maanantai 2. huhtikuuta 2012

Huono uutinen Suomen teräväpiirrolle (ja muita tv-murheita)

Viime viikolla kuultiin synkkä uutinen Suomen teräväpiirtoajalle: TV Viihde lopettaa toimintansa Suomessa.

TV Viihde oli antenniverkon kahdesta maksukanavaoperaattorista se, joka panosti erityisesti kuvanlaatuun eli teräväpiirtoon. Tiedotteen mukaan TV Viihteen lähetykset loppuvat vappuaattona. Tämän jälkeen Suomen HD-kenttä on ainakin antenniverkossa todella tuuliajolla.

TV Viihde on välittänyt myös Ylen, MTV3:n ja Nelosen HD-kuvaa antennikoteihin. Toiminnan lopppuessa kotien HD-kuva uhkaa hävitä kokonaan. Suomi, joka aikoinaan halusi digitalisoinnin edelläkävijäksi, on nyt pudonnut peräjänpitäjäksi.

Jatkossa Suomen antennimarkkinoilla on vain yksi maksu-tv-operaattori -- se, joka neuvoo asiakkaitaan välttämään HD-televisioita.

Ulkopuolisena tuntuu oudolta, että TV Viihde löi hanskat tiskiin juuri nyt, kun HD:n kysynnän pitäisi olla kasvussa. Kaupasta ei enää saa vanhoja DVB-T-telkkareita, kaikissa on HD-kuvan mahdollistava T2-viritin. Ensi kesänä on olympialaiset ja paljon muita urheilutapahtumia. Hintojen lasku suosii yhä suurempia tv-kokoja: aiempi 32 tuuman perusmalli on nyt kasvanut 42 tuumaan.

Mutta ehkä on niin, ettei peruskatsoja välitä teräväpiirrosta. Eihän se huomaa edes väärää kuvasuhdetta, jossa ihmiset näkyvät litistettynä. Sisältö ratkaisee.

Syy Plus TV:n HD-vastustukseen on digilaitteiden parituksessa, joka sitoo katselun alkuperäiseen laitteeseen. Se estää muistitikulle tallennettujen hd-ohjelmien katselun toisella televisiolla ja pc-pohjaisten omien digiboksien rakentamisen. Aiempaa korkeampia maksuja vastaan katsoja saa entistä vähemmän oikeuksia. Tärkein oikeus on tulla rahastetuksi.

FOX-kanavan tulo Suomeen vanhan SuomiTV:n paikalle tuskin on mikään ilouutinen liikenne- ja viestintäministeriölle. FOX ja CNN tulivat Suomeen, vaikka digitalisointiin lähdettiin juuri sen estämiseksi. FOX kuuluu Murdochin imperiumiin, jonka toiminnasta on viime löytynyt yhä uusia skandaaleita.

Viime lauantain radiohaastattelussa (Ylen Ykkönen 31.3.2012) MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara kertoi, miten vaikeaa SubTV:n lanseeraaminen oli. Kesti kuusi vuotta, ennen kuin SubTV teki ensimmäistä kertaa muutama euroa voittoa. Maikkarilta paloi 66 miljoonaa euroa, vaikka markkinointi oli käytännössä ilmaista oman MTV3-kanavan ansiosta. Oli hilkulla, ettei Subia lopetettu. SuomiTV teki kahdessa vuodessa 400 000 euron liikevaihdolla 16 miljoonan tappiot. Saa nähdä, miten pitkä piikki Murdochilta löytyy.

Vielä yksi kielteinen havainto: YLE ei enää ilmoita ohjelmatiedoissa, milloin sen esittämät ohjelmat ja sarjat ovat uusintoja. Katsoja huomaa vasta lopputeksteistä, että on katsellut vanhaa, ehkä jo aiemmin näkemäänsä ohjelmaa. Näin kävi viimeksi eilen sunnuntai-iltana 1.4.2012, kun Uutishuone-sarja alkoi uuden kierroksen illan parhaalla ohjelmapaikalla. Edes YLEn omilla ohjelmatietosivuilla ei mainittu, että sarja on uusinta muutaman vuoden takaa.

Ohjelmatiedoissa pitäisi mainita vähintäänkin sarjan valmistumisvuosi. Siitä jokainen voisi muistella, onko ehkä nähnyt ohjelman jo aiemmin.

