sunnuntai 5. elokuuta 2012

Nokian ja Microsoftin myrskyisä suhde

Nokialla pitkän uran tehnyt Niklas Savander kommentoi eilisessä Hesarissa entistä työnantajaansa näin: "Yhdestä asiasta hän on vuorenvarma: Nokia teki oikean ratkaisun valitessaan älypuhelimien käyttöjärjestelmäksi ohjelmistoyhtiö Microsoftin Windowsin. Savander oli yhtenä johtokunnan jäsenenä esittelemässä hallitukselle Windows-ratkaisua. ... 'Ainoa, mikä on jäänyt harmittamaan, on se, että ratkaisu olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin. Mutta jälkiviisaushan on maailman suurinta viisautta'."

En tiedä, viittaako Savander juuri Microsoft-yhteistyöhön vai yleiseen päätökseen kehittää vaihtoehto Symbianille, mutta jos kyse on Microsoftista, empimisen ymmärtää. Nokian ja Microsoftin välit olivat huonot. PC-puolella yhtiöt olivat tehneet yhteistyötä DOS-ajoista lähtien, mutta mobiilissa tilanne oli täysin toinen.

Helmikuussa 1998 Microsoftin Bill Gates vieraili Suomessa ja tapasi Jorma Ollilan. Media kertoi vain, että Gates oli tarjonnut Nokialle yhteistyötä. Voimansa tunnossa Nokia torjui tarjouksen. Koko teleala näki Microsoftin peikkona, jonka pääsy mobiilimarkkinoille piti estää.

Hesarin otsikko 7.1.2003 kuvaa hyvin ajan henkeä: Nokia pyrkii mobiilimaailman microsoftiksi. Jutussa toimittaja Marko Junkkari kirjoitti näin: Matkapuhelimet ja tietokoneet lähestyvät teknologisesti toisiaan. Se johtaa lopulta siihen, että kahden toimialan valtiaat - Nokia ja Microsoft - joutuvat pian ottamaan mittaa toisistaan. Kumpi titaanien taistelun voittaa? ... Nokian asenne Microsoftia kohtaan oli edelleen tyly: se ei ole suostunut nimeämään Microsoftia edes kilpailijakseen. 

Kukapa olisi uskonut, että vajaassa vuosikymmenessä tilanne kääntyy päälaelleen: toimialojen valtiaat putoavat jalustoiltaan ja löytävät hädässä toisensa? Pakkoavioliitto vai tähtiin kirjoitettu?

Toinen lainaus samasta jutusta ennakoi jo tulevaa: Bill Gates on toistuvasti todennut, että Nokia on loistava laitevalmistaja. Kehuista huolimatta lausunto on piikki - se tarkoittaa sitä, että Microsoftin mielestä Nokian pitäisi pysyä lestissään: keskittyä valmistamaan laitteita eli kännyköitä ja jättää ohjelmistopuoli suosiolla Microsoftille. (kops - jonkun lukijan leuka kolahti juuri pöytään, mutta tämä ei ole minun vaan toimittajan tekstiä).

Kolmas lainaus osuu kipeästi hermoon juuri nyt: "Nokian pääjohtaja Jorma Ollila perusteli vertikaalisuutta marraskuussa Financial Timesin haastattelussa sillä, että kännykät ovat tuotteena hyvin erilaisia pc-mikroihin verrattuna: kännykät ovat monimutkaisempia ja niissä on enemmän komponentteja kuin tietokoneissa. Myös kännykän ja ohjelmistojen yhteensovittaminen vaatii erityisosaamista ja parhaaseen lopputuloksen käyttäjän kannalta päästään, kun yhdistäminen tehdään samassa yhtiössä."  Niinpä -- voi Nokia, miksi et noudattanut Ollilan ohjetta?

Jutussa oli myös Dan Steinbockin analyysi asiasta. Hän ei voinut arvata Googlen ja Applen osuutta tulevassa kehityksessä, vaikka asuikin ymmärtääkseni New Yorkissa ja tarkkaili USA:n markkinoita aitiopaikalta: "Nokia on päässyt kännykkäteollisuudessa niin vahvaan markkinahallintaan, että sitä on erittäin vaikea horjuttaa. Horisontaalisuuteen siirtyminen edellyttää, että joku ajaa sen läpi. Se tuskin voi olla Microsoft, jolla ei ole kovin hyvää mainetta partnershippien (yhteistyöjärjestelyiden) luomisessa."

Ei ollut vuonna 2003 eikä ole nytkään. Brittiläisen Sendo-nimisen valmistajan piti noihin aikoihin tehdä yhteistyötä Microsoftin kanssa, mutta se päätyi haastamaan yhtiön oikeuteen syyttäen tätä sopimusrikkomuksista ja liikesalaisuuksien varastamisesta. Windows-puhelinta ei tullut -- sen sijaan Sendo vaihtoi Symbian-alustaan.

Nokialla tätä vaihtoehtoa ei ole. Yhteistyön Microsoftin kanssa on pakko onnistua. Odotamme syyskuun alun uutisia ja Windows 8:n vaikutusta. Luvassa on mielenkiintoinen syksy.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Kehuista huolimatta lausunto on piikki - se tarkoittaa sitä, että Microsoftin mielestä Nokian pitäisi pysyä lestissään: keskittyä valmistamaan laitteita eli kännyköitä ja jättää ohjelmistopuoli suosiolla Microsoftille."

Eipä tuo Nokian kehuttu (?) laitepuolikaan toimi juuri softaa paremmin. Justiinsa nimittäin kiroilen uusinta uutta Lumia 900:sta, jossa ilmeisesti on kohtuullisen yleinen vika, että jos puhelimesta loppuu akku, niin sen käynnistäminen uudelleen on liki mahdotonta. Puhelin ei tee yhtään mitään, näytössä on patterin kuva jonkun minuutin joka ei liiku, sitten se vaihtuu Nokia tekstiin, ja sitten puhelin vain sammuu. Mikään konsti ei auta.

Se on sitten takuuhuoltoon matka. Eikä ole tosiaankaan ensimmäinen kerta tämän lafkan tuotteiden kanssa.

Täyttä p***aahan Nokian tuotteet ovat olleet viimeiset 3-4 vuotta. Yhtään kunnolla toimivaa luuria ei valikoimasta ole löytynyt, joten kuten toimivaa on saatu vasta lukuisten päivityksien jälkeen, jos silloinkaan. Raudan laatu on myös umpisurkea, kuten lukuisat käynnit Nokian huollossa kertovat.

Missä on se kuuluisa insinööritaito kun laatu on näin surkeaa? Mediassa voidaan syyttää Nokian pikkupomoja, Elopin lausuntoja tms. mutta suurin ongelma on ihan niiden luurien toimivuus tai pikemminkin sen puute.

Itsekään en enää käyttäisi Nokiaa, ellei firma ostaisi työpuhelimiksi. Maine ja luottamus ovat menneet.

Anonyymi kirjoitti...

Ammattilaiset alkoivat jättää Nokian luureja jo liki 10 vuotta sitten, jolloin laatu alkoi laskea monessakin suhteessa ja järjellisiä kilpailevia luureja tuli markkinoille.

petrip kirjoitti...

Microsoftin aikaisemmat mobiilikäyttikset ovat olleet täysin susia. Ei niihin olisi voinut siirtyä


Toinen syy lienee se opettavainen tarina IBM:stä joka lähti leikkiin M$:n kanssa. M$ on onnkesi nyt pahasti heikentynyt ja valta-asema niin pahasti horjunut ettei se pysty tuhoamaan laitevalmistajaa yhtä helposti.

Mutta vaikea uskoa menestykseen kilpailussa Androidia ja iOS:sää vastaan

Anonyymi kirjoitti...

>Niklas Savander kommentoi..

Jos Nokia olisi tehnyt siirtymän Windows'iin aikaisemmin, eipä olisi Nokiaa enää lainkaan.
Muutaman Windows CE ja Windows Mobile laitteen kokemuksella sen näkee otsallaankin. Compaq/HP ja muutama muu yritti Wintoosalla - ja menestys oli takuuvarma. Ei menestystä.
Savanderilta huvittavaa höpötystä - ajamansa päätöksen puolustukseksi.
Microsoftillakin on pasmat pahasti sekaisin. WP 10 saattaa jo toimia (mikäli asia enää silloin kiinnostaa Microsoft mukaanlukien ketään), mutta se on jokatapauksessa Nokian kannalta liian myöhäistä.

Website Security Test