tiistai 4. toukokuuta 2021

Tronado - suomalaiset naiset kyseenalaisen DeFi-palvelun taustalla

Verkossa on tullut vastaan uusi kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuihin perustuva kuvio Tronado. Erikoiseksi sen tekevät avainhenkilöt: kaksi suomalaista naista ja yksi aasialainen mies.

Hellevi Lipponen (Founder) ja Riitta Granlund (Global Marketing Head).

Vielä kiinnostavammaksi aihe muuttuu kun tunnistaa, että Hellevi Lipponen oli Onecoin-huijauksen aktiiveja maailmalla, lähinnä Aasiassa. Vielä Suomessa asuessaan Lipponen sai kyseenalaista julkisuutta Suomen verkkoviestintäkeskuksen (SVVK) operatiivisena johtajana.

Hellevi Lipponen (alias Butsaba Siam) Onecoin kiertueella.

Myös Riitta E. Granlund oli aktiivinen Onecoin-kuvioissa, tosin silloin Riitta Dikmen Granlund -nimellä.

Web-sivut ovat vasta alustavat, eivätkä monet linkit toimi. Esimerkiksi luvattu White paper ei avaudu lainkaan. Lukuisat kirjoitusvirheet ("How its work", "Blockchain lottry" ym.) eivät anna kovin vakuuttavaa kuvaa projektista. 

Yhteystiedot ovat Koh Samuin lomasaarelle Thaimaahan: 23/73 Moo 1 Maenam, 83470 Koh Samui Surat Thani, Thailand. Jostain syystä kryptohuijarit suosivat Thaimaata, kuten kävi ilmi Onecoinissa (Parhiala, Greenwood) ja BitConnectissa. Maan kannattaisi tehdä jotain asialle. Taloushuijarit ja laittomat seksipalvelut tahraavat maan maineen lomakohteena. Itse lähden Thaimaahan lomailemaan vasta, kun maa on saanut konnat kuriin.

Puuttuvien tietojen vuoksi Tronado on hankala arvioitavaksi. Se näyttää rakentuvan tällä hetkellä kuumana käyvän DeFi-ajattelun varaan (Decentralized Finance). Tronadossa voi ansaita omistamalla kryptovaluuttaa, jota verkoston älykkäät sopimukset ja ketjussa toimivat hajautetut sovellukset (dApps) hyödyntävät. Ei siis tarvitse louhia mitään eikä ostaa tokeneita muiden louhittavaksi, kuten Onecoinissa.

Nimi Tronado hämmentää, koska se näyttää viittaavan todelliseen Tron-älyketjuun. Sivulla kuitenkin nimetään toinen, Binancen älyketju: "Tronado token is a Binance Smart Chain utility token". Molempien varaan voidaan rakentaa juuri tällaisia palveluita. Termi on silloin Staking, joka sivulla on tosin kirjoitettu väärin "Stacking".

Arvolupaus on kuin suoraan Onecoinista: "TRONADO TOKEN is main product of project, estimated Price of TRONADO TOKEN is goin to be $100 in next 3-5 years." Tronadon pitäisi tulla julkiseen pörssiin Q2:n aikana, siis tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Seurataan miten käy. 

En voi kutsua Tronadoa huijaukseksi, koska en tiedä siitä riittävästi. Sivut, taustavoimat ja lupaukset herättävät kuitenkin suuria epäilyksiä. Ostaisitko näiltä naisilta käytetyn finanssipalvelun? Minä en ostaisi.

Vielä yksi oleellinen asia. Kryptovaluutat voivat romahtaa ja menettää täysin arvonsa. Niiden tekniikka on kuitenkin täysin avointa (permissionless) ja siinä mielessä reilua, että pelin säännöt ovat kaikkien tiedossa. Onecoinissa näin ei ollut, siinä kaikki oli suljettua ja epäreilua, koska toiset tiesivät kyseessä olevan huijauksen eikä kaiken perustana olevaa lohkoketjua ollut todellisuudessa olemassakaan.

Aina, kun kryptokuvioihin tuodaan mukaan verkostomarkkinointia, tasoja ja sponsoreita, avoimuus ja reiluus särkyvät. Oikeat krypto- tai DeFi-palvelut eivät tarvitse MLM (multi-level marketing) järjestelmiä, joissa mukaan pääsee vain jonkun toisen suosituksesta. Jos toinen palkitaan uusista jäsenistä, ollaan jo pyramidihuijauksen juurella.

