sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Tällainen oli IT-vuosi 2017

Vuoden viimeiselle päivälle sopii muutama ajatus päättyvästä vuodesta. Mitä tänä vuonna oikein tapahtui IT-maailmassa?

Mieleen jää varsinkin Bitcoinin arvon 20-kertaistuminen ja sitä syksyllä seurannut mediamylläkkä. Joulukuun huippukurssien aikaan kaikki halusivat rikastua nopeasti kryptoja ostamalla, vaikka ala olisi ennestään täysin vieras.

Tästä vuosi 2017 muistetaan: Bitcoin-kurssi 2013-2017.
Huippuarvoksi jäi 19666 dollaria, kun arvo vuoden alussa oli tuhannen dollarin tietämissä. Nousun ei silti pitänyt tulla yllätyksenä: kaksi vuotta sitten Reutersin uutinen ennakoi näin:

Reutersin uutinen spekuloi Bitcoinin arvon nousevan ensi vuonna jopa tuhanteen dollariin ja edelleen nelinkertaistuvan vuoden 2017 loppuun mennessä (nykyinen arvo noin 400 dollaria). Tärkeimpinä syinä pidetään kolikoiden syntyvauhdin puolittumista kesällä 2016 sekä kryptovaluutan yleisen tunnettuisuuden lisääntymistä.

Ironista kyllä, uutista siteerattiin Onecoin-huijauksen uutiskirjeessä. Jos ihmiset olisivat sijoittaneet rahansa Bitcoiniin eikä Onecoiniin (jonka piti olla kuin Bitcoin, mutta kaikessa parempi), he olisivat nyt oikeasti varakkaita eivätkä huijauksen uhreja.

Onecoinista ei tänä vuonna kuulunut enää mitään. Ex-maajohtaja Tommi Vuorinen on karannut jonnekin ulkomaille, eikä vastaa pettyneiden verkostoihmisten kyselyihin. Ambassador Kari Wahlroos ilmoitti vuoden lopussa saaneensa potkut, jolloin hän vaihtoi toiseen kryptohuijaukseen ja kehuu sitä nyt aivan samoilla argumenteilla.

Huhtikuussa työryhmä sai valmiiksi esityksen sotilas- ja siviilitiedustelulaeista, jotka etenevät eduskuntaan ensi vuonna. Joulukuussa aihe sai odottamatonta julkisuutta Helsingin Sanomien Viestikoekeskusta koskevien paljastusten vuoksi. 

Laitepuolella ei tänä vuonna tapahtunut mitään merkittävää. Ainoa kohuttu mobiililaite oli iPhone X, jossa merkittävintä tuntui olevan sen huippukallis hinta (n. 1300 euroa). Some-kommenteista päätellen moni X:n ostaneista on ollut hieman pettynyt -- ihan kiva puhelin, mutta ei niin mullistava kuin he odottivat. Mobiili-, läppäri- ja pöytäkonemarkkinat ovat niin kypsiä, että suuria innovaatioita lienee enää turha odottaa.

Tietoturvasta muistamme toukokuun Wannacry- ja kesäkuun NotPetya-haitakkeet sekä lokakuun KRACK-kohun wifi-verkon tietoturvasta. Suomessa ne kaikki jäivät mediakohun asteelle.

F-Securen Sense tuli kesällä myyntiin pahasti myöhästyneenä. Siitä kuitenkin puuttuivat juuri ne älylaitteiden suojaominaisuudet, joilla laitetta oli aikoinaan hehkutettu. Jäämme odottamaan, josko tulevat päivitykset lunastaisivat lupaukset. Laite kuitenkin valmistui, toisin kuin kohuttu Solu, joka ajautui syyskuussa konkurssiin.

Twitter oli koko vuoden otsikoissa Donald Trumpin ansiosta, mutta myös siksi että se vihdoin marraskuussa kasvatti viestipituuden 280 merkkiin. Toisin kuin Tuomas Enbuske oli jossain lehtihaastattelussa luvannut, hän ei pidennyksestä huolimatta lopettanut Twitterin käyttöä. Sen sijaan Andorraan jumiutunut Ilja Janitski lopetti 30.12. MV-julkaisun, mistä moni oli varmasti hyvillään (ja osa riitaisesti pahoillaan).

