Helsingin Sanomien aamun kirjoitus "Kännykkäyhtiön painostus sai aikaan Lex Nokian" on hämmentävää luettavaa: lakiesitys on lobbauksen mestarinäyte sanotaan jutussa. Lakiesitys paljastaa myös Nokian poikkeuksellisen vaikutusvallan Suomessa. Yrityksen mahti on saanut monet virkamiehet sulkemaan silmänsä lain ongelmilta. Kovia väitteitä maan ykköslehdeltä.
On selvää, että Nokia on lobannut lain puolesta. Nykyinen tilanne, jossa yrityssalaisuuksia voidaan lähettää sähköpostilla ja yrityksen on vain suljettava silmänsä, on kestämätön. Suomessa juuri Nokialla on eniten suojeltavaa. Sillä itsellään on myös kokemusta (tai ainakin perusteltua syytä epäillä, asiaahan ei voi laillisesti selvittää) tällaisen tietovuodon kohteeksi joutumisesta.
Muutkin korkean tason osaamiseen perustuvat yritykset hyötyisivät laista ja ovat lobanneet lain puolesta. Ne eivät halua nimeään julki, koska Nokian esimerkki pelottaa. Kukaan ei halua joutua Nokian asemaan, jossa kiistanalainen laki nimetään yrityksen mukaan.
Lehdistö demonisoi Nokian toimintaa, mutta miten on sen oman etiikan laita? Lakia käsiteltäessä on kysytty mielipiteitä lähinnä poliitikoilta ja professoreilta. En ole nähnyt yhtään yrityksen edustajan kommenttia. Ehkä ne eivät haluakaan tulla julkisuuteen Nokian kohtaloa pelätessään. Päivän kirjoituksesta päätellen toimittaja ei ole tutustunut kovinkaan tarkasti lakiin, jota kritisoi.
Tämän kaiken täytyi turhauttaa Nokiaa tavattomasti. Miten yritys voi turhautua? Ymmärtääkseni vain ihmisellä on tunteet.
Helsingin Sanomien juttu on kummallinen, mutta siihen liittyvien lukijakommenttien lukeminen tekee minut lähes surulliseksi. Suomalaiset korkean teknologian yritykset haluavat itselleen vastaavan oikeuden kuin muissakin länsimaissa, mutta lehtijutun jälkeen heidän mielipiteensä ovat tätä luokkaa:
"Asun mieluummin köyhässä demokratiassa kuin Nokian banaanivaltiossa", "luonnollinen vastatoimi Suomen hallituksen taholta on tietysti uhkaus kansallistaa Nokia, eli ottaa se valtion haltuun", "Sen kun lähtisi vaan. Alkaa Nokia insinööreillä nousta keltainen neste päähän ja kyytiä tuollaisille", "nokia on pelkkä firma, menköön ulkomaille. jos laki menee läpi on sama kuin asuttaisiin neuvostoliitossa". Ja niin edelleen.
Nokian osuus KOKO Suomen BKT:stä on edelleen parin prosentin luokkaa. Nokia maksaa 1,3 miljardia euroa veroja ja työllistää 16 000 suomalaista, lisäksi epäsuorasti lisää. Se ei tietenkään oikeuta puuttumaan suomalaiseen lainsäädäntötyöhön, mutta korkean teknologian yritysten tarpeiden huomioiminen on Suomen oma etu.
Kirjoittajista se osoittaa, miten vähän sosiaalidemokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan kasvatit ymmärtävät talouden merkityksestä ja siitä, mistä rahat yhteiseen kassaan tulevat.
Lex Nokiaa tuntuu miettivän monta oikeusoppinutta. Mietitään oikein perustuslaillisia oikeuksia.
VastaaPoistaMutta kaikessa hiljaisuudessa työttömien perustuslaillisia oikeuksia on poljettu oikein olan takaa.
"
Työttömyysturvalaissa 12 §
Työstä kieltäytyminen
Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta työstä kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy vastaanottamasta työvoimaviranomaisen osoittamaa tai hänelle muuten yksilöidysti tarjottua työtä,
1) jota hänen työkykynsä huomioon ottaen voidaan pitää hänelle sopivana;
2) josta maksetaan työehtosopimuksen mukainen palkka tai, jollei työehtosopimusta ole, työpaikkakunnalla sellaisesta työstä maksettava tavanomainen ja kohtuullinen palkka; ja
3) joka on lakon, työsulun tai saarron piiriin kuulumatonta.
