keskiviikko 20. elokuuta 2014

Radio Suomen aamuinen merisää on muinaisjäänne

Joka arkiaamu Radio Suomen juonnettu aamuohjelma keskeytyy kello 7.50 viideksi minuutiksi merisään lukemista varten. Juuri kun suomalaiset istuvat radiota kuunnellen autoissaan, busseissa tai kävelevät töihin/kouluun, he joutuvat kuuntelemaan merialueiden ja Saimaan tuuliennusteita -- tai vaihtamaan kanavaa. Vain julkisen palvelun kanavalla on mahdollista käyttää primetime-aikaa tällaiseen.

Ajankohta on mahdollisimman epäonnistunut, sillä merisää keskeyttää aamuohjelman viideksi minuutiksi, jonka jälkeen juontajien pitää vielä täyttää 7.55-8.00 välinen aika puheella tai musiikilla. Ja koska kyse on alueradioista, juontajat jokaisessa Suomen alueradiossa lukevat saman, koko maata koskevan tiedotteen samaan aikaan.

Tässä ei ole mitään järkeä.

Vähintäänkin merisää pitäisi siirtää Radio 1:n puolelle, missä tulee aamuhartauksia ja muita pisteohjelmia, joiden väliin se mahtuisi. Jos kanavan on pakko olla Radio Suomi, merisään voisi lukea klo 8.15 uutisten ja ajankohtaisohjelman jälkeen, jolloin sen voisi lähettää valtakunnallisesti yhdellä lukukerralla, eikä ohjelmaa tarvitsisi keskeyttää.

Alueradioissa ei ole mitään syytä lukea koko Suomen merisäätä. Ketä Uudellamaalla kiinnostaa tietää Perämeren tuulivaroituksista -- tai päinvastoin? Eikö alueradioiden ideana ole juuri palvella paikallisia kuulijoita?

Voisiko Yle ehkä reagoida maailman muuttumiseen, vai pitääkö ohjelmia roikottaa vuodesta toiseen samoilla paikoilla ja kanavilla vain perinteen vuoksi?

Hieman asian vierestä mutta kuitenkin: Ylen omasta harkintakyvystä kertoo se, että ravivetovihjeet ovat vihdoin poistumassa julkisesta palvelusta -- tosin vasta, kun viranomainen joutui puuttumaan asiaan.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja täällä Keski-Suomessa Uusimaan ja Perämeren tuulivaroituksista on tasan yhtä paljon hyötyä. Puhumattakaan merenpinnan korkeudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Merisää on joka kerta erilainen. Suurempi ongelma on uutisten toistuminen. Väkeä on Ylessä ylen paljon mutta samaa uutispätkää jauhetaan tunnista toiseen. Yllättäen kuitenkin tänään niin tärkeää juttua ei enää toistetakaan huomenna.

Parempi olisi, jos peräkkäisissä uutislähetyksissä saisi vain kolmannes jutuista toistua. Tulisi vaihtelua ja jännitystä, minä olisin kuullut joptain josta Petteri ei vielä tiedä mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo uutisten toistuminen on muuten totta. Varsinkin kun tv-uutisten pätkät pyörivät pitkin päivää myös radiouutisissa.

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin olen aina ihmetellyt noita merisäätiedotuksia. Harvakseltaan kun ko. kanavaa kuuntelen, tuossa kohtaa tavallisesti vaihdan kanavaa. Olisi mukava tietää, kuinka montaa prosenttia kuulioista ko. tiedotteet palvelevat.
Uutiset on taas asia erikseen. Itse tavallisesti kuuntelen kaupallisia taajuuksia ja Radio Suomen taajuudelle hakeudun useimmiten uutisten aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Aina lapissa ja sisämaassa asuneena en merisäätä ole ikinä mihinkään tarvinut. Jostain syystä aina harvoin kun sitä kuulen, lennän mielikuvissani turvalliseen lapsuuteen ja 1980-luvun alkuvuosiin. Silloin mummolan vanhasta radiosta kuului jumalanpalvelusten ja uutisten välissä merisäätiedotuksia. Saarien ja sääasemien nimet olivat eksoottisia itälappilaisessa tuppukylässä kasvaneelle. Merisään lukijan virallisuus ja vakavuus luo jotenkin turvallisen tunteen. Harva muuten huomaisi jos siellä pyörisi vaikka vuoden 1986 lähetys uusintana.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä kannattaisi kysyä merenkulkijoilta palvelun tarpeellisuudesta ja onko sillä väliä luetaanko uusia tietoja vai vuoden 1986 uusintoja.