Suomalaisia pelifirmoja listautui pörssiin, mutta sijoittajat eivät niillä rikastuneet. Varsinkin Rovion kurssi laski tuntuvasti, ovk-katsauksen jälkeen jopa -22 % päivässä.

Yhdysvaltojen joulukuinen päätös luopua nettineutraliteetin periaatteesta aiheutti paljon huolta. Ehkä ensi vuonna näemme, mihin se käytännössä johtaa -- vai tapahtuuko vielä mitään.

EU:n päätös roaming-maksujen alennuksesta helli kesällä Euroopassa lomailevia. Kuka vielä väittää, ettei EU saisi mitään hyvää aikaiseksi säädöksillään?

Tuleva GDPR-asetus työllisti suomalaisia yrityksiä ja kouluttajia koko vuoden. Varsinkin syksyllä tietosuoja-aiheisia aamiaistilaisuuksia tuntui olevan tarjolla joka aamulle. Juristit elivät tietosuojan kulta-aikaa.

Vuoden taikasana oli tekoäly, jota ujutettiin mukaan liki kaikkeen keskusteluun. FIM esitteli tekoälyrahaston, joka tekee osto- ja myyntipäätöksiä ilman inhimillisiä tunteita. Rahaston alku on ollut miinusvoittoinen, olisiko sittenkin niin, että sijoittamisessa tarvitaan tiedon ohella myös tunnetta?

Petrus Pennanen valittiin ensimmäisenä piraattina Helsingin valtuustoon 1364 äänellä, Jyväskylässä meni läpi 191 äänellä Arto Lampila.

Entä tästä eteenpäin?

Vuonna 2018 jännitetään ainakin Bitcoinia ja muitakin kryptoja: Ethereum, Ripple, Monero ja lukuisat muut kilpailevat elintilasta. Kryptoja on tulossa niin paljon, ettei kaikille mitenkään riitä tilaa markkinoilla. Edessä on raju karsinta, josta ehkä muutama valuutta selviää. Bitcoinin arvo tätä kirjoittaessani klo 13 on lähes tarkalleen 11000 euroa, kiinnostavaa nähdä onko arvo vuoden päästä lähempänä sataa tuhatta vai nollaa. Oma turvallinen veikkaukseni on, että jälkimmäistä. Joten varokaa kryptoilijat. Kaikki ei ole kultaa, mikä näyttää kryptolta.

Onecoinille vuoden pitäisi olla ratkaiseva, sillä yhtiön mukaan valuutta vapautetaan kaupankäyntiin 8.10.2018. Viimeistään silloin nähdään, millainen huijaus on kyseessä -- ellei sitten yhtiö keksi jälleen uutta tekosyytä, jolla aikarajoja voidaan siirtää seuraavaan vuoteen.

Amazon alkoi joulukuussa myydä Alexaa myös Suomeen. Niin kauan kuin suomen kielen tuki puuttuu, laitteella ei ole suurta vaikutusta, mutta puheentunnistus varmasti laajenee ensi vuonna uusille alueille.

Tiedustelulaeista tullaan varmasti keskustelemaan vielä pitkään, niin valvonnasta kuin tietovuotojen rangaistavuudesta. Jos Hesarin juttu menee oikeuteen, siitä tulee kiinnostava ennakkotapaus. GDPR:n siirtymäajan päättyminen 25.5.2018 tulee olemaan kiinnostava vedenjakaja, koska kaikki yritykset eivät ehdi valmiiksi aikataulussa.

Joka tapauksessa kiinnostavaa vuotta 2018 kaikille lukijoille!

14 kommenttia:

deckfromacard kirjoitti...

Onecoin-uskovat kehuivat pitkin vuotta että Onecoin ei ole huijaus koska kolikoita voi käyttää maksamiseen Dealshaker-alustalla.
Pitkin vuotta osoitettiin sormella näitä "kuponkidiilejä", huomauttaen että ne ovat sen näköisiä kuin niitä olisi tehtailtu tyhjästä massatuotantona.
Sellainen oli Onecoin-uskovien mukaan "heitterien" vihapuhetta. Noh...

