keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Netflixiä vastaan ei kilpailla heikennetyillä palveluilla

Uutinen kertoo Elisan ilmoittaneen Viihde-palvelunsa heikentämisestä: jatkossa tallennukset säilyvät enintään kahden vuoden ajan. Ilmeisesti myös niiden katselu keskeytyy ajoittain uusiin mainoksiin, joten vanhoja mainoksia ei voi enää ohittaa hiirtä napsauttamalla.

Muutos on herättänyt ärtymystä asiakkaissa ("raivoa", kuten otsikointi nykyään edellyttää), joihin itsekin lukeudun. Syynä on kuitenkin sopimus, jonka operaattorit tekivät tv-kanavien kanssa. Ilman sopimusta edessä olisi ollut oikeudenkäyntejä TVkaistan tapaan (jonka hovikäsittely päättyi Vapun alla, tuomio luvassa kesällä). Asian ei pitäisi tulla yllätyksenä, sillä sopimusneuvotteluista on uutisoitu jo vuosia sitten ja olen kirjoittanut aiheesta itsekin.

Tallennusten rajoittaminen kahteen vuoteen on outo sopimusehto, koska sillä ei ole mitään tekemistä tekijänoikeuksien kannalta. Korkeintaan se on muisto ajoilta, jolloin tv oli vielä niukkuushyödyke -- silloin ajateltiin, että katsojalle kotinauhoituksesta kertyvä arkisto on jonkinlainen lisäpalvelu, josta pitää maksaa kasettimaksun (myöh. hyvitysmaksu) muodossa.

Rajattoman tarjonnan aikakaudella vanhoilla tallennuksilla ei ole tekijänoikeudellista merkitystä. Kukaan ei ehdi katsoa kaikkea tallentamaansa, saati että samojen ohjelmien katselu useaan kertaan olisi jokin menetys oikeudenhaltijoille.

Elisaviihteen kaltaisista palveluista on tullut pilvessä toimiva ajansiirtolaite, jonka vanhoilla tallenteilla on korkeintaan muistoarvoa. Luultavasti operaattorit ovat salaa tyytyväisiä aikarajoituksesta, koska se säästää heiltä levytilaa.

Netflixiä ja kansainvälisiä toimijoita vastaan ei kuitenkaan kilpailla omia palveluita tahallisesti huonontamalla. Pitkä säilytysaika on sitonut asiakkaat palveluun ja saanut heidät maksamaan kuukausimaksua. Tällaisena järjestely pikemminkin hyödyttää kotimaista kenttää kuin syö jonkin yhtiön oikeutettuja tekijänoikeustuloja.

Itselläni vanhimmat tallennukset ovat viiden vuoden takaa ja joukossa on sellaisia, joita en ole katsonut vielä kertaakaan (434 katsomatta yhteensä 649 tallenteesta).
Mitä vikaa on näiden säilyttämisestä pilvessä?
Vanhimmat tallenteeni ovat dokumentteja, joiden arkistointi pilvessä ei tuota mitään menetystä yhdellekään oikeudenhaltijalle.

Olisi kohtuullista voida siirtää vanhat nauhoitukset omalle levylle, mutta sekin on sopimusteknisistä syistä kielletty. Kiitos vain palvelusta tässäkin.

Haluaisin säilyttää joitakin dokumentteja ja henkilökohtaisesti tärkeitä ohjelmia pysyvästi, ihan niin kuin 90-luvulla VHS-nauhureilla tehtiin. Nykyinen tekniikka kieltää sen. Kaikissa uusissa palveluissa katsojan kädet sidotaan eikä pysyviä tallennuksia sallita. Digitekniikka on parantanut kuvanlaatua mutta vähentänyt katsojan oikeuksia.

Onneksi antenniverkon lähetyksiä voi vielä tallentaa omalle levylle vanhemmalla tekniikalla. Tämäkin ovi luultavasti suljetaan parin vuoden päästä, kun kaikki kanavat siirtyvät salattuihin teräväpiirtolähetyksiin.

Pilvipalvelut ovat mukavia, mutta asiakkaan kannalta ne voivat olla ansa.

12 kommenttia:

V12 kirjoitti...