"samaa uutispätkää jauhetaan tunnista toiseen" Muistaakseni ylen edustaja vastasi jossain lähetyksessä em. ihmettelyyn. Vastaus oli, että ei ole tarkoitus että kuuntelija/katsoja kuuntelee/katselee jokaisen uutislähetyksen. Nykyisellä käytännöllä mahdollisimman moni kuulee tärkeimmät uutiset kuunteluhetkestä riippumatta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Merisäässä oli tänä aamuna myös Saimaa, joten nimi ei ole ihan täsmällinen.

Merisää on varmasti tarpeellinen joillekin ihmisille (tosin netin ym. ansiosta yhä harvemmalle), mutta pakkoko se on lukea jokaisessa alueradiossa juuri 7.50 kesken juonnetun ohjelman? Miksei Radio 1, miksei osana muuta säätiedotusta? Ehkä joku Ylestä osaa vastata tähän.

Uutisten toistuminen on kaksiteräinen miekka. Ehkä pääuutiset on hyvä kerrata tunneittain, koska harva kuuntelee niitä joka tunti. Toisaalta toimituksilla olisi kyllä valinnanvaraa -- sen huomaa, kun kuuntelee vaihteeksi kaupallisten radioiden uutiset. Niillä on usein ihan eri aiheita.

Anonyymi kirjoitti...

Merisää on perinteen vuoksi varmaankin Radio Suomen konseptin mukainen. Onhan se yleisesti nykypäivän Suomen asioita eikä niinkään Yle Ykkösen uskonnollista ja rutikuivaa haudanvakavaa ohjelmaa vanhuksille ja korkeakulttuurisille kamarimusiikki- ja oopperaihmisille.

YLE myös voi haluta, että vaihdat kanavan esim. kaupalliselle puolelle tai YleX:lle, jos ei miellytä. Konsepti on jämpti.

Anonyymi kirjoitti...

Merisää on tärkeää tietoa kaikille rannikolla, merellä ja saaristossa, sekä myös sisäsuomen suuremmilla vesillä.

Sitä luetaan niin monella kanavalla ettei tiedotteet menisi keneltäkään vahingossa ohitse ja koska missä nyt mikäkin asema sattuu kuulumaan niin sitä yleensä kuunnellaan.

Vakiintuneet ajankohdat ovat myös tärkeitä, jos/kun sähkövirtaa ei ole hyvin saatavissa. Radio laitetaan päälle vain tiedotteen ajaksi. Pitkään käytössä olevan ajankohdan muuttaminen voisi aiheuttaa ongelmia.

Merisää on yksi YLE:n vanhimmista ohjelmista. Se on erittäin tiivistä tietoa. Se kestää vain muutaman minuutin ja sitä välitetään siten että se on helppo löytää ja kuulla niiden joiden se on syytä kuulla.

Oletan, että ajoitus lähetysajalle lienee aikanaan valittu myös sen mukaan miten tietoja koottu asemilta ja keritty tehdä kooste ja toimittaa se luettavaksi. Ja kenties on voitu huomioida myös laivoilla sillan vahtivuorot ja niiden vakiorutiinit, että tarpeelliset tiedot on kirjattu lokiin.

Suosittelen kaikille, joita tiedoite juilii, tutustumista merikapteeni Seppo Laurell'in hienoon kirjaan Suomen Majakat (1999, Nemo, Merenkulkulaitos, ISBN 978-952-5180-21-3)

Kirja kertoo Suomen rannikon merenkulun historiaa majakoiden, majakkalaivojen, loistojen ja pookien kautta. Niiden eri vaiheiden ja siellä työskennelleiden ihmisten kautta. Sen jälkeen merisää tiedotekin kuulostaa sitten ihan toiselta ja ymmärtänee paremmin miksi se on niin tärkeä tiedote ihmisille saaristossa, rannikolla ja laivoilla.

