tiistai 10. heinäkuuta 2012

Gomorron Sverige! ja Suomen digi-tv

Suomi halusi olla digi-tv:n edelläkävijä, mutta joutuikin varaslähdöstään huolimatta peränpitäjäksi. Tässä taas yksi esimerkki: YLEn ruotsinkielinen tv-kanava lähettää aamuisin suorana Ruotsin aamu-tv:n ohjelman (Gomorron Sverige).

Gomorron... Sverige?
Meitä kiinnostavatkin kovasti raportit Etelä-Ruotsin tulvista, ruotsalaisten urheilijoiden valmistautumisesta olympialaisiin sekä Putte i Parken -festivaaliin iskenyt myrsky.

Putte i Parken? Kuulostaa hauskalta, vähän kuin Putte-Possulta.
Kaiken kruunaa tietenkin Ruotsin säätiedotus:

Odotettavissa tänään... Ruotsissa.
Itse asiassa YLE Fem -kanavan ohjelmalistaus näyttää olevan Ruotsista puolet päivästä:

Onkohan tämä Suomen vai  Ruotsin tv-kanavan ohjelmalistaus?
Kun kanavia digitalisoitiin, ruotsinkieliset saivat oman kanavansa. Tätä ihasteltiin mainoksella, jossa toistui moneen kertaan unenomaisesti lause egen kanal... Ei tämä nyt kovin omalta näytä, pikemmin ruotsalaisten kanavalta.

Syy on yksinkertainen: pienestä Suomesta ei riitä katsojia nykyiselle kanavamäärälle. Ei varsinkaan ruotsinkieliselle ohjelmalle, jonka tuotantokulut ovat 17 % YLEn menoista ja katseluosuus kaiketi prosentin luokkaa. Suomen ruotsinkieliset eivät ole sisällöntarjonnassa enää television varassa, mutta jotain heille pitää lähettää veron vastineeksi. Katsoipa sitä sitten kukaan tai ei.

Toinen säälittävä esimerkki digi-tv:n alennustilasta on FOX-kanava, joka peri keväällä näyttävästi epäonnistuneen SuomiTV:n kanavapaikan. FOXin piti lupaehtojen mukaisesti tuottaa jonkinlaiset uutiset, mutta niistä ei ole vielä näkynyt merkkiäkään.

Sen sijaan kanava pyörittää yhä uudelleen noin tusinaa Lentoturmatutkinta-sarjan jaksoa, joista jokainen on saanut ainakin kymmenen esityskertaa. Ilmeisesti SuomiTV ehti ostaa näihin muutamaan jaksoon rajattomasti esitysoikeuksia, joita FOX nyt hyödyntää täysimääräisesti ja katsojiaan halveksuen. Pääasia, että tuntimäärät saadaan jotenkin täytettyä.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että teräväpiirton siirtymisestä on tullut pelkkää sekoilua. Seuraava käänne nähdään syksyllä, kun PlusTV ottaa käyttöön ihan uuden HD-salauksen (Viaccess), joka vaatii uudet kortit ja niille sopivat uudet kortinlukijat.

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei nuo SVT:n ohjelmat edes näy, ainakaan Elisan kaapeli-tvssä Jyväskylässä(ja antenniverkossakin ilmeisesti näkyy vain osassa Suomea).

Eipä tuosta tosin haittaa ole, kun oma ruotsinkielen taito on niin huono, että en mitään kuitenkaan ymmärtäisi ilman tekstityksiä ;D

Markus kirjoitti...

:D tämä digitv-farssi, jota olen seurannut alusta asti on kyllä sen luokan munaus että ei toista vertaista ihan heti löydy.

Järjestäen ihan kaikki asiat mitä luvattiin, on vesittyny. Ei tullu supertekstitv:tä ei tullu paluukanavia. Pahinta on se, että kanavia ympätään kuvanlaadun kustannuksella jatkuvasti enemmän ja enemmän, samalla sisältö on kärsinyt täyden mahalaskun. Kotimainen tuotanto on täysin hyydyksissä. Sisältö on itse asiassa aika samaa mitä allekirjoittanut katsoi teininä ... Ihan samoja salaisia kansioita...

Viime kesänä oli ukonilma, ja kaapelitv pimeni kolmeksi päiväksi täysin pimeäksi. Arvaa kuinka moni talostamme edes huomasi koko asiaa? 10 vuotta sitten se olisi ollut täysi katastrofi. Nyt oli kanta että "kai ne sen sitten korjaa kun kerkiää, eipä sieltä mitään kummosta muutenkaan tule".

