lauantai 9. helmikuuta 2019

Onecoin neljä vuotta

Tänään tulee kuluneeksi neljä vuotta ensimmäisestä Onecoin-kirjoituksestani. Otsikko oli enteellisesti "Verkostohuijaus kryptovaluutalla". Huijauksen luonne oli nähtävissä jo neljä vuotta sitten, vaikka palautteissa olikin raivokkaita kommentteja "valuutan" puolesta.

Kolikon "arvoa" voi verrata ruutukuvaan, jossa arvioitiin hintakehitystä kolmen vuoden päähän. Optimistinen skenaario antoi arvoksi 100 dollaria, perusskenaario 50 dollaria. Neljä vuotta myöhemmin kolikon arvoksi ilmoitetaan käsittääkseni 27 dollaria. Arvolla ei ole merkitystä, koska kolikkoa ei noteerata missään eikä sitä voi vaihtaa oikeaksi rahaksi.

Yritin muistella, mitä Onecoinissa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut. Eipä juuri mitään. Neljäntenä vuosipäivänä voi lähinnä listata asioita, joita EI ole tapahtunut. KRP ei ole reagoinut asiaan, nähdäkseni ei myöskään verottaja. Rahaa ei edelleenkään voi vaihtaa euroiksi. Mikään oikea kauppa tai kauppapaikka ei edelleenkään hyväksy Onecoineja. Dealshakerissa on jotain jäsenten välisiä "diilejä", joilla jäsenet voivat huijata toisiltaan oikeita tavaroita kuvitteellista rahaa vastaan.

Ruja Ignatova on kadonnut, samoin tärkeimmät verkostomarkkinoijat. Vain Tommi Vuorinen jaksaa yhä hehkuttaa ja valaa uskoa suomalaisiin jäseniin, mutta julkisesti hän ei anna kommentteja.

Uhrien kärsivällisyys on rajaton, koska heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin odottaa. Rikosilmoitus merkitsisi huijauksen myöntämistä, mahdollista veropetossyytettä ja oman maineen menetystä mukaan houkuteltujen kaverien silmissä.

Valuutan piti vapautua vuoden 2018 lokakuussa, mutta sen sijaan tuli käsittämättömiä venkslauksia ja ICO-suunnitelmia, joilla ostetaan aikaa vuoden 2020 tammikuuhun asti.

Jokainen verkostossa oleva uhri voisi kysyä itseltään, mitä vielä pitää odottaa. Miksei valuutta ole vieläkään valmis?

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

onko sinulla Petteri mitään arvioita että Moniko pyramidihuijauksen huipulla rikastui?

Paljonko rahaa kerättiin esimerkiksi suomalaisilta hyväuskoisilta?

Kari Wahlroos ainakin kurvaili virossa kiiltävällä urheiluautolla, ja nykyään asuu Facebookin profiilin mukaan Dubaissa, perheenlisäystäkin näyttää syntyneen miehen vaimolle...

Eräässä facebook-päivityksessään kari kirjoittaa näin: "UNFORTUNATELY - AGAIN
There are people faking to be me, and asking all kind of money and Asking you to join whatever things. It makes me so sad that actually many people has fallen into.
PLEASE do understand that I will NEVER DO ANY BUSINESS without face to face meeting!!"

Herättää varsin paljon hilpeyttä! :D

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisten ajatuksenjuoksu yleensä hiljenee tai loppuu, kun on kyseessä urheilusta, politiikasta tai rahasta. Viimeisen kohdalla se on paha juttu, koska se voi vaikuttaa rahallisesti myöskin täysin ulkopuolisiin aina omasta perheestä alkaen. Itselleen epäonnistumisen myöntäminen voi olla liian vaikeaa tai tuskallista, joten on helpompi pitää kulisseja pystyssä.

Tämä "maajohtaja" on mielenkiintoinen tapaus. Hän on ainakin puhunut yhtiöstä, sen rakenteista ja kehunut sitä maasta taivaaseen, mutta ei ole koskaan tietääkseni ollut yhtiön palveluksessa tai saanut siitä palkkaa kyseiseltä yhtiöltä... Kyseessä on siis yksinkertaisesti fanipoika, eikä mitään muuta.

Ymmärtääkseni kaikki suuret hahmot ovat jo häipyneet yhtiöstä mennäkseen seuraavaan...
Eivätkä nämä sijoittajat (uskovaiset) pidä edes sitä hälyyttävänä merkkinä.

Anonyymi kirjoitti...

