lauantai 5. joulukuuta 2020

Nyt hymyilyttää: 5G toi vihdoin laajakaistan kotiin

Asun Espoossa melko lähellä Kehä I:tä. Alueen taloihin ei saa valokuitua, nopein nettiyhteys on ollut Elisan muutama vuosi sitten tarjoama VDSL, jonka 50/10 Mbps (50 megabittia "alas", 10 megabittiä "ylös") nopeus riittää ehkä normikuluttajalle mutta ei tehokäyttöön. Sekin oli parannus aiempaan, sillä ainakin 10 vuotta piti kituutella 15/1 Mbps ADSL-yhteydellä. Sitä ennen oli tarjolla vain ISDN (64 kbps + 64 kpbs).

Mobiilidata on tietenkin aina vaihtoehtona, mutta sekä Elisan että DNA:n liittymien nopeudet vaihtelevat aivan liikaa kuormituksen mukaan, jotta niitä voisi käyttää mihinkään tärkeään (kuten korona-ajan videoneuvotteluihin). Olen mittaillut nopeuksia useaan kertaan, mm. 4G-mobiilidata kovilla etätyön vuoksi (3/2020), 4G-data sopii yökukkujalle (10/2019), Myös DNA 4G kyykkää iltaisin (11/2019), Mobiilidata vs. kiinteä VDSL-yhteys (11/2017) ja Elisa 4G-mobiilidata mittauksia (11/2017).

Sivumennen sanoen on kohtuutonta, ettei LVM ole puuttunut operaattorien myymiin 4G-liittymiin, joiden nopeus putoaa iltaisin luvattoman heikoksi eikä täytä edes laajakaistan määritelmää.

Mutta nyt hymyilyttää! DNA lähetti kuukausi sitten tarjouksen ns. FWA-liittymästä (Fixed Wireless Access, kiinteä langaton yhteys) tuotenimellä Koti 5G. Siinä asiakkaalle varataan kiinteä kaista tukiasemasta joko 400 tai 1000 megabitin nopeudella. Vaikka mobiilidatan käyttö jatkossa lisääntyy, tämän nopeuden pitäisi säilyä ennallaan.

Kiinteä langaton edellyttää, että tukiasema on melko lähellä, mielellään näköetäisyydellä. Kyseessä on siis last mile -ratkaisu, eli kotiin tuleva yhteys korvataan langattomalla 5G-tekniikalla. Tukiasemaan asti yhteys tulee normaalina valokuituna.

Asentaja kävi eilen kiinnittämässä 5G-vastaanottimen talon seinään ja veti siitä kaapelin sisälle taloon. Nyt sen perässä on pari uutta Asusin ax-tason (Wifi 6) tukiasemaa ja tuloksena on vihdoin riittävän nopea (no, ylös-kanava on vielä hidas, mutta siitä lisää muualla) nettiyhteys. 

Olen toistanut nopeustestiä monta kertaa ihan vain ihastellakseni lukemia. Aina ne saavat suun hymyyn. Nopeuden lisäksi myös verkkoviive (ping) on merkittävästi aiempaa parempi.

334/54 Mbps vetää suun hymyyn.

Myös Elisa tarjoaa vastaavaa palvelua ja olisi pitänyt ostaa palvelu heiltä, jotta vanha Elisaviihde-palveluni olisi saatu samaan pakettiin. Elisa ei kuitenkaan mainostanut palveluaan alueella ja niinpä DNA sai asiakkuuden.

Tulen seuraamaan Koti 5G:n toimivuutta jatkossakin ja raportoin asiasta Bittimittari-tekniikkablogissani. Kirjoittelen sinne myös yhteyden teknisestä toteutuksesta. 

Mutta nyt taidan ajaa nopeustestin taas kerran, ihan vain huvin vuoksi!

Lisäys 14.12.2020: Bittimittari-blogissani tarkempia tietoja Koti 5G-liittymän toimivuudesta ja mittaustuloksia.

