keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Steve Jobsin jalanjäljillä

Näin Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä on oikea hetki muistaa maan tuoreinta kansallissankaria, Steve Jobsia.

Olin viime viikolla Kalifornian Piilaaksossa. Edellisestä käynnistä olikin kulunut jo vuosia. Kävin katsomassa paikat, joilla Applen ja Jobsin legendat syntyivät.

Oma suhteeni Appleen alkoi 1980-luvun alussa Apple II -koneella. Se oli aikansa hienoin mikrotietokone, jota pääsin kyllä käyttämään mutta jonka ostamisesta saatoin vain uneksia sen korkean hinnan vuoksi. Pelkkä perusmalli maksoi noin 9000 markkaa. Monitori, levyasema (143 kt!) ja muut tilpehöörit piti hankkia erikseen.

Erityisen hienoksi Apple II:n teki se, että laitteessa oli värillinen tarkkuusgrafiikka (280x192 pikseliä). Myös näppäimistö, varsinkin alkuperäisessä jenkkimallissa käytetty harmaa versio, oli loistava. Yksittäiset näppäimet suorastaan liimautuivat kiinni sormiin.

Basic-ohjelmia tehtäessä oli kuitenkin oltava tarkkana, sillä ohjelmakoodi ja hires-grafiikka jakoivat saman 48 kilotavun RAM-muistin. Jos vaihtoi grafiikkatilaan ilman, että oli muistanut suojata muistin LOMEM- ja HIMEM-komennoilla, Apple pyyhki tyynesti ja ilmoittamatta osan ohjelmasta pois!

Apple syntyi kirjaimellisesti autotallissa 1.4.1976. Talon osoite oli 2066 Crist Dr. Talo näkyy myös Piilaakson piraatit -elokuvassa (kaikki kuvat valmiilla karttapohjalla Picasa-galleriassa).

Nykyään maailman kuuluisin autotalli.
Maantieteellisesti Piilaakso sijaitsee San Franciscon eteläpuolella. Leveyspiiri on Espanjan korkeudella. Nimensä mukaisesti laakso on vuorten keskellä, joten ilmasto on miellyttävä.

Kun seisoo autiolla Crist Drivella autotallia katsellen voi siirtyä ajassa 36 vuotta taaksepäin ja nähdä sielunsa silmin, miten kaksi parikymppistä nuorta ideoi uutta tekniikkaa ja tulevaa maailmanvalloitusta (se oli jo tuolloin Steve Jobsin mielessä; toinen Steve oli enemmänkin idealisti, jota kiinnosti tekniikka sen itsensä vuoksi).

HP, Intel ja monet sotilasteknologiaan liittyneet yritykset (sekä tietenkin kuuluisa Stanfordin yliopisto) sijaitsivat jo tuolloin kivenheiton päässä Jobsin kodista. Lämmin ilta, ystävälliset ihmiset, loputon usko tulevaan, taloudellisen menestymisen halu, lapsenomainen innostus uusista jutuista... voiko innovaatioille kuvitella hedelmällisempää maaperää?

Suomi ja muut maat haluaisivat nyt kovasti luoda oman Piilaakson. Mutta se ei synny toimenpideohjelmilla eikä EU-projekteina. Piilaaksossa oli alan yritysten synergia sekä kulttuuri, jossa kokeneet insinöörit rohkaisivat nuoria ja järjestivät heille tapaamisia, komponentteja sekä työpaikkoja. Steve Jobsin elämäkerran 100 ensimmäistä sivua kuvaavat hyvin tätä puolta, joka unohtuu helposti, kun huomio kiinnittyy vain innovaatioihin ja rahoitukseen.

Ilman teknistä kulttuuria, hiljaisen tiedon siirtämistä ja ihmisten välistä vuorovaikutusta ei voi luoda uutta Piilaaksoa. Innovaatiot eivät synny tyhjästä, eivät käskemällä eivätkä edes suurella rahalla.

Seuraava kohde on De Anza -collegen Flint-auditorio, jossa Macintosh-kone esiteltiin julkisuudelle tammikuussa 1984:

Tämän talon auditoriossa Steve Jobs esitteli Macintosh-koneen lehdistölle 24.1.1984.
Kiinnostavaa on se, että auditoriolta on vain 2,9 mailin ajomatka Jobsin kotitalolle. Itse asiassa kaikki Jobsin uran keskeiset paikat sijaitsevat alle kymmenen kilometrin päässä toisistaan! Ehkä tämä auttaa ymmärtämään, miksi Applen tuotteet ovat niin Amerikka- ja suorastaan Kaliforniakeskeisiä. Jobsin ei tarvinnut pohtia, toimisiko iPhonen kosketusnäyttö pohjolan pakkasissa eikä lisätä siihen fm-radiota.