Pari huomiota:

Mitä tulee tuohon tiedostojen siirtoon pilvestä omalle levylle, niin kyllä se onnistuu. Asiasta on keskustelu (piiiitkä) esim. täällä ELISAn sivulla:
https://palsta.elisa.fi/sovellukset-ja-verkkopalvelut-16/viihdex-media-manager-tallenteiden-hallinta-windowsille-188707

Toinen asia on tuo itse tallentaminen, johon kaipaat "VHS aikaa". Nykyään on täysin mahdollista tehdä itse tallenteita kotona, vähintään yhtä hyvin kuin ELISAn Viihde palvelun pilvipalvelu tekee. Pilveenhän ei voi tallentaa maksukanavia. Hankkimalla kunnollinen, verkkoon liitettävä digiboksi ja siihen iso levy (tai kotiverkkoon NAS), päästään itse asiassa parempaan käyttöön kuin tuolla Viihde palvelulla. Tässä olisi esim. yksi vaihtoehto kaapelitalouteen http://www.satshop.fi/digiboksit/dvb-c/vu-uno-4k-2254.html jolla saa tallennettua vaikka 8 kanavapaketin kaikki kanavat. Ei muuten jää yksikään ohjelma näkemättä... Laitteeseen saa lisäksi kaikenlaista "hauskaa", kuten maksukanavat (myös korttilinkitetyt sovittimella), jos kotiverkossa on useampia vastaavia laitteita saat ne jakamaan toistensa resursseja (kuten maksukortti, virittimet, tallennuslaitteet), striimaus verkon yli (VPN:llä myös ulkoverkkoon), KODI mediatoistimen,...

Kuka enää tarvitsee jotakin rajottunutta pilvipalvelua tallentamiseen?

Jari kirjoitti...

Eikös ne ilmaiskanavat ole salaamattomia myös HD-kanavilla.

http://www.mtv.fi/viihde/televisio/artikkeli/mtv-n-hd-kanavat-teravapiirtona-kaikkien-katsottavaksi/6418100

V12 kirjoitti...

"Eikös ne ilmaiskanavat ole salaamattomia myös HD-kanavilla.

http://www.mtv.fi/viihde/televisio/artikkeli/mtv-n-hd-kanavat-teravapiirtona-kaikkien-katsottavaksi/6418100"

Ei ainkaaan ELISAn kaapeliverkoissa. Eikä Viihde palvleussa voi myöskään näitä salattuja kanavia tallentaa.

Markus kirjoitti...

Kun asiakkaat halusivat irtisanoa määräaikaisen sopimuksen, elisa vetoaa, että kun muutos perustuu LAKIIN, näin ei tarvitse tehdä. Kyllä. Elisa on ihan oikeassa, että määräaikaisissa sopimusehdoissa mainitaan, jos jokin palvelun muutos johtuu lain muuttumisesta, silloin asiakkaalla ei ole mahdollisuutta irtisanoa kesken sopimuskauden. Elisa isoin otsikoin jopa vetoaa asiassa julkisuudessa, että "laki on laki ja sitä noudatetaan". Tässä on vain yksi jippo, mitä Petteri Järvinenkään ei ole ilmeisesti hoksannut... Eihän mikään LAKI ole vaatinut mitään kahden vuoden aikoja??? Ei tällaista laissa lue. Se on julkisuudessa jopa ihan erikseen sanottu, että kyseessä ei ole LAIN vaatima asia vaan vain elisan diili tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Mutta hetki. Se on siis vain heidän välisensä SOPIMUS. Ei siis LAKI...??? Eli nyt asiakkailta evätään mahdollisuus irtisanoa määräaikainen sopimus LAKIIN vedoten, vaikka koko laissa ei puhuta asiasta minkä vuoksi asiakkaat on sopimusta irtisanomassa tai minkä takia sopimuksen alainen asia yleensäkin muuttuu. Eihän sen pitäisi olla asiakkaiden murhe, että elisa vääntää huonoja sopimuksia asiakkaidensa selän takana... Niin tai näin. Tässä on nyt mennyt kokonaan sekasin LAIN vaatimukset ja niihin vetoaminen, sekä vain simppeli sopimus, että on saatu nk. rauha maahan. Niin tai näin, kun laissa ei tätä muutosta ole määrätty vaan se on vain tehty jonkin diilin perusteella. Silloin asiakkaalla kyllä pitäisi olla oikeus irtisanoa määräaikainen sopimus. Ihan kuin jos tulee vaikka jotain kanavamuutoksia sopimussyistä...

