maanantai 23. marraskuuta 2020

12 tunnin Twitter-jäähy tulee helposti vahingossa

Viime viikolla sain yllättäen 12 tunnin Twitter-jäähyn. Kesken twiittailun näytölle tuli vain teksti:

Oho, mitä tapahtui?

"Tilisi on lukittu - olemme todenneet, että olet rikkonut Twitterin sääntöjä". Mitä ihmettä? En voinut käsittää, mitä sääntöjä olin rikkonut, koska olin vain osallistunut livenä Giulianin tiedotustilaisuudesta käytyyn keskusteluun. Ei uhkailuja tai kunnianloukkauksia, ei sopimattomia kuvia, ei tekijänoikeusrikkomuksia... ei mitään.

Ilmoituksen psykologinen vaikutus oli pysäyttävä, sillä se muistutti, millaisessa australialaisen alkuasukkaan asemassa me käyttäjät olemme. Meitä voi kohdella yksipuolisesti ja ilman perusteluja miten tahansa. Ei ole asiakaspalvelua, johon voisi ottaa yhteyttä ja kysyä, mitä tapahtui. Ei ole ketään, jolle valittaa epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Yhtä hyvin Australian aboriginaali voisi yrittää valittaa kokemistaan vääryyksistä Britannian kuningattarelle.

Tapaus muistutti konkreettisesti siitä, että palvelu on kyllä ilmainen, mutta meillä käyttäjillä ei ole arvoa (ei ainakaan yksilöinä, massojen kohdalla tilanne on toinen -- nimenomaan massat ovat some-palveluille kaikki kaikessa).

Itse en enää palveluun päässyt, joten en voinut edes nähdä, mitä oli tapahtunut. Toinen käyttäjä lähetti ystävällisesti ruutukuvan, jossa aiempi twiittini oli merkitty poistetuksi yhteisönormeja rikkovana. Olin siinä linkittänyt ulkomaiseen uutissivuun, jonka osoitteen lähetin ko. käyttäjälle Facebookin yksityisviestinä, jotta hänkin voisi katsoa, mitä erikoista sivulla oli. Oliko sivulla kenties haittaohjelma, lapsipornoa tai jotain muuta laittomuuksia, mitä en ollut huomannut?

Aamulla luulin jo näkeväni unta, sillä kyseinen viesti oli kadonnut myös Facebookista! Jo toinen isku some-palveluiden vallasta. Vasta avattuani keskusteluhistorian omaan ikkunaan selvisi, että myös Facebook oli luokitellut linkin yhteisönormiensa vastaiseksi ja poistanut sen vähin äänin.

Kun 12 tuntia oli kulunut, pääsin vihdoin purkamaan Twitterin lukituksen. 

"Poista sääntöjämme rikkovat twiitit."

Tietenkin otin yhteyttä tukeen ja epäilin, että kyse oli virheestä, mutta en odota ikinä saavani vastausta. 

Jälkikäteen selvisi, että laittamani linkki G-News-sivuston uutiseen "Electronic Voting Systems with Socialist Origin" oli palveluiden mielestä propagandaa, jota ei saanut jakaa. Löysin sivun googlella ja se näytti käsittelevän Giulianin parhaillaan esittämiä väitteitä Dominion-yhtiön vaiheista. En voinut kuvitellakaan, että tällaisen sivun jakaminen rikkoisi yhteisönormeja.

Tämän tapauksen valossa on selvää, että Twitter ja Facebook sensuroivat tiedonvälitystä. Niillä on tekniikan suoma valta estää linkkien jakaminen palvelussaan -- enkä näe siinä mitään väärää. On niiden omaa sananvapautta päättää, mitä saa jakaa ja mitä ei. Jos Twitter esti minua levittämästä vahingossa G-News-sivun disinformaatiota, olen vain tyytyväinen. Sensuurin ja disinformaation raja vaatii kuitenkin jatkuvaa tasapainoilua.

Silti tapahtunut on syvästi huolestuttava. Twitter ei voi jakaa 12 tunnin jäähyjä ilman, että käyttäjä saa edes tietää, mitä väärää hän on tehnyt. Jäähyn sijaan Twitter olisi voinut lisätä twiitin loppuun varoituksen, että linkki osoittaa arveluttavalle sivulle, tai estänyt linkin jakamisen virheilmoituksen kera. Jos näin voi käydä vahingossa, mitä enää uskaltaa jakaa? Poistaako Twitter seuraavalla kerralla tilin kokonaan?

Twitterin ja Facebookin yhdessä suorittama, näennäisen sattumanvarainen sensurointi, herättää huolta. Nyt kyse oli (väitetystä) kiinalaisesta propagandasivusta, mutta mihin muuhun tällaista valtaa voidaan käyttää? Jos some-yhtiöt tarttuvat näin pieniin asioihin, mikseivät ne estä vastaavalla innolla selkeitä valheita, uhkauksia ja vihaviestejä? Jos ne ottavat näin selkeää päätoimittajavastuuta joillakin alueilla, voivatko ne enää väittää olevansa pelkkiä teknisiä alustoja?