Jos työ olisi kestänyt enintään viisi päivää, oikeutta työttömyysetuuteen ei ole 30 päivän ajalta.
Jos työnhakija on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.
"
Viimeinen kohta tulkittuna. Jos ilmaisee itseään niin, että työnantaja katsoo että ilmaisun perusteella ei syntynyt työsuhdetta, niin seuraa kanressi eli menettää työttömyyskorvauksensa.
Nokia pitäkööt sähköpostinsa - on mun kanta asiaan. Ei asiassa ole edes mitään uutta. Meidänkin työpaikalla on yksi yhteinen sähköpostiosoite jota kaikki työntekijät käyttää asiakkaiden kanssa asioimiseen. Ratkaisu on toimiva senkin vuoksi, että jos jollakulla on vapaapäivä - kaikki muut läsnä olevat työntekijät voivat hoitaa yhden sairastuneen/vapaapäivällä olevat työtehtävät. Myöskään asiakkaiden ei tartte muistaa miljoonaa mailiossua, vaan vain sen yhden. Kukaan ole edes koskaan tullut ajatelleksi että tämä olisi jotenkin laitonta. Sopimuskysymyshän se on. Sitten jos haluaa käyttää privamailia niin sitten otan taskusta nokia E71 puhelimeni ja kirjottelen/luen sillä omat henkilökohtaiset postini.
VastaaPoistaHuolestuttavampaa tässä asiassa on nyt tämä trendi. Jos yksi korporaatio voi määritellä kokonaisen kansakunnan perustuslain, ollaan pahasti hakoteillä. Jos korporaatio KIRISTÄÄ valtiovaltaa laittamaan läpi lain - kyseessä on LAITON TEKO ja vieläpä törkeä sellainen. Mitä hyötyä meidän on äänestää kansanedustajia jos kuitenkin muualta sanellaan mitä kyseiset edustajat päättää. Turha siis äänestää. Ja asia mistä tapellaan on täysin turha. Eikai yksikään ammattimainen teollisuusvakoilija ole niin TYHMÄ, että lähettelisi jotain liikesalaisuuksia työSÄHKÖPOSTIN avulla. Nykyiset microsd muistikortit mahtuu vaikka korvaan piiloon. Tehdasalueelta on todella helppo kuskata materiaalia pois. JA TADAA kyseisten korttien tilavuus on jo päätähuimaavat 32 GIGATAVUA. Ei taida kenenkään maililoota tuohon taipua. Joten laki on torso jo syntyessään. Kyse onkin siitä mitä SEURAAVAKSI vaaditaan? Onko työterveyshuolto vähän turhan paljon vaadittu? Pitäisikö palkat alentaa kiina-tasolle? Olisko kuusvuorotyöt sitä jotain, mitä sitä turhia vapaapäiviä pitelemään, eihän kiinassakaan pidetä. Mikä kilpailuetua suomelle on siinä että täällä työntekijöillä on vapaapäiviäkin. Ja kun nämä lait eivät sitten koske vain pelkkää nokiaa, vaan tuossa suuri työnantaja on lobbaamassa JOKAISELLE suomen työnantajalle erinäisiä lakeja. On syytäkin olla huolissaan!
Valitettava tosiasia on se että tämä vaikuttaa muutenkin vähän nypertelyltä - tekosyyltä. Nokia lähti jo virallisesti saksasta ja nokia ON LÄHTENYT jo 10 vuotta sitten SUOMESTA. Ei Salon tehtaat ole kuin kulissia vain. Olen itse ollut 90-luvun puolella rakentamassa kyseisiä tehtaita, niin centroa, kuutiota, kiilaa kuin ATK2:stakin. Eipä ole pitkään aikaan ollutkaan yhtään rakennusprojektia kyseisellä alueella (tarkoittaa - alihankkijana oleva rakennusteollisuus on jo aikoja sitten menettäny yhden asiakkaan), itse asiassa sieltä on kaikessa hiljaisuudessa jo tyhjennelty komplekseja.
