Linkit

tiistai 21. maaliskuuta 2023

Saksalainen Onecoin-dokumentti Yle Areenassa paljastaa koko huijauksen

Yle on hankkinut Areenaan viime syksynä ilmestyneen kaksituntisen Onecoin-dokumentin, jonka katsottuaan paatuneinkin fani ymmärtää tulleensa huijatuksi. Vahva katselusuositus siis tälle: Cryptoqueen

Dokumentti kertaa Onecoin-huijauksen vaiheet, joissa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta on kiinnostavaa nähdä Rujan hulppea merenrantahuvila, huvijahti, saksalainen terästehdas jota hän isänsä kanssa huijasi sekä kuulla mm. Rujan opettajan kommentoivan oppilastaan näin vuosien jälkeen. Kiinnostava on myös dokumentin päähenkilöksi nostettu Rujan ystävätär, joka muistelee huikeita menestyksen ja juhlien vuosia. 

Vähemmän ylentävää on kuulla yhden huijatun saksalaismiehen kohtalosta. Vastaavia tapauksia on Suomessakin lukuisia.

Sijoitin Onecoiniin ja toivoin sen toimivan.

Jälkikäteen Vuorinen on yrittänyt selittää, ettei hän myynyt sijoituksia mutta juuri sitä uhrit luulivat ostavansa. Sijoittamisen ja rikastumisen lupauksilla uhrit saatiin mukaan. Englanninkielinen, vaikeaselkoinen ja kirjoista kopioitu "talouskoulutus" ei ketään kiinnostanut.

Yksi kiinnostava kohta dokumentissa on video Konstantinista, joka käy ensin ugandalaisessa lastentarhassa ja poseeraa kameroille lasten keskellä. Sen jälkeen hän myy huijausta lasten vanhemmille. Härskiä toimintaa. Vuorinen ja muutama muu suomalainen kiersivät myös Afrikassa Onecoin-sanomaa levittämässä, eivätkä ole koskaan joutuneet vastuuseen tekemisistään.

Dokumentissa vilahtaa myös Kari Wahlroos, joka piti myyntitilaisuuksissa aurinkolaseja, koska tulevaisuus näytti niin häikäisevältä.

"En näe mitään, koska tulevaisuus on niin loistava!"

Onecoinin jälkeen Wahlroos markkinoi virolaista Dagcoinia, joka todettiin huijaukseksi jokin aika sitten. Coinien jälkeen Wahlroos on ollut mukana lukuisissa hankkeissa, joista ei ilmeisesti ole tullut mitään, tuoreimpina Tuohivaara ja Freedom Republic.

"Saksalaiset viranomaiset alkoivat tutkia Onecoinia aika varhain."

Koska Onecoinin avainhenkilöt Parhiala ja Vuorinen olivat suomalaisia, KRP:llä olisi ollut mainio tilaisuus puuttua toimintaan heti alkuvaiheessa. Marraskuussa 2015 se kuitenkin lopetti tutkimukset ja jäi odottamaan lähdekoodin julkaisua. Sitä odotellaan kai vieläkin. Onneksi saksalaiset eivät odotelleet, eivätkä amerikkalaiset. 

Ruja Ignatova FBI:n etsintäkuuluttamana.

Viimeistään Ruja Ignatovan lisääminen FBI:n etsityimpien naisten listalle olisi pitänyt havahduttaa loputkin suomalaiset, jotka vielä uskovat, että kyseessä oli oikea kryptovaluutta. 

Ignatova katosi lokakuussa 2017, eikä hänestä ole nähty sen jälkeen merkkiäkään. Edes dokumentin tekijät eivät pystyneet selvittämään Rujan kohtaloa. Ystävätär arvelee, että hän voisi piileskellä Dubaissa sikäläisen hallitsijan suojeluksessa. Jos niin on, kyse on kultaisesta häkistä. Toinen vaihtoehto on vielä ankeampi: äskettäin liikkui tietoja, että Bulgarian kokaiinimarkkinoita hallinnut rikollispomo olisi tappanut Rujan jahdillaan jälkien peittämiseksi. 

Dokumentin kiinnostavin osa tulee lopussa, kun ääneen pääsee lähettiläämme maailman kryptohuijauksessa, Tommi Vuorinen.

"Nimeni on Tommi Vuorinen, olen Suomesta."

Indiana Jones -hattu on miehen tavaramerkki, eikä hän ole siitä luopunut. Vuorinen nimitettiin viime vuonna uudistuneen Onecoinin Euroopan aluejohtajaksi ja viime viikolla hänestä tuli yhtiön maailmanlaajuisen johtoryhmän jäsen. Vuorinen on siis nyt käytännössä Onecoinin huipulla, ylempänä ei ole ketään, koska kapteenin virka lopetettiin. 

