perjantai 25. tammikuuta 2019

Takana epäluotettavien uutisten viikko

Mediaa syytetään Trump-vastaisuudesta ja huolimattomasta uutisoinnista liberaaleiksi koettujen arvojen puolesta. Valitettavasti joskus kritiikki osuu täysin maaliinsa.

Alkuviikosta kansainvälisessä mediassa kiersi uutinen, jonka mukaan Covingtonin katolisen poikakoulun nuoret olisivat nöyryyttäneet alkuperäiskansan (lue: intiaani) edustajaa mielenosoituksen aikana "hymyilemällä pilkallisesti", kuten Hesari uutisoi.

Hesari hätiköi uutisoinnissa, kuten muutkin mediat.
Jutun mukaan oli "piinallista" katsoa, miten nuori mies hymyilee rumpua soittavalle intiaanille. "Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdysvaltojen poliittisesta ilmapiiristä".

Nyt on pakko vähän ilkeillä: tapaus ei kerro yksistään Yhdysvaltojen ilmapiiristä vaan myös toimittajien asenteista ja vahvistusharhasta. Hesari peesasi jenkkimedioita ja tulkitsi tapahtuman osoitukseksi siitä, miten Trumpin valinnan jälkeen Yhdysvalloissa vähemmistöjen sorto on lisääntynyt.

Pian kävi ilmi, että tulkinta oli vähintäänkin hätiköity: intiaani oli itse tullut poikajoukon luo ja videon poika hymyili lähinnä rauhoittaakseen tilannetta. Monet tapauksen tuominneet julkkikset peruivat viestejään ja pahoittelivat liian nopeaa reagointia. Hesari peesasi jälleen kansainvälistä mediaa julkaisemalla puolittaisen oikaisun. Sen mukaan "nopeita tulkintoja vauhdittivat Yhdysvaltain jännitteet, joihin liittyvät rotu ja uskonto". Hmmm. Ehkä myös toimittajissa oli jotain vikaa?

Hesarin alkuperäisessä jutussa intiaania kutsuttiin Vietnamin sodan veteraaniksi, ilmeisesti sekään ei pitänyt paikkaansa. Rumpumiehen tausta on muutenkin värikäs.

Covingtonin poikakoulun nuoret oli tuotu paikalle osoittamaan mieltään aborttioikeutta vastaan. Paikalla oli myös mielenosoittajia, jotka kuuluivat erikoiseen mustien muinaisten israelilaisten lahkoon, joka uskoo esi-isiensä olleen alkuperäisiä israelilaisia, ja joiden uskonnossa yhdistyy sekä kristinuskon että juutalaisuuden piirteitä. Intiaanit olivat paikalla omassa mielenosoituksessaan. Koko asetelma kuulostaa suomalaisittain kovin oudoilta, mutta se ei ollut uutisen arvoinen asia. Väärin tulkittu pojan hymyily oli. Se osoittaa, miten ylikierroksilla media käy.

Uutisointi roihahti Twitter-videosta, jonka levitti tunnusta @2020fight käyttänyt kalifornialainen opettaja. Profiilikuva oli kuitenkin lainattu Brasiliasta, joten kyseessä oli mitä ilmeisin trolli, ja Twitter poisti tilin. Itse video oli postattu jo aikaisemmin, mutta vasta "opettajan" lisäämä kuvateksti teki aiheesta uutisen ja tuotti sille 2,5 miljoonaa katselukertaa. Media meni trollin ansaan. Ehkä trollin työnantaja oli peräti venäläinen IRA?

Tapahtuman opetus on yksinkertainen: somekohuja tulee ja menee, eikä median pidä lähteä uutisoimaan niitä hätiköidysti, omien silmälasien läpi. Kaikilla tarinoilla on vähintään kaksi puolta.

Viikkoon mahtui toinenkin mediakriittinen uutinen: meille on vuosia kerrottu, miten päivän mittaan kannattaa juoda paljon vettä. Varsinkin nuoret naiset kantavat vesipulloa joka paikassa ja siemailevat vähän väliä nestettä.

Se kaikki on kuitenkin yhtä suurta valeuutista. Vettä ei tarvitse juoda enempää kuin oma jano vaatii. Pisteet Hesarille tämän kollektiivisen hölmöyden paljastamisesta. Tapaus osoittaa, miten helppo ihmisiä on manipuloida ja miten trendit leviävät, kun ihmiset eivät uskalla kyseenalaistaa asioita.