Ei television mahalasku ole vain suomalainen ilmiö. Tuntuu vähän siltä, että hyvin vähän tulee yleensäkkin mitään mielenkiintoista uutta tuotantoa.

Sitä en tiedä, johtuuko tämä sitten siitä, että olen itse vanhentunu, vai onko noiden taso ihan oikesti laskenu kuin lehmän häntä.

Hyvä puoli on se, että eipä tartte enää warettaakkaan. Ei OLE leffoja, sarjoja tai biisejä, jotka enää kiinnostaisi.

Tämän valossa saavat sohlata salausjärjestelmineen niin paljon kuin huvittaa. Ja teostot sun muut järjestöt saavat vouhkata piramististaan minkä kerkiää. Menettävät maksavat asiakkaansa luokattoman surkean laadun vuoksi muutoinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Mihin tarvitaan teräväpiirtoa, kun nykyisen digi-tv:n kuvanlaatua ei käytä hyväksi kuin ehkä yle ja mtv (jos sekään). Ei tullut palveluita mitä luvattiin. Ohjelmisto on samaa massahuttua lähes joka kanavalta. Siinä mielessä on todettava, että vaikka olen tavallinen suomalainen juntti, FST:ltä tulee parhaita (huumori)sarjoja, tanskan television tuotoksia: Onnea etsimässä (aka. solsidan, sarja loppui jo), Onnen kauppaa (Lykke, ei ehkä aukea kesken kauden), sokerileipurin herkut, henkivartijat jne.
Hyviä ohjelmia tanskasta, kumma että yhtä hyvät ohjelmat ovat harvassa "pääkanavilla".

Unknown kirjoitti...

Nuo Ruotsin säätiedotukset ovat olleet ainakin ennen parempia kuin Suomen. Ainakin Helsingin ulkopuolella.

Unknown kirjoitti...

Fox-kanavasta sen verran.

Kun kaupat tehtiin, niin johtaja sanoi että vasta syksyllä tulee muutoksia ohjelmiin. Muutokset vievät aikaa.

Katsotaan mitä se sitten tarkoittaa. Periaatteessa löytyy kyllä hyviä ohjelmia tuon kanavan verran.

Unknown kirjoitti...

Sunday Timesissa oli tämmöinen artikkeli.

Milloinkahan ollaan Suomessa samassa tilanteessa?

How Google is about to change TV for ever

The set in your living room is becoming a gateway to hundreds of internet channels. Can our broadcasters survive the onslaught?

Jyrä kirjoitti...

TV on aika turha. Netti jyrää.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Juu,nuo FOX:in "Lentoturmatutkinnan" loputtomat uusinnat ärsyttävät. Eikö se Murdoch antanutkaan rahaa,vain lupauksia?

Anonyymi kirjoitti...

Nyt ei ihan aukene minulle, miten tämä liittyy digi-tv:hen. Yksi Yle Femin tavoitteista on käsittääkseni olla linkki muihin pohjoismaisiin kulttuureihin. Onko tällainen kulttuurilinkki perusteltu? Siitä voi aina keskustella, mutta minun mielestäni on.

Kaikki aiheet eivät varmasti Ruotsin aamuohjelmassa ole täysin relevantteja, eikä sitä mielestänin voi vaatiakaan.

Pitää myös ottaa huomioon, että tämänhetkinen ohjelmisto on kesäohjelmisto, arkisin aamuohjelma tuotetaan ihan täällä Suomessa.

Unknown kirjoitti...

Olisi ihan hyvä varmaan edelleenkin Suomalaisten katsoa jonkin verran Ruotsin TV:tä.

Nuoruudessa kun Suomi oli kovin Suomettunut, Vaasassa piti katsoa Ruotsin TV:stä mitenkä asiat oikeasti olivat. Ei voinut välttää tunnetta siitä että täältä pitää vielä muutta pois.

Esimerkki -80-luvulta on vaikka Tshernobyl. Tieto Tshernobylista tuli Ruotsista, kun laskeuma oli ensin tullut Suomeen ja levinnyt Ruotsiin. Kun Ruotsalaiset näkivät sen mittarissaan ilmoittivat.
Suomessa ei voitu ilmoittaa kansalaisille, kun Neuvostoliitto ei ollut asiasta mitään kertonut. Mittarit oli jo monta päivää näyttäneet punaista Suomessa.

Tilanne ei varmaankaan ole enään näin paha, mutta kyllä Ruotsalaiset ovat monessa asiassa delleen hiukan Suomalaisia edellä.

hdmi kirjoitti...

