torstai 20. kesäkuuta 2019

Haluamme lisää some-kuplia

Sosiaalista mediaa syytetään kupla-efektistä, jossa algoritmit valitsevat käyttäjälle vain häntä miellyttäviä ja kiinnostavia päivityksiä. Kuplaantuminen saa meidät kuvittelemaan, että kaikki ovat samaa mieltä kanssamme, ja ihmisryhmät eriytymään toisistaan.

Aamulla näin twiittivirrassani viestin, jossa jaettiin Jari Tervon Hesarin kolumni Boris Johnsonista. Olin lukenut kolumnin jo aiemmin ja pidin sitä hyvänä. Viestissä kuitenkin luki, ettei twiitti ole enää saatavilla. Hetken ihmeteltyäni oli pakko uskoa: oikea Jari Tervo on blokannut minut Twitterissä, valeprofiili (oikea valokuva, kuitenkin) ei.

Näin toimii Twitterin blokkaus.

Twitterissä kaikki perustuu seuraamiseen. Ystäväkutsuja ei lähetetä, vaan kuka tahansa voi ryhtyä seuraamaan ketä tahansa, ja sen jälkeen hän näkee tämän twiitit. Lähtökohtaisesti kaikki on julkista, mikä on Twitterissä siunaus ja kirous.

Ärsyttäviä tyyppejä ei tietenkään kannata seurata, mutta heidänkin viestit voivat tulla näkyviin, mikäli muut seurattavat henkilöt jakavat niitä eteenpäin.

Epämieluisat twiittaajat voi unohtaa Hiljennä-toiminnolla, jolloin henkilön twiittejä ei enää näytetä omassa virrassa, mutta omat twiitit näkyvät ko. henkilölle ja hän voi lähettää yksityisviestejä. Vielä vahvempi Estä-toiminto blokkaa henkilön kokonaan: hän ei näe itse kirjoitettuja viestejä eivätkä hänen viestinsä näy edes muiden edelleen jakamina.

Olen itse mieltänyt eston viimeiseksi keinoksi, jolla tahalliset jankuttajat, trollit ja ärsyttäjät saadaan vaikenemaan. Siis ne ihmiset, joiden mielestä kaikkien ongelmien takana on maahanmuutto, äärioikeisto, vihervasemmisto, kapitalismi ja niin edelleen, sekä ne henkilöt, jotka tarkoituksella häiriköivät saadakseen toisen vaikenemaan tai kärsimään.

Jari Tervo on tv-kasvo ja Suomen tunnetuimpia kirjailijoita. Pidän häntä sivistyneenä ja yleensä olen samaa mieltä hänen kolumniensa kanssa, kuten tuore kirjoitus Boris Johnsonista osoitti. En muista koskaan kommentoineeni hänen twiittejään saati että olisin loukannut tai ärsyttänyt häntä.

Siksi blokkaaminen tuntui kummalliselta. Mutta varmaan Tervolla oli siihen syynsä.

Kommenttien perusteella opin, että Tervo on blokannut lukuisia muitakin twiittaajia. Siitä päättelen, että hän ei vain halua nähdä muiden mielipiteitä, jos ne poikkeavat omista. Ehkei edes samanlaisia mielipiteitä. Pitkän linjan kirjoittajana ja tv-kasvona hän on tottunut olemaan parrasvaloissa ja sanomaan, miten asiat ovat.

Jokin aika sitten kuuntelin Ylen radion kiinnostavaa podcastia. Olisin ryhtynyt seuraamaan kyseistä toimittajaa, mutta huomasin hänen (Kyösti Hagert, @KyostiHagert) estäneen minut. Kyse oli henkilöstä, jota en tunnistanut edes nimeltä, enkä varmasti ollut väitellyt tai häirinnyt häntä. Ilmeisesti hän oli halunnut toimia ennaltaehkäisevästi.

Turha siis syyttää Facebookin tai Twitterin algoritmeja: me haluamme kuplia. Silloin, kun algoritmit eivät ole riittävän tehokkaita blokkaamaan muiden ajatuksia, me teemme kuplamme itse.

Kysykää vaikka aktiivisilta blokkaajilta.

Jk. USA:ssa kongressiedustajat haastavat toisiaan oikeuteen Twitter-estoista.

