sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Korona-päiväkirja 1: epidemia iskee

Koronavirus on saanut Suomen ja koko maapallon sekaisin. Se on terveellinen muistutus, että vaikka luulemme olevamme itsenäisiä ja riippumattomia, tekevämme omat päätökset, elämme kuitenkin maailmassa, jossa kaikki ovat riippuvaisia toisistaan. Kiinalaiselta torilta alkanut kehitys pysäyttää kolme kuukautta myöhemmin ja luultavasti tekee sen, mihin jenkit itse eivät pystyneet: vaihtaa maan presidentin.

Virus on viemässä monelta työt ja pakollinen loma tai karanteeni uhkaa, se koskee myös minua. On siis hyvää aikaa kirjoitella blogia vaikka tuntuu, että somessa kaikki mahdollinen aiheesta on jo sanottu.

Suomen hallitus ja THL ovat saaneet äkäistä kritiikkiä kansalaisilta (ja muutamalta puolueelta), miten hitaasti uhkaan on reagoitu. WHO kritisoi valtioita vastatoimien puutteesta, mutta luokitteli itsekin koronan pandemiaksi vasta keskiviikkona 11.3.2020.

Hitaaseen reagointiin saattaa vaikuttaa vuoden 2009 sikainfluenssan opetukset. Meksikosta lähti leviämään muuntunut H1N1-virus, joka sai aiemmin sioissa esiintyneen viruksen tarttumaan myös ihmisiin. Euroopan ensimmäinen havainto tehtiin Espanjassa huhtikuussa ja kesäkuussa WHO julisti taudin pandemiaksi. Suomi osti nopeasti rokotetta, kun sitä vielä oli saatavissa, ja aloitti laajan kampanjan kansan rokottamiseksi. Rokotuksia syytettiin myöhemmin turhiksi ja ne aiheuttivat joitakin narkolepsiatapauksia.

Syksyllä sikainfluenssa kuitenkin hävisi ja media ilkkui sekä WHO:n että THL:n toimien olleen ylimitoitettuja: Sikainfluenssaan ylireagoitu (Yle 27.9.2009), "...miksi viranomaiset näyttävät jopa ylireagoivan pandemian uhkaan toistaiseksi melko kesynä pysyneen influenssaviruksen edessä" (Suomen Kuvalehti 13.5.2009).

Ainakin tiedottaminen sujui tällä kertaa paremmin. Sikainfluenssassa viranomaiset hävisivät tiedotuskilvan, minkä vuoksi yksityinen sikainfluenssa.fi-sivusto nousi Google-hakujen ykköseksi. Nyt virallista tietoa on jaettu tehokkaammin eikä vastaavaa mokaa ole sattunut. Sivusto www.thl.fi jakaa tietoa, Helsingin Sanomien tiedot ovat erinomaisia ja ne on avattu myös ei-tilaajille.

Juuri tällä hetkellä sunnuntaina THL-sivusto vastaa nopeasti, mutta arkipäivisin se on ollut erittäin hidas. Teknistä kompurointia kriisin hetkellä ei voi hyväksyä.

Suomi olisi varmaankin voinut tehdä enemmän, kun viruksesta saatiin tietoja Kiinasta jo kaksi kuukautta sitten. Sen ei kuitenkaan uskottu leviävän länsimaihin. On vieläkin arvoitus, miksi tilanne räjähti käsiin Pohjois-Italiassa, vaikka maan terveydenhuoltojärjestelmää pidetään kehittyneenä.

Tietyt henkilöt vaativat netissä rajojen täydellistä sulkemista, miksei sitä tehty jo aikaisemmin? Tauti ei tullut Suomeen ulkomaalaisten mukana (yksi tapaus tuli kiinalaiselta, mutta se parani eikä aiheuttanut Lapissa ongelmia), vaan luultavasti tautialueilla lomailleilta suomalaisilta. Olisiko heitä pitänyt estää palaamasta Suomeen? Millainen kohu naisten ja lasten kohtalosta olisi silloin syntynyt?