Sanotaan nyt Foxin puolustukseksi että kanavan - siis myös SD-version bittimäärä täällä DNA:n kaapelissa on varsin kiitettävä. Tunnin tallennus FOX SD:ltä vie tilaa käytännössä saman verran kuin Yle HD:lta. Esim. elokuvien värintoisto näyttää huomattavasti paremmalta kuin vaikka MTV3:lla.

Oletan että DNA ottaa kanavan suorana kuitusiirtona, eikä signaalia tarpeettomasti kierrätetä ilman kautta kuten muilla kotimaisilla kanavilla jostain käsittämättömästä syystä tehdään. Kuitusiirto lienee tosin myös Yle HD:lla.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen on erittäin tärkeää säilyttää pohjoismainen identiteetti ja muiden Pohjoismaiden tuntemus. On opittava ajamaan yhteistä politiikkaa EU:ssa, sillä meillä on oikeasti keskenämme eniten yhteistä. Yksin Suomi ei pysty vaikuttamaan. On todella tärkeää, että on tällainen pohjoismainen kanava, joka omalta osaltaan tekee maita ja kulttuureja tutuiksi. Mikä ihme suomalaisiin on mennyt kun hylkivät muita Pohjoismaita? Erinomaisia tanskalaisia ohjelmia näytetään Femmalla, muutamia kiinnostavia ruotsalaisia dokumentteja ollut, Nobel-juhlat ja -keskustelut aivan loistavaa tv-ohjelmaa, Ruotsin alueuutisista oppii aina jotain uutta...jne. Lisäksi on Femman "pressiklubi", Jälkivääntö eli Eftersnack. Saanut hyviä sanomalehtivinkkejä siitä. Eikä tarvitse ruotsia osata kun on tekstitys.
- Liisa

Osmo kirjoitti...

Se Tsernobylin laskeuma muuten tuli Ruotsin kautta Suomeen, koska se tuli sateen avulla alas ja sateet tulevat sieltä.

Minä en näe mitään outoa tuossa Ruotsin ohjelmien lähettämisessä. On vain hyvä, että ruotsinkielisille saadaan materiaalia halvalla. Yksittäisen ohjelman kritisointi on aika hassua.

Mitä tulee Plus-TV:hen, niin ajatus jostain sooloilusta salauksissa on täysin älytön ja siinä pitäisi suoraan viheltää pilliin.

Kai-De kirjoitti...

JOs katselee liikaa Ruotsin TV:tä voi luulla, että Ruotsin uutiset ovat meilläkin todellisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan asian vierestä, mutta kuitenkin blogin kirjoittajaan liittyen: onko Petteri Järvinen Oy:n kotisivu www.pjoy.fi ollut tarkoituksella vastaamatta jo parin päivän ajan?

domain: pjoy.fi
descr: Petteri Järvinen Oy
status: Granted
created: 1.1.1991
modified: 12.6.2012
expires: 31.8.2013
nserver: ns-fi.elisa.net [Ok]
nserver: ns-se.elisa.net [Ok]

PING www.pjoy.fi (193.94.43.161) 56(84) bytes of data.
--- www.pjoy.fi ping statistics ---
46 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 45360ms

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan. Telkkari? Minulla on tuossa tietsikassa TV-kortti... Koskahan viimeksi katsottu sitä? 2-3 kk sitten? Niin tosiaan huomasin, että on FOX tullut. Repesin. Pasilaakin joskus katsoin. Varovainen arvioni on, että korkeintaan menee tunti viikossa.
Yle-areena ja yle-dl joskus käytössä. Ylellä on hienoja dokumenteja (esim. sarja luonnontieteen historiasta on ollut tällaiselle koulutetulle luonnontieteilijällekin yleissivistävää katsottavaa), jotka voi ladata tuollaislle komentoriviohelmalla kannettavalle (hyi minä). Saa ajan kulumaan hyvin junassa. Jostain syystä en jaksa edes ajataa niitä tallennuksia, vaikka on TV-kortti koneessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Onko Petteri Järvinen Oy:n kotisivu
>www.pjoy.fi ollut tarkoituksella
>vastaamatta jo parin päivän ajan

Ei tarkoituksella, mutta palvelin on vanha ja reistailee välillä. Nyt taas pystyssä.

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta tuntuu aika pöljältä, että ensin Ylen budjetista menee marginaaliryhmän (ruotsinkieliset) ohjelmiin ja sen jälkeen ne ostetaan Ruotsista, tuskin ne sieltä ilmaiseksi saadaan.

Ja pienenä tarkennuksena tuohon voimalajuttuun. Ruotsissa oli työvuoron vaihtuessa (ydinvoimalassa) huomattu, että töihin tulleiden säteily oli suurempi kuin laitoksen sisällä. Tällöin oli soitettu Suomeen ja kysytty asiasta. Pienellä tuulien seuraamisella onnettomuuspaikka täsmentyi.