Anonyymi kirjoitti...

Miksihän muuten Elisa Viihde ei tarjoa livelähetysten katselumahdollisuutta nettiselaimessa, ainoastaan mobiililaitteilla? Tekninen ongelmahan tämä ei voi olla. Sonera ainakin tarjoaa selainkatselun. Nyt läppärillä livekatselu jää väliin, joka on käsittämätöntä näin vuonna 2017.

hdmi kirjoitti...

"Tämäkin ovi luultavasti suljetaan parin vuoden päästä, kun kaikki kanavat siirtyvät salattuihin teräväpiirtolähetyksiin."

Mitäs tämä nyt oli? Jotkut mediat ovat kyllä väittäneet että 2020 "siirrytään kokonaan HD-lähetyksiin" mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. T2 siirtymä ei ole sama kuin HD-siirtymä, jokainen voi tarkistaa asian liikenneministeriön sivuilta. Äskettäin myönnettiin suuri määrä SD-toimilupia kymmeneksi vuodeksi.

Kukaan ei ole väittänyt että "kaikki kanavat siirtyvät salattuihin teräväpiirtolähetyksiin." Tuo yllä oleva MTV:n linkki puhuu ihan päinvastaista. MTV tosin antoi tiedotteen kanavien salaamattomuudesta ennen kuin se oli sopinut asiasta operaattoreiden kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai Hollywoodilla olisi mitään velvollisuutta antaa omaisuuttaan tällaiseen palveluun. Jos siellä suostutaan edes tuohon kahteen vuoteen niin siihen on tyytyminen. Yllättävää tuokin mielestäni mutta näkevät kai tässä jonkinlaisen välikauden pienen tulolähteen. Elisaa ja kotimaisia järjestöjä tuossa kai on turha syyttää. He tekevät sopimukset juuri kuten oikeudenomistaja tahtoo.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Miksihän muuten Elisa Viihde ei tarjoa livelähetysten katselumahdollisuutta nettiselaimessa, ainoastaan mobiililaitteilla?

Samat Ylen kanavat näkyvät selaimella Areenasta.

Anonyymi kirjoitti...

Netflixiä vastaan kotimaisten TV-kanavien tulisi taistella sillä, että heillä on järkevät streaming-palvelut (live & arkisto). Palveluiden tulisi toimia yleisimmissä laitteissa ja riittävän hyvällä laadulla.

Käytettävyyden jälkeen kyse on enää sisällöstä, joka ei ole Netflixin vahvuus. Netflix näyttää kyllä muutamaa omaa hittisarjaansa ja sieltä löytyy jotain, jota ei kotimainen televisio ole näyttänyt, mutta keskimäärin sisältö on vanhaa.

SB kirjoitti...

Missä lakitekstissä on mainittu tuo kahden vuoden säilytysaika, en löytänyt sellaista mainintaa Finlexistä.

Tällaisen tosin löysin:
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain muuttamisestaPalveluiden tallennustila voi olla jopa 3000 tuntia. Tallenteet säilytetään palvelussa tallennuksen jälkeen esimerkiksi yhden viikon tai 3 kuukautta taikka enimmillään niin kauan kuin asiakas maksaa palvelusta.
Lähde: https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140181

Ehdotuksena on siis ollut vaihtoehto, että tallenteet säilyvät asiakkuuden ajan. Tähän väliin ovat sitten nämä oikeudenhaltijaverenimijät iskeneet.

SB kirjoitti...

Elisa on näemmä poistanut mahdollisuuden julkaista heidän FB-sivuillaan. Minkäköhän takia...

Jari kirjoitti...

Sain tänään T2-tikun linuxiin. ihan yhtä hyvin se tallentaa HD-lähetyksiäkin. Tietysti tiedostokoko on tuplat verrattuna SD-tallennuksiin.