Hätiköityjen ja äkkinäisten toimien vaikutuksista saatiin hyvä esimerkki viime yönä. Trumpin yllättäen määräämä lentokielto Euroopasta pakotti jenkit palaamaan pikimmiten kotimaahansa ja DHS otti käyttöön palaajille tehtävät kyselyt. Tuloksena oli täysi kaaos suurilla lentokentillä. Ihmiset joutuivat seisomaan tunteja maahantulojonoissa eikä henkilökunnalla ollut suojavarusteita. Jos jotain, äkilliseti ja rajusti toteutettu kielto vain levitti virusta.

Mitä tahansa tehdäänkin, se täytyy suunnitella etukäteen. Siinä on hyötyä suomalaisesta pragmaattisuudesta ja maalaisjärjestä.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa oltiin mielestäni liian huolettomia ja tuudittautuneita terv. hoitojärjestelmän laatuun. Laatu onkin hyvä mutta entä määrä? Ulkomailta tulevat olisi pitänyt heti laittaa 2 viikon karanteeniin. Entä heidän perheenjäsenensä? Nyt he kai saivat juosta vapaasti mahdolliseen sairastumiseensa asti. Onko julkaistu tilastoja, kuinka moni perheenjäsenistä sai tartunnan?

Pitäisi keksiä toimia, joilla viruksen laaja leviäminen joko estetään tai sitä viivytetään tehokkaasti. Italian terv. hoitojärjestelmä on katkeamisen partaalla, helmikuun 15 - maaliskuun 14 välillä on kuollut 1441 ja tartunta havaittu 21,157 henkilöllä. Suomi ei enää edes pysty tekemään riittävästi kokeita tunnistaakseen sairastuneet - nyt hoidetaan ja otetaan kokeet vain niiltä, joilla on vakavia oireita.

Ajan saaminen ennen suurta sairastuneiden määrää olisi (olisi ollut) tärkeää, voihan olla, että nopeastikin keksitään jokin tehokas hoitokeino tai lääke tai rokote. Koska nyt kaikkia sairastuneita ei enää edes yritetä tietää, olisi väestön liikkumista rajoitettava. Tuo 500 henkilön raja kokouksille on liian iso.

Olisi myös keksittävä miten suojataan tunnistettuihin riskiryhmiin kuuluvat. Eikö näistä asioista pitäisi olla selvät suunnitelmat? Kun paniikki on päällä, on suunnittelu vaikeampaa. On jo vuosikymmeniä tiedetty, että pitkäaikaissairaille kaikki influenssat ovat vaarallisempia. Diabeetikkolapset heti etäopetukseen, erilliset karanteenitalot riskiryhmille yms, vuokrataan Lapista turisteista tyhjentyneitä hotelleja riskiryhmille. Mieti virkamies! Poliitikko, eroa!

Hallituksen tulisi tehdä toimenpiteitä eikä vain selittää, että epidemia tulee!


Anonyymi kirjoitti...

Nyt (15.3.2020) Iltalehdessä (https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/93cc70b5-65fb-476b-ba7e-909266b1fd90) on selostus, ketkä testataan:

1. Sairaalan päivystyspotilas, jolla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja jolla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.

2. Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijä, joka on palannut 14 vuorokauden sisällä matkalta, ja jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita​.

3. Erikoissairaanhoidon potilas ja pitkäaikaishoidon asiakas, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita eikä niille löydy muuta selkeää selittäjää.

4. Yli 65-vuotiaat ja/tai perussairaat, joilla on hengitystieinfektion oireita.

5. Kotikaranteenissa oleva henkilö, joka saa hengitystieoireita.

6. Resurssien salliessa opettajat ja muut oppilaitoksen työntekijät, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, jos henkilö on oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai jos hän on ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa 14 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Poliittinen kriisi tai eroaalto tästä nyt vielä puuttuisikin. Se ajaisi tilanteen kaaokseen.

