Tekijänoikeus, yksityisyys, nettimaailman pelisäännöt... monille tärkeitä ja kiinnostavia asioita. Mikä puolue tuntee nämä asiat parhaiten?
Ei ainakaan mikään isoista puolueista. Vai tuleeko äkkiseltään mieleen yhtään Keskustan tai SDP:n nettiin liittyvää kannanottoa? Kokoomus on profiloitunut tietoyhteiskunnan suhteen hieman paremmin, onhan Suvi Lindén toiminut pitkään viestintäministerinä ja myös monet viran aiemmat haltijat ovat olleet samasta puolueesta.
Perussuomalaiset? No, ei todellakaan. Vasemmistoliitto? Sama juttu. Näitä ryhmiä kiinnostavat aivan muut kysymykset. Kehityksen sijaan ne pyrkivät pikemminkin jarruttamaan sitä.
Jäljelle jää lähinnä Vihreät. Muutaman aktiivisen ja julkisuudessa paljon näkyvän edustajan ansiosta vihreitä pidetään ainoana oikeana tietoyhteiskuntapuolueena. Fine. Tietoyhteiskunta-asiat ovat pudonneet vihreille syliin lähinnä sen vuoksi, että heidän kannattajissaan on paljon nuoria (spekuloin, en ole nähnyt tilastoja), joille asiat ovat tärkeitä.
Vihreiden alkuperäinen agenda on kuitenkin jossain muualla eikä vihreys välttämättä ole tietoyhteiskunnan synonyymi. Varsinkin tekijänoikeuskysymykset ovat puolueelle hankalia, sillä jäsenkunnassa on paljon taiteilijoita. Rosa Meriläisen vahva tuki kiistellylle tekijänoikeuslain muuttamiselle vuonna 2005 on yhä tuoreessa muistissa.
On varmasti monia, jotka ovat kiinnostuneita tietoyhteiskunta-asioista, mutta eivät halua kieltää/rajoittaa yksityisautoilua, eivät lisätä maahanmuuttoa eivätkä muutoinkaan allekirjoita kaikkia puolueen nykyisiä tavoitteita.
Keitä heidän pitäisi äänestää?
No, onhan meillä tuore piraattipuolue. Se pyrkii ajamaan tietoyhteiskunnan asiaa omalla tavallaan: vapaa kopiointi "kulttuurin" levittämisen nimissä ja ilmeisesti myös täysin sääntelemättömän netin luominen (OK, tämä on ruotsalaisen emopuolueen tavoite, en ole nähnyt suomalaisen piraattipuolueen kantaa asiaan, mutta tuskin se voi kovin erilainen olla).
Riittääkö tämä vaihtoehdoksi? Vai olisiko tilaa myös vastuulliselle, laaja-alaiselle tietoyhteiskuntapuolueelle? Sellaiselle, joka menneisyyteen katsovien nykypuolueiden sijaan katsoisi tulevaisuuteen? Eikö juuri se ole puolueiden tehtävä?
Tietoyhteiskuntapuolue ei ole uusi ajatus. Jo kolme vuotta sitten perustettiin yhdistys, jonka tavoitteena oli rekisteröidä asialle omistautunut puolue. Hanke kuivui kuitenkin kasaan ja yhdistys purettiin.
Olisiko aika herättää hanke uudelleen eloon?
Kyllä, epäkaupallisen kopioinnin vapauttaminen kuuluu olevan kotimaisen piraattipuolueen agendalla. A-Tuubin kännykkävideolla esiintyvät Atso Apajalahti ja Joonas Mäkinen
VastaaPoistahttp://qik.com/video/1811912
"Piraattipuolue haastaa muut puolueet"
Siinä he tiivistävät puolueen päätavoitteiksi "Kulttuurin ja tiedon vapaus ja yksityisyyden suoja"
Tuija
"Vihreiden alkuperäinen agenda on kuitenkin jossain muualla eikä vihreys välttämättä ole tietoyhteiskunnan synonyymi. "
VastaaPoistaPorukka mikä vastustaa ydin- ja kannattaa tuulivoimaa edustaa pikemminkin tietämättömyysyhteiskuntaa.
"Kokoomus on profiloitunut tietoyhteiskunnan suhteen hieman paremmin, onhan Suvi Lindén toiminut pitkään viestintäministerinä"
VastaaPoistaHyvä Petteri! Vuoden hauskin!
Hyviä kommentteja. Minusta oikea kanava tämän asian jakamiseen ovat jo olemassaolevat puolueet. Tietoyhteiskunta koskettaa jokaista elämän osa-aluetta, joten erillinen puolue on tarpeeton.
VastaaPoistaOlen itse puolivakavissani miettinyt pitäisikö ryhtyä poliittiseksi eläimeksi ja lähteä ajamaan näitä asioita oikeiden kanavien kautta.