Ja onko meillä some-käyttäjillä ilmaispalveluissa mitään arvoa, vai olemmeko pelkkää mainoskarjaa? Miksi me sitoudumme palveluun, joka ei itse sitoudu mihinkään?

13 kommenttia:

Ville O. Turunen kirjoitti...

Toki voi jo miettiä, onko some-palveluissa enää aidosti kyse yksityisestä palvelusta: käytännössä kyse on jo julkisesta tilasta, kun huomioi, miten iso osa elämästä tapahtuu siellä. Kun tällainen tila on yksityisessä omistuksessa, alamme palata feodalismin käytäntöihin.

Brittiläinen historioitsija Niall Ferguson kirjoitti aika hyvän kirjoituksen tästä näkökulmasta: http://www.niallferguson.com/journalism/politics/the-good-censors

Jari kirjoitti...

Eräs nuorimies sanoi ettei käytä Facebookia, paitsi ihan pakolliseen, eli paikallisen sanomalehden seuraamiseen. Se tuntui ristiriitaiselta. Miksi kukaan käyttäisi luotettavuutta vaativaan asiaan somea? Algoritmihan voisi painottaa haluamiaan uutisia. Kielteiset uutiset näkyisivät uutisvirrassa vähemmän. RSS-syötteet tekevät saman asian muutenkin.

Alustojen tehtävä ei enää kauaksi poikkea Yleisradion tehtävästä. Internet sellaisena, kuin se 90-luvulla ajateltiin, tuntuu nyt anarkistiselta ajatukselta. Se on juuri nyt romahtamassa. (Vapautta on toki tor-verkon puolella, mutta se jää puuhasteluksi.) Jostain kertoo sekin, että sometähdet tienaavat ja vaikuttavat yhteiskunnassa.

Netti toimii sosiaalisessa mielessä melkolailla broadcastin tapaisesti. Massat lukevat somevaikuttajien ajatuksia. Teknisesti kaksisuuntaisuus tuottaa mukavuutta, mutta ei anna kaikille mahdollisuutta vaikuttaa. On melkein helpompi vaikuttaa Radio Suomessa kuin Facebookissa.

Anonyymi kirjoitti...

Eroa somesta, tuskin jäät kaipaamaan mitään. Orjia ollaan somejäteille.

Anonyymi kirjoitti...

Linkkien suora sensurointi on yksi keino, mutta paljon huomaamattomampi tapa muokata mielikuvia on manipuloida hakutuloksien tai feedien sisältöä painottaen vain tietynlaisia mielipiteitä. Tällaista on myös vaikea havaita, koska feedien sisältö kustomoidaan jokaiselle erikseen, eikä niitä voi jälkeenpäin voida vertailla mitenkään, ellei tietoa ole erikseen tallennettu johonkin. Tuosta tuleekin termi "ephemeral experiences", joka on alkujaan peräisin eräästä Googlen sisäisestä muistiosta.

https://www.researchgate.net/profile/Robert_Epstein4
https://www.youtube.com/watch?v=-7qT_38iRSc

henris42 kirjoitti...

Näin se menee Petteri. Joskus kommentoin sinulle että päivälehtien keskustelupalstat ovat mielivaltaisia. Samaa scheissea.

Markus kirjoitti...

Täytyy olla kyllä samaa mieltä muidenkin kommentojien kanssa.

"vapaus" tuntuu olevan vain silloin kun puhut asioita, jotka muut päättävät.

Tietysti turvallisuuden nimissä.

Parempi olla tukematta moisia palveluita ollenkaan. Elämä sujuu aivan loistavasti ilman facebookkia. Elämä sujui aikoinaankin ihan loistavasti, vaikka emme tietäneetkään yhtään yhdysvaltain presidentin kotkotuksista. Maailmassa on 193 maata, emmekä tiedä niiden muidenkaan maiden presidenttien/kuninkaiden ties minkä kotkotuksista mitään ja silti pärjätään.

Ihmiset on niin aivopestyjä nykyisin että kuvittelevat ihan oikeasti saavansa jotain "bonuksia" tai ettei ilman "somea" voi elää. Mutta sehän sopii valtaapitäville ja rahamiehille.

Ville O. Turunen kirjoitti...

Osalla kommentoijista näyttää menevän olennainen pointti ohi: sillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä, "osaako" elää ilman somea vai onko siitä ehkä riippuvainen. Somesta on tullut nykyajan julkinen tila.

Jos elää syrjään vetäytyvää elämää ja oma tuttavapiiri ei juuri käytä somea keskinäiseen viestintään, silloin somen käytössä on kyse omista mieltymiksistä. Mutta jo pelkästään se, että oma tuttavapiiri sopii tapaamisista ja vastaavista somea käyttäen tarkoittaa sitä, että somesta poisjäänti tarkoittaa myös yhteisten rientojen jäämistä. (Tai sitten jatkuvaa erityiskohtelun vaatimista, mikä sekään ei ole ongelmatonta) Sitten voi miettiä, mitä some tarkoittaa ihmiselle, jonka pitäisi vaikkapa ammattinsa puolesta osallistua julkiseen debattiin ja seurata vaikkapa oman alansa kehitystä.

