maanantai 3. kesäkuuta 2019

Ei vieläkään vaalihäirintää

Ensin pelättiin tammikuun 2018 presidentinvaaleja. Sitten kevään 2019 eduskuntavaaleja. Lopuksi pelättiin erityisesti EU-vaaleja, koska niissä Venäjällä olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa koko EU-politiikan tulevaan suuntaan.

Kaikesta pelottelusta huolimatta selvää vaalihäirintää ei kuitenkaan nähty. Trolliarmeijat eivät  hyökänneet, kukaan ei murtautunut puolueiden tiedostoihin eikä disinformaatio hämmentänyt äänestäjiä viime hetkellä. Olemmeko me lännessä liioitelleet Venäjän informaatiouhkaa? Kenen intressissä olisi tehdä niin? Vai emmekö vain huomaa, miten Venäjä vaikuttaa meihin? Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä.

Seuran toimittaja Petri Korhonen kirjoitti kiinnostavan jutun infosodan veteraanin muistelmista. Venäjää myötäilevien twiittien takaa paljastuu yleensä elämän kolhimia, väärin kohdeltuja ja vilpittömästi asiaansa uskovia. On helppo uskoa, koska itse tein saman havainnon.

Kyberturvallisuus-kirjaani varten selvittelin erään aktiivisen Venäjä-myönteisen twiittaajan toimintaa. Tilin takaa löytyi Keski-Suomessa asuva keski-ikäinen nainen, joka luokitteli itsensä rauhanaktiiviksi, eikä ollut Venäjän talutusnuorassa tai palkkalistoilla. Brittilehti Times oli väärässä epäillessään häntä Venäjän trolliksi.

Tiedämme, että Pietarin trollitehdas vaikutti USA:n vaalikamppailun aikana vuonna 2016, mutta Trumpin valinta taisi tulla heillekin yllätyksenä. Tarkoituksena oli vain lietsoa epäsopua ja hämmennystä. Pietarin toimisto vaikuttaa enemmän Putinin henkilökohtaiselta projektilta kuin vakavasti otettavalta valtiojohtoiselta toiminnalta.

NSA epäili, että Venäjä olisi murtautunut Ranskassa Macronin kampanjan tiedostoihin vaalien alla toukokuussa 2017, mutta Ranskan oma tiedustelupäällikkö epäili tietoa. Joka tapauksessa feikkitiedostojen hakkerointi ja levittäminen ei vaikuttanut kovin tehokkaalta. Toivottavasti tempauksen takana ollut taho paljastuu joskus.

Sopivasti viikonloppuna Hesari julkaisi Pavel Melnikovin haastattelun, jossa Airiston Helmen omistaja antoi oman selityksensä Turun saariston järeille laitureille, helikopterikentälle ja majoitustiloille. Se saattoi olla sumutusta, mutta viranomaiset eivät tutki Airiston Helmeä uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Kyse on talousrikostutkinnasta.

Vaikuttaa siltä, että tässäkin jutussa media ja Remes ovat tehneet kärpäsestä härkäsen. Kun Airiston Helmi ratsattiin, media ihmetteli miten osuvasti Remes oli osannut kuvitella kirjoissaan Venäjän salaista sillanpääasemaa. Taisi olla päinvastoin: Remeksellä lienee suhteita puolustusvoimiin ja idea oli ehkä annettu sieltä. Se näyttää kuitenkin olleen väärä.

Vaikka informaatiovaikuttamista ei sovi vähätellä, on hyvä muistaa, mitä Itävallassa tapahtui. Ibizalla salaa kuvattu video riitti kaatamaan puoluejohtaja Heinz-Christian Strachen ja ehkä vaikuttamaan EU-vaalitulokseen enemmän kuin väkevinkään trolliarmeija. Netissä voi huutaa kuka tahansa, mutta perinteisellä medialla on yhä vaikutusvaltaa. Kuka kuvasi videon, kuka oli siinä esiintyvä nainen ja miksi video tuli julki juuri vaalien alla? Siinä nettivaikuttamista isompia kysymyksiä.

Vaalihäirintää ei tullut. Tarkkana kannattaa olla, mutta hybridiuhkien liioittelu kääntyy itseään vastaan. Tässäkin tapauksessa pahinta on pelko itse.

Tekstiä muokattu 4.6.2019

3 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Taas asiaa blogisti Järviseltä. Bloggerista ei löydy peukustusta, nyt sitä kaipaisi taas.
Olipa Venäjän trolliarmeija miten aktiivinen tahansa, trolleilla pelottelukin on joillekin hyödyllistä. Tosiasiahan on, että Venäjä suurena naapurimaana voisi olla Suomelle vahingoksikin. Valppaus ei ole väärin, mutta yliampuva pelottelu on.

Yksi helposti väärintulkittu asia on sellainen Venäjän etu, jota joku ajaa ihan muista syistä, kuten nyt vaikkapa eroa EU:sta.

Kommunistien jäämistöstä saattaa löytyä myös niitä yksilöitä, jotka vanhasta muistista käyttävät Venäjällä pelottelua, ikäänkuin eivät olisi huomanneetkaan, että Venäjä on nyt kapitalistinen maa, omana muunnelmanaan kleptokratia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jossain vaiheessa pitää kysyä, onko hybridivaikuttamisella pelottelu itsessään hybridivaikuttamista.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin USA:n presidentinvaalien aikana Hillary Clintonia pidettiin huonona ehdokkaana myös demokraattien piireissä venäläisten varastamien dokumenttien tietojen perusteella. Onhan tuo hyvinkin voinut muuttaa vaalien tuloksen.

Kyse on myös Putinin ja oligarkkien mahdollisuudesta siirtää omaisuuttaan länsimaihin turvaan, mikä on vaikeutunut Venäjää vastaan suunnattujen pakotteiden takia. Suomi ei asiaan juuri voi vaikuttaa, joten Venäjän ei ole hyödyllistä puuttua Suomen poliittisen järjestelmän toimintaan.