Hänen uusimmissa viesteissään on enemmän särmää:
"Across the country, OFA volunteers have already reached out to 300,000 voters today. You can do your part—from home: ." (tunti sitten)
"Today supporters like you are reaching out to 1 million voters to move our country forward. It’s time to get in the game. " (kolme tuntia sitten)
"Text “BACKSTAGE” to 62262 before 11:59pm ET to be entered to go backstage in Las Vegas: ." (20 tuntia sitten)
Niissä on suoraa toimintaa, linkkejä ja aitoa vuorovaikutteisuutta. Toki presidenttien asemakin on erilainen, sillä Obama joutuu osallistumaan päivänpolitiikkaan. Vain neljän vuoden toimikausi pakottaa aktiivisuuteen joka päivä.

Suomenkin presidentti voisi terävöittää twitteröintiään jos haluaisi. Vaalikampanjassaan hän lupasi toimia arvojohtajana, mutta vielä siitä ei ole näkynyt merkkejä. Mieleen ovat jääneet lähinnä lautaskiista ja kesän Pride-paraatiin tehdyn iskun tuomitseminen. Halonen voisi visertää aidosti tärkeistä asioista ja rakentaa itselleen sitä asemaa, jonka jo vaalikampanjassaan äänestäjille lupasi.

Ongelma on siinä, että vuorovaikutuksen aloittaminen nyt, kun jälkimmäinen kausi on jo yli puolivälin, näyttäisi omituiselta. Arvojohtajuutta olisi pitänyt lähteä toteuttamaan heti uudelleenvalinnan jälkeen ja kaikissa medioissa, niin että Twitter olisi nyt vain yksi uusi kanava muiden joukossa.

On turha luulla, että sosiaalinen media itsessään kirkastaa henkilön julkisen kuvan. Sosiaalinen media on pelkkä keino, ei itsetarkoitus. Jos keino tai tekniikka varastaa päähuomion, tuloksena on pelkkiä latteuksia.

6 kommenttia:

  1. Halonen, eikä Obamakaan twittaa itse vaan avustajat tekevät sen. Obama on vain ymmärtänyt antaa avustajilleen vapaammat kädet.

    VastaaPoista
  2. Siksi herääkin kysymys: mitä sosiaalista mediaa se sellainen on, jota nimettömät henkilöt tekevät instituution tai organisaation puolesta? Pitääkö mukana olla vain, jotta vaikuttaisi modernilta ja aikaansa seuraavalta?

    VastaaPoista
  3. Mikä Tarja Halonen? Onko hän muka tehnyt tai sanonut jotain merkittävää? Ikinä?

    VastaaPoista
  4. "Mikä Tarja Halonen? Onko hän muka tehnyt tai sanonut jotain merkittävää? Ikinä? "

    Äskettäin Halonen puolusti pakkoruotsia aina yhtä virheellisellä pakkomatematiikka-analogialla, siis ei mitään merkittävää.

    Minusta on hyvä että presidentin valtaa on vuosikymmenien kuluessa riisuttu, mutta samalla tämän vallattoman presidentin valitsemisesta on tullut yhä suurempi sirkus. Jos ei ole muuta kuin arvojohtaja niin eikö arkkipiispa voi hoitaa sen homman?

    Liian konservatiivinen vai? No, arvojohtajalla tarkoitetaan siis johtajaa jopa tuomitsee rasismin ja homofobian. Eiköhän pääministeri muiden hommiensa ohella ehdi myös moiset kammotukset kirota.

    Presidenttivaalisirkuksen hupaisin ilmiö ovat vihreät jotka perinteisesti yli vuosi ennen vaaleja valitsevat jonkun maailmoja syleilevän ehdokkaan, jolla ei ole pienintäkään mahdollisuutta edes toiselle kierrokselle. Tärkeintä on, että ehdokas on joku muu kuin VHM.

    VastaaPoista
  5. Enemmänhän Halosen twiiteissä oli asiaa kuin Obaman, ainakin noissa esimerkeissä. Ainakin Tarde keskittyy politiikkaan eikä äänestäjien metsästämiseen. Taino nojaa, pitäähän noita äänestäjiä metsästää jos haluaa päätöksiä saada aikaan. Tuntuu vaan hupenevan suurin osa ajasta tuohon touhuun ameriikan presidenteiltä.

    Aika mitäänsanomaton blogikirjoitus tällä kertaa.

    VastaaPoista
  6. Halosen ei tarvitse miellyttää äänestäjiä (eikä muitakaan), koska toinen kausi on jo menossa ja sekin jälkipuoliskollaan.

    Halonen (tai hänen puolestaan visertävä) ei myöskään seuraa muita Twitter-käyttäjiä. Yksisuuntainen viestintä ei ole sosiaalista mediaa.

    Toisaalta missään ei ole julkisesti kerrottu, mitä tavoitteita presidentti on viestinnälleen asettanut. Ei presidentin tarvitse osallistua sosiaaliseen mediaan lainkaan. Alaisten suorittama yksisuuntainen latteuksien visertäminen voi täyttää presidentin niille asettamat tavoitteet ja sillä hyvä.

    VastaaPoista