Steve Jobsin keskeiset paikat sijaitsevat muutaman kilometrin sisällä toisistaan.
Myöhemmät iPhone- ja iPad-julkistukset herättivät niin paljon kiinnostusta, että vaadittiin isommat tilat. Julkistusten näyttämöinä toimineet Moscone- ja Yerba Buena-keskukset ovat San Franciscossa, mihin on matkaa muutama kymmenen kilometriä (Jobsin kotoa Moscone Centeriin 34 mailia).


Kuinka moni muu voi perustaa yrityksen, rakentaa tuhansia henkilöitä työllistävän pääkonttorin ja julkistaa koko maailmaa mullistavat tuotteet käytännössä lapsuudenkotinsa kulmilla?

Jobs itse asui Palo Alton kalleimmalla alueella, vain kivenheiton päässä siitä toisesta kuuluisasta autotallista (josta HP sai alkunsa vuonna 1938). Jobsin talolta Palo Alton keskustaan vie suora tie nimeltä Waverley Street, joten hän saattoi vaikka kävellä asioille. Viime viikolla talo oli remontissa:

Jobsin talo.
Jobsin työmatka kotoa Infinity Loopin pääkonttoriin oli vain 11,5 mailia (ruuhka-aikojen ulkopuolella hän todennäköisesti käytti freewaytä, jolloin matka oli pari mailia pidempi mutta nopeampi ajaa). Amerikan oloissa matka on todella lyhyt.

Applen pääkonttori sijaitsee Cupertinossa, osoitteessa 1 Infinite Loop.
Palo Alton keskustassa on tietenkin Applen myymälä. Voi kuvitella, että Jobs vieraili siellä usein katsomassa, oliko kaikki viimeistä piirtoa myöten kunnossa:

Palo Alton Apple-myymälä mainostaa uutta tarkan näytön läppäriä.
Jobs asioi varmaankin myös läheisessä Stanford Shopping Center -ostoskeskuksessa. Hänellä oli tapana vaihtaa supermersunsa (AMG-malli) uuteen puolen vuoden välein, jotta auto ei tarvinnut rekisterikilpeä, ja pysäköidä se invapaikalle -- joskus jopa poikittain, jolloin se vei kahden auton tilan. Mitäpä 250 dollarin sakko tuntuisi miljardiomaisuudessa?

Läheisen ostoskeskuksen inva-paikat. Pysäköinnin hinta 250 dollaria.
Idea Macintoshista syntyi, kun Steve Jobs ja muutama Applen insinööri vierailivat joulukuussa 1979 Xerox PARC -tutkimuskeskuksessa. Yllätys, yllätys: sekin sijaitsi aivan kulmilla. Xerox oli yhdistänyt jo aiemmin keksityn hiiren tutkijoidensa suunnittelemaan graafiseen käyttöliittymään. Elämäkerran mukaan "Applen ryöstöretkeä Xerox PARCiin kuvataan joskus yhdeksi suurimmista varkauksista teollisen toiminnan historiassa. Joskus myös Jobs siunasi tämän näkemyksen, ja ylpeänä." (s. 113)"Kaikki taitelijat kopioivat, suuret taitelijat varastavat", perusteli Jobs toimintaansa.

Xerox Parc on matala rakennus läheisellä kukkulalla, joten sitä on vaikea kuvata. Pelkkä kyltti saa riittää.
Viimeinen kohde on Alta Mesan hautausmaa, jonne viime lokakuussa kuolleen Jobsin tuhkauurna on tiettävästi sijoitettu. Tarkkaa hautapaikkaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Todennäköisesti uurna on kolumbaariossa, jonka ovet oli suljettu juuri ennen kuin tulin alkuillasta paikalle. Jenkkityyliin hautausmaalla ei tarvitse kävellä, sillä koko alueen halki voi ajaa autolla.
Alta Mesan hautausmaa.
On kohtalon ivaa, että Jobsin viimeinen leposija on vain parin sadan metrin päässä Xerox PARCista, josta hän varas... sai innoituksen graafiseen käyttöliittymään. Sen avulla hän totisesti muutti maailmaa -- juuri niin kuin oli nuorena uskonutkin tekevänsä.

Suomesta ei tule ikinä Piilaaksoa -- mutta ei tarvitsekaan. Se toinen tunnettu IT-yritys, Microsoft, sijaitsee kaukana pohjoisessa, Kanadan rajalla. Seattle on kuin Suomen Oulu. Sielläkin voi menestyä.

Mutta mikään ei silti voita Kalifornian aurinkoa ja Piilaaksoa.

Muokattu 5.7.2012 klo 10.43: Tarkempi katsominen osoittaa, että elokuvan talo on hyvin samannäköinen, mutta ei kuitenkaan alkuperäinen. Elokuvaa ei siis kuvattu tältä osin aidolla tapahtumapaikalla.

8 kommenttia:

Hejsberg II kirjoitti...