Olisi mielenkiintoista tietää onko dealshaker-kauppapaikalta kukaan ostanut (ja vielä saanut) onecoineilla mitään? Sijoittajat eivät enää ainakaan täällä näytä enää kommentointiin osallistuvan. Onkohan valtaosa jo heittänyt "pyyhkeen kehään"?

En ole sijoittajille millään tavoin vahingoniloinen; päivastoin Lukuisat ihmiset ovat sijoittaneet suuriakin summia äkkirikastumisen toivossa ja houkutelleet mukaan ystäviään, sukulaisiaan ja vaikka työkavereita. Nyt kun näyttää varmasti siltä että pyramidihuijaushan se oli, ja on maksun aika; säästöt ovat menneet, voi olla jopa lainaa otettuna... Lisäksi mitä kaikki vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, kun ystävät ym. alkavat kyselemään että tämmöstä suosittelit ja näin kävi? Pyramidin kärki keräsi taas kerran isot rahat ja lopuille ei jäänyt mitään.

Ihmettelen myös sitä että OC:n toimintaa ei tutkita suomessa laittomana rahankeräyksenä. Kaava on täysin selvä: Myydään silmänlumeena "koulutuspaketteja" vaikka tosiasiassa myydään osto-optioita (tokeneita) joilla voi hankkia "louhimalla" (tuskin OC on koskaan oikeasti louhinut yhtään mitään) onecoineja joille on annettu markkina-arvo, jolloin ne ovat verrattavissa arvopapereihin, tosin vaikka ONE:t oikeasti arvottomia ovatkin. Esimerkiksi youtubesta löytyvässä Tuurin koulutus/jäsen hankinta tilaisuudessa kouluttaja esittelee OC:n tunnuslukuja joissa markkina-arvo on 4,4 mrd € ja ilmoittaa että se on sijoittajilta kerätyn rahan määrä ja se kun jaetaan "louhittujen" kolikoiden määräällä niin saadaan yhden kolikon arvo (tuolloin n.6€). Käytännössä se tarkoittaa että yksi ONE= yksi osake yhtiöstä, vai? Jos näin on, silloin Finanssivalvonnan olisi pitänyt puuttua peliin, koska ostetuilla tokeneilla saa selvästi osuuden koko markkina-arvosta, kuten oikeita osakkeita ostamalla osuuden ko. yhtiöstä.

deckfromacard kirjoitti...

Ihmettelen miksi tähän ei ole viranomaiset vieläkään tarttuneet?
Totean nyt alkuun etten ole lakitieteen asiantuntija ja siksi otan mieluusti vastaan korjauksia jos tämä menee pieleen, mutta käsittääkseni nämä neljä väittämää pitävät paikkansa:

1. Pyramidihuijaus on sellainen toiminta jossa vanhoille toimintaan liittyneille jäsenille maksetaan rahaa uusien ihmisten mukaan houkuttelusta rahaa, joka tulee uusien liittyjien jäsenmaksuista.

2. Ponzi-huijaus on sellainen toiminta jossa jäsenten sijoituksille maksettava tuottoa rahoitetaan uusien jäsenten tekemistä sijoituksista.

3. OneCoin-yritys ei saa käteistä rahaa mistään muusta lähteestä kuin uusien liittyjien maksamista koulutuspaketeista, eli kaikki yrityksen raha tulee jäseniltä.

4. Onecoinin toiminta voidaan rinnastaa jäsenyyksien myyntiin ja jäsenmaksujen keräämiseen useista syistä:
- Myytävän tuotteen (koulutus + louhintaoptiot) tekee ostajasta automaattisesti jäsenen.
- Tuotetta ei voi ostaa ilman että liittyy jäseneksi.
- Tuote on sellainen, joka voidaan myydä samalle ostajalle vain kerran. (Samaa koulutusmateriaalia ei ole järkevää ostaa useaan kertaan.)
- Jäsenyyden voi korottaa maksamalla korkeamman jäsenyysmaksun (eli ostamalla kalliimman koulutuspaketin).


Näinpä voimme todeta että:

OneCoin on pyramidipeli. Kohdan 3 myötä jokaikinen "rekrypalkkio" on automaattisesti maksettu uusien liittyjien jäsenmaksuista ja näin ollen (kohtien 1 ja 4 perusteella) kyseessä on pyramidipeli.

