maanantai 25. maaliskuuta 2019

Twitter on rikki - olisiko seuraajamäärän filtteristä apua?

Twitter on kuin kommunismi: hyvä idea, joka ei kuitenkaan toimi käytännössä. Ajatus siitä, että kaikkien kommentoijien viestit näkyvät alkuperäiselle twiittaajalle ja tämän seuraajille, on demokraattinen mutta ei enää toimi. Periaate antaa hörhöille ja boteille liikaa näkyvyyttä. Tunnetun poliitikon twiittejä kommentoivat usein kirjoittajat, joiten epäasialliset ja suorastaan lainvastaiset viestit saavat liian paljon näkyvyyttä.

Nykyisellään Twitter on kuin se parjattu Yleisradion ajankohtaisohjelma, johon pitää journalististen periaatteiden vuoksi ottaa mukaan joku päinvastaista kantaa edustava marginaalihenkilö tai kokemusasiantuntija.

Sitkeän uskomuksen mukaan jokainen mielipide on yhtä arvokas. Ei ole. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, mutta sitä ei tarvitse tuoda julki eikä tuputtaa sitä muille. Henkilö, joka on perehtynyt asiaan ja kirjoittaa siitä harkitusti, on some-keskustelulle arvokkaampi kuin se, joka heittää vahvan mielipiteensä lonkalta muutaman kaljan jälkeen.

Miksei Twitterissä voisi olla suodatinta, jolla voisi rajoittaa kommenttien näkyvyyttä kirjoittajan omien seuraajien määrän perusteella? Voisi esimerkiksi valita, että alle 100 seuraajan vastaukset eivät näy joko lainkaan tai ainakaan omille seuraajille. Vielä parempi, jos raja olisi säädettävä.

Twitterin seuraajamäärä on eräänlainen sosiaalisen pääoman mittari. Mitä enemmän seuraajia, sitä uskottavampi ja merkittävämpi käyttäjä. Niin, sehän on vähän kuin Kiinassa käyttöön otettu kansalaisten arviointijärjestelmä.

Muutamat aamun Twitter-virrasta poimitut esimerkit kuvaavat tilannetta:

Kyseenalaisia kommentoijia.
Millainen on kirjoittaja, joka on twiitannut 3050 kertaa, mutta saanut vain yhden seuraajan? Joko mielipiteet eivät ole saaneet vastakaikua keneltäkään tai kyseessä on botti, joka levittää eteenpäin muiden twiittejä ja ajatuksia.

Twitterin ongelma on, että nykyisellään molempien kirjoitukset näkyvät samalla tavalla ja yhtä arvokkaina. Seuraajien määrään perustuva filtteri olisi yksinkertainen tapa vähentää ongelmaa. Rajoitus voisi liittyä myös profiilikuvaan, sillä sen puuttuminen on tyypillistä häiriköille.

Toki tällaiset rajoitukset nostaisivat Twitterin jo ennestään korkeaa aloituskynnystä uusille käyttäjille, mutta käyttäjiä on jo riittävästi. Aloittelijoita varten filtteri voisi perustua twiittien määrä/seuraajien määrä -suhteeseen.

Twitterin ongelmana ei ole käyttäjien määrä vaan häiriköt ja hörhöt, jotka pilaavat keskustelun ja mustaavat koko somen maineen. Muutamat aktiivit ovat jo niin kyllästyneet häiriköintiin, että ovat sulkeneet some-tilinsä. Tarvitaan jokin keino tilanteen rauhoittamiseksi.

Twitterin työkalu häiriköiden hiljentämiseen on tilikohtainen esto, mutta siitä ei ole paljon hyötyä, sillä uusien tilien avaaminen on helppoa.

12 kommenttia:

deckfromacard kirjoitti...