"Join with us" - don't.

Epäilen, että Suomea huijataan taas maailmankartalle, tällä kertaa naisten voimin. Ilmeisesti pääkohderyhmä on Aasiassa, jossa vastaavia kuvioita mahtuu kolmetoista tusinaan. Kiinnostavaa on, että sivun kielivalikoima on pitkä kuin nälkävuosi, mutta suomi puuttuu. Todellisia käännöksiä sivuista ei ole, vaan lista ohjaa Google-kääntäjään.

Toivottavasti Suomen viranomaiset ovat tällä kertaa hereillä, jotta Onecoin-fiasko ei toistu.

22 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Turkissa jäi juuri joku kryptopörssin perustaja kiinni. Lähti kalppimaan miljardit taskussa (TIVI 25.4.).

Näitäkin kaiken maailman huijauksia popsahtelee kuin sieniä sateella.

Ehkä kuitenkin se vanha ohjenuora on kaikkein paras: Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta...

Tosin yhdet ja samat naamat näitä huijauksia tuntuu aina tekevän ja toiset samat naamat on ainaisia uhreja. Kerta toisensa jälkeen. Vaikka puupölkyllä päähän iskisi, ei uskota. Ehkä se on heidän kohtalo?

Anonyymi kirjoitti...

Aika tavalla minimibudjetilla ollaan liikenteessä, sivuston template löydetty täältä: https://templates.envytheme.com/nikata/rtl/index-2.html

Hommaa on helpottanut se, että sivutemplate on tehty kryptoa varten :)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jep, kengännauhalla mennään, kun sivujen kieliversiotkin on jätetty Google-kääntäjän varaan. Ehkä haluavat sijoittaa kaikki omat (Onecoin-huijauksesta saadut) varat tähän uuteen, lupaavaan kuvioon.

Anonyymi kirjoitti...

Kiertäkää tämä kaukaa ja ottakaa itse selvää kryptoista ja sijoittakaa itse niihin, ei siihen tartteta ketään tekemään sitä sun puolesta. Tämä on tosiaan hyvin naamioitu kusetus lähinnä vanhemmalle ikäryhmälle, varoittakaa ihmisiä parhaanne mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä pari linkkiä eiliseltä liittyen mm. Onecoiniin ja perustajaansa Ruja Ignatovaan.


Kryptospår leder till Förenade Arabemiraten

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kryptospar-leder-till-forenade-arabemiraten


Misstänkt Onecoinbedrägeri kopplas till Bitcoin

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/misstankt-onecoinbedrageri-kopplas-till-bitcoin

Robert McCain kirjoitti...

Ako vam je potrebna profesionalna pomoć za oporavak ukradene kriptovalute ili ako je poslana na pogrešnu adresu novčanika, daljinski hakirajte telefon supružnika, za pomoć kontaktirajte easybinarysolutions@gmail.com.

Anonyymi kirjoitti...

Koinistit kuhisevat kovasti somessa, että tunkittaja Juha Parhiala on hiljakkoin vaihtanut hiippakuntaa. Mitenkähän mahtavat top earnerin koinit siirtyä perillisille? Pitääkö niistä maksaa perintöveroa?

Anonyymi kirjoitti...

Kurkkasin facesta niin kommenttien perusteella rip noin 4-5 päivää takaperin

Anonyymi kirjoitti...


https://coinsbit.io/trade_classic/TRDO_BTC

https://coinsbit.io/trade_classic/TRDX_BTC

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta uusia louhimisia on taas tullut, joten itse sijoitin Chiaan 4 x 5TB levyjä ja aloitin farmin ylläpidon
https://chiadecentral.com/the-beginners-guide-to-farming-chia-coin-on-windows/

Markus kirjoitti...

Netflixissä on sarja "pikakuva - raha", jossa ensimmäinen jakso kertoo nimenomaan erilaisista huijauksista sekä niiden psykologisesta perustasta. Mukana myös esim onecoin. Kannattaa vilkaista ;)

Itse asiassa kannattaa vilkaista koko sarja. Mielenkiintoisia nuo muutkin jaksot. Ei se huijaus aina ole "huijaus". Se voi olla ihan arkipäiväinenkin asia, kuten maksat eläkemaksuja mutta et koskaan saa niitä tai opintolainat, jotka maksavat omakotitalon verran nykyisin.