Mutta ilmeisesti kanavien paljous (13 ilmaista antennikanavaa, joista 9 kaupallista -- and counting) on niin suurta, että kaikki sisältö pitää kierrättää moneen kertaan. Uusinnat ovat pääsääntö, ensilähetys poikkeus.

Ehkä ohjelmien perässä pitäisikin olla maininta vain silloin, kun kyseinen ohjelma esitetään ensimmäistä kertaa?

Lisäys klo 15:40: Digitodayn uutinen kertoo, että lätkän MM-kisat saa antennikodeissa näkymään teräväpiirtona DNA:n kortilla. Katselu tosin edellyttää antennin suuntaamista DNA:n mastoon ja monelle myös VHF-antennin hankkimista, koska niistä ehdittiin jo kerran luopua digisiirtymän vuoksi. Haluaisinpa saada jonkun digi-tv-hankkeen johtohahmon kommentoimaan nykyistä tilannetta! Itse kommentoin sitä ytimekkäästi: Suomen digi-tv sux.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eihän Yle enää vuosiin ole ilmoittanut onko lähetys uusinta vai ei. Varmasti siihen syyllistytään myös muilla kanavilla. Itse en ole vuosiin katsonut enää televisiota, mutta katsoessani aikaisemmin, oli tilanne jo näin.

ville74p kirjoitti...

Harmittaa tosiaan. Ostin wbox2 boksin, joka vaatii linkityksen riippumatta dvb-t lähteestä (sd/hd). Plustv ei siis näy. Tdf sinnitteli vuoden, luulivat että siinä ajassa Suomi vaihtaa t2-bokseihin.

Markus kirjoitti...

Kyllä se pääsääntösesti hinnasta johtuu. Ensin ostat HD-laitteet. Sitten sen jälkeen maksat kaikensortin HD-siirtomaksuja sun muita korttimaksuja. Ei ne silleen isoja ole, mutta järkyttävän kokosen televisiomaksun lisäksi siitä lystistä että näkee SAMAT kotimaiset kanavat hiukan terävämpänä, ja samalla surkealla ohjelmasisällöllä millä ne suttupiirtonakin tulee - maksu on jo liikaa. Myös CI+ kortinlukija maksaa tavallista kortinlukijaa enemmän. Sisällöstä uupuu myös MTV3 kanavapaketti. Ei sillä - roskaa kyseinen paketti on - mutta sieltä tulee ne formulat sun muut hiihdot...

Sitä vain on kyllästyny ryöstörahastukseen jokaikisessä asiassa.

Markus kirjoitti...

Täytyy sekin tosiasia tietty muistaa, että vaikka perus HD kanavia on kaikilla kotimaisilla jo. Eli YLE HD, MTV3 HD ja Nelonen HD... Ei näissä kuitenkaan ole sitä hd sisältöä vielä kummosesti. YLE HD näkyy hetken aikaa illasta, muuten saa kattella pilvistä kuvatusta (niin mistä sitä lupamaksua/telkkariveroa maksettiinkaan?). MTV3 HD on kaikkein pisimmällä. Ohjelmat on samat kuin peruskanavallakin, joukossa näkyy jopa aitoja HD ohjelmiakin silloin tällöin. Pääsääntösesti kuva on kuitenkni suttupiirtoa ja vain muutama hassu kotimainen tuotanto näkyy HD:na. Nelonen HD ei ole varmaan koko olemassaoloaikanaan (ollut pisimpänä olemassa kaapelissa), lähettänyt ensimmäistäkään HD-ohjelmaa... Kuva on koko aika hieman ylöspäinskaalattua suttupiirtoa. Ja tästä pitäisi maksaa sitten neljä euroa/kk "HD siirtomaksua" sekä kolme euroa/kk korttimaksua??? Eli 84 euroa vuodessa televisiomaksun LISÄKSI??? Kaapelissa sentäs peritään yleensä pelkkää korttimaksua, sitä on maksettu jo vuosikausia muutenkin. HD sisältönä kotimaiset näkyy jos kortista maksaa. Ja roppakaupalla muutakin vapaasisältöä tulee näkösälle. Että kyllä TV-viihde kaatui omaan ahneuteensa. Sisältö surkeaa, ja hinta aika rapsakka. (täytyy tietty muistaa aloituspakkauksen hinta ~ 80-90 euroa tämän lisäksi)...

