perjantai 25. syyskuuta 2015

Kanerva-Haglundgate: vieras valtio kuuntelee?

Eduskunnan puolustusvaliokuntaa johtava Ilkka Kanerva ja ex-puolustusministeri Carl Haglund epäilevät vieraan vallan salakuunnelleen kännyköitään. Kumpikin kertoo havainneensa linjalla häiriöitä silloin, kun puhelut liittyivät turvallisuuspolitiikkaan. (Melkoisia häiriöitä ovatkin, kertoo nauhoite HBL:n sivulla).

Ajatuksen tasolla salakuuntelu on täysin mahdollista, suorastaan loogista. NSA:n tiedetään salakuunnelleen Saksan ylintä johtoa Angela Merkeliä myöten. Eikä se ole ollut yksin asialla, vaan toiminut yhteistyössä mm. Espanjan, Ranskan, Saksan ja Britannian tiedustelupalvelujen kanssa. Salakuunteleva valtio voi olla idässä, mutta yhtä hyvin etelässä tai lännessä. Pohjoinen suunta on ainoa, jota ei tarvitse epäillä -- siellä kuuntelee vain Joulupukki.

Erikoiseksi kuuntelun tekee se, että kohteet väittävät havainneensa sen linjan katkeiluna ja muina häiriöinä. Miten se olisi mahdollista?

Teoriassa kännykkää voi kuunnella monella tavalla, mutta mikään niistä ei ole aivan helppoa. 2G-verkkoon pakotetun puhelimen salaus voidaan murtaa radioaaltoja kuuntelemalla, jos käytössä on sopivat laitteet. Vakoiluohjelma voidaan ujuttaa uhrin puhelimeen (ei tosin kovin helposti eikä etäyhteydellä, edellyttää agentilta fyysistä pääsyä laitteeseen) tai puhelu voidaan kaapata sen kulkiessa operaattorin runkoverkossa tai puhelinkeskuksessa. Vuonna 2005 paljastui ilmeisesti NSA:n operaatio, jossa Vodafonen Ateenan keskukseen oli asennettu kehittynyt takaoviohjelma. Se löydettiin sattuman ja koodausvirheen vuoksi. Vastaava operaatio voisi selittää Kanerva-Haglundgaten.

Jokaisella operaattorilla on myös lakisääteinen LI-liitäntä poliisin omaa salakuuntelua varten. Ehkä se on onnistuttu hakkeroimaan tai operaattorin sisällä on myyriä? Tai ehkä työssä on hyödynnetty Gemaltolta varastettuja sim-korttien avaimia?

Pelottavin vaihtoehto on, että urkkijalla on pääsy suoraan puhelimen laitteistoon. Emme voi varmuudella tietää, mitä toimintoja on piilotettu kaikkien puhelinvalmistajien käyttämiin mikropiireihin. Edward Snowden antoi epäsuorasti ymmärtää, että jokaista puhelinta voidaan käyttää salakuunteluun, mutta hänen vuotamissaan dokumenteissa ei ole tarkempia tietoja asiasta.

Yhteistä näille kaikille keinoille on, ettei niiden pitäisi näkyä tai kuulua uhrille millään tavalla. Puhe kulkee bitteinä aivan kuten sähköposti ja nettisurffauskin. Liikenteen monistaminen salakuuntelijan laitteelle ei näy kohteelle.

Wanhoina aikoina puhelintekniikka oli analogista ja puhe saattoi kaikua, kun sähköinen signaali heijastui vastaanottimesta takaisin linjalle. Salakuuntelija joutui kytkemään oman puhelimensa linjalle hauenleuoilla, jolloin rahina, äänenvoimakkuuden vaihtelut ja kaikuilmiöt olivat väistämättömiä.

Enää sellaista ei pitäisi tapahtua. Äänen kaikuminen puhelun aikana kertoo, ettei puhelimen sisäinen kaiunpoisto toimi oikein. Kuulokkeesta tuleva ääni vuotaa mikrofoniin tai päinvastoin.

Jos salakuuntelija aiheuttaa häiriöitä, hän on joko täysi tollo tai häiriöt ovat tahallisia. Ehkä niillä halutaankin pelotella, kuten Mikael Storsjön tapauksessa? Meneillään on informaatiosota, remember?

Kiinnostavaa on, että Kanerva kertoo häiriöiden liittyneen vain soittoihin, joissa käsiteltiin puolustusasioita. Sehän tarkoittaa, että joku ihminen on kuunnellut kaikkia puheluita ja valinnut niistä häirittävät. Kanerva/Haglund-kaksikon lisäksi voi olettaa, että kuunneltujen piiri on laajempi ja esim. nykyisen puolustusministerin kannattaisi tarkistaa puhelimensa.

Tulee mieleen myös uutinen parin vuoden takaa, jossa edustaja Mustajärvi ihmetteli tekstiviestiensä hidasta välitystä silloin kun niissä esiintyi epäilyttäviä sanoja.

Kaikesta päätellen pinnan alla tapahtuu paljon sellaista, mitä emme tiedä. Ja kun tapahtumia on paljon, kohut unohtuvat nopeasti. Kuinka moni muistaa vielä viime joulukuun kohun valetukiasemista Helsingissä sekä Tukholmassa ja Oslossa?

Oleellista on muistaa, ettei kenenkään pidä puhua kännykässä tärkeitä asioita. Lisäksi turvalliselle puhelintekniikalle olisi nyt kysyntää, jos vaikka Jolla ja SSH tuotteistaisivat siitä maailmanlaajuisen menestyksen?