Some, elämäntapa ja elämänhallinta on ihan oma kysymyksensä: en itsekään välitä roikkua somessa, vaan kerran tai pari päivään yksinkertaisesti vilkaisen pöytäkoneelta lähinnä ammatillista ja harrastekeskustelua, lähiympäristön toimijoiden mahdolliset tiedotteet ja onko näitä kanavia pitkin tullut yksityisiä viestejä. Ja siinä samalla muutkin kanavat, kuten vaikkapa seuraamani muutamat blogit. Mutta yhä isompi osa kaikesta tällaisesta on sellaista, että sitä ei ole enää edes tarjolla mitään muuta kautta.

Anonyymi kirjoitti...

On valitettavaa, että https://diasporafoundation.org/ ei ole saanut juurikaan tuulta alle.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos elää syrjään vetäytyvää elämää ja oma tuttavapiiri ei juuri käytä somea keskinäiseen viestintää..."

MIT VIT?

Jos lasken oman tuttava- ja ystäväpiirini, noin 230 nimeä ja numeroa känyssä, niin meistä/heistä vain kaksi sopii tapaamisista ja vastaavista somessa. Kaikki me muut käytämme tekstareita, puhelinta ja sähköpostia vastaaviin asioihin.

Anonyymi kirjoitti...

Glenn Greenwald julkaisi juuri tänään keskustelun Edward Snowdenin kanssa, jossa he keskustelevat mm. Petterin kokemaa kohtelua Twtitterin toimesta.

Edward Snowden on the Dangers of Silicon Valley Censorship - System Update with Glenn Greenwald

Osmo kirjoitti...

Minä sain tuolloisen kanssa. Valitin asiasta ja valitus toki hylättiin, Sitten poistin viestin ja Twitter ilmoitti, että tili palautuu n. tunnin päästä (12 tuntia kiellon tulosta). No n tunnin päästä twiittasin ja tuli virhe ja ilmoitus, josta voi päätellä, että se onki 12 tuntia poistosta. Lisäksi tämän jälkeen Twitter ei edes antanut lukea viestejä, vaikka pitäisi voida. Tosi tökeröksi toteutettu homma.

Jos kiellon saa uudestaan lyhyen ajan sisällä, on se seitsemän päivää.

Anonyymi kirjoitti...

https://m.youtube.com/watch?v=Vt6lCVLpZAI
Operaatiokeskus Live Youtube

Uutisia vaaleista

Anonyymi kirjoitti...

Pärjääkö kukaan enää lankapuhelimella ja käteisellä?

Petteri, saako lankapuhelimeen koronavilkun? Tuleeko rokotuksen jälkeen rokotevilkku vaiko suoraan Quantum dot Tattoo?

Tuomari Nurmio lauloi aikanaan" Taksin katolla vilkku, yön ainoa valopilkku.
Nykyään kai koronavilkku on yön ainoan ihmisen valopilkku?

Kuka uskaltaneekaan yöhön koronajäljittäjien sekaan?

Alla oleva on eräältä sivustolta:

"Aivan kuten tämä Youtubettaja J.L. sai silloin muutama viikko sitten puhelun "koronajäljittäjältä", joka oli jostain STASI-listasta saanut selville, että L. oli osallistunut muutamaa päivää aikaisemmin Vantaalla eräälle ryhmäliikuntatunnille... Niin koronajäljittäjä osasi sanoa, että kyseisellä liikuntatunnilla levisi kuulemma koronavirus."

Edelleen lankapuhelimesta - voiko sen ottaa mukaan ryhmäliikuntatunnille - siinä toivossa ettei siihen saa koronavilkkua.

Tämä nyt ei niinkään liittynyt Twitteriin - seurantakontrolliin kylläkin.

https://www.hs.fi/talous/art-2000007649558.html
Lainmuutos velvoittaa operaattorit estämään pääsyn vaarallisiksi arvioiduille sivustoille, etujärjestö huolestui ”epäselvästä” blokkauspykälästä
Eduskunnan täysistuntoon tuleva sähköisen viestinnän lakipaketti suojaa ministeri Timo Harakan mielestä kansallista turvallisuutta.

En usko, että Petteri Järvisen olisi kenenkään vaarallisuutta tai varallisuutta uhkaava. Ei edes silloin kun sivustolla pohditaan Onecoin-Vesnan villatakin alkuperää.

Itse yritin toki alkuperää selvittää jopa Yandexin Ai-haun avulla tuloksetta.

Petteri näytä vihreää valoa (ei koronavilkussa) vaan Vesnan villatakista - onko villatakin merkki selvinnyt.

Kuten Gates nuorempana totesi: Let's infect computer with viruses and then sell anti-virus programmes

Nyt: Let'sinfect people with viruses and then sell vaccine

https://m.facebook.com/groups/121429067911803?bac=MTU5MzYxOTY5MTozMTg0NDMxMzg0OTQ0ODc0OjMxODQ0MzEzODQ5NDQ4NzQsMCwyOjIwOkt3PT0%3D&multi_permalinks

Rokotus-kriittiset Facebook

... www.tinyurl.com, jossa nuo pitkät osoitteet saa lyhennettyä.