keskiviikko 8. lokakuuta 2014

XP-katastrofi, jota ei tullutkaan

Tänään 8.10.2014 tulee kuluneeksi puoli vuotta Windows XP -tuen loppumisesta. Keväällä yrityksiä ja kuluttajia painostettiin luopumaan vanhoista Windowseista ja hankkimaan uudet koneet tilalle. Mediassa peloteltiin, miten hyökkäykset alkavat heti tuen päättymisen jälkeen.

Puolta vuotta myöhemmin voimme sanoa, ettei huhtikuun kahdeksannella päivällä ollut juurikaan merkitystä. Laajamittaisia hyökkäyksiä XP-koneita vastaan ei ole nähty, ja Microsoft on sittenkin joustanut päivityksissä.

Ironista on, että päivää ennen määräaikaa nähtiin tosiaan iso tietoturvaongelma, mutta Heartbleedillä ei ollut mitään tekemistä Windowsin kanssa. Se oli todellinen ongelma.

Kaikista Microsoftin pr-kampanjoista ja median varoitteluista huolimatta Windows XP on edelleen hämmentävän suosittu.

Windows XP:n osuus laskee vain hitaasti.
Kevään mediarummutus sai käyrän laskemaan hieman aiempaa jyrkemmin ja trendi on säilynyt samana kesän ajan, mutta XP:n osuus on edelleen yli 20 prosenttia. Siitä huolimatta hyökkääjät eivät ole iskeneet vanhoihin romukoneisiin. Siitä me kaikki olemme kiitollisia, sillä Windowsin päivittäminen vaatii uuden koneen hankkimista ja paljon työtä.

On tietenkin toivottavaa päästä eroon vanhoista koneista ja käyttöjärjestelmistä. Vanha tekniikka tuottaa joka tapauksessa luotettavuusongelmia -- johtuivat ne sitten hyökkäyksistä tai hajoavista kiintolevyistä.

Usein tietoturvauhkat vesittyvät suhteessa uutisoinnin määrään, koska etukäteen nostettu kohu tehoaa ja saa ihmiset toimimaan ongelman poistamiseksi. Tässä tapauksessa niin ei ole käynyt. XP:n osuus on edelleen suuri, eikä 8.4. jälkeen asiasta ole pidetty juurikaan ääntä julkisuudessa.

Keväinen XP-kohu muistuttaa siitä, että tietoturva-asioissakin terve kriittisyys ja maalaisjärki ovat paikallaan. Toivotaan, ettei XP:stä tule katastrofia jatkossakaan, ja että se saa hiipua rauhassa kohti nollapistettä.

Lisäys 15.10.2014: Kannattaa lukea myös tämä: Windows XP on hakkerien suosikki, kotikoneita on helppo valjastaa bottiverkkoihin.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tai sitten pistää siihen XP koneeseen Xubuntun ja jatkaa 'uudella nopeammalla koneella' sitä verkkopankin, facebookin ja sähköpostinkäyttämistä onnellisena.

HooFoo kirjoitti...

Tai tekee niiku minä, otin läppärini Fedora-linuxin kovalevystä kopion, iskin sen vanhaan XP-koneeseen ja käynnistin sen. Thats it...

Anonyymi kirjoitti...

On suuri sääli, että mm. Fsecure on lopettanut XP tuen, tai ainakaan uusia tilauksia ei XP alustalle voi tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo XP-koneet poistuvat sitä myöten kun sitä pyörittävä kone hajoaa tai XP muuttuu käyttökelvottamaksi käyttäjälleen esim. jokin softa ei enää toimi tai mato syö käyttiksen.

Noiden laitteiden tilalle ei sitten välttämättä pc:tä hankita vaan ne on korvattu tabletilla tahi älypuhelimella.

Näin se postpc aika alkaa.

Anommuumi

Anonyymi kirjoitti...

"On suuri sääli, että mm. Fsecure on lopettanut XP tuen, tai ainakaan uusia tilauksia ei XP alustalle voi tehdä."

Joo tekivät sellaisen tempun, että koko xp:n joutui asentamaan uudelleen, vaikka tilausta oli jäljellä, väitti, että tilaus loppu. No, ajoin palautuksen ja enää en sitten F-securen tuotteita käytä.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki pelit, kuvankäsittelyohjelmat ja videoeditorit toimivat nopeiten ja parhaiten juuri Xubuntulla? Linux ei todellisuudessa ole vaihtoehto juuri kenellekään.

Anonyymi kirjoitti...

Parahin anonyymi,

jos on niin vanha kone, ettei windows seiskaa kannata asentaa vaan Linux, niin ei sillä koneella paljon mitään videoeditointia ja kuvankäsittelyä tehdä uusista peleistä puhumattakaan. Tuollaiset koneet ovat hyvin kevyessä toimistokäytössä ja webin selailussa enää. Tähän käyttöön Linux on erittäin hyvä vaihtoehto, nimittäin päivityksiä tulee ja viruntorjuntaa ei tarvita, joten koneen tehoja jää enemmän muuhun.

Jos haluaa pelata, XP on ehkä paras vaihtoehto sen ikäiselle koneelle.

Petteri,

vanhoissa koneissa hajoamisvaarassa ovat lähinnä virtalähteet ja kiintolevyt. Molemmat voi vaihtaa. Vanhoja virtalähteitä saa ilmaiseksi tai naurettavan halvalla. Myös uusia saa vanhoihin koneisiin parilla kympillä. Kiintolevyn tilalle voi ostaa ssd:n. Maksaa ehkä sen 50-100 euroa. Tämän jälkeen vanha konekin alkaa toimia aika vikkelään.

Vanhoissa koneissa ennen tinan lyijyrajoituksia saattoi myös olla laadukkaampi tinaus. Nykyinen tinaus muuttuu hassuiksi mömmöpalloiksi ja saattaa aiheuttaa oikosulkuja johtuen lyijyn vähyydestä. Tälle fysikaaliselle ilmiölle ei voi mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhoihin koneisiin saa myös halvalla näyttöjä. 17-19" TFT-näytöt ovat kirpparilla 10-20 euroa.

Koneeseen kannattaa myös hamstrata muistikampoja, jos löytää. Esimerkiksi itse sain vanhaan Athlon XP -koneeseen 10 vuoden takaa muistia 2 gigaa. Sama Pentium 4 -koneessa. Joissain uusissa koneissa myydään vielä samaa muistimäärää.

Mitä yleisemmin tulee tietotekniikan kehittymiseen, prosessoriteho ei ole noussut pitkään aikaan merkittävästi. Kaikki ohjelmat eivät osaa käyttää lisäytimiä tehokkaasti. Yksittäisen ytimen nopeus on noussut hyvin hyvin vähän. Peruskäytössä ei tehokkaita näytönohjaimia myöskään tarvita. Muistin kulutus on lähinnä kasvanut JavaScriptin ja html5-sivujen takia nykyselaimissa.