Helsingin Sanomien kolumnissaan 19.1.2020 Jari Tervo kritisoi tahallisia netin riidankylväjiä ja neuvoo "Trollien kanssa pärjää parhaiten lukemalla paljon. Silloin oppii tuntemaan erilaisia tekstejä ja erottamaan asian roskasta, toden humpuukista."

Jos Tervo opettaisi kuten elää, hän kirjoittaisi yksinkertaisesti "Trollien kanssa pärjää parhaiten blokkaamalla kaikki varmuuden vuoksi; myös ne, jotka saattavat joskus tulevaisuudessa olla eri mieltä kanssani."

Muokattu 10.7.2019 ja 20.1.2020

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä en seuraa "Shitteriä", keskustelun sijaan se saa ihmiset lähinnä käyttäytymään huonosti. Osaltaan tämä johtuu siitä, että vähänkään monimutkaisempien asioiden käsittelyyn tarvitaan enemmän tilaa, pelkistäminen lauseeseen tai pariin epäonnistuu lähes aina, ellei sitten satu olemaan Churchill-sarjan erikoislahjakkuus. Moni osaa kyllä laukoa tarttuvia sutkauksia, mutta niiden todellinen informaatiosisältö on lähellä nollaa. Blogikirjoitusten laitakin tuppaa olemaan vähän niin ja näin. Mieluummin siis laajoja artikkeleita ja kirjoja, nekin valittuna siten, että tulee erilaisia näkemyksiä asioihin.

Jari kirjoitti...

Infoähky pakottaa ihmiset valitsemaan mitä seuraavat. Toista oli silloin, kun sanomalehdet olivat yksisivuisia lehtiä, televiokanavia oli yksi tai kaksi, ja lukemisen pystyi valitsemaan vain kirjastoautosta.

https://areena.yle.fi/1-50163555

deckfromacard kirjoitti...

Useampikin Twitterissä seuraamani ihminen puhuu sen puolesta että kannattaa blokata kaikki, joiden twiitit tai vastaukset ahdistavat.
Itse näkisin että silloin kannattaa lähinnä laittaa porukkaa estolistalle. Itse on ole (ainakaan tietoisesti) blokannut ketään. En näe syytä kaventaa maailmaani. Sitäpaitsi, jos blokattu ihminen puhuu selkäsi takana, et saa koskaan tietää.

Anonyymi kirjoitti...

Twitteriä voi lukea myös ilman, että itse on siihen loggautuneena sisään. Näin voi lukea kaikkien twiittejä, blokkaukset eivät vaikuta. Henkilön twiittailusta saattaa saada jopa paremman kuvan, kun näkee hänen twiittinsä järjestyksessä ilman muiden twittejä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pöytäkoneella/läppärillä helppoa, varsinkin jos avaa toisen merkkisen selaimen "puhdasta" Twitteriä varten, eikä kirjaudu sillä koskaan sisään. Voi selata rinnakkain estettyä ja julkista Twitteriä. Mobiilissa vähän hankalampaa.

AaJii kirjoitti...

"Kysykää vaikka aktiivisilta blokkaajilta."

Kuinkas kysyt kun olet blokattu. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä syynä on ilmastonmuutosta koskevat kirjoituksesi?

Petteri Järvinen kirjoitti...

En ole twiitannut ilmastonmuutoksesta.

Ja vaikka olisinkin, ihmettelisin kuuluisan kirjailijan ja tv-kasvon halua blokata vieraita twiittajia pelkän mielipiteen perusteella. Ei kai sellaista voi ollakaan?

Anonyymi kirjoitti...

Tervo ei kai ole edes väittänyt olevansa mitenkään puolueeton. Ylen toimittajalta voisi kyllä olettaa erilaisten mielipiteiden sietokykyä, mutta valitettavasti näin ei enää ole.

Otin ilmastonmuutoksen esille puhtaasti arvauksena. Ilmastonmuutos kytkeytyy mm. globaalin tasa-arvon kysymyksiin, joten eriävät mielipiteet ovat vääriä mielipiteitä. Ihmisarvo on jakamaton, joten keskustelu on turhaa. Kysyit myös Twitterin he/she -itseluokittelun tarpeellisuudesta, joka on myös tasa-arvokysymys. Käsittääkseni tasa-arvokysymykset ovat Tervo/Yle -piireissä aksioomia, joita ei juurikaan kyseenalaisteta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei Tervon tarvitse olla puolueeton, mutta kirjailijalta ja uutisaiheisen tv-shown kasvolta odotan laaja-alaisuutta ja kykyä sietää passiivisesti nähtyjä muita mielipiteitä. Tämä kaikki on vain arvailua, en tunne henkilöä eikä hänkään uskoakseni minua.

