maanantai 1. syyskuuta 2014

Kuinka tarkka on Googlen sijaintiseuranta?

Pari viikkoa sitten Googlen sijaintiseuranta nostatti otsikoita ja keskustelua. Mutta kuinka tarkka sijaintipalvelu lopulta on? Voisiko sillä korvata Sports Trackerin ja muut liikuntaa rekisteröivät ohjelmat? Ne täytyy muistaa käynnistää lenkin alkaessa ja lopettaa sen päättyessä.

Tein koekävelyn Tapiolan golf-kentän ympäri ja tallensin matkan käyttämälläni RunKeeperillä  Reitti tallentui kauniisti:

RunKeeper tallentaa reitin täsmällisesti.
Reitti on tallentunut täsmällisesti jopa tahallista umpikujassa käyntiä myöten. Myös kohta, jossa vaihdoin Turvesuontien puolelta toiselle, näkyy kartalla selvästi.

Googlen sijaintieto ei ole läheskään yhtä tarkka:

Googlen tiedot ovat paljon epätarkemmat.
Google lähettää sijaintitietoja muutaman minuutin välein. Tuloksena on paljon karkeampi käyrä, josta kuitenkin käy ilmi koko reitti. Vaikka mittauspisteitä on vähän, ne ovat erittäin tarkkoja, ja Turvesuontien ylityskin on nähtävissä.

Tällainen vertailu on tietenkin leikkimielinen, koska palveluita ei voi verrata toisiinsa. RunKeeper on tarkoitettu matkojen ja kalorien polttamisen mittaamiseen, Googlen seuranta on päällä 24/7 ja kerää tietoja jatkuvasti -- usein käyttäjän sitä tietämättä tai ymmärtämättä.

Vertailu auttaa kuitenkin selvittämään Googlen toimintaa, mikä vaikuttaa jossain määrin satunnaiselta ja oudoltakin. Ensinnäkin mittauspisteiden aikaväli vaihtelee suuresti. Toiseksi tieto kysytään ilmeisesti vain kerran, ja ellei puhelin vastaa samantien, ohjelma ei jää odottamaan vaan raportoi lähimmän vakiopaikan (yleensä koti tai työpaikka, koska niissä vietetään paljon aikaa). Tämä aiheuttaa Googlen piirtämään viivaan "pomppimista" mittauspisteen ja kodin/työpaikan välillä.

Kuvassa näkyvät pitkät suorat viivat kertovat ajosta lähtöpisteeseen ja sieltä pois, mutta kun tein saman mittauksen edellisenä päivänä ja pidin puhelinta taskussa, heikompi gps-vastaanotto tuotti useita pomppivia viivoja työpaikalle. Google ilmeisesti korvasi puuttuvat sijaintimittaukset lähimmän yleisen paikan tiedoilla.

Epätarkkuudestaan huolimatta Googlen paikkatietojen keruu herättää ajatuksia valvonnan teknisistä mahdollisuuksista ja käytön rajoista. Erityisen herättävää on vetää hiirellä graafin alareunassa olevaa etäisyysnäyttöä (rajattu pois kuvasta), jolloin reittiviiva ilmestyy näkyviin piste kerrallaan ja osoittaa liikkumisen havainnollisesti.

Mieleen tulee toinenkin kysymys: jos poliisi haluaisi tietää, missä olin vaikkapa kolme kuukautta ja viisi päivää aikaisemmin kello 14, miten hyvän alibin vapaaehtoisesti tarjottu Googlen paikkagraafi antaisi?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ainakaan minä en kaipaile ensimmäistäkään ylimääräistä seurantaa yhtään mihinkään.

No, minä olen minä ja muut ovat muita. Mikäpä minä olen muita arvostelemaan... ;)

Blogger kirjoitti...

+$3,624 PROFIT last week...

Get 5 Star verified winning picks on MLB, NHL, NBA & NFL + Anti-Vegas Smart Money Signals!!!