OneCoin oli alun perin myös Ponzi-huijaus. Yrityksen "ilmaisia optioita" puheista huolimatta ihmisten maksamalle rahalle annetaan vastineeksi saldoa, joka sovitusti moninkertaistettiin ja sen jälkeen oli vaihdettavissa rahaan "sisäisessä pörssissä". Näin ollen ihmisille on maksettu tuottoa joka (kohtien 3 ja 4 perusteella) maksettiin uusien jäsenten sijoituksista ja näin ollen (kohdan 2 perusteella) kyseessä on Ponzi-huijaus.

Ironista kyllä OneCoin lakkasi olemasta Ponzi-huijaus kun se sulki sisäisen pörssin.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin kun Kari Wahlroosin profiilia seuraa tuolla facebookin puolella, niin vaikuttaa siltä että mies selvisi kuiville täydellisestä ponzi-rikoksesta, on rahaa ja autoja ja veneitä.

Kuin pankkiryöstäjä onnistuneen keikan jälkeen, kuvien perusteella kiiltävä hymy ulottuu korviin saakka.

Kyllä käy sääliksi tosiaan niitä "uhreja" , mutta itsepähän ovat rahansa antaneet omasta tahdosta. :(

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kyseessä on siis yksinkertaisesti fanipoika, eikä mitään muuta.

Alussa Tommi Vuorinen kertoi suomalaisten jäsenten (jotka olivat huijauksen ensimmäisiä) valinneen hänet paikalliseksi maajohtajaksi. Asema miellytti Tommia kovin, sillä hän pitää esiintymisestä ja julkisuudesta.

Syksyllä 2016 pääkonttori kielsi jäseniltä julkisen kommentoinnin. Silloin Vuorinen lakkasi vastaamasta median ja myös minun sähköpostikyselyihin. Kertoi kuitenkin jatkavansa maajohtajana: "Olen maajohtaja jäsenistön pyynnöstä ja omistajan suostumuksella, kuten aiemminkin".


itsepähän ovat rahansa antaneet omasta tahdosta.

Omasta tahdostaan, mutta valheiden houkuttelemana. Niistä pitäisi joutua vastaamaan oikeudessa.

Suunnittelen edelleen kirjaa aiheesta, jos saan tarpeeksi materiaalia huijauksen uhreilta.

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai herra Wahlroos voi pullistella omaisuudellaan täysin vapaasti koska hän ei ole (ainakaan OC:n) kohdalla rikkonut lakia, mikä on kyllä aivan käsittämätöntä. Kilpailu- ja kuluttaja viraston sivuilta löytyy otsikolla: "pyramidipelit ovat laitonta rahankeräystä" muistilista pyramidin tunnistamiseksi, OC on listan perusteella pyramidin malliesimerkki. Todella merkillistä lepsuilua viranomaisten taholta. Eikö edes kukaan huijatuista ole tehnyt tutkintapyyntöä vai jätetäänkö pyynnöt huomioimatta kun kerran KRP on OC:n toiminnalle antanut "luvan".

Olisi todella hyvä jos Petteri saisi riittävästi aineistoa kokoon kirjaa varten. Ehkä se saisi edes jonkinlaista julkista keskustelua aikaan muuallakin, esim. valtamedioissa, ja mahdollisesti sitä kautta mahdollisesti herättäisi viranomaiset.

Oikeudenmukaiselta tuntuisi että Suomessa julkisesti toimineet kouluttajat, rekrytoijat saataisiin tilille ja huijatuille oikeutta.

Anonyymi kirjoitti...

"Kilpailu- ja kuluttaja viraston sivuilta löytyy otsikolla: "pyramidipelit ovat laitonta rahankeräystä" muistilista pyramidin tunnistamiseksi, OC on listan perusteella pyramidin malliesimerkki. Todella merkillistä lepsuilua viranomaisten taholta"

Onhan tätä tutkittu ja hutkittu, milloin viety servereitä ja milloin maassa kielletty markkinointi (ja taas jälkeen päin annettu lupa markkinoillille..). Mutta kun ei ole mitään raskauttavaa löytynyt että toiminta olisi voinut lopettaa, miksi?

deckfromacard kirjoitti...

Jos ihan tarkkoja ollaan niin kaava tähän asti on ollut jokin näistä kolmesta:

- Valtiossa X laitetaan syytteeseen joku OneCoin-verkostomarkkinoija, syytteenä pyramidipeli/sijoitushuijaus/joku muu. (muistaakseni näitä on tapahtunut ainakin Italiassa, Intiassa, Kiinassa ja Alankomaissa?)
- OneCoin kertoo että kyseessä on yksittäinen IMA joka ei ollut noudattanut yrityksen ohjeita.
- Onecoinin tunkittajat kehuvat että OneCoinissa ei alun perinkään ollut mitään vikaa ja että kaikki syytteet koskivat vain yhden ihmisen toimintaa, OneCoin ei ole huijaus tai pyramidipeli vaan tuo yksittäinen ihminen oli muuttanut OneCoinin huijaukseksi/pyramidipeliksi.

