Linkit

keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Hovioikeus vahvisti: naapurin verkkoa ei saa käyttää luvatta

Hovioikeus vahvisti eilen vuoden takaisen käräjäoikeuden päätöksen, jossa naapurin verkkoyhteyttä salaa käyttänyt mies tuomittiin lievästä luvattomasta käytöstä kahdeksaan päiväsakkoon. Tuomio on nimellinen, mutta päätös on silti herättänyt vilkasta keskustelua netissä.

Yleisesti ihmetellään, miten pihalla hovioikeus voikaan olla, kun menee antamaan tuomion naapurin verkon käytöstä. Eihän siinä edes kuluteta mitään. Kuka enää uskaltaa käyttää wlan-kännyköitä tai tietokoneita, nehän voivat vaikka vahingossa ottaa yhteyden avoimeen wlaniin?

Lehtiuutinen ei kerro asian taustoja, joten päätös näyttää kummalliselta. On syytä muistaa, että lain nojalla toisen omaisuutta ei saa käyttää luvatta, vaikka se ei käytöstä kuluisikaan. Tämä periaate tulee rikoslaista ja pätee useimmissa länsimaissa. Esimerkiksi Englannissa wlan-verkon "lainauksesta" on annettu 500 punnan sakkoja, USA:ssa vielä enemmän. Kyse ei siis ole suomalaisesta erikoisuudesta.

Rikoslaki edellyttää tahallista tekoa. Jos oma tietokone ottaa automaattisesti yhteyden suojaamattomaan wlaniin, eikä käyttäjä tee sitä tahallisesti, teko ei voi olla rangaistava. Silti jokaisen tukiaseman omistajan kannattaa huolehtia oman verkkonsa salaamisesta. Ellei sitä tee, vaarantaa suotta oman tietoturvansa. Avoimet kaupunkiverkot ovat asia erikseen, sillä ne on nimenomaisesti tarkoitettu julkiseen käyttöön.

Useimmiten verkon suojaamattomuus johtuu omistajan tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä, mutta joskus salauksen kytkeminen päälle voi olla teknisesti vaikeaa. On esimerkiksi tilanteita, joissa tukiasemasta ja omista laitteista ei löydy yhteistä salaustekniikkaa ja kaikille sopivaa avainpituutta. "Toisen henkilön suojaamattoman verkon käyttö ei ole jokamiehenoikeus", sanotaan tuomion perusteluissa. Niinpä.

Mutta palataanpa tähän tapaukseen. Lainauksen teki rangaistavaksi se, että tekijä oli IT-alan ammattilainen, joka varmasti tiesi wlan-verkkojen toimintaperiaatteen. Eikä kyse ollut yhdestä kerrasta, vaan niitä oli useita. Oleellista oli myös lainauksen syy: mies oli yrittänyt murtautua entisen työnantajansa sähköpostipalvelimelle ja käyttänyt naapurin verkkoa jälkiensä peittämiseen. Temppu myös onnistui: koska naapurin verkko oli avoin, jäljet loppuivat siihen. Tietomurrosta ei voitu tuomita, koska oli periaatteessa mahdollista, että murtoon oli syyllistynyt joku muu ohikulkija.

Niinpä jäljelle jäi vain lievä luvaton käyttö. Tuomio siitä oli näissä olosuhteissa kohdallaan.

7 kommenttia:

  1. Luultavasti operaattorit lobbaavat suuntausta, että toisen wlania ei saa käyttää lain mukaan, edes yhteissopimuksella. Jää muuten nappulaa saamatta. Ja jos käyttää konetta ympäri vuorokauden tehokkaasti ihan vaan yksinkin, niin silloinkin operaattori kitisee, ettei noin saa tehdä. Ei sitä laajakaistaa niin ole tarkoitus käyttää. Ja samaa korutonta tarinaa kertoo tämä uutinenkin http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=37437 , eli hyvästi verkosta vuokrattavat leffat.

