tiistai 11. huhtikuuta 2017

Suomalaiset hotellihuoneet ovat ankeita

Jonkin verran tulee työn puolesta yövyttyä suomalaisissa hotelleissa. Vaikutelma on aina pelkistetty, melkeinpä karu. Jostain syystä tämä äskettäinen huone vaikutti erityisen ankealta:

Hotellihuone vai vankilan selli?
Hotellihuone, koska ikkunoissa ei ole kaltereita.
Standardihotelleissa on aina sama varustus: yksi tai kaksi kapeaa sänkyä (ei koskaan parisänkyä), huonokuvainen taulutelevisio (usein vielä vääristynyt kuvasuhde), paljaat seinät (korkeintaan yksi taulun tapainen) ja laminaattilattia.

Kyllähän siinä työmatkan yön nukkuu, mutta viihtyvyydestä ei voi puhua. Ehkei ole tarkoituskaan.

Tässä hotellissa myös käytävä oli poikkeuksellisen ankea:
Ankeus-teema toistuu myös hotellin käytävällä.
Ulkomailla hotelleissa on enemmän vaihtelua. Yksi nuorisohotelli Itävallassa pääsi puukalusteineen lähelle suomalaista linjaa, mutta kaikki muut ovat olleet viihtyisempiä ja kotoisempia. Yhdysvalloissa olen yöpynyt eniten -- siellä halvat motellit ovat ankeita, mutta kokolattiamatto ja iso sänky pehmentävät vaikutelmaa.

Suomalaisten puolustukseksi on kehuttava kylpyhuonetta, joka tässäkin hotellissa oli mainio, sekä aamiaista, joka oli suorastaan ylenpalttisen runsas. Niissä me loistamme.

Olisi kiinnostava tietää, miten vaikkapa aasialaiset turistit kokevat hotellimme. Paljaat pinnat on helppo pitää siisteinä, ja karu sisustus sopii suomalaiseen brändiin. Ehkä turistit kokevat ne suorastaan myönteisinä?

Vai onko vika siinä, että työmatkoilla tulee valittua tylsiä ketjuhotelleita? Ehkä Suomestakin löytyy viihtyisiä huoneita - mutta mistä?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen työmatkalla aina ajatellut hotellihuonetta paikkana joka mahdollistaa valvejaksojen välisen pakollisen ajanjakson viettämisen. Arvostan hyvää suihkua, mukavaa sänkyä ja runsasta aamiaista. Tässä sparatalaisessa kontekstissa huone on tarpeellinen setti seiniä joiden tyylikkyys ei palvele mitään tarkoitusta.

Lomamatkalla on täysin vastakkaiset odotukset majoitukselle sillä lomamatkan tulee olla elämys joka jättää hyvän mielen. Masentava hotellihuone voi pilata koko loman. Mutta kuinka moni meistä majoittuu kylpylähotelliin työmatkalla?

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa matkatessa ja hotelleissa nukkuessa tulee aina ne neuvostoliiton haamut mieleen, hotellit suomessa kuin suomalaisten mieli, sen mukaisia. Ajattelin kerran oikein luksusta, menin naantaaliin, aivan karseaa 80-luvulle jämähtänyttä menoa ja monet asiat rikki mm. "kylpylässä" ja ruokaillessa tarjoilija meni avaamaan viinipulloa oven taakse, ei näin, paras kokemus löytyy mielestäni flamingo vantaa tai pienemmät butique majoitukset,mutta nämä suuret ketjut on kyllä strong avoid. Aamiaiset voi mielestäni jakaa kolmeen kategoriaan: perusaamiainen ilman mitään "luksusta", aamiainen missä lisäksi mm, lättyjä, pekonia jne. ja se paras aamiainen missä löytyy savulohta, näistä huomaa heti minkä tason hotelli.

Zarr kirjoitti...

Lukuisilla työmatkoilla on tullut yövyttyä Suomen Holiday Inneissä. Messukeskuksessa (Helsinki) on paras kokemus, muttei Oulukaan jälkeen jää. Parisänkyvuoteet ja kylpyamme ovat oikein kivoja, samoin tyynyvalikoima, aamiaisen vastapuristettu appelsiinimehu ja livenä kokattavat omeletit.