14 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Hyvä että ilmeisen pitkään piinannut ongelma ratkesi.

Ainoa asia, joka tässä ihmetyttää on se, miksi sinne Espoon nurkille ei ole valokuitua saanut?

Kaiken maailman maalaispitäjiinkin niitä vedetään. Pieniin muutaman tuhannen asukkaan kyliin.

Eli tämä ei ole syyllistävällä tavalla vaan aivan puhtaasta mielenkiinnosta. Kuitenkin puhutaan pääkaupunkiseudusta eikä mistään varmasti metsäisestä seudusta sielä. Eli oletettavasti "radan varrella" jossain.

Oletan kuitenkin, ettei kyseessä ollut hinta-asia. On eri asia saako asiaa millään hinnalla kuin tietysti vastaus voi olla ilmeinen, se on vain niin järjettömän kallista.

Markus kirjoitti...

Otin tietysti kysymyksessäni huomioon kertomasi, että valokuitu mitä ilmeisimmin on siinä ihan hollilla koska se saamasi 5G:kin siihen perustuu. Eli se kysymys kuuluu - miksi sitä "last mile" ei ole koskaan saanut kuituna?

Kun siinä kuitenkin on se 5G, se viittaa taas siihen ettei se tosiaan ole missään metsän keskellä.

Jari kirjoitti...

Markus: "Eli se kysymys kuuluu - miksi sitä "last mile" ei ole koskaan saanut kuituna? ... Kaiken maailman maalaispitäjiinkin niitä vedetään."

Kuitua vedetään sellaisiin maalaispitäjiin, joissa vasta nyt siirrytään maakaapeleihin ja vesijohtoverkostoon. Yksistään kuidun kaivaminen on turhan kallista. Sitä paitsi langaton yhteys tarjoaa joustavutta, kun nopeudesta ei tarvitse kiinteän 5G:n myötä tinkiä.

Mutta entäs se "first mile", jos katsotaan vaikka suoratoistoa? Esimerkiksi Areenan bittikaista on edelleen jopa puolet matalampi kuin broadcast-tekniikalla toimivan television. Suoratoistopalvelut ja some perustuvat sellaiseen arkkitehtuuriin, jossa palvelinsalit ovat vastuussa datan siirrosta ja -varastoinnista. Se muodostaa pullonkaulan nopeudelle ja laadulle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ainoa asia, joka tässä ihmetyttää on se, miksi sinne Espoon nurkille ei ole valokuitua saanut?

Valokuitua ei kannata rakentaa vanhoille pientaloalueille, ellei niistä saada riittävän moni tilaamaan yhteyttä. Katujen avaaminen kuitua varten on kallista. Maaseudulla kuituverkkoja on tuettu EU-rahoilla, joten moni saa mökille tai navettaan nopeamman yhteyden kuin esikaupungissa kotiinsa.

Tässä Kehä I:n lähellä Telia tarjosi Avoin kuitu -ratkaisua ja teki viime vuoden kesällä paljon töitä levittääkseen kuidun ilosanomaa asukkaille, mutta kiinnostus jäi liian vähäiseksi eikä kuitua rakennettu. Siksi FWA jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.

Mutta entäs se "first mile", jos katsotaan vaikka suoratoistoa?

Totta - nopeasta last milesta ei ole iloa, mikäli first mile on riittämätön. Netflix tarjoaa 4K-laatua, mutta siitä pitää maksaa erikseen. Riittämätön datavirta palvelinkeskuksessa on kuin digi-tv, jota lähdettiin toteuttamaan SD-tarkkuudella vaikka isot taulutelevisiot tekivät jo tuloaan.

Anonyymi kirjoitti...

Valokuitua ei kannata rakentaa vanhoille pientaloalueille, ellei niistä saada riittävän moni tilaamaan yhteyttä.

Tässä auttaa jos kaavoitetaan vähemmän pientaloalueghetto. Asumme "pientaloalueella" Tampereella. Vastapäätä sijaitsee rivitalokiinteistö jonne taloyhtiö on aikanaan hankkinut talokuidun.