Nokian alihankkijat on suomessa ollu helisemässä jo pitkän aikaa. Aikanaan aspocompin tehtaalla vierailulla käyneenä (piirilevytehdas aivan nokian salon tehdasta vastapäätä) tiedän tämän. Tuolloin nokia oli kyseisen tehtaan suurin yksittäinen asiakas - missä on aspocomp nykyisin? Entäs salcomp tmstms. Kiinaan nuo kaikki on ulkoistettu jo aikaa sitten, joten nokiasta riippuvuus on suomessa ollut jo pitkän aikaa pelkkä illuusio. Nokian monitoritehdas lakkautettiin jo 10 vuotta sitten, ja valmistus myytiin viewsonicille. Rengastehdas toimii pääsääntösesti venäjällä. Digibokseista ei koskaan tullutkaan mitään, sekä monesta monesta muusta mitä nokia on tehnyt. Joten nokia on ollut paljon SUUREMPI toimija aikanaan. Nuo kaikki ihmiset on jossain vaiheessa ollut työttöminä, niin monitoritehtaan naiset kuin rengastehtaan miehetkin. Samoin tehtaita rakentelevat rakkennusmiehet. Viime vuonna moni kaverini jäi työttömäksi - olivat nokian kokoonpanotehtaalla Salossa töissä. Varamiespalvelut eivät enää tarvinneetkaan heitä. EIVÄT EDES JOULUKIIREAPUNA joka on ollut vuosikausien perinne. Ja nyt jo väläyteltiin pari viikkoa sitten uutisissa että vakihenkilökuntaakiin tarvitsisi karsia.
Joten juu - nokia lähtee jokatapauksessa. Valtionhallinnon olisi pitäny jo aikaa sitten pedata peti silleen ettei mikään ole ikuista. Se on valtionhallinnon vika - ei perustuslaillisia oikeuksiaan vaativien kansalaisten vika - eikä edes nokian vika. Valitettava tosiasia on se, että kun se eka uhkaus tulee niin sitten on jo aika ruveta laatimaan uusia budjetteja - ja ennusmerkithän jo luettelinkin. Sama kuin jos työpaikalla vähänkin edes vihjastaan "voi olla ettei me tarvita näin montaa tekijää JOS...". siinä vaiheessa kannattaa kattoa jo että asuntolaina on kunnossa, ja ammattiliiton/työttömyyskassan jäsenyys viimittenpäälle.
linkki HS:n juttuun
VastaaPoistaJatkan vielä. Itseäni lähinnä pöyristyttää petteri järvisen oma takinkääntö asiassa. Olen lukenut KAIKKI järvisen kolumnit ja blogit jne. Niissä useassa toitotetaan sitä, miten nyt ei enää eletä teollisessa yhteiskunnassa, vaan jälkiteollisessa yhteiskunnassa. Miten kilpailukyvyn nimissä menetetään kohta kesälomatkin jnejne. Ehkä tämän on nyt aika toteutua, jotta nuo kauhuskenaariot ei toteudu. Talouden taantuma on viimeinkin avannut monien silmät ja monista itsekkäistäkin ihmisistä on muovautunut avulias yhteen hiileen puhaltaja. Ihmiset oikeasti taas VÄLITTÄÄ toisistaan. KUN nokia nyt sitten pikkuhiljaa karistaa pölyt suomen jaloista - se on hyvästit maailman kilpailukykyisimmälle maalle MUTTA samalla se on mahdollisuus viimeinkin palata takaisin TERVEESEEN yhteiskuntajärjestykseen.
VastaaPoistaKun suomi oli maailman huipulla useissakin mittareissa - se teki sen mitä kaikki huipulla olevat tekee - hylkäsi vähempiosaisensa. Lähes alasajoi terveydenhuoltonsa, koululaitoksensa, vanhustenhuoltonsa, infrastruktuurinsa jne. Ironista kyllä - kun rahaa on enemmän kuin koskaan - sitä ei koskaan löydy näihin ihmiselämän kannalta tärkeisiin projekteihin.