    Joillekin vähän surffaajille tulisi halvemmaksi, jos 2-4 taloutta käyttäisi yhtä ja samaa wlan asemaa. Varsinkin kun tuskin kaikki on samaan aikaan liikkeellä ja toisaalta vaikka olisikin, niin nopeus on se mitä on tilattu. Eli aika paljon loppujen lopuksi operaattorit myyvät ilmaa, ei yhteydenpito ohjelmien ympärivuorokautinen päällä oleminen ei ole järkevää, nukkuukin tarttee tietyt tunnit vuorokaudesta ja toisaalta sähköä kuulemma pitää säästää. Itselläkin normaalisti tehokas käyttöaika vuorokaudessa on max 3 tuntia ja siitäkään ei koko aikaa näytön ääressä, mese ja skype voi olla päällä lopun aikaa, kunnes nukkumaan mennessä viimeistään kone menee kiinni.

    Tämä kaikki kilahtaa operaattoreiden tilipussiin, joiden ahneus on lisääntymään päin. Suomessa varsinaista kilpailua ei ole, kun hinnat on euron sisällä kaikilla. Ehkä vähän sekava viesti, mut tulipa vuodatettua.

    VastaaPoista
  2. Nettiyhteydet, samoin kuin lankapuhelimet aikoinaan, mitoitetaan ja hinnoitellaan tilastollisen kuormituksen mukaisesti. Jos kaikki haluavat puhua tai siirtää dataa yhtä aikaa, verkko on tukossa ja mikään ei liiku.

    Laajakaistayhteydet on hinnoiteltu "tavallisen" surffailun mukaisesti. Jos joku haluaa siirtää teräväpiirtoelokuvan joka päivä (siis käyttää PirateBaytä aktiivisesti), hänen pitäisi myös maksaa yhteydestään enemmän kuin naapurin mummon, joka vain hoitaa pankkiasioitaan.

    Operaattorien ahneudesta ei pitäisi olla kyse, siitä pitää huolen kilpailu (ainakin niillä alueilla, missä laajakaistan voi tilata useammalta kuin yhdeltä operaattorilta). Viranomaiset kyllä puuttuvat ylisuuriin voittoihin, kuten on käynyt mobiilipuheluissa ja koko EU-alueella roaming-hinnoissa.

    VastaaPoista
  3. Onkohan sitä kilpailua ihan oikeesti? Sen verran samat hinnat on kaikilla, kuin samasta puusta veistettyjä. Tuntuu kuin olisivat haluttomia rakentamaan uutta infrastruktuuria ja ottavat nyt viimeisetkin rahat irti mitä vanhasta on saatavissa. Laskevat ilmeisesti tähän valtion 2 kilsan loppukäyttäjästä päähän. Ja sen ne rakentaa, kuka sitten kehtaa pyytää mitäkin hintaa siitä pätkästä. Ja toisekseen, puhelimien puolella suomalaiset on tasavertaisessa asemassa, mutta laajakaista suhteen ollaankin sitten eriasemassa. Sama hinta kun ei kaikkialla ole voimassa. Ja kolmanneksi, mitään torrentohjelmaa ei ole koneella. Syy a) se vie tietääkseni kaiken kaistan, b) missäs välissä ehtisin niitä leffoja katsomaan. On paljon niin muutakin tekemistä kuin leffojen tapittamista. Liikunta ja kokkailu etunenässä. Ja muutenkaan en ihan täysin allekirjoita koko uuden verkonrakentamista, ellei sitten iptv:hen olla menossa. Tai johonkin muuhun kaistaa vievään tekniikkaan. Tai luovutaan tästä tilastollisen kuormituksen käytöstä. Nykyinen nopeus riittää ihan hyvin surffailuun ja mesettämiseen. On mulle joskus operaattori tarjonnut nopeampaakin ihan puhelimessa, mutta olen sanonut, tämä nykyinen 2 meganen riittää mainiosti tietokoneilleni. Vanhoillinen kun olen. Tietty jos uusia mielenkiintoisia sovelluksia tulee nopeamman linjan avulla, niin otan sen käyttöön. Nyt riittää normaali asiointi netissä sivujen avauduttua modeemia nopeammin sekä mesetys että mitä se lysti tulee kuukaudessa maksamaan.

