keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Tehdään tylsistä koulutusvideoista hauskoja

Lentokoneiden turvakuulutukset ovat usein lentävälle pakkopullaa, jota ei jaksa kuunnella edes puolella korvalla. Turvavyön kiinnittäminen ja soljen avaaminen ovat varmasti tuttuja kaikille, mutta esimerkiksi lähimmän hätäuloskäynnin selvittäminen voi pahassa tilanteessa pelastaa hengen.

Joitakin vuosia sitten lentoyhtiöt keksivät uuden jipon: tehdäänpä turvavideoista niin hauskoja, että ihmiset katsovat niitä mielellään. Loistava ajatus. Pakkopullan sijaan videoista tulikin kiinnostavia, jolloin asiat jäävät mieleen kuin itsestään.

Ensimmäinen taisi olla Air New Zealand, joka yhdisti videoonsa Taru Sormusten Herrasta -tyylisen matkailuvideon ja turvakoulutuksen. Tuloksena on "Most Epic Safety Video Ever Made", jota ihmiset katsovat innokkaasti Youtubesta.

Vähän erilainen turvavideo.
Muut lentoyhtiöt seurasivat perässä. Deltalla on useitakin videoita, kuten tämä, joka kertoo tavalliset turva-asiat hauskan asiallisesti. Ja tässä vielä asiallisempi American Airlinesin video.

Viimeksi näin Air Francen videon, joka on hyvin... omaperäinen. Viisi kaunista naista esittelee turva-asiat piirretyissä kulisseissa. Joku voi pitää videota seksistisenä, jonkun mielestä se on vain ranskalaisittain "tres chic".

Turvavideo ranskalaisittain.
Kaikki videot ovat loistavia, koska ne kiinnittävät huomion muuten tylsään ja tuttuun asiaan. Enää ei riitä, että koulutuksen faktasisältö on kohdallaan -- asia täytyy myös esittää niin, että se kiinnostaa nopeatempoiseen ja visuaaliseen viestintään tottunutta katsojaa.

Voisiko tätä periaatetta soveltaa myös tietoturvakoulutuksissa? Täytyykö tietoturvasta pelottelun ja varoittelun olla aina niin tylsää?

Ja bonuksena vielä: minkälaisen turvavideon tekisitte Finnairille? Voisiko päähenkilönä olla joulupukki tai muumit? Olisipa hauska nähdä muumitettu versio esimerkiksi Air New Zealandin videosta.

Lisäys 23.7.2017: Uudella British Airwaysin turvavideolla mm. Rowan Atkinson. 

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Petteri on selvästi parantanut tyyliään tuosta misogyynisestä kohu-bloggauksesta lähtien. Näitähän on ihan kivakin lukea! Erityisesti tuo suomalaisen kylmyyden tekeminen matkavaltiksi oli ihana oivallus (ottaen huomioon että kyseessä oli miehen oivallus). Petteri tietänee että feministit ja Saara Särmäkin varmaan vielä tarkkailee näitä, mutta näin on hyvä kaikille! Hyvä mieli kaikilla!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos kommenteista, mutta mikä oli "misogyyninen kohubloggaus"?

Menemättä nyt sen enempää henkilökohtaisuuksiin totean vain, että lapsena leikin lähinnä tyttöjen kanssa ja lukiossa luokallani oli 28 tyttöä ja 2 poikaa. Nuorena sattui tapaus, jossa minua ei otettu töihin sukupuoleni vuoksi. Koko urani miesvaltaisella IT-alalla olen rohkaissut naisia alalle (esim. Tivi-kolumni 2/2017) ja kirjoittanut esim. miten naiset perivät maan. Kaikissa vaaleissa, missä olen äänestänyt, olen äänestänyt naista.

Tätä taustaa vasten en ymmärrä lainkaan väitteitä misogyniasta.

Anonyymi kirjoitti...

Ekös sitä kohubloggausta puitu Hesarissa asti? Koko Twitter kävi kuumana. Facebookissa sihisi ja suhisi Järvisestä yhtä sun toista.

Lyhyt muisti Petterillä! Ei se unohtamalla poistu!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tarkoittanet Facebook-päivitystä, ei blogia? Eikä siinäkään ollut mitään misogyynista.

Timo Koo kirjoitti...

Ei ollut minustakaan mitään misogyynista. Kunhan vouhkaavat.

Anonyymi kirjoitti...

Tietoturva koulutuksessa tilanteen iskiessä päälle pitäisi ensimmäiseksi opastaa sanomaan "lähdetään kaljalle!" eli kun paskat on housussa ei kannatta panikoitua ja alkaa häsläämään vaan miettiä rauhallisesti mitä pitäisi tehdä.


Petteri Järvinen kirjoitti...

Erittäin totta! Moni on tuhonnut hätiköimällä jäljet, joilla tekijät olisi pystytty selvittämään. Joskus oma reagointi on tuottanut enemmän vahinkoa kuin varsinainen tietomurto.

En suosittele kaljalle menemistä, mutta kannattaa istua ensin käsien päällä ja sitten juoda rauhassa kahvia. Suunnittele ennen kuin toimit!

Timo Kyttä kirjoitti...

Nythän oli muuten tullut British Airwayssiltäkin julkkisturvavideo:
https://www.youtube.com/watch?v=YCoQwZ9BQ9Q

Ihan onnistunut sekin.

tv: Timo / blog.kytta.net

Anonyymi kirjoitti...

Hups...

"Tietovuoto sai alkunsa, kun Ruotsin liikennevirasto ulkoisti IT-ylläpitonsa muun muassa Tshekkiin ja Serbiaan."

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005299774.html

Meillähön suurin ulkoistusten vastaanottaja Tieto käyttää ainakin Tsekkiä. Ja esimerkiksi Helsingin yliopisto siirtyi turavallisesta postista Microsoftin pilvessä olevaan Office 365:een. Samaa tapahtuu valtionhallinnossa yleensä.