Linkit

lauantai 29. marraskuuta 2008

Epäsuosittu urkintalaki

Olen vuosien varrella ottanut kantaa moniin eri asioihin. Joitakin olen puolustanut, toisia vastustanut. Kantani on aina määräytynyt oman näkemykseni perusteella. Olisi liian helppoa olla populisti ja kulkea valtavirran mukana. Myös epäsuosittuja asioita pitää puolustaa, jos ne ovat omasta mielestä perusteltuja.

Nyt otsikoissa oleva sähköisen viestinnän tietosuojalain muutos herättää edelleen runsaasti vastustusta, vaikka lakia on oleellisesti tarkennettu ja tiukennettu parin vuoden takaisesta versiosta. Varsinkin lehdistössä lakimuutos on haukuttu täysin lyttyyn. Lehdet kysyvät kommentteja kansanedustajilta ja oikeustieteen professoreilta. He tuntevat epäilemättä lait, mutta ovat muutoin kovin kaukana yritysten arkipäivästä. Yliopiston käytävillä on helppo pohdiskella perusoikeuksien ehdottomuutta.

Lehtien otsikot, kuten Miksi talonmies ja opettaja ovat saamassa poliisia suuremmat urkintaoikeudet?, ovat sensaatiohakuisia ja harhaanjohtavia. Kovassa mediakilpailussa otsikoilla tavoitellaan näkyvyyttä ja julkisuutta.

Vaikka lakimuutos liittyy yritysten arkipäivään, en ole nähnyt yhdenkään toimittajan kysyvän yritysten mielipidettä. Ehkä yritykset eivät edes halua vastata. Lehdistön antama pilkkanimi "Lex Nokia" on jo varoittava esimerkki. Sen jälkeen mikään yritys ei halua leimaantua lain kannattajaksi.

Lain keskeinen muutos liittyy yrityksen sähköpostin tunnistetietoihin. Laki antaisi yritykselle erittäin rajallisen ja tarkkaan säädellyn oikeuden tutkia tunnistetietoja, jos on syytä epäillä yrityssalaisuuksien vaarantumista. Käytännössä lakimuutoksella olisi vain vähän vaikutusta, niin monen rajoituksen ja ehdon takana tunnistetietoihin pääsy olisi jatkossakin.

Tällaisissa asioissa ei ole oikeaa eikä väärää. Jonkinlaisena mittarina voi toimia tuleva kehitys. Jos muut EU-maat (tai edes pohjoismaat) tulevat muuttamaan omia lakejaan yhtä ehdottomiksi kuin mitä Suomen nykyinen laki on, muutoksen vastustajat ovat oikeassa. Silloin Suomi on toiminut edelläkävijänä. Jos taas käy päinvastoin, katson oman kantani olleen perusteltu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti