tiistai 9. huhtikuuta 2013

Näköislehtien ostaminen on turhan hankalaa

Printtimedia kaipaa kipeästi rahaa verkkopalveluistaan. Yksi tapa ansaita olisi panostaa näköislehtien myyntiin. Se ei ehkä ole kovin suuri bisnes, mutta totuttaisi ihmiset maksamaan sisällöstä. Ja nykyisessä markkinatilanteessa kannattaa aloittaa "low hanging fruit" -periaatteella ottaen kaikki tarjolla oleva raha kotiin.

Näköislehti ei ole kovin mediaseksikäs, mutta sillä on paikkansa. Vähintään 24 tuuman näytöllä näköislehdessä yhdistyy netin nopeus ja vaivattomuus perinteisen paperilehden taittoon. Eikä vanhoja lehtiä tarvitse kantaa paperinkeräykseen.

Eniten irtonumeroina ostetaan iltapäivälehtiä. Miten helpoksi näiden ostaminen netissä on tehty? Eipä kovin. Jopa ostosivun löytäminen on tehty vaikeaksi.

Ensin Iltasanomat. Katse kiintyy isoon Digi-sanaan, mutta se tarkoittaakin digimaailman uutisia. Digilehti löytyy pienellä tekstillä aivan sivun yläreunasta. Sitä ei markkinoida millään tavalla, ostomahdollisuus on toteutettu aivan kuin lehti ei itsekään uskoisi konseptiin.

Maksaminen tapahtuu joko verkkopankissa tai lähettämällä tekstiviesti ja numerokoodi, jonka jälkeen puhelimeen tullut koodi (kahdeksan kirjainta ja viisi numeroa!) pitää syöttää takaisin palveluun. Miksi näin hankalasti? Ennen lehti aukesi automaattisesti tekstiviestin lähettämisen jälkeen. Se oli riittävän yksinkertaista. Pienikin kynnys maksamisessa saa asiakkaan empimään ja ostointo saattaa hävitä.

Kaiken huipuksi irtonumeron ostaminen edellyttää, että asiakas on ensin rekisteröitynyt lehden lukijaksi! Näin ostetut lehdet säilyvät palvelun muistissa ja niitä voi lukea myöhemmin uudelleen, mutta iltapäivälehtien tapauksessa vanhoista ostoista kertyvä arkisto ei maksa rekisteröinnin vaivaa.

Ei kioskikaan kysy asiakkaan henkilötietoja irtonumeroa myydessään.

Sitten kilpailija Iltalehti. Iso Digi-otsikko vie tässäkin harhaan, ostosivu löytyy Päivän lehti -kohdasta. Arkipäivän lehden hinta on 1,40 euroa ja ainoa maksutapa on tekstiviesti. Jälleen pitää lähettää tilauskoodi ja syöttää vastauksena saapuva koodi takaisin.

Syötä koodi -- onneksi tällä kertaa vain viisi merkkiä.
Ja sitten... ei mitään. Lehti ei avaudu eikä virheilmoitusta näy. "Ongelmia? Katso usein kysytyt kysymykset" vinkkaa sivu ja toden totta: samaa ovat ihmetelleet muutkin. Chrome-selaimessa sivu aukeaa vain, jos asetuksissa on sallittu pop-up-ikkunat.

Vähintäänkin Iltalehden pitäisi tutkia käyttäjän selain ja huomauttaa, että lehden avaaminen edellyttää asetusten muuttamista. Vielä parempi olisi toteuttaa lehti niin, ettei tällaista asetusta tarvita.

Iltalehden näköisversio toimii nurinkurisesti. Suurennettu näyttö ei seuraa hiirtä vaan pakenee sitä. Hiiren klikkaus avaa jutun tekstimuodossa omaan ikkunaan, mikä on ihan hyvä, jos haluaa kopioida tekstiä vaikka omaan arkistoon (kuten itse usein teen), mutta typerää jos haluaa vain lukea tekstin isompana. Kokeilemalla selvisi, että myös perinteinen suurentaminen onnistuu, kunhan klikkaa hiirellä tekstialueen ulkopuolella.


Matkoilla: afasfkasflöä ym.
Hmm... ilmeisesti näköisversioihin ei muutoinkaan panosteta kovin paljon. Olisiko syytä? Vai ovatko ne vain reliikki, jota yhä raahataan mukana pakon vuoksi, samalla kun vähät tuotekehityspanokset laitetaan tablet- ym. versioihin?

Ainakin iltapäivälehdissä näköislehdille luulisi olevan kysyntää, koska nettijutuissa viitataan usein paperilehdessä olevaan laajempaan juttuun. Silloin irtonumeron ostamisen pitiäsi olla mahdollisimman helppoa ja linkin näköislehteen pitäisi olla mukana kyseisessä jutussa. 

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näköislehti-palveluita on saatavilla useita: Zinio, Pressdisplay, ePress. Jostakin syystä monet kotimaiset lehdet eivät ole niissä mukana; luottavat ehkä selainmuotoiseen viestintään. Minusta Hesarin verkkoversio on ihan riittävä -- kuka kaipaa raskassoutuista näköislehteä.

Jouni Laurila kirjoitti...

Miksi eivät tarjoa noiden kansainvälisten kautta?
Itse olen käyttänyt Ziniota ja on varsin sujuva. Toimii tietokoneella ja IPAdillä näppärästi. Kännykässä näyttö on pieni.

On se aika typerää että asiakkaan pitää neuvoa myyjää.

Anonyymi kirjoitti...

Njaahh..enpä ole kokenut tarvetta lukea näköislehteä. Nettiversiosta löytyy kaikki oleellinen ja juttuvalinta on usein sitä tasoa, ettei enempiä halua tietääkään.

Anonyymi kirjoitti...

Zinio on tosiaan mahtava retinalla varustetulla ipadilla.
Englanninkielisiä harrastelehtiä löytyy paljon ja pilkkahintaan, yleensä n. ~10-15e/vuosikerta.

Kotimaisista lehdistä on ainoastaan tilattuna digihesari. Ihan toimiva kokonaisuus sekin.