Kysyit myös Twitterin he/she -itseluokittelun tarpeellisuudesta, joka on myös tasa-arvokysymys.

Niin, onko? Miksi ihminen haluaa Twitter-profiilissaan mainita persoonapronominit? Olisin mieluusti kuullut jonkin näin tehneen valottavan merkintänsä taustoja.

Anonyymi kirjoitti...

Katson väitteesi siitä ettet ole twiitannut ilmastonmuutoksesta:

https://mobile.twitter.com/petterij/status/1121294860080824320

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuossa twiitissä linkitin Hesarin juttuun aiheesta.

Anonyymi kirjoitti...

Twitterissä on myös "mute" toiminto jolla voit vaientaa twiittiin tulevat törkyviestit mutta "mutettajan" twiittejä on mahdollista lukea.

"Block" puolestaan estää blokkaajan kaikkien viestien lukemisen ja niiden kommentoinnin.

Jos siis haluat että twiittisi luetaan ja mahdollisesti voit vaikuttaa lukijan mielipiteeseen - esimerkiksi tuomalla esille faktoja - niin käytä "mutea".

Jos puolestaan haluat että vain samanhenkiset voivat lukea ja nyökytellä ilman soraääniä niin käytä block toimintoa.

Kuulemma on kivampi käyttää block toimintoa koska sitten seuraajatkaan eivät näe mahdollisiä kommentteja, mute toiminnolla ne ilmeisesti näkyvät feedin seuraajille mutta eivät itse twiittaajalle.

Anonyymi kirjoitti...

Ville Niinistö ainakin blokkaa melkoisen herkällä liipaisimella. Minut on suljettu EU-parlamentaarikon näkemysten seurannasta. Syynä ei todellakaan ollut huono käytös, solvaaminen tai iva. Ville ei varmaan vain kestänyt sitä etten näe maailmaa kuten hän. Kysyin kai liian ikäviä. Ei ehkä tykännyt maan pinnalle palauttelusta.

Anonyymi kirjoitti...

Osa blokeista on ”collateral damagea”. Jotkut käyttävät ohjelmia, jotka blokkaavat trollin ja kaikki heidän seuraajansa sekä seuratut. Nämähän tuppaavat muodostamaan suurempia verkostoja, josta jankuttajat syöksyvät kuin kutsuttuna paikalle.

Siksi selkeitä trolleja ei kannata pitää omissakaan seuraajissa.


Blocks all users on a following/followers page.
Reduce the damage done by retweeting and dogpiling. Simply navigate to a user's followers/following page and activate the extension by clicking the icon next to the omnibox/address bar.

https://chrome.google.com/webstore/detail/twitter-block-chain/dkkfampndkdnjffkleokegfnibnnjfah/related?hl=en



- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Olen huomannut että ideologiassaan äärimmäisen ehdottomat ihmiset eivät kestä eriäviä mielipiteitä. Narsismiin taipuvilla ja itseään muita älykkäämpinä pitävillä on käsittääkseni sama ongelma.

Henkilökohtaisesti en näe sitä oman ajatusmaailmman kehityksen kannalta optimaalisena että blokataan eriävä asiallinen mielipiteen esittäjä. Eriävä mielipide pistää aina miettimään asioita useammalta kantilta. Mutta valitettavasti tämä blokkaus-ilmiö on lisääntynyt vastakkainasettelun lisääntymisen kanssa. Ilmiö on maailmanlaajuisesti yleistymään päin.

Esim. Yhdysvalloissa on viime vuosina herättänyt paljon huomiota yliopistoissa tapahtuva "väärien" mielipiteiden esittäjien blokkaaminen. Tämä blokkaaminen on ollut erityisesti vasemmistoon kallellaan olevien tahojen toimesta yleistymään päin.

Mitä tulee Jari Tervoon, itse en ole yllättynyt että hän blokkaa asiallisiakin kirjoittajia. Ennemminkin se oli nykykehityksestä johtuen hyvinkin ennakoitavissa.