tiistai 26. toukokuuta 2020

iOS ja Android valmiita koronasovellukseen

Älypuhelimet ovat kaikessa hiljaisuudessa päivittäneet itsensä koronan jäljityssovellusta varten. Niihin on lisätty Applen ja Googlen yhdessä suunnittelema rajapinta (API), jota kansalliset jäljityssovellukset voivat käyttää kohtaamisten tunnistamiseen.

Tässä on monia kiinnostavia yksityiskohtia. Android-puhelimiin ominaisuus on tullut kuin varkain, eikä sitä ole edes helppo löytää. Asetuksista kannattaa painaa suurennuslasia ja sen jälkeen kirjoittaa COVID-19. Tuloksena voi olla näyttö, jossa asetus on mainittu, mutta se voi myös puuttua, ja silti API on valmiina.

Googlen piilotettu "oma" päivityspalvelu.
Miten puhelin voi päivittyä salaa? Androidissa toimii taustalla Google Play Palvelut (Google Play Services) -niminen prosessi, joka tarjoaa muille sovelluksille palveluita ja jota Google pystyy päivittämään itsenäisesti ilman, että käyttäjälle näytetään päivitysilmoitusta. Yleensä turva- ja ominaisuuspäivitykset tulevat valmistajan kautta, jolloin käyttäjän pitää hyväksyä ne ja antaa lupa puhelimen uudelleenkäynnistämiseen asennuksen jälkeen.

Jos API on käytettävissä, se löytyy Asetukset (hammasrattaan kuva) > Google (Googlen asetukset) näytöstä:

Altistusilmoitukset
Kohdasta COVID-19-altistusilmoitukset aukeaa uusi näyttö, jonka takana on toistaiseksi vain paljon tekstiä:

COVID-19-ilmoitukset
Oleelliset kohdat ovat harmaina, koska Suomen kansallista koronasovellusta ei vielä ole. Teksti on kuitenkin kiinnostava ja kertoo havainnollisesti, mistä API:ssa on kyse ja miten kansalliset sovellukset tulevat toimimaan.

Koska tekstiä on vaikea lukea puhelimesta, ilmeisesti sama sisältö löytyy myös osoitteesta https://support.google.com/googleplay/answer/9888358?hl=fi.

iPhonen käyttäjille ei jäänyt epäselvyyttä päivityksestä, sillä se tuli näkyvästi saataville 21.5.2020.

iOS 13.5 ja Covid-päivitys ja altistusilmoitus-API
Asennuksen jälkeen asetuksista Tietosuoja > Terveys löytyy COVID-19-altistusloki:

Altistusloki: Pois
...joka on tietenkin vielä tyhjä:

"Ei saatavana alueellasi"
Applen tapauksessa sekaannukset ovat väistämättömiä, sillä nyt kyseessä on api (rajapinta), ja Apple käyttää sovelluksista termiä appi. Molemmat apit tarkoittavat eri asioita -- paitsi jatkossa, jolloin Apple ja Google alkavat ilmeisesti tarjota valmista appia, joka käyttää apia.

Altistuslokia ei ole iPad-laitteissa.

Nyt sitten vain odottamaan kansallista koronasovellusta!

JK. Kokeilin vielä eri puhelimissa. Samsungin uudehkot mallit olivat päivittyneet, samoin Huawei (vaikka onkin USA:n sulkulistalla). Myös Samsung S7 oli päivittynyt, vaikka sitä ei virallisesti enää tueta. Vanha A-sarjan halpispuhelin ei ollut päivittynyt, ei myöskään Samsung S6.

iOS 13.5 tukee SE-malleja, 6-sarjaa ja sitä uudempia.

8 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Minä toivoisin, että Suomen valtio ostaisi appsin ulkomailta.

Muutoin täällä ihmiset ehtivät kuolemaan vanhuuteen vähintään, ennenkuin suomalaiset softatalot saavat muuta aikaiseksi kuin pumpattua miljardeja veronmaksajien rahoja.

