tiistai 14. toukokuuta 2013

Lotto ei ollutkaan julkista palvelua

"Ja ensi viikolla Lotossa onkin luvassa oikein tuplajättipotti, jolla voittaa viisi miljoonaa euroa. Onnea kaikille tämän viikon pienemmille voittajille!".

Jos ei tämä ole mainostamista, niin mikä sitten? Etenkin kun Veikkaus on vieläpä maksanut siitä kolme miljoonaa euroa vuodessa. Miten Viestintäviraston päätös voi tulla yllätyksenä YLEn johdolle tai ministeri Arhinmäelle?

YLEn toimintaa valvovalle hallintoneuvostolle se ei kaikesta päätellen tullut yllätyksenä. Neuvosto päätti kuitenkin olla puuttumatta asiaan, vaikka ymmärsi toiminnan rikkovan Yleisradiolakia. Mitähän muita asioita hallintoneuvosto on katsonut läpi sormiensa? Miten uskottava on tällainen valvoja?

Tähän asti YLEn julkisen palvelun tehtävää ei ole saanut rajata millään tavalla. Yhtiön oman tulkinnan mukaan julkinen palvelu tarkoittaa kaikkea palvelua kaikille.

Nyt on saatu selville ensimmäinen asia, joka kiistatta EI ole julkista palvelua. Päätös piti hakea ulkopuoliselta arvioijalta -- ja siitäkin ministeri Arhinmäki on eri mieltä ("Lottoarvonnan näyttäminen on mielestäni julkista palvelua").

Kiinnostavaa oli, että radiouutisten ensimmäisessä kommentissa Veikkauksen toimitusjohtaja ihmetteli päätöstä koska "näinhän me ollaan toimittu jo 42 vuotta". Samaa perustelua toistavat niin ministeri kuin kansalaisetkin YLEn uutissivulla.

Vanha perinne on kuitenkin huono perustelu. Viestinnän maailma on muuttunut oleellisesti 1970-luvun alusta, jolloin Lotto Suomessa alkoi. Silloin YLEn kaksi tv-kanavaa olivat ainoa reaaliaikainen tapa näyttää lottoarvonta koko kansalle.

Tuo aika on ajat sitten mennyt. Siksi myös julkisen palvelun sisältöä ja tehtävää pitää arvioida tämän päivän eikä 40 vuoden takaisen tilanteen valossa.

Ehkä Viestintäviraston päätös ravistelee edes jonkun hereille. Itse olen aina ihmetellyt, miksi YLE yllyttää ihmisiä uhkapeliin jakamalla radiossa sekä veikkaus- että ravivihjeitä. Eikö tässäkin ole kyse neulasta, joka on jäänyt junnaamaan samaan uraa ilman, että kukaan on havahtunut 2000-luvulle?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt osu ja uppos.

Anonyymi kirjoitti...

Arvontatapahtuma on edelleen julkista palvelua vaikka jotkut poliittisista syistä muuta väittävät. Se, että mukaan on tullut kaupalliseksi TULKITTAVAA lisää näihin tapahtumiin, ei muuta sitä julkista palvelua, joka arvontatapahtuma on: valvojat, koneen käynnistys, tuloksen näyttäminen koneessa ja numeroiden julkistus sekä alustava voitonjako. Viihde on kokonaan eri asia ja se rapauttaa arvonnan uskottavuuden, jos leikillisesti sanoen vaikkapa pitkäsääriset berlusconikanavan kaunottaret kauhoisivat yläosattomissa lottopalloja laarista. Mainonta ja tuotesijoittelu radiolain tulkinnassa on aina politiikkaa ja oman aikansa lapsi ja suuresti riippuvainen tulkitsijansa nutturakiristyksen määrästä. Mistäköhän noita omahyväisiä besserwissereitä oikein syntyy?

Anonyymi kirjoitti...

Arhis, Yle ja hyvitysmaksu -- blogistin kolme kovaa kiistakapulaa, joista varsinkin ensimmäinen on muodostunut jo varsinaiseksi pakkomielteeksi.

Petterin kynä on terävimmillään tietoturvaa ja tietotekniikkaa koskevissa artikkeleissa. Muissa aiheissa, kuten politiikassa, uskottavuus ja tyylin hionta ontuvat pahasti. Välillä, kuten nytkin, mennään jo katkeruuden puolelle. Suutari pysyköön lestissään.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Miksi lottoarvonnan näyttäminen (ilman piilomainontaa) olisi juuri YLEn tehtävä? Miksei mikä tahansa koko maassa näkyvä ilmaiskanava voisi hoitaa lähettämisen (ja saada kolme miljoonaa -- tai ehkä vain kaksi jolloin Veikkaukselta säästyisi miljoona lisää jaettavaksi urheilulle ja kulttuurille)? Miksi nykyinen järjestely olisi oikea vain siksi, että niin on toimittu 42 vuoden ajan?

Eihän YLEllä ole etuosto-oikeutta muihinkaan tv-sarjoihin tai monopolia tv-uutisiin.

Nämä ovat aivan relevantteja kysymyksiä, jotka eivät mitenkään liity politiikkaan vaan digitaalisen maailman muuttumiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi, miksi, oi miksi...

Miksi sveitsiläiskaarti pitää edelleen järjestystä Vatikaanissa?

If it ain't broke, don't fix it.

Ymmärrän kyllä, miksi Yle halutaan pilkkoa pala palalta ja lopulta turhana lakkauttaa. Thatcherismin ja tehokkuusajattelun nimissä on ennenkin tehty yhtä tyhmiä päätöksiä.

Todellisuudessa vaikuttimet ovat sangen yksityisiä ja omanedun leimaamia -- silkkaa ahneutta.

Ei kukaan ole huolissaan rahapelien turmelevasta vaikutuksesta. Päinvastoin RAY:n ja Veikkauksen monopolit halutaan kumota ja luoda maahan uhkapeliteollisuusala.

EduWeb kirjoitti...

Tavallaan Lotto on julkista palvelua, koska laki kieltää muiden kuin Ray:n tarjoavan vastaavaa tuotetta. Paitsi tietysti Viking Lotto.

Samalla kun poistetaan Loton julkisen palvelun status, voisi myös vapauttaa kilpailun tälläkin saralla, eli antaa myös ulkomaisille toimijoille mahdollisuuden kilpailla Ray:n kanssa arpajaisissa.

Lonox kirjoitti...

Käytännössähän YLEn tuhoaminen vain siirtää mediavallan ulkomaille.