Tai, moottoritien posket on täynnä valvontakameroita "parantamassa turvallisuutta". Koulujen läheltä näitä ei koskaan löydy. Tai maksat maailman korkeimpia veroja "hyvinvointivaltion palveluista", mutta et saa hammaslääkäriaikaa vuoteen, ellet yksityiselle maksa siitä vielä erikseen täyttä hintaa.

henris42 kirjoitti...

Se aina jaksaa aina uudelleen ja uudelleen ihmetyttää että kansa menee vipuun vaikka noi saitit on aika luokattoman huonoja.

Homma on vielä käsittämättömämpää phishing-maileissa, jopa hienon näköiset jää äkkiä kiinni kun katsoo mihin niiden URL:t osoittaa. (Vai onko Exchangen kanssa kenties joku jekku, että se ei ole itsestään selvää??? En tiedä kun en käytä.)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jos sähköposteja lukee mobiililaitteilla, linkkien takana olevat osoitteet ja jopa selaimen osoiterivi ovat hankalia selvittää.

sijoitin Chiaan 4 x 5TB levyjä ja aloitin farmin ylläpidon

Millaiseen tuottoon olet päässyt? Miten farmilla sujuu? Se ei ole ihan vaivatonta eikä ilmaista puuhaa, vaikka ajatus levytilan "louhinnasta" onkin näppärä.

Anonyymi kirjoitti...

Chiasta.

No ensimmäinen plotti tuli ja sen "lataaminen" kesti melkein 4 päivää. Sitten huomasin että RAM muisti ei oikeastaan riitä, eikä tuohon vanhaan koneeseen saa sitä enempää. Yksi levy sanoi itsensä irti.
Keskeytin homman ja nyt tilipäivänä ostelen ja aloitan uudestaan kun tuo typerä alkuinnostus ilman kunnon ohjeiden lukemista meni ohi.

Eli sanotaanko että noin 8000€ on sijoitettava niin sitten tulille.
Ja 4 kertaa 16 muistia
Eli alternativeksi 5 kpl Force Series MP510 4TB, ovat 780€ kpl ja SSD 2 kappaletta Samsung 970 EVO Plus SSD. Näillä saa sen 10 plottia nopeasti.
Sitten nuo vanhat kiinni ja kaupasta vielä 14T kiintolevyjä jossain vaiheessa kun rahat riittävät.

Anonyymi kirjoitti...

"Tiedossa on, että chia-viljely voi tuhota tyypillisen 512 gigatavun levyn vain 40 päivässä,".

Anonyymi kirjoitti...

"Tiedossa on, että chia-viljely voi tuhota tyypillisen 512 gigatavun levyn vain 40 päivässä"

Tämä osaltaan totta. Olishan mukavaa jos plotit saisi pilveen laitettua :D

Anonyymi kirjoitti...

Miksei niitä saisi pilveen laitettua? Toki saa, saattaa vaan maksaa aika paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa aika surkea alku TRDO:lla, ei noin pieniä pump&dumppeja usein nää :)

Markus kirjoitti...

Siirtyikö tämäkin nyt sellaiseksi kuolleeksi verkonpaino-blogiksi? (sekä rinnakkaisblogi).

Kuukausiin ei ole eloa näkynyt, vaikka aiheita kyllä riittäisi (esimerkiksi uusimpana applen tekemä päätös lapon torjunnasta).

Ramppis kirjoitti...

Jos haluaa huvittaa itseänsä järkyn kuuloisella englannilla puhutulla esittelyllä tästä huijauksesta, niin Youtubesta löytyy:
https://youtu.be/BNzYmxu_P5k

Petteri Järvinen kirjoitti...

Markus kyseli päivitysten loppumisesta. On ollut vähän muita kiireitä, mm. kirjan kanssa. Applen asiasta kommentoin Ylen radiossa ja syyskuun Tivi-lehden kolumnissa, joten huomattu on.

corppi kirjoitti...

Näitä samanlaisia on käynnissä koko ajan useampikin. Kaikilla lähes sama "perus ajatus".
Esim. Zeniq ja Kiwi Company.
https://www.youtube.com/watch?v=1fgs6V0WXVQ
https://www.youtube.com/channel/UC0pHeOOUVtggDuS2FIR8R9g

Samaa paskaa eripaketissa ja näissäkin samoja naamoja mukana kuin monessa muussakin. Esim. Jonas Todorovic ja Virolainen Avo Väliste jotka molemmat on Kartsan kavereita Onecoin koijauksesta :)