Sopiva paikka miehelle, joka on ainoana ollut alusta lähtien mukana, ja muista johtajista poiketen välttänyt pidätykset. Se ei tosin ole meriitti Suomen viranomaisten maineelle.

"Ketä on huijattu ja miten?"

Dokumentissa Vuorinen tulistuu haastattelijalle, aivan kuten on tehnyt jo kahdeksan vuoden ajan. "Mehän myytiin vain koulutusta neljällä miljardilla".

Median vika.

Vuorisen mielestä kyse on vain valheista, joita media on koko ajan levittänyt maailmalle. Median vika, aivan kuten persut sanovat Suomessa ja Trumpin kannattajat jenkeissä.

Onecoinin Suomen tilaisuus viime joulukuussa oli vaisu ja väsähtänyt, osallistujatkin lähinnä eläkeläisiä. Kenties rakkaudesta isänmaataan kohtaan Tommi jaksaa kuitenkin edelleen käydä puhaltamassa henkeä verkoston suomalaisiin jäseniin. Hän oli viimeksi viikonloppuna Suomessa hehkuttamassa uusia One-palveluita jäsenistölle.

Tämän vuoden alusta lähtien Onecoinilla on vihdoin oikea lohkoketju. Ei tosin oma vaan Polygon, jossa on monta oikeampaa kolikkoa (tässä pelkät ERC-20-kolikot), mutta kuitenkin. Onecoin-siirtoja voi seurata Polygonin omalla lohkoketjuselaimella osoitteessa https://polygonscan.com/token/0xb85cfa8fe6801dd77a2004836727eb58c8e883a7. Siis vihdoin, kahdeksan vuoden valehtelun ja huijaamisen jälkeen Onecoinilla on oikea lohkoketju!

Ketjusta huolimatta kyse ei edelleenkään ole oikeasta kryptovaluutasta, sillä kolikkojen avaimet ovat yhtiöllä itsellään. Jäsenet eivät voi siirtää kolikkoja vapaasti ja yhtiö voi käsitellä kolikkoja miten haluaa. Lohkoketju ei siis ole muuttanut oikeastaan mitään.

Onecoineilla ei edelleenkään ole mitään arvoa eikä niitä voi vaihtaa oikeaksi rahaksi. Sen sijaan yhtiö keksii toistuvasti uusia maksuja, joita jäseniltä veloitetaan, eikä niitä voi maksaa Oneilla. Vain oikea raha kelpaa. Ja koska kolikkoja syntyy järjettömät 250 miljardia kappaletta, niillä ei koskaan voi ollakaan todellista arvoa.

Ensi vuoden syyskuussa Onecoin-huijaus täyttää 10 vuotta, minkä jälkeen ensimmäiset petokset alkavat jo Suomen lain mukaan vanhentua. Saapa nähdä, ovatko Suomen viranomaiset vielä silloinkaan puuttuneet toimintaan. En pidättäisi hengitystäni. Elleivät sitten ulkomailla annettavat tuomiot muille päätekijöille saa suomalaisia vihdoin toimimaan.

torstai 9. maaliskuuta 2023

Kiinalaiset nettivaatekaupat huijaavat laajasti ja avoimesti

Luulitko löytäneesi edullisen ulkomaisen nettikaupan, joka myy merkkivaatteita tai lenkkareita erittäin edullisesti? Unohda koko juttu, sivut ovat luultavasti huijausta. Tein vähän tutkimusta aiheesta ja hämmästyin, miten paljon huijauskauppoja on yhä olemassa ja miten avoimesti ne saavat toimia. Aihe sinällään ei ole uusi, siitä on muutama vuosi sitten kertonut mm. Yle

Lähes kaikki kokeilemani huijauskaupat toimivat Ali Baban pilvipalvelussa ja takana on ilmeisesti kiinalainen yritys. Sivut näyttävät uskottavilta ja hyvälaatuisia kuvia on paljon. Ilmeisesti huijarit ovat tehneet valmiin leiskan, joka sitten vain monistetaan eri nimille. Moni kokenutkin käyttäjä on kertonut olleensa vähällä langeta huijaukseen. 

Asiakasta kiinnostavat halvat hinnat ja tilauksen tekeminen. Jos jaksaisi perehtyä kaupan yhteystietoihin, tietosuojaselosteeseen tai palautusehtoihin, huomaisi tekstin näyttävän kummalliselta. Esimerkiksi "yksityisyyssuojassa" jokaisen sanan ensimmäinen kirjain on isolla. 

Huijauskaupan "yksityisyyssuoja".

Teksti itsessään on virheetöntä, sillä se on kopioitu sanasta sanaan suomalainen Halonen-vaatekaupan sivulta:

Halosen tietosuojaseloste.

