Pari päivää sitten puhelimeeni kilahti tekstiviesti: "[OmaPosti] Sinulla on paketti, joka on allekirjoitettava, tarkista..." (ja is.gd-linkkilyhennyspalvelun taakse piilotettu osoite).
Haittaohjelma tyrkyttää itseään huijausviestillä. |
Kyseessä on nykyään yleinen FakeCop, jonka toiminnasta voi lukea lisää esim. Ilta-Sanomien uutisesta 27.1.2021, ja se voi tuottaa uhrille ison puhelinlaskun (IS-juttu 15.2.2021). Viestissä mainittu linkki ei enää toimi, mutta sen takana oli aidolta Postin sivulta näyttävä huijaus, joka neuvoi päivittämään Chrome-selaimen.
"Päivitä Chrome turvallisuutesi vuoksi". |
Samsungin selain ei ole Chrome, mutta harva peruskäyttäjä kiinnittää huomiota selaimen valmistajaan. Sen sijaan tämä on tärkeää: Älä koskaan päivitä sovellusta nettisivun linkillä! Mobiililaitteissa sovellukset päivittävät itsensä automaattisesti.
Älä lataa apk-tiedostoa! |
Seuraavaksi huijaus pyytää lataamaan apk-tiedoston, joka on Androidin käyttämä ohjelmatiedostoformaatti. Älä tee niin! Itse tein latauksen ja lähetin apk-tiedoston Virustotal-palveluun, missä vain muutama virustorjuntaohjelma tunnisti sen. Ladattavia tiedostoja varioidaan, jotta virustorjunta ei tunnistaisi niitä, ja tekniikka näköjään toimii.
Vain muutama torjuntamoottori tunnisti viruksen tässä vaiheessa. |
Siirsin tiedoston testipuhelimeen ja yritin käynnistää sen. Hyvä puoli on, että toisin kuin Windowsissa, mobiililaitteissa netistä ladattuja tai sähköpostilla saatuja tiedostoja ei voi suoraan käynnistää. Rikollisten täytyy onnistua huijaamaan uhri käynnistämään haittaohjelman itse. Tässä kohdassa jokainen pystyy suojaamaan puhelimensa ja itsensä -- älä siis koskaan lataa äläkä asenna epämääräisiä ohjelmia, pyydettiinpä sitä millä verukkeella tahansa.
Älä siis tee näin, kuten minä tein opetustarkoituksissa:
Haittaohjelman asentaminen. |
Android varoittaa, ettei tästä lähteestä voi asentaa tuntemattomia sovelluksia.
"Puhelin ei voi asentaa tuntemattomia sovelluksia tästä lähteestä." |
Se tarjoaa kuitenkin Asetukset-painikkeen, jolla rajoitus voidaan hetkeksi poistaa. Samalla se varoittaa vielä kerran vaaroista, mitä Play-kaupan ulkopuolelta asennettaviin ohjelmiin liittyy.
Salli tästä lähteestä -asetus. |
Täppää siirtämällä asennus onnistuu ja haittaohjelma lisää itsensä muiden sovellusten joukkoon. FakeCop käyttää Google Chromen kuvaketta, joten sitä ei tunnista haitalliseksi. Tarkkasilmäinen voi ihmetellä, miksi asennettujen ohjelmien listassa näkyy peräkkäin kaksi Chromea, joista toinen on yli 50 megatavua (oikea selain) ja toinen vain 428 kilotavua (haittaohjelma).
Hetkinen... kaksi Chromea? |
Toinen kummastusta herättävä kohta on vale-Chromen pyytämät oikeudet. Miksi selaimen pitäisi päästä tekstiviesteihin, yhteystietoihin ja saada oikeus soittaa puheluita?
Haitake haluaa oikeudet puhelimeen ja tekstiviesteihin. |
Testipuhelimessa ei ollut sim-korttia, jotta haittaohjelma ei pystyisi levittämään itseään. Nettiyhteys oli, joten FakeCop pystyi ottamaan yhteyttä komentopalvelimeen. Se ei vain pystynyt tekemään mitään. Puhelin toimi normaalisti eikä mistään ulkoisesta syystä voinut havaita, että haittaohjelma oli käynnissä.
Viruksen jälkeen asensin F-Secure SAFE-ohjelman. Jäi siis kokeilematta, olisiko aktiivinen torjuntaohjelma estänyt asennuksen. Luultavasti. Jälkikäteen skannauksessa haittaohjelma paljastui.
F-Secure Safe löytää haittaohjelman puhelimesta. |
Haittaohjelmien yhä lisääntyessä virustorjuntaohjelma saattaa olla paikallaan, varsinkin jos puhelimeen ladataan pelejä ja sitä käytetään huolimattomasti. Ilman torjuntaohjelmaakin pärjää, kunhan ei lataa epämääräisiä ohjelmia eikä ikinä asenna mitään nettisivulta. Älä asenna puhelimeen yhtään ylimääräistä sovellusta, niin pysyt turvassa.
Kuten kuvista näkyy, saa syyttää vain itseään, mikäli ei lue eikä ymmärrä Androidin monia varoituksia Play-kaupan ohittavan oheislatauksen (ns. side loading) vaaroista.
BTW, Google on näköjään taas lisännyt uuden suojaustason Chrome-selaimeen. Se kannattaa kytkeä päälle. Haittapuolena tosin on, että ilmoituksen mukaan epäilyttävät url-osoitteet lähetetään Googlen tarkistettavaksi, mikä voi aiheuttaa tietosuojahuolia.
Googlen "Parannettu suojaus" on osa selaussuojan asetuksia. |
Chromen asetus löytyy kohdasta chrome://settings/security.
Lisäys 16.4.2021: Ilta-Sanomat on tehnyt saman kokeilun videona, tosin jättävät varsinaisen haittaohjelman asentamatta.