Lopputulos on se että kaikkiin ympäröiviin pientaloihin pystyy hankkimaan kuidun kohtuuhinnalla (jos haluaa).

Taloyhtiöillä on kaikesta huolimatta muutamia hyviä puolia, joista myös ympäristöä muuten hyödyttävät yhteishankinnat ovat yksi sellainen.

Markus kirjoitti...

Kehtaako kysyä, mitä tuollainen ratkaisu maksaa. Asennus, laitteisto, kuukausimaksu, sisältääkö esimerkiksi kaapeli tv:n (tuskin kun on kuitenkin langaton ratkaisu)?

Verrokkina voisi käyttää vaikka valokuitua maaseudulla, jonka liittymiskulut on luokkaa 1500-2000 euroa (yleensä jokin alue-keskitetty tarjous). Se sisältää kaivuutyöt, laitteiston, asennuksen. Ongelma on jäätävät kuukausimaksut hintaluokkaa helposti 40 euroakin kuukaudessa. Mutta kuitenkin sisältää kaapeli tv:n (vapaavalintaisesti, mutta ei ole mitään järkeä olla ottamatta sillä ekstravitosella kuussa).

Taasen kerrostaloyhtiöissä tilanne onkin täysin eri. Useimmiten kaapeli-tv on jo ennestään. Täten se korvautuu valokuidulla mutta ei kuitenkaan tuo lisää kuluja vanhaan vastikkeeseen sisältyvään maksuun nähden. Samoin liittymiskulut ovat huomattavasti pienemmät. Yhtiölle helposti useiden tuhansien eurojen investointi kaivuu, asennus, sekä laitteisto. Mutta taasen huushollia kohden se jää vain muutamiin satasiin. Samoin taloyhtiösopimuksella käyttö voi huushollissa olla tietyllä matalalla perusnopeudella jopa ilmaista. Ilman mitään liittymää. Lisänopeuksia voi ostaa kohtuuhinnalla. Eli satamegasenkin saa lähes kaikissa tapauksissa joko ilmaiseksi tai ainakin alle kympillä kuussa. Tilanne yleensä on, että taloyhtiövalokuitu jää aina kaikissa tilanteissa halvemmaksi kuin mikään muu liittymä. Vanhan ADSL:n korvaaminen taloyhtiövalokuidulla kuollettaa kertamaksut vuodessa max kahdessa.

Ei tietysti ole pakko vastata hintatietoja mutta olisi kiva tietää vertailun vuoksi mikä veloitus tuossa "last mile" ratkaisussa on? Tietysti oletus tulevaisuudessa on, että hinnat vielä laskevat.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kirjoituksessa oli linkki DNA:n sivulle, jossa on hinnat: https://www.dna.fi/koti5g

Itse en pidä 40 euroa "jäätävänä", kun ihmiset maksavat liki saman verran Netflixistä ja Spotifystä. Kunnon laajakaista on monin verroin hyödyllisempi, monelle jopa etätyön edellytys.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Laitetaan tähän vielä DNA:n hinnat näkyviin, kun sivun sisältö voi myöhemmin muuttua. Tällä hetkellä (joulukuu 2020) Koti-5G:n hinnat siis:

DNA Koti 5G -liittymä 400M 39,90 €/kk

DNA Koti 5G -liittymä 1000M 44,90 €/kk

Avaimet käteen -asennus 495 €
Voit hakea kotitalousvähennystä koko asennuskustannuksesta.
Saat halutessasi asennusmaksuun kulutonta ja koronta DNA Maksuaikaa jopa 60kk.

Erakko Väätäinen kirjoitti...

Meillä painittiin Elisan €9,90 kk 50 megan liittymän kanssa 15 kk. 6 kk toimi kuin unelma, toiset 6 kk vaihtelevalla meenstyksellä lähinnä ruuhka-aikaan. 3 viimeiset kuukautta oli hidas kaikkina aikoina. Vikareita tehty, apua ei ollut tulossa.