    VastaaPoista
  4. Jotenkin epäilisin, että operaattoreilla on näppinsä pelissä tässäkin jutussa. Alkaa pikkuhiljaa kyrsimään toi Helpsonin mainos. Kuinkas sattuikaan tulemaan justiinsa tuomion jälkeen mainos markkinoille. Oikeudenkäynnin syynähän oli luvattomasti naapurin käytetty suojaamaton verkko entistä työnantajaa vastaan, tämä on unohtunut monelta operaattorien sokaisemalta uutisoijalta. Jos ei operaattorit takapiruna oikeudenkäynnissä, niin tarkkaan seurasivat, ainakin TeliaSoneran Helpson. Eli vain sen takia, että jos porukka liikkuu vapaissa wlanverkoissa mukana, vaikka ihan luvan kanssa, niin operaattorilta jää rahoja saamatta, kun porukka pyörii ilmaiseksi liikkuessaan toisten langattomissa verkoissa. Tämä on se aasinsilta, whippies-porukalta ja muilta, jonka operaattorit haluavat tukkia. Tosin itsellä on otettu wlan kokonaan pois käytöstä. Pöytäkoneet kun ei niin vain liikukaan.

    VastaaPoista
  5. Paikallinen, vanhoillinen ranskalainen nettiyhteys tuntuu olevan suomalaista tieto- ja innovaatioyhteiskuntaa hieman edellä.

    Netin ostaessa saa laatikon, jossa on sekä WLAN (täällä WiFi) että perinteinen ethernet-kaapeli. Lisäksi siitä laatikosta tulee puhelinpiuha ja TV. Operaattoreita on useita, mutta kaikilla lähes samat hinnat: paikallinen sonera kaikkein kalleimpana.

    WLANin salasana on tehtaalla asetettu. Jotain 50 satunnaista merkkiä kirjoitin salasanakenttään -- onneksi Macissa sai salasanan kirjoittaessa näkyviin. Naapurilla, oli millainen IT-asiantuntija tahansa, ei ole mitään mahdollisuuksia käyttää minun WLANia, kun itsellänikin siihen meni hetki aikaa (kaiken kaikkiaan viikon verran, mutta ei sitä joka ilta töiden jälkeen jaksa konetta säätää).

    Standardinettiyhteyden nopeus on jotain 200--300 mega/s, tarkkaan en tiedä (noilla nopeuksilla ei niin väliä), mutta uusin Ubuntu latautui syksyllä yllättävän nopsaan. Netti-TV:tä en ole käyttänyt, kaverilla näkyy satoja kanavia. Tosin, netti-tv ei kuulemma toimi kovinkaan hyvin kaupungin ulkopuolella.

    Ikävä kyllä, kohta pitänee tulla takaisin Suomeen.

    VastaaPoista
  6. Salasana asetettu tehtaalla valmiiksi? Kas vain, mielenkiintoinen tapa huolehtia turvallisuudesta. Ilmeisesti salasanaa ei pysty itse vaihtamaan? Mutta se lukee sentään paketin mukana, jotta käyttäjä pystyy kirjoittamaan avaimen koneelleen.

    Pitääpä kokeilla ensi kerralla Pariisissa löytyykö keneltäkään avointa kotiverkkoa (tai jos joku muu käy niin ilmoitelkoon).

    Ranskalaisilla on muutenkin omaperäisiä ratkaisuja it-ongelmiin. Vahva salaus oli pitkään kielletty kansalaisilta ja Bluetooth/Wlan-taajuudet varattu armeijan käyttöön. Vieläkin Ranskassa on wlan-verkkojen ylempi taajuuspuolisko rajoitettu niin, että teho saa olla vain kymmenesosa siitä, mitä muualla Euroopassa.

    Nopeuksissa oli varmaan kirjoitusvirhe?

    VastaaPoista
  7. Parisiista varmaan löytyy FONin tai Wippiesin tyyppisiä toimijoita. Suomessa nyt annetun oikeuden päätöksen perusteella näitäkään ei saa käyttää, jos et jostain onnistu tonkimaan tukiaseman omistajaa ja pyytämään lupaa.

    VastaaPoista