Tai:

- Valtion Y finanssi- tai arpajaisvalvonta kieltää OneCoinin/OneLifen toiminnan. (Esim. Belize, Saksa, Italia, Norja, jne.)
- Tapahtuu selittelyä OneCoinin taholta.
- Valtion Y finanssi- tai arpajaisvalvonta ei peru toimintakieltoa, eli se pysyy voimassa.
- Valtion Y finanssi- tai arpajaisvalvonta ei myöskään tee uutta ilmoitusta koska tilanne ei ole muuttunut.
- Onecoinin tunkittajat kehuvat että OneCoinissa ei alun perinkään ollut mitään vikaa ja että kaikki syytteet olivat aiheettomia ja ne on nyt peruttu. Senhän näkee siitä että OneCoinin selittelyjen jälkeen kiellon asettanut taho on ollut hiljaa.

Tai:

- Valtiossa Z tapahtuu pidätyksiä, ratsioita tms. (Sofian officen ratsia, Kiinassa tapahtuneet pidätykset, Sebastian Greenwoodin kiinni ottaminen Thaimaassa, OneCoinin maaedustajat Norjassa,...)
- OneCoin selittelee jotakin.
- Valtion Z taholta ei tapahdu ilmoitusta tutkinnan lopettamisesta.
- Valtion Z taholta ei tapahdu myöskään ilmoitusta tutkinnan jatkamisesta.
- Onecoinin tunkittajat kehuvat että OneCoinissa ei alun perinkään ollut mitään vikaa ja että kaikki syytteet olivat aiheettomia ja ne on nyt peruttu. Senhän näkee siitä että OneCoinin selittelyjen jälkeen ei ole enää kuulunut mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Lystii yxcolikon puolustelua wespalta :
https://www.youtube.com/watch?v=wZRYFeeR3zI

Ett on pihalla kaveri.......

Anonyymi kirjoitti...

"- Valtion Y finanssi- tai arpajaisvalvonta kieltää OneCoinin/OneLifen toiminnan. (Esim. Belize, Saksa, Italia, Norja, jne.)
- Tapahtuu selittelyä OneCoinin taholta.
- Valtion Y finanssi- tai arpajaisvalvonta ei peru toimintakieltoa, eli se pysyy voimassa.
- Valtion Y finanssi- tai arpajaisvalvonta ei myöskään tee uutta ilmoitusta koska tilanne ei ole muuttunut.
- Onecoinin tunkittajat kehuvat että OneCoinissa ei alun perinkään ollut mitään vikaa ja että kaikki syytteet olivat aiheettomia ja ne on nyt peruttu. Senhän näkee siitä että OneCoinin selittelyjen jälkeen kiellon asettanut taho on ollut hiljaa."

https://www.onelifeevents.eu/en/events/national-event-milan-italy =)

Anonyymi kirjoitti...

"Lystii yxcolikon puolustelua wespalta :
https://www.youtube.com/watch?v=wZRYFeeR3zI"

Minä olen sitä mieltä että tuo video on täyttä feikkiä ja tuo herra ei ole edes OC jäsen. Kaikki mitä hän tuossa puhuu on ihan yleistä, kaikken saatavilla olevaa tietoa. Voin tietysti olla väärässä mutta eihän tuollaista esitystä kukaan voi vakavasti tehdä. Tyyppi luennoi markkinatalouden alkeista kuin eskari-ikäisille lapsille. Erikoista sekin että koko Suomen sijoittaja joukosta ainoastaan yksi jaksaisi OC:tä ylistää, ei ainakaan minun silmiini ole muita osunut. Luulen että enemmäkin lukematon määrä jäseniä miettii tällä hetkelläkin sitä että mihin hänen sijoittamansa rahat katosivat. ONE:n arvo on tasan nolla niin kauan kun se ei ole vapaasti vaihdettava, ja sitä päivää että olisi, ei tule.

Anonyymi kirjoitti...

Wespahan on pitkälle viety trolli. Kuulemma naureskelee itsekin noille jutuilleen. Epäilen, että uskoi tähän onecoinhässäkään joskus, mutta on sitten laittanut leikiksi kun on paljastunut että on tullut huijatuksi. On helpompaa varmaan uskotella itselleen, että on koko ajan vetänyt tällaista huumorimiehen roolia