maanantai 16. tammikuuta 2012

Kyllä me suomalaiset nää osataan...

Kun merellä sattuu haveri, maalla on helppoa olla viisas. Italialaisen risteilijän kaatuminen saaren edustalla on megaluokan moka, jota suomalaisten on helppo arvostella. Meillä ei koskaan töpeksittäisi näin raskaasti.

Kerrotaan, että kun Costa Concordiaa kastettiin, shampanjapullo ei murskaantunut. Se tietää epäonnea. Kaiken lisäksi onnettomuus sattui perjantaina 13. päivä.

Suomalaisella Sally Albatrossilla oli yhtä onneton historia: ensin paha tulipalo korjaustelakalla ja muutamaa vuotta myöhemmin (4.3.1994) vakava pohjakosketus Porkkalan edustalla. Haverissa oli kaikki suuronnettomuuden ainekset. Ellei alusta olisi saatu hinattua läheiselle matalikolle, se olisi uponnut kokonaan.

Sally Albatrossin kohtaloksi koitui uusi tutkakartta, jota henkilökunta ei osannut käyttää. Lisäksi satelliittipaikannusjärjestelmään oli asetettu väärä koordinaatisto (KKJ:n sijaan WGS84). Onko meillä siis varaa arvostella muiden merimiestaitoja?

Suomalaisten itsetuntoa väitetään huonoksi, mutta joissakin tapauksissa tilanne on päinvastainen. Esimerkiksi taloudenpidossa uskomme olevamme ylivertaisia muihin EU-maihin verrattuna. Meidän ei pitäisi auttaa maita, jotka ovat omalla hölmöydellään ylivelkaantuneet. Olisi parempi erota koko EU:sta, koska se vain sotkee Suomen asioita.

Parikymmentä vuotta sitten saimme sotkea Suomen asiat ihan itse. Tuloksena oli pankkikriisi ja maan historian pahin talouslama. Tällä hetkellä tilanne on parempi, kiitos monien lihavien vuosien ja Nokian tuomien miljardien.

Todellinen talousosaaminen punnitaan vasta lähivuosina, kun Nokian veto hiipuu ja yleinen huoltosuhde heikkenee. Näkymä huolestuttaa jo nyt, sillä Suomi on aivan yhtä kyvytön tekemään kaivattuja uudistuksia kuin ne maat, joita yhdessä pilkkaamme huonosta taloudenpidosta. Myös Suomessa eturyhmät pitävät tiukasti kiinni saavuttamistaan asemista ja puolueet lupaavat äänten toivossa yhä uusia etuja. Velkaantumiskehitys on sama kuin muillakin.

Suomalaisen osaamisen kukkanen on asuntopolitiikka. Miten on mahdollista, että näin pienessä ja tyhjässä maassa asuntojen hinnat ovat taantumasta huolimatta yhä pilvissä? Nuorten on sitouduttava loppuiäkseen ylisuuriin asuntolainoihin saadakseen edes jonkinlaisen katon päänsä päälle. Kotimainen asuntopolitiikka on ajanut yhtä tukevasti karille kuin Albatrossi.

Ehkä emme sittenkään osaa kaikkea paremmin kuin muut. Ehkä EU:lla olisi jotain annettavaa meillekin?

6 kommenttia:

jaska kirjoitti...

Asuntopolitiikkaan voisi kyllä vaikka EU puuttua. Se ei voi mennä nykyisestä huonommaksi.

On täysin käsittämätöntä, että kasvukeskukset eivät kaavoita (ja rakennuta, jos rakeenusyhtiöt viivyttelevät) lisää markkinahintaisia asuntoja. Tiedossa olisi hyvät myynti- tai vuokratulot ja lisää veronmaksajia. Sosiaalisiakin tavoitteita edistettäisiin, kun asuntojen hinnat laskisivat. Huonoimmasta päästä asuntoja tulisi myös köyhien saataville ihan markkinaehtoisesti.

Tähän kannattaisi kasvavien kuntien jopa ottaa lainaa. Se tuottaisi hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Voi helposti olla samaa mieltä. Kyllä me suomalaisetkin osataan, sössiä ainakin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Toki me myös osaamme paljon. Ylimielisyyyden syntiin ei kuitenkaan pidä langeta, kun muilla on vaikeuksia.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Tuolla etelänmailla vain tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus,että päällystö soutaa laivasta pois ensimmäisenä.

Ilmailussakin kyllä osataan tupeksia ihan itse,kun muistellaan viimeaikojen Finnairin mokia.Tukholmassa ajettiin renkaat rikki merkkivaloihin ja lähdettiin ilmaan, Shanghaissa päätettiin lentää yli Siperian kotiin, vaikka yksi hydrauliikkapiiri oli puhki ja toinenkin vuoti kuiviin ennen laskeutumista (tuota ei tosin tiedetty lähdössä), Hongkongissa yritettiin nousua rullaustieltä.
Eihän tämä tietenkään ole mitään, jos verrataan idän yhtiöihin ...

Anonyymi kirjoitti...

Ei ne kämpät ole kalliita siellä tyhjässä ja avarassa Suomessa. Päinvastoin, sieltä niitä saa puoli-ilmaiseksi.

Kämpät ovat vain kalliita siellä missä on työpaikkoja.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Vieläköhän finskillä uskaltaa jatkossa lentää?

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/01/kuka_huoltaa_sinivalkoiset_siivet_3183166.html

Ilman mitään rasismia,minulla oli aikoinaan Kaliforniassa jordanialainen huoltoteknikko, joka ruksasi check-listan laitetta näkemättä,siitä tuli vietävänmoinen revohka ja maineenmenetys täällä,kun analysaattorista puuttui softa kokonaan, jouduin lentämään se kainalossani Losiin.

Website Security Test