Viime viikolla Ylen aamutelevisiossa tuli kiinnostava haastattelu, josta sain tietää vasta iltapäivällä. Silloin oli tietenkin jo myöhäistä. Aamuohjelmista tosin ilmestyy kooste Ylen Areena -sivuille, mutta minua kiinnostanutta kohtaa ei löytynyt sieltäkään.
Onneksi on Tv-kaista! Tämä maksullinen palvelu tallentaa kaikkien pääkanavien (YLE, MTV3, Nelonen, Sub, JIM, Urheilukanava, Voice) kaikki ohjelmat automaattisesti kahden viikon ajalta. Ohjelmia voi katsoa jälkikäteen omalla tietokoneella. Ja koska kyse on tallenteista, ohjelmia voi kelata vapaasti eteen- ja taaksepäin.
Periaatteessa Tv-kaista on kuin ulkoistettu tallentava digiboksi. Siinä, missä digiboksi ohjelmoidaan etukäteen, Tv-kaista "ohjelmoidaan" jälkikäteen. Tämä onkin fiksua, sillä usein kiinnostavasta ohjelmasta saa kuulla vasta jälkikäteen kavereilta. Eihän sitä etukäteen voi tietää, mikä on katsomisen arvoista! Tv-kaista on todellinen hämäläisten ja muiden myöhäisherännäisten digiboksi. Lisäksi on aina mahdollista, että ajastettu tallennus epäonnistuu teknisen vian, levyn täyttymisen tai jonkin muun virheen vuoksi.
Vastaavantyyppistä palvelua tarjoaa Ylen Areena, mutta vain talon omista ohjelmista ja tv:n tapauksessa vain lyhyen ajan. Radio-ohjelmat saattavat säilyä sivulla jopa kuukausia, mutta tv-puolella aika on kiusallisen lyhyt. Kaupallisilla kanavilla jälkilähetyspalvelua ei ole oikeastaan lainkaan, paitsi joistain yksittäisistä tv-sarjoista.
Tv-kaistalla on vielä yksi etu: sen tallentamia ohjelmia voi katsoa myös ulkomailta esimerkiksi loma- tai työmatkan aikana.
Ja sitten ne varjopuolet. Palvelu on maksullinen (tällä hetkellä 12 kk tarjoushinta 98 euroa) ja koska kuva näytetään Flash-videona, sen laatu ei yllä alkuperäisen tv-kuvan tasolle. Tyypilliseen käyttötarkoitukseen kuvanlaatu riittää silti mainiosti. Ylen tekstitysten pitäisi näkyä toisto-ohjelman uudella beta-versiolla.
Suurimmat haasteet lienevät juridisia. Ainakin Ylen mielestä palvelu on laiton, sillä käyttäjän pitäisi itse painaa rec-nappia.
Tv-kaista mainostaa itseään maailman ensimmäisenä nettinauhurina. Saunalahden tallennuspalvelu, Slingbox ja muut vastaavat härpäkkeet osoittavat, miten digitalisointi hämärtää rajaa televisio- ja tietokonemaailman välillä. Se, käynnistääkö tallennuksen käyttäjä, ajastettu digiboksi vai ulkoistettu palvelu, voi tuskin määrätä sallitun ja kielletyn rajaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti