tiistai 4. heinäkuuta 2017

Nils Torvalds ja somemoka ennen somea

Tämä on ihan hillitön juttu: 23-vuotiaana Nils Torvalds pelotteli RKP-nuoria konepistoolilla ja nyt hän on saman puolueen presidenttiehdokas.

Osattiin sitä ennenkin mokailla.
Ei ihme, että Hufvudstadsbladet kaivoi vanhan aiheen esiin ja uutisoi sen 17.5.2017. Jutun mukaan Nils Torvalds oli seminaarista palatessaan poikennut Paimion motellissa, jossa oli käynnissä RKP:n nuorisojärjestön tilaisuus. Torvalds oli rynnännyt puhujakorokkeelle, vetänyt pyyhkeen sisältä esiin konepistoolin ja karjaissut: Se alkoi nyt! Liikkumatta, kaikki. Paskanjauhaminen loppuu tähän.

Konepistooli oli kuitenkin vain leikkiase, joka oli lainassa Suomi-Filmin varastolta. Porvareita ärsyttääkseen hän suostui poseeraamaan konepistoolin kanssa toimittajalle, jolloin kuva Nilsistä aseen kanssa päätyi lehteen. Helmikuun 1968 paneelikeskustelussa Torvalds oli lisäksi julkisesti arvellut, että vallankumouksen tapahtuessa Suomessa tultaisiin näkemään teloituksia.

Tässä on monia kiinnostavia näkökulmia. Ensinnäkin vielä 1960- ja 1970-luvuilla (aika, jonka monet lukijat muistavat itse, ja jonka heidän vanhempansa itse kokivat) kommunistisen vallankumouksen pelko oli todellinen. Suomessa oli ihmisiä, jotka oikeasti uskoivat aseelliseen toimintaan ja olivat ainakin puheiden tasolla valmiita teloittamaan toisia suomalaisia.

Tämä on hyvä muistaa kun katsomme uutisia Syyriasta tai muista maailman kriisipesäkkeistä. Epäilemättä 1970-luvulla syntyneiden on vaikea tunnistaa tällaista Suomea samaksi maaksi, jossa nyt asuvat.

Toiseksi Torvaldsin hölmöilyt vuonna 1968 olivat aikansa somemoka. Niille kävi kuten somemokille tahtoo käydä: ennen pitkää joku kaivaa mokat esiin ja tekijää hävettää. Takki on kääntynyt ja mielipiteet muuttuneet.

Harva silti yltää uhkailemiensa henkilöiden presidenttiehdokkaaksi. Tällä takinkäännöllä Nils Torvaldsin pitäisi päästä Guinnesin ennätysten kirjaan.

Kyseinen Nils Torvalds on Linuxin kehittäjä Linus Torvaldsin isä. Linus syntyi joulukuussa 1969. Ehkä Nilsin radikaalit ajatukset laimenivat ja mies rauhoittui, kun hän sai tietää tulevansa isäksi pian näiden tapahtumien jälkeen. Pannessaan poikaa alulleen juuri noihin aikoihin Isä-Torvalds tuskin osasi kuvitella, että aikuisena poika ansaitsisi miljoonia ja muuttaisi arkkivihollisen maahan.

Jokaisen some-käyttäjän on hyvä muistaa Nils Torvalds konepistooli kädessään. Kun tänään kirjoittaa Facebookiin jyrkkiä mielipiteitä ja julkaisee raflaavia kuvia itsestä, saattaa jonain päivänä löytää ne edestään.

Viime kädessä tapauksen opetus on kuitenkin lohdullinen: nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus. Tai kuten Churchillin väitetään sanoneen (valheellisesti, mutta ainakin se kuulostaa hyvältä): "Jos ihminen ei nuorena ole radikaali, hänellä ei ole sydäntä, jos ihminen ei ole vanhana konservatiivi, hänellä ei ole aivoja".

Nuoruuden toilailut hävettävät, mutta yleensä ne saa kuitenkin anteeksi. Tulihan Nilsistäkin presidenttiehdokas. Osa aikoinaan konepistoolin piippua katselleista nuorisojäsenistä saattaa tänään jopa äänestää häntä.

12 kommenttia:

jeejee kirjoitti...

Sama asia pienemmässä mittakaavassa:

Työkaverilla oli tuparit, ja siellä oli ohjelmanumerona nuuskata wasabia. Kovasti hauskoja videoita, tyypit vetää valkeaa jauhetta nenään niinkuin jossakin elokuvissa.

Mietittiin sitäkin että jos jostakusta tulisi vuosikymmenten päästä joku poliitikko ja tuollainen video leviäisi mediaan niin mitä siinä voisi tehdä? Itse tuskin muistaisi tilannetta kovin tarkasti, ja vaikka muistaisi niin niin totuuden kertominen kuullostaisi lähinnä huonolta valehtelulta.

Nimetön kirjoitti...

Olipa typerä kirjoitus.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Olipa lyhyt ja ytimekäs kommentti.

Nimetön kirjoitti...

Kannattaa etsiä Ville Niinistön twiitti tästä aiheesta.

Nimetön kirjoitti...

Ei kai kuusikymmenluvulla enää pelätty vallankaappausta? Se juna meni jo 1949 tai viimeistään 1956 yleislakossa. Vallankumousta sen sijaan moni jopa toivoi ainakin puheissa. Progressiivisuus oli muotia.

Uusi polvi ei sosialismista tai kommunismista mitään tiedä. Vaikka kommunisteja löytyy kaikkialta, jos yhtään lukee mielipidepalstoja. Jokainen itselle vieras näkökulma leimataan herkästi kommarin puheeksi. Totuuden jälkeinen aika näet lämmittää ja kierrättää vanhoja antipatioita mielellään.

Nykyään kommunismin jättämän tyhjiön yleisenä uhkakuvana on täyttänyt islamisaation pelko. Eli mikään ei ole siis muuttunut vanhoista ajoista. Uhkakuvilla pääsee valtaan aina.

Nimetön kirjoitti...

Ja kannattasko joskus lukea itse mitä kirjoitat. Ja toimisit niiden ohjeiden mukaan. Teit itsesi täyden somepellen ja koko uskottavuutesi meni. yhdellä idioottipostauksella toimit KAHDEN perättäisen blokisi vastaisesti. Oletko ylpeä itsestäsi.

hdmi kirjoitti...

Nimetyistä presidenttiehdokkaista Torvalds on ainoa(!) joka vastustaa pakkoruotsia. Ymmärrän että RKP antaa vanhat kommunistisekoilut anteeksi mutta että vielä tuonkin.

Nimetön kirjoitti...

Ihan kuin Petteri olisi halunnut koittaa kepillä jäätä tuleeko lentokone-selfiestä somekohu. :D

Nimetön kirjoitti...

joo eiköhän tuon äijän uskottavuus ole mennyt jo ajat sitte,silti jotkut pitää häntä vielä jonain tietokirjailijana.

petrip kirjoitti...


Ei kai kuusikymmenluvulla enää pelätty vallankaappausta? Se juna meni jo 1949 tai viimeistään 1956 yleislakossa. Vallankumousta sen sijaan moni jopa toivoi ainakin puheissa. Progressiivisuus oli muotia.


Taistolaiset luopuivat vallankaappauksen tavoittelusta vuonna -76. Ei se heidän voimin olisi onnistunut, mutta tavoitteena oli esittää avunpyyntö suomen demokraattisten voimien taholta suurelle auttajalle.

Nimetön kirjoitti...

Anonyymi sanoi...

joo eiköhän tuon äijän uskottavuus ole mennyt jo ajat sitte,silti jotkut pitää häntä vielä jonain tietokirjailijana.

Ikävä palauttaa sinut takaisin todellisuuteen - ei se Petterin somemokailu tee Onecoinista hyvää sijoitusta.

Nimetön kirjoitti...

Torvalds (ja Wahlroos) on hyvä esimerkki siitä, että täysin järjettömistäkin ajatuksista voi parantua. Henrik Holappa on toinen vastaava.

Ja näille parille anonyymille voi vain todeta, että tämä somekouhilu on mennyt ihan naurettavuuksiin. Tyhmä juttu so what, mitä sitten? Somekohuissa seuraamukset menevät ihan kohtuuttomiksi suhteessa alkuperäiseen "rikokseen" kun suvikset ryntäävät joukkoina lynkkaamaan vääräuskoisia aivan kuten hommalaiset tekevät mamu-keskustelussa.