Perussokos ja Scandic valitettavasti ovat aika pitkälle juuri kuvailemasi tapaisia.

jeejee kirjoitti...

Noin kuukausi takapelin oltiin veljesporukalla hautajaisissa Pohjanmaalla, ja yövyttiin pienessä Hotelli Kurikassa.

Paikasta jäi itselle hyvin myönteinen kuva, juteltiin siitä että on ihan mukava olla välillä ei-ketjuhotellissa.

Hotelli on pidetty hyvässä kunnossa vanhaa kunnioittaen. Kaikki huonekalut, seinät, ovenkahvat yms olivat ehtaa kasaria, mutta kuitenkin moitteettomassa kunnossa. Ystävällinen henkilökunta, hyvä ruoka, kattosauna, ok huone. Hintakin oli edullinenk (125 EUR 3 henkilöä). Naapurikunnassa olisi majoituksen saanut alle satasella.

Yksi sinänsä hauska yksityiskohta paljasti suomalaisen palveluluonteen syvimmän olemuksen: Käytävällä oli silityslauta, ja siinä kyltti että silitysraudan voi lainata respasta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos artikkelista ja asiasta, joka on itselläni ollut läsnä noin 30 vuotta, jonka olen konsulttina viettänyt maailmalla. Yöpynyt pikaisen laskutoimituksen jälkeen yli viidessä sadassa mutta alle tuhannessa hotellissa, motellissa, majatalossa ja läävässä. Pääosin Aasiassa ja Afrikassa, mutta hotelleissa myös Suomessa.

Tosin tuo kuvissa oleva huone ei näytä hotellilta vaan lähinnä pikkukylän halvalta majatalolta. Ei kai käytävä ole samasta paikasta?

Aiheesi on hyvä ja tästä saisi mielestäni hedelmällisen ja mielenkiintoisen keskustelun aikaan. Se vaatisi kuitenkin muokkaamista siten, että otetaan huomioon kuka maksaa hotellin, mikä on yön hinta, mikä kaupunki ja maa (Afrikka hirvittävän kallis), ym., ja sitten se kaikkein vaikein eli nuo henkilökohtaiset preferenssit. Mikä on ankea?

Kun näitä ja ehkä muita tekijöitä huomioidaan, voidaan miettiä ankeutta. Suomen majoitusliikkeden ankeutta voi vain arvioida kun on mukana ulkomaiten majoituksia.

Kuten jo mainitsit niin kylppärien saniteettitaso meillä Suomessa on yleensä kunnossa.

Olen yöpynyt kaikissa Jumbon vieressä olevissa hotelleissa eikä minulla ole moittimista.

Terveisin
JMP

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän jatkuvasti Airbnb-palvelua. Sekä majoittajana että kun majoitun jonnekin. Mielestäni saan enemmän rahoilleni vastinettä näin, ja toki edullisemmin mitä hotelleissa. Toki yksin matkustaessa saattaa olla kiva istua hotellin aulabaarissa olutta nautiskellen muiden turistien kanssa, mutta onhan noita baareja myös keskustassa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tosin tuo kuvissa oleva huone ei näytä hotellilta vaan lähinnä pikkukylän halvalta majatalolta. Ei kai käytävä ole samasta paikasta?

Käytävä on samasta hotellista kuin huonekuvatkin, erään suomalaisen kaupungin keskustan iso hotelli.

Totta, ankeus on katsojan silmässä, ja työmatkalaiselle riittää yleensä että netti toimii ja kylppäri on hyvä. Minibaarista saa plussaa - ellei siellä sitten ole vain yksi Ramlösä-pullo, kuten Tukholmassa taannoin : -)

Kiinnostaisi kuitenkin tietää, miten aasialaiset turistit kokevat asian. Ovatko paljaat pinnat ja steriili askeettisuus heille positiivista vai negatiivista.

Anonyymi kirjoitti...

Moni kakku päältä kaunis...

http://registry.bedbugs.net