Joo aikoinani kun Vaasan Rompalla olin, niin tuolloin en saanyt ryhtyä tekemään pc-koneelle grafiikkaa Borlandin C-kääntäjällä. Ja kun oli vielä niin, että MS:n C-kääntäjä ei tiennyt yhtään mitään grafiikasta.

Mutta näin vaan mentiin, että Rompan suunnittelupäälliköt valitsivat MS:n työkalut käyttöönsä, kun pidemmälle viety Borland olisi ollut käytettävissä.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on tuo elämänkerta kesken, ja näyttää siltä että Jobs oli oikea henkilö viemään i-laitteita maailmalle. Hänen kanssaan olisi ollut liki mahdotonta työskennellä tosin.

Ja kaikki oli tosiaan kovin Kalifornia-keskeistä. Eniten tässä kaikessa ihmetyttää tuo varastamisfilosofian ja Android-sodan logiikka. Oma toiminta hyväksytään, muttei muiden.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Sinä Petteri olet nykyisin suuri USA:n ihailija,muistelen,että G.W.Bushin aikaan oli toisin ;=)?

Tuommoinen "pyhiinvaellusmatka" on todella mielenkiintoinen,kiitos tästä,paljon uuta tietoa tuli maallikolle!

Tuo autotalli tuntuu olevan suoranainen legenda jenkeissä,missähän pitivät autoaan?
Äiti/vaimo ei antanut kantaa romuja olohuoneeseen,mikäpä muu jäi nuorelle nerolle kuin autotalli? Joku väitti,että jenkit tallentavat 50 vuoden National Geographic-lehtensä autotalliin ja mittausten mukaan maankuori on siellä selvästi painunut.

Autotallissaan minunkin entinen liikekumppanini,sähkökemian nero Manny Shaw aloitti litkujensa sekoittelun ja menehtyessään hänellä oli alan suurin firma. Manny vei minut aina perheensä kanssa syömään New York-pihviä,suosikkiaan, hienoon Santa Monican ravintolaan. Vastapäätä Mannya asui filmitähti Fred McMurray,kallista aluetta.

Noin oikein. Mitä mieltä muuten olet tuosta AF:n A380:n oven pettämisestä? Muistuttaa ikävästi DC-10:n alkutaivalta. Kerrotaanko meille kaikki?

Petteri Järvinen kirjoitti...

A380:n tapauksessa oli ilmeisesti kyse vain varoitusjärjestelmän viasta, ei itse ovesta. Koneessa on uudenlainen sähköinen hätäavausjärjestelmä, joka on aiemminkin tuottanut ongelmia. Tietoa on kovin vähän, joten joku paremmin asiaa tunteva saa mieluusti täydentää.

Anonyymi kirjoitti...

Korjataanpa sen verran että Jobs ei ole keksinyt yhtään mitään. Se oli se pieni pyöreä kaveri joka keksi ja kehitti kaiken tekniikan Applelle. Jobs ei ole koskaan keksinyt mitään merkittävää lasisia portaita ja tyyliteltyjä pahvilaatikkoja lukuunottamatta. Röyhkeyttä on kyllä löytynyt, ja sillähän pärjää. En ymmärrä miksi fanitat kaveria, joka parkkeeraa invapaikoille eikä juuri välitä ihmisoikeuksista

Anonyymi kirjoitti...

>Korjataanpa sen verran että Jobs ei ole keksinyt yhtään mitään.

kyllähän Jobs melkoinen kelmi oli. Apple nimeä myöten, valtaosa tuotteistakin oli lainaa - joita on sitten puolusteltu oikeussaleissa ympäri maailmaa. Oudon hyvällä menestyksellä.
Apple ja musiikki oli alunperin kielletty yhdistelmä - mutta niin sekin saatiin muutettua.

Jobs'in ansio oli yhdistellä muiden keksintöjä sellaiseksi sopaksi, että massoille tuli hyviä/käyttäjäystävällisiä tuotteita.
Oikeustaistelut, hälinä ja hype ruokki edellistä. Harmi, että iTuotteet ovat bisneksen edessä tarpeenmukaisesti invalidisoitu - uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa rekisterikilpi-kuviossa hiukan tökkii se, että Stevellä näytti olevan SL55AMG loppuun saakka mutta ko. malli poistui vuoden 2008 faceliftin myötä ja tilalle tuli SL63AMG.

Anonyymi kirjoitti...

Jobs oli hippi ja tämä koitui myös hänen kohtalokseen. Hieman säälittävää tämä narsistin ihannointi nykymaailmassa. Mutta kieltämättä erittäin hyvä markkinoinnissa, visionääri on oikeahko sana. Omasta mielestä parasta Jobsissa oli sijoitus Pixariin ja yleisesti rohkeus tehdä asioita haluamallaan tavalla välittämättä pätkääkään mitä muut ajattelevat.