Niinpä - ehkä ajatus erityisestä tietoyhteiskuntapuolueesta on turha. Aivan kuten koulujen atk-opetus, joka erillisen oppiaineen sijaan pitäisi olla osa kaikkien aineiden opetusta.
VastaaPoistaMutta mitä tehdä, kun perinteisten puolueiden kiinnostus näihin asioihin on olematonta? Ne eivät osaa tai halua profiloitua asiassa. Turha sitten ihmetellä, mikseivät nuoret äänestä.
Petteri on fiksu mies. Petterissäkin asuu pieni piraatti ;)
VastaaPoistaMutta asiaan. Kaikilta olemassa olevilta puolueilta puuttuu se ymmärrys, että netti ei ole sama asia kuin "oikea elämä". Sitä pitää valvoa eri tavoin, sitä pitää kehittää eri tavoin, siellä on erilaista rikollisuutta, siellä on erilaisia mahdollisuuksia.
Itse asiassa vasta Piraattipuolueen aktiivina olen huomannut nykyään netin ympärille liittyvän niin paljon erilaisia asioita, että niiden hanskaaminen ilman todellista perehtymistä on todella vaikea juttu. Sen takia nykyiset vallassa olevat puolueet tekevät jatkuvasti typeryyksiä niiden suhteen. Esimerkiksi sormenjälkipasseissa onnistuttiin luomaan ihan uusi rikollisuuden ala ja vieläpä turhaan.
Itse asiassa netti ei edes ole ainoa osa tietoyhteiskuntaa vaan teknisten taitojen tärkeys esiintyy monissa muissakin asioissa, kuten esimerkiksi bussikortit, liikenneautomaatio, passit, älykodit, open source, avoimet wlanit...
Kerron seuraavassa lyhyesti oman tieni Piraattipuolueen aktiiviksi. Tarina ehkä auttaa ymmärtämään monen poliittisen piraatin sielunmaisemaa.
VastaaPoistaTultuani aikanaan tietoiseksi softapatenttien olemassaolosta näin ne välittömästi järjettömiksi. Eniten harmittavat ns. submarine-patentit, joissa haltija odottaa täydellisen passiivisesti patentoimansa teknologian yleistymistä, kunnes kriittisen massan saavuttamisen jälkeen alkaa rahastus lisenssimaksuja karhuamalla. Myös triviaalien ominaisuuksien patentointi ärsyttää.
Myöhemmin suomalainen lainsäädäntökulttuuri näyttäytyi koko karmeudessaan tekijänoikeuslakiuudistus Lex Karpelassa. Muutosta, joka myös sai muutamat Linux-jakelut luopumaan DVD-soittomahdollisuuden tarjoamisesta Suomessa, oli valmistelemassa jäävi virkamies, jolla oli vahvoja kytköksiä tekijänoikeusjärjestöihin. Samainen henkilö viestitti myös valheellisesti lakimuutoksen tulkinnasta opetusministeriön kautta ja saikin myöhemmin osansa lain valmisteluun kohdistuneesta eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen näpäytyksestä. Prosessin aikana nähtiin myös harvinaisen räikeä päin naamaa valehtelu; ministeri Tanja Karpelalla oli kertomansa mukaan Brysselistä "mustaa valkoisella" lakimuutoksen muodosta; jälkikäteen kyseistä dokumenttia ei kuitenkaan koskaan esitetty. Lex Karpela -mielenosoituksen aikoihin toistin vuotta aiemmin kertomani ajatukseni "Teknokraattisen kansanpuolueen" tarpeesta.
Lopullinen niitti aktivoitumiselleni tuli, kun Suomessa aloitettiin järjestelmällinen internet-sensuuri lastensuojelun nimissä, primus motorina oli pitkään viestintäministerinä toiminut Suvi Linden. Suomalaisen sensuuria arvostelevan nettisivuston joutuminen itse sensuroiduksi oli viimeinen pisara; rupesin etsimään itselleni puoluetta, joka ottaa järkevästi kantaa teknologia-asioihin ja tietää, että Internet ja lapsiporno eivät ole synonyymejä.
Kuulin IRCin välityksellä loppukeväästä 2008 Piraattipuolueesta. Matkasin puolueen perustamiskokoukseen Tampereelle. Paikan päällä 50 muun "tarttis tehdä jotakin ja nyt heti"-henkisen aktiivin kanssa tunsin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, että lainsäädännön kehittämiselle teknologia-asioiden suhteen parempaan suuntaan on mahdollisuus.
Huoleni olivat aikaisemmin kohdistuneet lähinnä yksityisyydensuoja- ja sananvapausasioihin sekä patenttikysymyksiin. Tekijänoikeusasiat olivat mielestäni jossain määrin siedettäviä. Tutustuttuani piraattiliikkeen tekijänoikeusagendoihin tajusin kuitenkin, että ainoa mahdollinen keino valvoa tekijänoikeuslakien toteutumista olisi jatkuva ja totalitaristinen valvontajärjestelmä ilman minkäänlaista yksityisyydensuojaa. Hyväksyin Piraattipuolueen puolueohjelman järkevänä ja itselleni mieluisena.