Virosta voisi kokeilla. Sielähän tällaiset hoidetaan kädet sidottuna, silmät kiinni ja ennenkaikkea muutamilla miljoonilla, eikä miljardeilla.

Tässä olen käyttänyt asunto-osakeyhtiööni liittyvää uutuudenuutta appsia ja hävettää oikein. Ihmeellinen viritys. Se miten kävi mobiiliajokortille... Ei helskutti. Verottaja avasi uuden hienon omaveropalvelun, joka ole kuullutkaan älypuhelimista. Ei kyllä liiemmälti kelan palvelutkaan.

Markus kirjoitti...

Muutoinkin ihmetyttää, miksi tämä appsi pitää joka maassa erikseen tehdä?

Eikö nyt voi googlelle, microsoftille tai applelle, joilla on työssä maailman parhaat sadattuhannet aivot, maksaa siitä, että tekevät. Saisivat tällaisen pikkuappsin koko resursseillaan aikaiseksi parissa kuukaudessa. (saihan ne tämän apinkin). Valtiot maksavat sitten vahingot muulle tuotekehitykselle sillä aikaa kun tekevät pikapikaa tämän appsin.

Korona ainakin osoittaa, ettei nykyajan päätöksenteossa ole tirintarin järkeä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Itse sovellus on yksinkertainen, mutta se vaatii liitännät kansallisiin organisaatioihin ja tietojärjestelmiin (Suomessa Omakanta ym). Lisäksi terveysadatan käsittely halutaan pitää kansallisissa käsissä.

Google ja Apple ovat luvanneet myös laajemman toiminnallisuuden (jonkinlainen sovellus?), joka soveltuisi tulevien epidemioiden jäljittämiseen. Kiinnostavaa nähdä, mitä se tarkoittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti puhelin alkaa jäämään kotiin tai unohtumaan virrattomaksi.
Pitää joku ilman simmiä oleva puhelin ottaa mukaan että saa tarvittaessa soitella hätäpuheluja jos tarvii

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen kerran ”Stallman was right” (universal backdoor):

https://www.gnu.org/proprietary/proprietary-back-doors.en.html

Anonyymi kirjoitti...

Riittäisikö Bluetoothin pitäminen pois päältä?

Markus kirjoitti...

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/koronasovellus-floppasi-taysin-professorin-mukaan-hanke-on-naurettava-kehittajia-enemman-kuin-kaytosta-hyotyneita/6e914480-85df-41dd-b465-61448e267549

Ei taas yllättänyt yhtään. Tuhat kokkia hämmentää yhtä soppaa ja näistä kokeistakin suurin osa on toivottomia.

Jos maapallolla on pallon laajuinen kriisitilanne, eikös sillon pitäisi valjastaa ne PARHAAT VOIMAT tekemään asiaa? Eli juuri nämä samat, jotka tämän rajapinnankin loivat!

Miten hitsissä tässä on aikaa ja varaa odotella jotain maakohtaisia hankintamenettelyjä ja kilpailutuksia? Virus on kuitenkin rajaton! Ei koko appsista ole hyötyä jos se ei ole joka maassa sama.

Myöskin ihmettelen miksi tätä asiaa pitää edes kertoa suomen johtavalle tietotekniikkagurulle. Kun toisaalla ollaan huolissaan suomeen hyökkäämisestä niin tämä se oikea ongelma on? Joka tilanteessa mennään byrokratia ja raha edellä - jopa tappavan vaarallisen viruksen jyllätessä.

Ei suomi eikä ihmiset kuole vihreisiin pieniin miehiin.

Me kuollaan tällä menolla tyhmyyteen!

Tuula kirjoitti...

Mielenkiintoista, en tiennytkään että puhelin on itse päivittänyt tuon valmiuden. Itsellä tuo koronasovellus on iPhonessa toiminut ainakin ihan hyvin. Mutta näyttö on kyllä nykyisessä puhelimessani kyllä sen verran naarmuilla ja säröillä, että se välillä alkaa jo haitata puhelimen käyttöä.