Lisäys klo 15: nauhoitteen perusteella kyse voisi olla 3G-häirintälähettimestä, jolla joku tekee kiusaa. Päällekytkemisen jälkeen se heikentää puheen laatua kunnes yhteys menee lopulta kokonaan poikki. Lähettimet ovat Suomessa laittomia, mutta nettikaupasta sellaisen voi ostaa muutamalla kymmenellä eurolla. Tätä teoriaa tukee sekin, että häiriö iskee Kanervan puhuessa toimittajan kanssa ilmeisesti ihan muista kuin turvallisuuteen liittyvistä salaisuuksista. Ei siis varsinaista salakuuntelua, vaan kiusantekoa.

Nyt pitäisi kokeilla, mitä tapahtuu toiselle puhujalle Kanervan lähellä. Jos hänenkin puhelimensa kärsii häiriöistä samaan aikaan, kyse on lähettimestä. Jos taas ongelmat rajoittuvat Kanervaan, voi epäillä salakuuntelua.

Lisäys 26.9.2015: Vaasalainen perussuomalainen kansanedustaja Tolppanen kertoo myös joutuneensa salakuuntelun uhriksi. Salakuuntelu alkoi sen jälkeen kun Tolppanen oli ärähtänyt koraanin lukemisesta radiossa. Häirintä ilmenee "ihmeellisenä vinkuvana äänenä" joka usein katkaisi myös puhelut. Nyt häirintä on vähentynyt, mutta vieläkin edustaja Tolppanen joutuu huutamaan puhelimeen "pojat pois langoilta, tämä on yksityispuhelu!". Hmmm..... mitähän tästä voisi päätellä? 

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi,

Laitteistot on jo olemassa jotka estävät esim: SS7 tiedustelun.
xxlsec.com löytyy kattava valikoima laitteistoja ym.. kalustoa jota useat valtiot on käyttäneet vuosia.

Mobicom

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, olisikohan siellä omat pojat asialla. Antavat korvaan vähän rahinaa jos alkaa keskustelu menemään väärille raiteille. Tuota tekstiviestien avainsanojen troolaamista testailtiin hupimielessä jo kymmenen vuotta sitten. Kyllä viesteissä joskus oli outoja myöhästelyjä, mutta ei aina.

Anonyymi kirjoitti...

Ei wanhoinakaan aikoina aivan niin tolloja ole oltu kuin nyt näissä kirjoituksissa asiasta annetaan ymmärtää.

Sivuäänetön kytkentä on erittäin helppo tehdä yhden yksittäisen yksinkertaisen kondensaattorin lisäämisellä ja käyttämällä korkeaimpedanssista esivahvistinta sen jälkeen. Niin ja täysin linjalta havaitsemattoman liitynnän voi tehdä induktiivisesti, johtimen viereen sovitettu kela ja sen lisäksi herkkä etuvahvistin jne. Ei tarvitse todellakaan olla ruudinkeksijä välttääkseen sivuääniä häiriöitä linjalla. Varmasti jokainen radioamatööri, elektroniikkaharrastaja, puheliasentaja ja puhelinpuolella inttinsä käynyt joka ei ole nukunut oppituneilla osaa ko. kytkennän tehdä niin että ei kuulu mitään sivuääniä.

Em. esimerkit ovat tietysti hyvin yksinkertaisia virityksiä analogiseen puhelinverkkoon, verrattuna nyt vaikkapa siihen alkuperäiseen Infinity Transmitter käyttöön. Digitaalisella puolella ei ole tarvetta tehdä edes liata käsiään, koska koodekkien virheenkorjaus korjaa ja jos ei osaa korjata niin paketti lähetetään uudestaan. Kuunteluun riittää, että saa merkkivirran kopioitua, niin ja purettua crypton jos sellaista on käytetty.

Anonyymi kirjoitti...

Kun tietää Kanervan kiinnostuksen puutarhanhoitoon, hänen puhelin on saattanut saada kirvatartunnan saastuneesta liitetiedostosta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Puhelin ei voi saada tartuntaa liitetiedostosta, ellei käyttäjä ole tahallaan poistanut suojauksia.

Anonyymi kirjoitti...

THe Intercept -lehdessä ilmestyi juuri äsken juttu brittien kattavasta digitaalisesta vakoilusta.

https://theintercept.com/2015/09/25/gchq-radio-porn-spies-track-web-users-online-identities/

Jarmo Limnell myös arveli haastattelussa, että kyseessä lienee psykologinen peli siis tahallaan aiheutettu häiriö.

Anonyymi kirjoitti...

Kummalista, ettei vielä ole yhdistetty syyliseksi suurtasaatanaa, maailma on monimutkaisempi, ei maailmassa ole ystävämieliisiä valtioita, eikä yrityksiä. Olemme lopullisesti siirtyneet liberalin maailmankuvan mukaiseen tilanteseen, sotaan kaikkialla ja kaikkia vastaan.

LH kirjoitti...

"Kuulokkeesta tuleva ääni vuotaa mikrofoniin tai päinvastoin."

Että mikrofonista tuleva ääni vuotaa kuulokkeeseen?

Peter Streng kirjoitti...

Oudointa tässä on se, että kuka muu kuin joku 7 Päivää lehti haluaisi kuulla Ilkka Kanervan puheluita?