Huijauskauppoja löytyy kaikilta tunnetuilta brändeiltä: Helly Hansen, Nike, Dubarry, Jordan, Hoka, Rieker, Asics, Sanuk, Merrel, Salomon, Panama Jack, Sorel... huomattavan moni näistä liittyy jalkineisiin, varsinkin lenkkareihin, jotka ovat haluttuja nuorten keskuudessa.

Koska huijarit toimivat Kiinasta käsin, toimintaan on vaikea puuttua. Länsimaiset brändit kiristelevät hampaitaan ja harmittelevat huijauksiin lankeavien asiakkaiden puolesta. Huijarit ovat ovelia: vaikka ne eivät toimita juuri pyydettyä tuotetta, ne toimittavat sentään jotain. Halpa kaulahuivi tuntui olevan yleinen valinta. Väärän tuotteen voi aina selittää vahinkona ja luottokortilla maksanut asiakas saa lopulta rahansa takaisin, jos jaksaa vääntää luottokorttiyhtiön ja kaupan kanssa tarpeeksi pitkään. Harva jaksaa. Ja sen varaan nämä laskevatkin. 

Kirjoitin aiheesta eilen pidemmän blogitekstin, jossa listasin huijauskauppoja, mutta Google poisti kirjoituksen yhteisösääntöihin vedoten. Varmuuden vuoksi en siis mainitse nyt yhtään kauppaa nimeltä enkä laita heti osoitteita edes kuvina.

Yksittäisiä kauppoja oleellisempaa on tämä: miten tunnistaa huijauksen? Epäilyttäviä merkkejä ovat:

  • Hinnat 25-50 % normaalitasoa edullisempia. 
  • Epätyypilliset hinnat - ei siis tyyliin "39,95" vaan ihan sattumanvaraisia numeroita, joita oikeissa tarjoushinnoissa ei käytettäisi.
  • Sivulla on kirjoitusvirheitä tai erikoisia ilmaisuja, joita suomalainen ei käyttäisi. Valitettavasti myös osa oikeista kaupoista on konekäännettyjä, jolloin sivuilla on huijauksiin viittaavia virheitä.
  • Alussa ei tule eväste-popup-lupakyselyä.
  • Domain-nimessä esiintyy "suomi", "fi" tai "finland".
  • Yhteystiedot ovat Gmail-osoitteeseen tai pelkkänä palautelomakkeena.
  • Maksutapana on usein vain luottokortti.
  • Varmenteen on myöntänyt ilmainen Let's Encrypt.
  • Whois-haku näyttää epäilyttäviä yhteystietoja (tätä kriteeriä on kuitenkin vaikea tulkita).

Aiemmin varmenteen tiedot kertoivat, kenelle varmenne oli myönnetty. Nyt aitojenkin kauppojen omistajana saattaa näkyä pelkkä domain-nimi ilman yhteystietoja, joten sitä ei voi käyttää aitouden arviointiin. Ja aidotkin kaupat saattavat käyttää ilmaista Let's Encryptiä.

Whois-haku näyttää domainin rekisteröijän yhteystiedot, mutta niissäkin yhteystiedot voivat olla pilvipalveluun tai piilotettuja, joten tulkinta on vaikeaa.

Suomi ei ole suinkaan ainoa kohdemaa. Domain-nimien perusteella vastaavia kauppoja on kohdennettu ainakin Uuteen-Seelantiin, Norjan Osloon sekä Egyptiin. 

Lähes kaikki huijauskaupat näyttävät olevan saman tahon tekemiä. Haluaisinpa nähdä, kuinka iso yritys Kiinassa näitä kaikkia pyörittää? Siellä täytyy olla kymmeniä pienipalkkaisia ihmisiä luomassa verkkokauppoja eri kielialueille ja eri brändeille. Jos yksin Suomeen suunnattuja kauppoja on kymmeniä, eri kielialueet huomioiden niitä on oltava tuhansia. On siinä ylläpidettävää!

Kuriositeettina huijauskauppojen joukossa on myös yksi fi-loppuinen, joka liittyy Salomon-brändiin. 

Verkkotunnuksen tiedot.

Domain-nimen varaus on tehty jo puoli vuotta sitten. Koska tunnus on fi-juuressa, Traficom voisi puuttua asiaan.

Pieni lista parhaillaan aktiivisista huijauskaupoista. Jos tämäkin blogipostaus häviää, Googlen automatiikka on katsonut osoitteet yhteisösääntöjen vastaiseksi.

Valeverkkokauppoja.

Lisäys 22.11.2023: F-Securella on verkkokaupan luotettavuuden tarkistuspalvelu osoitteessa https://www.f-secure.com/fi/online-shopping-checker.