Kuten Hesarin juttu kertoo, vedenjuonnin eduista kertovia juttuja on käännetty kyseenalaisista jenkkimedioista ja julkaistu Suomessa (mm. Ilta-Sanomat, MTV ja Anna-lehti) journalistisena sisältönä. Jenkkien huuhaasta on meillä tullut terveysvalistusta.

Tämä on kiintoisaa juuri nyt, kun Lääkkeetön elämä -kirja on tuomittu epäluotettavaksi ja uutisoinnin myötä suuret kauppaketjut ovat vetäneet sen pois myynnistä. Kustannusyhtiö Otava on saanut haukkuja huuhaan julkaisemisesta.

Ovatko median omat "terveysuutiset" yhtään sen oikeampia?

Lisäys 20.2.2019: Teinipojan perhe vaatii Washington Postilta 250 miljoonan dollarin korvauksia virheellisestä uutisoinnista. Perinteinen media sentään vastaa toiminnastaan, nimettömät nettisaitit ja twiittaajat eivät vastaa mistään eivätkä mihinkään.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Similän oksennus oli kyllä vertaansa vailla. Similähän on tunnettu siitä, että ei suostu korjaamaan virheellistä tietoa vaikka kuinka opastettaisiin. Nyt tuo kammottava lukiolaisen ainetta muistuttava tekele on laitettu maksumuurin taakse vaikka oikea ratkaisu olisi ollut poistaa koko paska.

Anonyymi kirjoitti...

Hesaria täytyy nyt ymmärtää, kun lehti on juuri läpikäymässä linjaamaansa perusteellista uudistumista. Similä tosin on miehen kirjoissa, mutta keskimääräinen juttusisältö lehdessä on tämä: Naiset kirjoittavat naisten asioista naisille. Voinee nyt jo puhua Suomen suurimmasta naistenlehdestä. Kun vielä lauantain lehdestä saataisiin tuo joutava autopalsta pois. Eiköhän sekin pian nähdä, kun auto-asiat on annettu luontotoimittajalle...

hdmi kirjoitti...

Sitten Hesarissa on se härski Hartikainen joka julistaa tuulivoimauskoaan:

http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264825-hesari-kieltaa-tuulimyllyjen-tappavan-lepakoita-uusia-valeuutisia

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ihmissuhde-, terveys- ja seksijutut tuottavat tulosta, vaikka me perinteiset lukijat niitä vierastammekin:

"Toiseen perättäiseen kasvuvuoteen Helsingin Sanomat siivitti digitaalisten tilausten lisääntyminen. Uusia tilauksia ovat tehneet erityisesti nuoret lukijat. Lehden asiakaskanta on nuorentunut jo toista vuotta peräkkäin. HS:N kaikkien tilausten määrä kasvoi viime vuoden aikana 1,7 prosenttia. Pelkän digitaalisen sisällön kattavat tilaukset kasvoivat 26 prosenttia. Alle 40-vuotiaiden ryhmässä digitaaliset tilaukset kasvoivat 38 prosenttia."

https://www.hs.fi/talous/art-2000005977629.html

Epaatikkoko kirjoitti...

Sote-alan koulutuksessa opetetaan hoitajia luottamaan vain luotettaviin medioihin verkossa
näihin ei todellakaan kuulu iltapäivälehdet, Helsinkin sanomat, Anna-lehti jne.

Yhden tutkimuksen tuloskaan (vaikka tutkimus olisi tehty laadukkaasti) ei ole luotettavuudeltaan tarpeeksi vaan vasta useampi laadukas tutkimus aiheesta jotka asiantuntevat ammattilaiset ovat kriittisesti tutkineet ja hyävksyneet aiheuttavat esim. hoitosuositusten muuttumista tai tarkentamista.

"Lääkkeetön elämä" kirjan kohdalla taitaa enemmän olla kyse siitä että kauppaketjut pelkää negatiivista julkisuuttaa.

Varmaan poistaisivat kondomitkin myynnistä jos joku alkaisi medioihin syöttämään juttuja että kondomien myynti kauppaketjuissa on aiheuttanut suomen syntyvyyden laskemisen.