Irtisanottiin. Ei se hinta, vaan se toimivuus...

Hinta oli talokaistan kylkiäisenä, samalla 50 Mb/s kaapelimodeemi ili veloitukseton (arvo 5e kk). Sitä maksan nyt normaalisti 5e kk, mutta eipähän ole surkeaa 4G:tä mukana. Liittymä 4G oli käytössä tutuilla, ja ovat 6 kk ajan olleet tyytyväisiäkin.

Neuvoin hommaamaan uuden sieltä mistä liittymätkin 3 kpl eli DNA:lta.

150 megan Welho 4G 14,90 24 kk ajaksi, normaalisti 29,90 euroa. Toimii ajasta riippumatta heillä jo toista kuukautta 100-150 Mbps. 5G tuli alueelle, mutta ei noilla 4G-vauhdeilla kannata tuollaisia maksaa. Ensimmäinen kk oli testikuukausi.

Ei atrvinnut palauttaa. Jos joskus sen aikana ongelmia tulee, vaihtavat 5G-pakettiin. Hyvää palvelua DNA:lta, ettei ole Elisan kura-4G-verkkoa ikävä.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa muistaa ja hankkia myös kunnon antennit jos/kun liikenne hidasta. Hyvissä olosuhteissa niillä saa kaistan ihan tappiin asti.
Itselläni mökillä tämä ja kyllä pelittää: https://www.satshop.fi/p-56-unicom-mimo.html

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka pitkä määräaikainen sopimus tuo on?

"Kiinteä langaton edellyttää, että tukiasema on melko lähellä, mielellään näköetäisyydellä. Kyseessä on siis last mile -ratkaisu, eli kotiin tuleva yhteys korvataan langattomalla 5G-tekniikalla. Tukiasemaan asti yhteys tulee normaalina valokuituna."

Eli valokuitu tulee pihaan joka on liitetty 5g-härveliin joka hidastaa vauhtia, onko tuossa jotain järkeä?

Julius E. kirjoitti...

> Eli valokuitu tulee pihaan joka on liitetty 5g-härveliin joka hidastaa vauhtia, onko tuossa jotain järkeä?

On siinä koska pelkän sisäverkon rakentaminen taloyhtiöön on monille pässeille prohibitiivisen kallista. Tiedän erään taloyhtiön jonka kellariin tulee kuitu, mutta iso osa asukkaista inisee "ei tarviiii!!! ei haluta maksaa lissäää!"... Kituuttelevat sitten VDSL2 ja 4G kanssa. Toivottavasti sentään linjasaneerauksessa (joka pitäisi nyt olla valmis) on tullut järkeä päähän vetää sisäkaapelointi, mutta pahoin pelkään, että ei.

Markus kirjoitti...

Julius E.

Mikä siinä niin kallista voi olla?

Meillä uudet kaapelit vedettiin käyttämällä vanhoja puhelinkaapeleita hyödyksi. Eli uusi piuha kiinnitettiin vanhaan puhelinjohto-pariin, jota käytettiin vetojohtona uudelle kaapelille. Huushollin päästä vain vedettiin koko puhelinjohto putkitusta pitkin kämppään niin kauan kunnes uuden johdon pää tuli näkyville (ja vanhan puhelinjohdon loppupää).

Työ ei kestänyt kuin muutaman päivän ja mitään rumia epäsiistejä pinta-asennus virityksiä ei jäänyt näkyville. Toinen päähän oli jo puhelinjakamossa valmiiksi, joten sekin oli luontevaa.

Kalleus johtuu pelkästä suunnittelun puutteesta.

Antero kirjoitti...

On mielenkiintoista nähdä 4G:n ja 5G:n välinen nopeusero näin selvästi. Setäni vuokraa kerrostaloa ja harkitsee antennin asentamista sinne. Hänelle miettii, minkälainen antenni voisi olla järkevä, ja tämä artikkeli auttaa paljon!