Suomessa on käsittääkseni poikkeuksellisen laaja varautuminen erilaisiin uhkakuviin, johtuen itänaapurista ja eristyneestä sijainnista. On varauduttu kuljetusten katkeamiseen, pakolaisvyöryyn ja sotilaallisiin uhkiin. Ilmeisesti virusepidemioita ei ole otettu tarpeeksi huomioon, uhkissa on katsottu liikaa peräpeiliin.

Lisäksi tilanne elää koko ajan eikä virusta tunneta kovin hyvin. Tässä tilanteessa viranomaiset ovat vaikeassa asemassa, joutuvat tasapainoilemaan erilaisten vaatimusten välissä.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen olisi käsittääkseni kasvatettava testauskapasiteettia radikaalisti.

Jenkeissä koronaviruksen testi maksaa (Medicarelle) valtiolliselle toimijalle 35.92 USD ja kaupallisille toimijoille 51.33 USD.

"Medicare Part B (Medical Insurance) covers a test to see if you have coronavirus (officially called 2019-novel coronavirus or COVID-19). This test is covered when your doctor or other health care provider orders it, if you got the test on or after February 4, 2020. "

Jenkeissä siis ilmainen yksityishenkilöille, jos lääkärin määräämä.

Suomessa Terveystalo sanoo: "Terveystalossa otetaan näytteitä vain sellaisista henkilöistä, joiden koronaepäilyn kriteerit myös virka-infektiolääkäri on hyväksynyt. ... Koronaviruslaboratoriotutkimuksen hinta on 195 euroa. Testistä ei tällä hetkellä saa Kela-korvausta."

Pitäisikö perustaa valtiollinen pandemia laboratorio, jossa halvemmat hinnat ja vain esim. koronatestejä?

Anonyymi kirjoitti...

Kuka maksaa nyt henkilön koronatestin kustannukset?

Terveystalon mukaan potilas maksaa, sillä "Testistä ei tällä hetkellä saa Kela-korvausta.".

THL:n sivuilla (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/seurantajarjestelmat-ja-rekisterit/tartuntatautirekisteri/ilmoitettavat-taudit-ja-mikrobit/yleisvaaralliset-ja-valvottavat-tartuntataudit) sanotaan, että:

Kustannusten jakautuminen yleisvaarallisissa tartuntataudeissa:
Tutkimus, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairastuneen / sairastuneeksi epäillyn eristäminen (ovat)
sairastuneelle maksuttomia (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/92)

Onko nyt siis hallitus luokitellut koronan vaarattomaksi? Vai muuttiko se luokittelua viimeisissä koronapäätöksissään? Siinä sanottiim, että testaus muttuu 'normaaliksi' (siis potilaan maksettavaksiko?)

Valtiovarainministeri Kulmuni sanoi: "Toimenpiteet eivät jää rahasta kiinni". Oikein, sillä harva potilas tuskin kieltäytyy testistä, vaikkakin se on potilaalle hintava.

Oikaiskaa, jos tässä on virhe.

Hallituksessa on vasemmistoministereitä. Heidän tulisi vaatia valtiollisen pandemialaboratorotion perustamista (jos kokoomus pääsee hallitukseen, tätä lienee turha toivoa) Vai eikö Kulmuni myöntänyt tähän varoja?

Anonyymi kirjoitti...

Suomen valitsema maltillinen linja vaikuttaa ainakin tällä hetkellä hyvältä - epidemian tuloa ei voida enää estää, joten pyritään hillitsemään piikkiä ja varaamaan riittävä kapasiteetti hoitoa oikeasti tarvitseville. En tiedä valmistaako mikään suomalainen lääkevalmistaja koronavirustestiä, luultavasti ei, joten testien rajaaminen tietyille ryhmille on ehdottomasti oikea valinta. Ja kun on kyse perusterveestä ihmisestä, joka ei työskentele terveydenhuollossa, niin testi on epidemian tässä vaiheessa melko turha, lähinnä sillä on merkitystä karanteenitarpeen kannalta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Terveystalo tekee testejä vain lääkärin määräyksestä. Ei ole kapasiteettia testata kaikkia halukkaita, vaikka itse maksaisivat. Tämä ei ole pelkkä rahakysymys. Mitään pikatestiä ei ole joten testit sitovat henkilökuntaa, joka on pois muiden hoidosta. Kuulin, että Terveystalon näytteet analysoidaan Virossa, joten mikäli tavaraliikenne sinne loppuu, myös testit ovat vaarassa.