Kun rahaa on vähemmän niin hupskeikkaa, alkaa taas teiden kunnossapito, koulujen kunnossapito, lasten leikkikenttien rakentelu jne. Jos kilpailukyky ja parhaana oleminen on sitä, että hylätään puolet kansasta - siis tahosta josta VALTIO yleensäkin muodostuu, niin vitut kilpailukyvylle. Sellaset demonit saavatkin mennä.
Nokia on suomelle kuin öljylähteet norjalle. Molemmat ehtyvät jossain vaiheessa. Kullakin valtiolla on sitten miettimisen paikka - millä tilanne paikataan. Sitten on myös aika miettiä uutta yhteiskuntajärjestystä jossa RAHA ei määrää kaikkea. Eikä matemaattiset numerot. Onko ruotsi koskaan saanut oikeasti mitään aikaiseksi? No onhan sillä ericsson joka olikin kova sana vielä 90-luvulla. Mutta onko ruotsi nyt sitten täysin tuhoutunut kun ericssonin menestys on mitä on? Ei ole, se todennäkösesti elää jo jonkin sortin OIKEAA jälkiteollista yhteiskuntaa - suunnittele turhan armeijan lakkautusta - turhien venepakolaisten lähettämistä takaisin kotimaihinsa jne (kun suomi suunnittelee tästä niiden uutta kotimaata). Ruotsissa TOTEUTETAAN asioita joista suomessa ei saa edes puhua!
Olisiko suomenkin jo aika ottaa askelia eteenpäin. Se taaksepäin rimpuilukaan ei pitkällä tähtäimellä ole mitenkään hyödyllistä. Suomessa on paljon tekemätöntä työtä - varsinkin niiden kaikkien töiden teko - mitkä jäi "huipulla olon aikana" vähän paitsioon. Ensimmäisenä vaikka ihmisistä huolehtiminen. Pienemmälläkin budjetilla yksi (väkiluvultaan) maailman pienimmistä valtioista pärjää hienosti! Eikä sitä isoakaan budjettia missään oikein tahtonut näkyä.
Nokia oli vain yksi pienenhäiveen omainen aikakausi suomessa - toivon totisesti että valtion johtokin tajusi tämän asian. Eikä muuttele maan paljon pysyvämpiä asioita vain takertuessaan ikivanhaan teolliseen yhteiskuntamalliin joka auttamatta alkaa olla ohitse. Niin on käynyt jo jokaisessa läntisessä teollisuusvaltiossa ja niin käy myös suomessa. Nokia on viimeisiä jäljelläolevia asioita 2000-luvun teknokuplasta. Iso kupla onkin. Todellisuudessahan suomi alkaa olla teknologialtaan maailman häpetahroja. Siis se maa jota vielä 10 vuotta sitten ihasteltiin ei ole nykyisin enää yhtään kummonen. Tämän myös itse herra järvinen on kolumneissaan tuonut esille. TARVIIKO sitten olla? Ei välttämättä. Pääasia että perusinfrastruktuuri toimii. Siinä sitä korjattavaa ja kehitettävää riittääkin, mutta se asia on jo huomattu - edelläkävijän tie on raskas ja kivinen. Se ei ole sillon se mitä suomi enää tarvitsee - johan tässä on sodat sodittu ja sotakorvaukset maksettu jnejne. Kyllä tässä nyt yhdestä nokiastakin selvitään.
Muutos kun ei aina välttämättä ole huonompaan suuntaan. Kunhan tajuaa mitä asiat ovat niitä OIKEASTI TÄRKEITÄ. Mutta tottakai - muutos pelottaa aina, oli se sitten väistämätön tai ei. Tosipelurithan säntää muutoksiin oma-aloitteisesti kun aika koittaa! Tosihäviäjät on sitten niitä vanhaan takertuvia jääriä, joiden ainoa evoluutiollinen kohtalo on kuolla pois.
No eikös tässä jutussa ole myös paljolti kyse siitä että nykyinen laki antaa jo yrityksille tarvittavat oikeudet ja uusi laki vain tarpeettomasti monimutkaistaa tilannetta? Kuten oli tapaus Lex Karpelakin.
VastaaPoistaVanhanen ei ole edes kuullut Nokian uhkailuista:
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Vanhanen+Hallitus+ei+tied%C3%A4+Nokian+l%C3%A4ht%C3%B6uhkailuista/1135243201900
Perustuslain aika taitaa olla pian ohi.