Joku aika sitten minun Twitter-tiliäni alkoi seuraamaan useampi tili joiden profiilikuvana oli hyvännäköinen neitokainen ja seuraajia tileillä oli 10.000-100.000. Tilit saattoivat seurata yli 50.000:tta tiliä. Tilien oma tuotanto koostui mietelauseita, retweettauksista ja linkeistä aikuisviihteeseen. Tokkopa tuolla on ollut oikeaa ihmistä tilin takana.
Kerran aiemmin sama juttu mutta tilit eivät levittäneet aikuisviihdettä ja sukupuolijakauma oli tasaisempi. Silloinkin yksi tili seurasi 300.000 käyttäjää ja sitä seurasi suurin piirtein yhtä moni takaisin.
Bottiverkon tilit seuraavat toisiaan ristiin ja bottitileillä voi olla kymmeniä tuhansia seuraajia. Eli tuo auttaa yksittäisiin häirikköihin muttei bottitileihin.

Anonyymi kirjoitti...

"Henkilö, joka on perehtynyt asiaan ja kirjoittaa siitä harkitusti, on some-keskustelulle arvokkaampi kuin hän, joka heittää vahvan mielipiteensä lonkalta muutaman kaljan jälkeen."

Kielenhuollosta pieni seikka: relatiivilauseessa pitäisi tässä yhteydessä käyttää pronominia 'se'. Jostain syystä hän-pronomini on yleistynyt, mutta olisin olettanut Petteri Järvisen viimeisenä antavan myöten tälle muodille.

Lainaus Kielikellosta:
Viimeistään koulussa on opittu, että kirjoitetussa (ja huolitellussa puhutussa) kielessä ihmiseen viitataan pronomineilla hän ja he, eläimiin ja asioihin pronomineilla se ja ne. Säännöstä on kuitenkin poikkeus: ihmisestä puhuttaessa käytetään myös yleiskielessä pronominia se, kun siihen liittyy rajoittava joka-lause (relatiivilause).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hups, kiitän tarkkaavaisuudesta ja korjaan!

deckfromacard kirjoitti...

Tässä nyt esimerkki viimeisimmästä. Tämä tili seurasi minua kun olin kokeeksi uudelleentwiitannut yhden oletetun bottitilin twiitin. Todettakoon jo valmiiksi että "hän" seuraa 425.000 tiliä, "häntä" seuraa 459.000 tiliä ja "hän" pääasiassa uudelleentwiittaa, ei tuota omaa sisältöä:
https://twitter.com/QQ__55
Huomionarvoista: Tili "@QQ__55" on uudelleentwiitannut viimeisimmäksi tilien "@1hh_o", "@HIIH__", "@_QiiG_", "@aooood2012", "@1N2" ja "@3338Q" twiittejä. Ehkä en vain osaa suuren maailman käyttäjätunnusten teon taitoja.

Benedict Evans (@benedictevans) nosti pitkän aikaa sitten esille tämän twitter-haun tuloksen:

https://twitter.com/search?f=tweets&vertical=default&q="if you haven't seen @pmarca or @a16z"

Yksittäisinä nuo twiitit ovat varsin autenttisia mutta kun kirjaimelleen sama sisältö tulee noin monelta tililtä, niin se herättää epäilyksiä.

Mutta toisaalta, niin kauan kuin Twitter ei kiellä tällaisia tilejä:
https://twitter.com/UpTo10k
niin ¯\_(ツ)_/¯

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ongelman perimmäinen syy on some-yhtiöiden pakossa näyttää kasvua ja suurta käyttäjämäärää. Twitterille on ihan sama, ovatko tilit oikeita vai eivät, ärsyttävätkö ne käyttäjiä vai ilahduttavatko heitä - pääasia, että liikennettä syntyy mahdollisimman paljon. Siksi pornomainoksiin, häiriköihin ym. puututaan vasta, kun laki tai oman brändin suojelu sitä edellyttävät.