Kimmo Veijalainen kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, mutta näemmä Petterikin kärsii harhoista:
"Media meni trollin ansaan. Ehkä trollin työnantaja oli peräti venäläinen IRA?"
Mikä ihmeen meemu tämä on että joka asiaan pitää tunkea se venäjä?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Venäläinen toimija jäi kiinni USA:n vaalien alla eripuran lietsomisesta sosiaalisessa mediassa. Tuorein tapaus sopisi hyvin linjaan, mutta on tietenkin pelkkää spekulointia.

Anonyymi kirjoitti...

Petteri,


Törmäsin tälläiseen uuteen verkostohommaan,mitäs mieltä olet?

http://www.cloud-horizon.net/auto-webinar-registration25515928


Olisi mielenkiitoista kuulla mielipiteesi mikä tämä uusi CLOUD HORIZON on, suomeen se ei ole vielä rantautunut.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mainosteksteistä voi päätellä, että kyse on epämääräisestä verkostobisneksestä ("marketing of revolutionary products such as a machine that transforms plastic into gas"). Staffan Liback on ollut mukana aiemmissa huijauksissa, myös Onecoinissa. Kannattaa kiertää kaukaa.

Anonyymi kirjoitti...



Ehkä kryptovaluutoista siirrytään muovin muutos teknologiaan. Olikohan Neste rakentamassa ihan kunnon tehdata kaukoitään. Taitaisi mennä useampi vuosi. Suomessahan taitaa olla yksi yritys joka valmistaa polttoainetta jätevuovista.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti Hesarin femakkomediaosastolle tulee käymään samalla tavalla kuin amerikkalaisen Buzzfeedin mielipidetoimittajille: pillit pussiin koko osastolle.

Ironian tunne on valtava, kun ottaa huomioon, miten Buzzfeedin kaltaiset hömppämediat ovat syytelleet yksittäisiä henkilöitä äärioikeistolaisiksi ja painostaneet olemaan antamatta heille työtarjouksia. Tapaukseen liittyvä sarkastinen meemi onkin #LearnToCode, sillä ylimieliset hömppätoimittajat ovat artikkeleissaan kehittaneet irtisanottuja teollisuusalan miehiä opettelemaan koodaamaan.

Kuinkahan kauan Linda Liukas olisi median lempilapsi, jos erehtyisi sanomaan, että irtisanottujen media-alan henkilöiden pitää opetella koodaamaan! \;D/

hdmi kirjoitti...

"Suomessahan taitaa olla yksi yritys joka valmistaa polttoainetta jätevuovista. "

Muovi on itsessään polttoainetta joka poltetaan jätevoimalassa sähköksi ja lämmöksi. Kierrätys ja "muovin muutos" ovat tarpeettomia ja haitallisia. Vettä kuluu ja viemärit tukkeutuvat rasvasta.

https://www.oikeamedia.com/o1-72503

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista nähdä mitä hommasta tulee. Cloud Horizon on varmasti case mikä kannattaa kiertää kaukaan.

Nämä tapaukset mukaanlukien OneCoinin tapauksen, on ollut hupaisaa luettavaa.

Ehkä Petteri voisit jossain vaiheessa tehdä aiheesta postauksen. Viihde arvo näillä pyramidi huijauksilla on hyvä.

Lisää odotellessa

Anonyymi kirjoitti...

Näitä juttuja on "arvostettu" media täynnä. Kaikki varmasti muistavat 2015 kun maahan saapui suuri joukko naisia ja lapsia Ruotsin rajalta, no se korjattiin, he olivatkin korkeasti koulutettuja jotka tulisivat paikkaamaan huutavan työvoimapulan.
Hätää kärsiviä. Epäilivämmät huomasivat, ettei asia nyt ihan näin ole. Epäilivät jopa Brittien kokemuksiin viitaten, että heistä saattaisi tulla ongelmia esim. grooming. Siinähän sitten alkoi rasistikorttien heittely ja jopa mummoja rahdataan oikeuteen oikein urakalla jotta saadaan vihakostilastot halutunlaiseksi. Mediassa on valtava määrä valehtelua ja eri toimijoiden agendaa. Kaikki pitää selvittää itse eri lähteistä.
En luota valtamediaan enää pätkääkään. TV:n katselukin on lähes loppunut.

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän ne mustat miehet luulevat että kuuluvat Israelin heimoihin, vaan eivätpä kuulu...Pelkkää valetta suoltavat....