Anonyymi kirjoitti...

Kummallista, että Femmaa pidetään vain ruotsinkielisten kanavana, vaikka ohjelmat ovat tekstitettyjä. On katsojien omaa rajoittuneisuutta, jos eivät hoksaa, että aivan hyvää ohjelmaa tulee tältäkin kanavalta - eikä suinkaan vain Ruotsista, vaan usein myös Tanskasta ja Norjasta. Ohjelmien tekeminen on varmasti monin verroin kalliimpaa kuin niiden ostaminen ulkopuoliselta, sisksihän Yle hankkii ja teettää suomenkielistäkin ohjelmaa tuotantoyhtiöiltä.
Liisa

Petteri Järvinen kirjoitti...

SVT:n ohjelmat eivät tietenkään ole tekstitettyjä, koska tulevat suorana Ruotsista.

Digitalisoinnin alkaessa ruotsinkieliset itse iloitsivat "omasta" kanavasta.

YLEn tekemiä tai ostamia ohjelmia toki voivat katsoa netkin, jotka eivät ruotsia osaa. Femmalta tullut monta hyvää dokumenttia, joista tosin useimmat esitetään myöhemmin suomenkielisillä kanavilla.

hdmi kirjoitti...

"On katsojien omaa rajoittuneisuutta, jos eivät hoksaa, että aivan hyvää ohjelmaa tulee tältäkin kanavalta"

Ei nyt sentään, FST;n katsojaluvut olivat paljon suuremmat silloin kun ne oli sijoitettu ykköselle ja kakkoselle. Oma kanava FST:lle oli poliitikkojen rajoittuneisuutta. Monet ruotsinkielisetkin mm Jörn Donner pitivät tällaista gettouttamista suurena virheenä.

Ratkaisu voisi olla FST:n ja Teeman yhdistäminen. Kyllä SVT:n ohjelmia voisi silti yö- ja päiväsaikaan tulla.

Unknown kirjoitti...

Katsoin äsken pitkästä aikaa aamulähetystä.
Sieltä tuli aamu uutiset.
Eurosta tuli tietoa jota Suomalaisille ei kerrota. Löytyy myös kansainvälisiltä kanavilta.
Espanjan palo huomattavasti paremmin uutisoitu.
Sama prositutio teema mutta paremmin kuin Suomessa.

Eli jo kaksi teemaa jotka selvästi ajankohtaisemmin ja paremmin kuin suomessa kummallakaa kanavalla.

Edelleen on niin kuin jo -60-80-luvulla. Jos haluat tietää mitä oikeasti tapahtuu maailmassa niin katso Ruotsin uutiset.

Unknown kirjoitti...

Tässä Euro asia Bloombergiltä.

Ei vieläkään mitään Suomessa asiasta.

Saapa nähdä kauanko kestää.

http://www.bloomberg.com/news/2012-07-22/greece-back-at-center-of-euro-crisis-as-exit-talk-resurfaces.html

Spiegel reported that German officials were holding off on such a decision until the permanent bailout fund, the European Stability Mechanism, comes into operation in September. The 500 billion-euro ESM is on hold pending a decision by Germany’s Federal Constitutional Court, set for Sept. 12.
“For Greece, it’s long been five past midnight,” political columnist Hugo Mueller-Vogg said in Germany’s best- selling Bild newspaper today. The IMF, “by stepping on the brakes, makes it easier for creditor nations like Germany and the EU as a whole to also say: adieu Acropolis, it’s time to go.”

Unknown kirjoitti...

Alkuosa tekstiä jäi puuttumaan.

Exit Speculation
Roesler, who is Germany’s economy minister as well as the chairman of Merkel’s Free Democratic coalition partner, told ARD that a curtailment of aid to Greece would lead to a sovereign default, which would in turn lead to “Greeks coming to the conclusion that it is probably wiser to leave the euro area.”

Unknown kirjoitti...

Tänään sitten osittain noiden kommenttien takia Saksaa moitittiin luottoluokittajan taholta.

Anonyymi kirjoitti...

Hello, after reading this amazing article i am also delighted to share my familiarity here with mates.
Feel free to visit my web-site : Extreme Trading Reviews

Anonyymi kirjoitti...

Greate article. Keep posting such kind of information on your blog.

Im really impressed by your blog.
Hi there, You've performed an excellent job. I will certainly digg it and in my view recommend to my friends. I am confident they'll be benefited
from this website.
Also see my site > Investing