QQ_55 tuskin kommentoi muiden kirjoituksia, joten pelkkänä bottina se ei vaivaa muita. Alf Rehn näyttää seuraavan tätäkin tiliä, mutta hän tunnetusti seuraa kaikkia, jotka seuraavat häntä. Ilmeisesti "Matti WäänänenMD - Hyvä hoito auttaa" toteuttaa samaa periaatetta.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten hyvä idea mutta etkö pelkää että se syventää vain omaa henkilökohtaista kuplaa kun ploggaa erimieltä olevat ja eriarvot omaavat ulkopuolelle? Lähtökohtaisesti kuplat eivät kuitenkaan ole hyvästä vaan meidän tulisi opetella ja pyrkiä näkemään niiden ulkopuolelle poteroitumisen sijaan. Poteroitumisen sivuseurauksina mainittakoon taas esimerkiksi että se vahvistaa kongitiivisia vinoumia kuten esimerkiksi vahvistusharhaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei, en pelkää, sillä muita näkökulmia löytyy myös asiallisilta twiittaajilta. Nämä hörhöt, jotka anonymiteetin suojista ampuvat satoja jyrkkäsävyisiä ja pilkallisia twiittejä eivät ymmärrä tekevänsä vain hallaa asialleen.

Anonyymi kirjoitti...

Yritin aikani käytellä Twitteriä, mutta eipä seuraajia kertynyt edes muutamaa. Kirjoittelin niitä näitä, asiallisesti ja osallistuen ja erityisesti aiheista, joista jotain tiedän ja joihin minulla on sisällöllistä sanottavaa.

Kun seuraajia ei tullut, luin monta ohjesivua, mutta en saanut seuraajia sittenkään.

Lopulta totesin, että olen niin tylsä tai mielipiteissäni mitäänsanomaton, ettei kukaan tahdo minua seurata.

Luulen, että umpimetsästä ponnistavan on vaikea päästä Twitterissä eteenpäin. Siellä pärjäävät asiantuntijat, julkkikset, hauskuuksia keksivät, yleisönsä löytävät provokaattorit ja ihmiset, joilla on valmiiksi laaja sosiaalinen piiri. Ehkä jonkinlaisella yltiösosiaalisuudellakin saattaa eteenpäin päästä.

Jos on ihan tavallinen vain ja tahtoisi keskustella asiallisesti ja muita kunnioittaen, ei Twitter tarjoa kuin tyhjyyttä. Se on rakenteeltaan Suomen syrjivin yhteisö.

deckfromacard kirjoitti...

Twitteriin voi liittyä vain seuratakseen mitä muut kirjoittavat. Jos itsellä on asiaan sanottavaa, kommentointi ei vaadi seuraajia.
Yleinen harhaluulo Twitteristä on se että Twitterissä tarvitsee "tweetata" jos käyttää sitä. Ei ole pakko. Voi vain seurata mitä maailmalla tapahtuu.

Anonyymi kirjoitti...

Minullakin kesti hyvin pitkään, ennen kuin ymmärsin twitterin olemuksen. Omituinen "what are you doing?" -utelu ei todellakaan toivottanut tervetulleeksi. Twitterin kummallinen käyttöliittymä tekee asian oppimisesta myös hankalaa.

Nyt ajattelin twitteriä eräänlaisena nykyajan RSS-feedinä, jonka kautta on helppo seurata reaaliajassa medioita, toimittajia, poliitikkoja ja eri alojen vaikuttajia.

gustavus kirjoitti...

Omalta osaltani tulee käytettyä 'se' lähes kaikessa, myös kirjoitetussa tekstissä. Tämä ainakin itse käyttämässäni lounaismurteessa. Tämä 'hän' tuntuu liian viralliselta.

Anonyymi kirjoitti...

Ongelma on todellinen. Itse en jaksa lukea useinkaan tweettien kommenteja koska niin paljon roskaa. Sinne sekaan häviävät hyvät kommentit.

Ehkä käyttäjillä pitäisi olla mahdollisuus asentaa esitetty suodatin ja säätää asetuksia itselle sopivaksi. Jäykkä raja ei ehkä ole toimiva koska twitter maailma elää koko ajan.