Unknown kirjoitti...

Valitettavasti tämä tosiaan toistaa Nokian tarinaa tai WAP tarina.

Kyydistä on pudottu ja nopeasti.

Itse asuin aiemmin Briteissä ja siellä ollaan vasta nyt kytkemässä analogista pois ja HD on hyvässä vaudissa.
Nyt laitteiden hinnat ovat järkevällä tasolla ja toimivat suoraan paketista, niin kuin ennen vanhaan hyvään aikaan Suomessakin. (5-vuotta sitten)

Kansalaiset ovat varmasti kyllästyneet jatkuviin teknisiin ongelmiin ja kovaan rahastukseen. Nuoriso katsoo TV:n jo netissä, me keski-ikäiset vanhukset vielä maksetaan lupamaksuja ja tosiaan HD peruskanavien kortistakin.

Jatkossa YLE tulee samaan ison potin rahaa automaattisesti, mutta mitenkä asiakkaan ääni saataisiin kuulumaan. Ei pelkästään isolla rahalla poliitikkoja lobbaavien mainoskanavien ääni.

sope kirjoitti...

Kuka nyt enää 2012 tvtä katsoo muutenkaan. Itse en katso eikä katso moni muukaan. Telkku on turhaa..

hdmi kirjoitti...

Hyvä sentään että useimmat kaapeliyhtiöt ovat lopettaneet Yle HD:n salauksen. Epäilen että Suomessa on monia kaapelitalouksia joilla on tv:ssä HD-viritin mutta eivät ole tätä huomanneet.

Yle HD:n lähetysaikoja voi kyllä moittia. Tuo klo 17-23 pitäisi olla vain minimi josta operaattori voi poiketa ylöspäin.

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=j6F19fOhRY4 Hd ei tule ikinä lehmätkin lentää. Tämä on onneksi vielä uutuubissa.

Anna-Liisa kirjoitti...

Wikipedia sanoo: "TV-valmistajat käyttävät markkinoinnissaan HD ready -merkintää ilmaisemaan TV:n HDTV-yhteensopivuutta. Full HD -markkinointitermillä puolestaan tarkoitetaan täysteräväpiirtotelevisiota, joka pystyy esittämään 1920 × 1080 -resoluution näytöllään ilman skaalausta."

Meidän 32" Panasonicissa on merkintä HDTV 1080p. Full HD -merkintää en löydä. Onko telkkari täysteräväpiirtotelevisio?

Ostaessamme ao. vastaanottimen luulin että ostimme teräväpiirron. En kuitenkaan huomaa mitään eroa teräväpiirtolähetysten ja tavallisten välillä. Tavallisten uutislähetysten kuva on huonompi, epäskarpimpi, kuin pienen putkitv-ruudun kuva. Uutisankkurin naama on ikään kuin tasoitettu sävyttömäksi.

hdmi kirjoitti...

"Meidän 32" Panasonicissa on merkintä HDTV 1080p. Full HD -merkintää en löydä. Onko telkkari täysteräväpiirtotelevisio?"

Kyllä 1080p on sama kuin Full HD. Tämä on siis näytön luokitus eikä kerro viritinpuolesta mitään.

Ylen uutiset ei ainakaan vielä ole HD:tä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

32 tuuman ruudulla ei huomaa eroa HD readyn tai täyden teräväpiirron välillä. Viimeiseen kahteen vuoteen ei kuitenkaan ole myyty muita kuin täyden teräväpiirron televisioita, joten todennäköisesti sinullakin on sellainen.

Katsotko varmasti teräväpiirtolähetyksiä? YLEn uutisia ei lähetetä teräväpiirtona.

Tarkkuus on vain yksi tv-kuvan ominaisuus. Halvempien televisioiden paneelit ovat heikkolaatuisia eivätkä pysty kunnolliseen sävytoistoon. Muutama vuosi sitten myytiin lcd-televisioita, joiden kuva on lähes ala-arvoinen: puuroinen ja sävytön, eikä sillä ole mitään tekemistä tarkkuuden kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä niitä HD Ready televisioita myydään edelleen, mm. Anttilassa on myynnissä Sharpin LED-televisio, jonka resoluutio on 1366x768, kokona juuri tuo 32 tuumaa:-)