Anonyymi kirjoitti...

Terveystalon mukaan potilas maksaa nytkin (siis, kun lääkäri ensin ohjannut kokeisiin), sillä Tervestalo sanoo: "Testistä ei tällä hetkellä saa Kela-korvausta.".

Tämä tarkoittaa sitä, että potilas maksaa myös kaiken muun hoidon. Jos korona luokiteltaisiin yleisvaaralliseksi, yhteiskunta maksaisi kokeet ja hoidon (THL: Kustannusten jakautuminen yleisvaarallisissa tartuntataudeissa:
Tutkimus, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairastuneen / sairastuneeksi epäillyn eristäminen (ovat)
sairastuneelle maksuttomia (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/92) )

Oikaiskaa, jos olen väärässä.

AaJii kirjoitti...

Sikainfluenssa ei hävinnyt minnekään. Tänäkin talvena se on yleisin influenssavirus. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/influenssa/ajantasainen-influenssakatsaus

cube kirjoitti...

Sinänsä jännää, että näitä testejä on valmistettu Suomessa miljoonittain ja myyty Kiinaan mutta sitten niitä ei ole täällä käytettävissä. Mitäköhän ne puuhaa Huoltovarmuuskeskuksessa tms.

https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/lehdistokutsu-miljoonia-suomalaistesteja-tilattu-kiinaan-koronaviruksen-esidiagnostiikkaan-2.html

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiinnostava tieto tuo Orion Diagnostican lehdistötilaisuus. Nyt kiinnostaisi varmasti toimittajia enemmän kuin helmikuun alussa.

cube kirjoitti...

Joo. Sama kommentti poistettiin Iltalehden kommenttipalstalta. Ilmeisesti liian herkkä aihe näin totuuden jälkeisenä aikana.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä millä laitteella mm. Terveystalo testaa CRP:tä, mutta tuloksen saa labrasta kyllä käytännössä heti. Ihmettelen, jos julkisella puolella ei olisi vastaavia laitteita.

Muutamia vuosia sitten päivystävä lääkäri laittoi minut kiireellisenä labraan ja röntgeniin. Oli arkiaamu, mutta pääsin sisään niin nopeasti kun vain kerkesin labran ovelle, joka on ehkä viidenkymmenen metrin päästä käytäviä kulkien. Labrassa meni pari minuuttia CRP-näytteen otossa, siitä kävelyvauhtia seuraavaan kerrokseen röntgeniin hieman pidempi matka ja saman tien sisälle ja kuvat. Palasin takaisin lääkärin ovelle alle 15 minuuttia siitä kun lähdin sieltä ja lääkäri jo odotti oven suussa vaikka siinä odotti pari muuta asiakasta. Hän pyysi istumaan ja sanoi että labratulokset tuli juuri ja röntgenlääkäri kirjoittaa juuri lausuntoa, se on valmis parin minuutin päästä, mutta näyttää keuhkokuumeelta -- mitä se sitten olikin, näin itse kuvat hänen näytöltään samalla. No se parani onneksi antibiooteilla, viikkojen levolla kuumeen keston vuoksi ja kärsivällisellä odotteluna sitten, että keuhkot toipuvat sen mitä voivat.

Ei noita tuloksia ole enää pitkään aikaan tarvinnut kauan odotella. Labrassa on hyvät laitteet ja röntgen DICOM-kuva siirtyy nopeasti verkossa. Lausunnon antanut röntgenlääkäri oli eri kaupungissa kun minä ja minua hoitanut lääkäri.

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, unohdin lisätä sen että eihän CRP arvo ei oikein ole hyvä ja toimiva mittari COVID-19 tunnistamisessa.

Ehkäpä juuri sen vuoksi, kirjoittajan cube kommenttia ei pidetty relevanttina siellä mihin hän on sitä tarjonnut.