Linkit

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Blogialusta juoruaa ip-osoitteesi

Monelle tulee yllätyksenä tieto siitä, että blogikirjoitusten kommentointi voi paljastaa ip-osoitteen ja sitä kautta henkilöllisyyden.

Ei huolta, Blogger ei kuulu tähän joukkoon, joten en näe anonyymien kommentoijien osoitteita. Mutta esimerkiksi monet lehtien käyttämät blogialustat kertovat kommentoijan ip-osoitteen alkuperäisen blogimerkinnän kirjoittajalle. Kommentoija luulee jättävänsä palautteen anonyyminä, mutta todellisuus on jotain muuta.

On selvää, että ip-osoite tallennetaan ylläpitoa varten. Sen on voitava selvittää, mistä osoitteesta esimerkiksi häirikköviestit tai spam-mainokset tulevat. Mutta miksi tieto pitää näyttää bloggaajalle - joka pahimmassa tapauksessa saattaa vielä julkaista sen omassa vastauksessaan kaikkien tietoon?

Asia on jossain määrin tulkinnanvarainen. Blogikommentointi ei ole samalla tavalla luottamuksellista viestintää kuin esimerkiksi sähköpostin lähttäminen, joka on ilman muuta viestintäsalaisuuden piirissä. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki määrittelee kuitenkin myös surffauksesta kertyvät tiedot luottamuksellisiksi. Silloin on kyseenalaista, miksi niiden pitäisi näkyä kirjoittajalle - ja tiedon julkistaminen lupaa kysymättä on mielestäni lain vastaista.

Ip-osoite ei suoraan kerro käyttäjän henkilöllisyyttä, mutta tapauksesta riippuen siitä voi päätellä hyvinkin paljon. Esimerkiksi tämä blogipostaus on tehty yritykseni ip-osoitteesta, joten sen kirjoittajan henkilöllisyyttä ei ole vaikea arvata. Usein on jo riittävän kiusallista, että esimerkiksi yrityksen tuotteita tai palveluita kommentoidaan yritykselle kuuluvasta ip-osoitteesta. Lisäksi nimimerkkejä voi paljastaa yhdistämällä eri paikoista kerättyjä ip-osoitteita.

Olisi vähintäänkin kohtuullista, että ip-osoitteen paljastavat blogijärjestelmät kertoisivat asiasta kirjoittajille. Ja kirjoittajien on syytä pitää mielessä, että netin anonymiteetti on usein vain näennäistä. Jälkiä jää aina.

5 kommenttia:

  1. Kansalaisvalistusta tarvittaisiin ainakin tuon IP:n suhteen. Ei varmaankaan olisi kovinkaan vaikea tehtävä valistaa kansaa, että ip saadaan talteen palvelimelle yhtä helposti kuin auton rekisterinumero kameralla.

    VastaaPoista
  2. Petteri: "Olisi vähintäänkin kohtuullista, että ip-osoitteen paljastavat blogijärjestelmät kertoisivat asiasta kirjoittajille."

    Samaa mieltä.

    VastaaPoista
  3. Periaatteessa kirjoitan omalla nimelläni, kuten Petterikin tai vaikka ihan satunnaisesti otettu esimerkki, nettiaktivisti Jore Puusa (joka vakuudeksi liittää myös CV:nsä lähes joka viestiinsä).
    Anonyymina kirjoittelu puolustaa minusta kuitenkin joskus paikkaansa. Se on vähän saman tapainen asia kuin median lähdesuoja. On paljon yleensä turvallisempaa nostaa kissa pöydälle nimettömänä kuin nimellään. Varsinkin, jos kissa ei alakaan mouruta kuvitellulla tavalla.
    Nimimerkin takana heitetyt henkilökohtaisuudet ovat ihan eri juttu, joskaan eivät paljon omalla nimellään kirjoitettuja parempia.

    VastaaPoista
  4. Onko vaihtuva IP-osoite turvallisempi vaihtoehto kuin jatkuvasti sama IP-osoite?

    VastaaPoista
  5. IP-osoitteella ei ole nykyään suurtakaan merkitystä, koska se peittyy VPN-yhteyksien ja mobiilidatan alle joka tapauksessa. Käyttäjiä seurataan muilla kuin IP-osoitteilla.

    VastaaPoista