Viime yönä "avoimien diilien" listalta poistuivat kaikki ne diilit joiden parasta ennen-päivä oli 31.12.2017.
Eilen avoimia diilejä oli melkein 12 000, tänään 8 300. Kyllä, kauppa_paikka_alustalta katosi melkein neljännes avoimista diileistä yhdessä yössä!

"Tulevaisuuden maksuvaluutta"

Anonyymi kirjoitti...

Rovion ovk-katsaus = osavuosikatsauskatsaus? ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Loistavaa pohdintaa, silti minua hieman harmittaa, että olet jäänyt OneCoinin kanssa täysin yksin. Todella naurettavaa, että me pahimmatkin skeptikot koemme jo myötähäpeää kirjoituksistasi OneCoinin kohtalosta, vaikka meidän ajatukset pitäisi olla täysin puolellasi ja onhan ne, mutta mistä tämä tunne? Kaipaamme viranomaisilta toimia ja sitä kautta horjuvaa mieltämme ruotuun. Voimia!

Anonyymi kirjoitti...

Kari Wahlroosin nykyinen mielipide tulevaisuuden maksuvaluutta Onecoinista: https://i.imgur.com/n3SaYJf.png

petrip kirjoitti...

Kari on ilmeisesti ihan 1-luokan conman. Ihmetyttää miksi se veivaa samanlaista kuviota uudestaan. Luulis että osa uhreista hoksaa jo ton kuvion kusetukseksi kun se oli jo yhdessä täsmälleen samanlaisessa?

Anonyymi kirjoitti...

Coinistit eivät tunnu tunnistavan kusetusta vaikka Ruja huutaisi sen metrin päästä megafonilla korvaan.

Anonyymi kirjoitti...



Bitcoinin arvo, varmaan liittyy siihen, missä vaiheessa sijoittajat/ yritykset alkavat myymään niitä.

jari58 kirjoitti...

Kiitos hyvistä kirjoituksista. Hyvää alkanutta vuotta 2018!

Anonyymi kirjoitti...

Peetterin tekis mieli vaan puristella Ruja Rajan muhkeita tisukoita, kyrvänsyylä ei vaan pysty sitä myöntämään.

William Gallop kirjoitti...

Ylläolevaan anonyymin sepustukseen sopii sananlasku "Siitä puhe mistä puute".

Anonyymi kirjoitti...

Wahlroosilla on kyllä käynyt melkoinen tuuri, kun on selvinnyt bulgarialaismafiasta ilman betonisaappaita. Eipä kyllä enää autoillaankaan rehentele. Ja mahtoiko sitä rahaa pahemmin ollakaan, kun taas täytyy koijata apinoita. Huimausaineet ovat toki myös kalliita ostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs on tuon Leocoin nimellä kulkevan laita, Petteri totesi että bittiraha ihmiset siirtyvät bittikolikoista toiseen kun menettävät rahansa. Nimi muuttuu, luja usko siihen että tämä seuraava on se joka toimii. Vaikea tuollaista on sivullisen uskoa että seuraavakaan toimisi jos parin edellisenkin piti toimia vaan taisivatkin olla pyramihuijauksia.

Janne Granström kirjoitti...

siitä että kaikkea ei ole spotifyssa, sitä varten työpöytäversiot tukevat paikallisia tiedostoja. jos osaat, rippaa harvinaisuudet ja puutteelliset nassiisi, laita tagit kuntoon ja yhidstä hakemisto spotifyyn.jos oma arkistosi sisältää samoja kappaleita, osaa spotify valita soitettavaksi parempilaatuisen version. ja jos omaat spotifyn albumeista puuttuvia erikoisversioita, ilmestyvät ne saman albumin alle omasta arkistostasi. näitä tiedostoja ei kuitenkaan pysty näkemään esm puhelimen haussa, ne voi kuitenkin asettaa synkroinointiin mobiililaitteelle, jolloin ne on saatavilla ja haettavissa puhelmessa.

Anonyymi kirjoitti...



Jaahas, alettiin sitten myydä sääntelyn pelossa.