Kirja löytynee kirjastosta, jos ei raaski ostaa omaksi.

Minusta Merisää on parasta sisältöä, jota YLE verorahoilla tuottaa.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Lapissa vieläkin vähemmän kiinnostaa kuunnella merisääennusteita.

Anonyymi kirjoitti...

Sitä luetaan niin monella kanavalla ettei tiedotteet menisi keneltäkään vahingossa ohitse ja koska missä nyt mikäkin asema sattuu kuulumaan niin sitä yleensä kuunnellaan.

Jos vesialuksen kippari on Ylen Merisäälähetystietojen varassa, niin varmaan käyttää myös Gmapsia navigointiin :)

Anonyymi kirjoitti...

Mahdanko muistaa väärin, kun muistelen että merisään lukeminen on lakisääteinen. Aivan kuten kaikki karhun tai suden liikkumisesta tehdyt havainnot. Tai vaikkapa takavuosien "matkalla jossakin Suomessa,ottakaa yhteys kotiin, isänne vakavasti sairaana". Nämä viimeksimainitut ovat jääneet historiaan kännyköiden myötä, mutta eiköhän Ylen lakisääteinen velvollisuus koske edelleen niitäkin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Lakisääteisyys tuskin määrää, mihin aikaan ja millä kanavalla merisää tulee lukea, ja pitääkö ne lukea yhtäaikaisesti kaikilla Suomen aluekanavilla erikseen. Järjen käyttö ei tässäkään ole kiellettyä.

Kriisitiedottaminen on Ylen lakisääteisiä tehtäviä, mutta sitä ei ole rajoitettu radioaalloille. Kun Yle muutenkin laajentaa kovasti toimintaansa nettiin ja someen, tässä laajennukselle olisi oikeasti perusteluita.

Mauno kirjoitti...

No voisin kyseinalaistaa, että kannattaa viiden minuuten ohjelman takia nyt nostaa edes kulmakarvojansa ylös. Sinne 24 tuntiin mahtuu melkoista kuraa, jolloin tuo yksi viisi minuuttinen tuskin on se ahdistavin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä se taas todistettiin: Maakravut järvien ja jokien rannoilta eivät käsitä tuon taivaallista avomerellä kulkemisesta :)

Ville Leino kirjoitti...

Merisää on viranomaistiedote, jonka lukeminen kuuluu Yleisradion lakisääteisiin tehtäviin. Viranomaistiedotteet luetaan aina Radio Suomen kaikilla kanavilla, jotta varmistutaan tiedotteen perilletulo. Normaalioloissa Merisään kuuntelu vaikkapa Pohjois-Karjalassa tuntuu typeryydeltä, mutta entäpä jos jostain poikkeusoloista johtuen se asema on ainoa toimiva? Samasta syystä lähetysaika on vakioitu: kaikki tiedotetta tarvitsevat tietävät tiedotteen tulevan aina samalta kanavalta aina samaan aikaan.
Merisääpalvelut löytyvät myös sieltä autuaaksi tekevästä netistä, ja ovat laajassa käytössä niin ammattilaisilla kuin harrastajillakin. Vaan netti ei sovi kaikkialle, vaikka kuinka haluaisi. Ottaa vaan tavallisen harrastepaatin alle ja lähtee kokeilemaan, kuinka hyvä 4G-kenttä löytyy vaikkapa keskeltä Suomenlahtea, saatikka keskeltä Itämerta. Tai seisoo ruorissa aaltojen paiskoessa venettä ja veden lentäessä ympärillä ja yrittää rassata älypuhelimesta sääkarttaa - siinä tilanteessa kaipaa kummasti vanhaa kunnon radiota ja sitä joutavan mukahauskan sönkötyksen ikävästi katkaisevaa Virallista Merisäätiedotetta joka niin ikävästi kalvaa Järvisen pottuvarvasta.
Merisää on muuten luettu radiossa vuodesta 1926 alkaen, ja toivottavasti luetaan jatkossakin.

Website Security Test