Peräänkuulutat vastuullista ja laaja-alaista tietoyhteiskuntapuoluetta. Molemmat termit tarvitsevat tarkempaa määrittelyä, enkä rupea arvailemaan niiden sisältöä itse. Nostat ainakin osittain vihreät esiin tietoyhteiskunta-asioita ajavana puolueena. Kerron vihreistä pienen anekdootin. Ollessani Lex Nokiaa vastustavassa mielenosoituksessa kuuntelin vihreiden Ville Niinistön puhetta siitä, kuinka hän äänestää lakia vastaan, elleivät korjausehdotukset mene läpi. Korjaukset eivät menneet läpi, mutta varsinaisessa äänestyksessä Niinistö lupaustensa vastaisesti jätti äänestämättä lakia vastaan. Vihreiden ympäristöpoliittiset linjaukset olisivat kuulemma joutuneet vastatuuleen, jos he puolueena olisivat äänestäneet lakia vastaan. Pointti on tämä: Vihreillä teknologia- ja perusoikeuskysymykset häviävät AINA kun vaakakupissa ovat ympäristöarvot. Piste.
Aikanaan oli olemassa myös muistamasi Tietoyhteiskuntapuolue. Konsensus on, että se kuoli munattoman nimensä ja munattoman ohjelmansa takia. Ohjelmassa olivat 1) Sananvapaus ja yksilönoikeudet 2) Tietoyhteiskunta ja sen kehittäminen 3) Koulutus 4) Avoimuus. Kivaa mieleenjäämätöntä perusjuttua siis. Tietoyhteiskuntapuolue ei haastanut ketään, se oli liian turvallinen ja täten sen agendojen ehkä uskottiin olevan myös perinteisten puolueiden hallussa. Piraattipuoluen suhteen asia on ihan toisenlainen; asialistalla on perinpohjainen tekijänoikeus- ja patenttijärjestelmien uudistaminen. Tämä jää paremmin ihmisten mieliin, kuin myös puolueen paheksuntaa herättävä nimi. Lex Karpelan aikaan meitä haukuttiin masinoijiksi, sensuurivastustamisen aikaan pedofiileiksi. Nyt meitä haukutaan varkaiksi. Karavaani kuitenkin kulkee haukkujista huolimatta vuoden 2011 eduskuntavaaleihin.
VastaaPoista"ainoa mahdollinen keino valvoa tekijänoikeuslakien toteutumista olisi jatkuva ja totalitaristinen valvontajärjestelmä"
VastaaPoistaJuuri tässä onkin ristiriita. Lait määräävät, mikä on sallittua ja mikä ei. Sen jälkeen ihmisillä on tapana noudattaa niitä, vaikkei valvonta millään alalla olekaan täydellistä. Totalitaarista valvontajärjestelmää ei syntyisi, jos ihmiset noudattaisivat lakia (tai pyrkisivät muuttamaan sitä, jos laki on huono). Täytyy erottaa kumpi on syy ja kumpi seuraus.
Leikitään, että puoli miljoonaa suomalaista haluaa ajaa ylinopeutta ja tekee sen julkisen uhmakkaasti vedoten siihen, että heillä on nopeampi auto kuin poliisilla, eikä heitä sen vuoksi saada kiinni. Miten yhteiskunnan pitäisi reagoida: poistaa nopeusrajoitukset vai lisätä nopeusvalvontaa, kunnes ilmiö saadaan kuriin?
Vihreiden ristiriitaisesta suhtautumisesta esim. tekijänoikeuslakiin olen samaa mieltä. Vihreitä yhdistää (sikäli kun yhdistää) ekologinen ajattelu, tekijänoikeus- ja verkkoasioissa mielipiteet puolueen sisällä hajaantuvat. Ne ovat tulleet puolueelle ikään kuin vahingossa siksi, että kannattajissa on tavallista enemmän nuoria. Kannattajissa on myös paljon taiteilijoita, joilla on oma intressi ainakin tekijänoikeuskysymyksissä.
"Totalitaarista valvontajärjestelmää ei syntyisi, jos ihmiset noudattaisivat lakia (tai pyrkisivät muuttamaan sitä, jos laki on huono)"
VastaaPoistaPiraattipuolueen tavoitteena on juuri näiden huonojen lakien muuttaminen. Tekijänoikeuslaki on hyvä esimerkki aikansa eläneestä laista, joka vaatii päivitystä täyttääkseen nykyaikaisen tietoyhteiskunnan edellytykset. Ylen johtajalla ja kaikilla muillakin tulisi olla oikeus ilmaista itseään niin etteivät lait aiheuta ylivoimaisia esteitä.