torstai 15. joulukuuta 2011

Torjuntavoitto hyvitysmaksukiistassa

Kuluttajat saivat torjuntavoiton: hyvitysmaksu ei vieläkään laajene matkapuhelimiin eikä tietokoneisiin. Tekijänoikeusjärjestöt ovat lobanneet maksua puhelimiin ainakin vuodesta 2007 lähtien ja Arhinmäki ehti jo käytännössä luvata sen nyt toteutuvan.

Asiasta noussut julkinen kohu vesitti kuitenkin hankkeen. Effin kampanja, sosiaalinen media ja kielteiset lausunnot (Kuluttajavirasto, EK, LVM) pakottivat Arhinmäen perääntymään. Tässä tosiaan kulki raja.

Maksu luvataan uudistaa perusteellisesti ensi vuoden kuluessa. On pakkokin, sillä asetus on voimassa vain ensi vuoden loppuun eikä "toistaiseksi", kuten aluksi kaavailtiin (pieni, mutta tärkeä voitto sekin).

Maksupohjaa ei laajennettu, mutta maksuja korotettiin merkittävästi -- ja varsin ovelalla tavalla.

Hyvitysmaksun sisällä suurin tuotto saadaan digibokseista, joiden maksut on porrastettu kiintolevyn koon mukaan. Vain kolmella ylimmällä portaalla on merkitystä, koska alle 500 gigan digibokseja ei enää myydä.

Korkein maksu (36 euroa) menee yli 750 gigatavun asemasta. Todellinen osuus myyntihinnassa on kahden arvonlisäveron jälkeen 48 euroa - ei mikään pikkusumma, kun laitteiden ulosmyyntihinta on noin 350 euroa.

Maksujen korotukset haluttiin läpi nyt, sillä ensi vuonna moni vaihtaa SD-boksinsa uuteen HD-malliin. Koska teräväpiirtovideo vie paljon enemmän levytilaa kuin perustarkkuus, saman ohjelmamäärän tallentamiseen tarvitaan isompi levy. Oikeampi vertailukohta olisi levylle mahtuvien ohjelmien määrä.

Digibokseilla rahastaminen on näppärää myös siksi, että suojaustekniikan vuoksi niiden on oltava Suomessa hyväksyttyä mallia. Maksua ei siis pysty kiertämään tilaamalla HD-bokseja ulkomailta.

Suojaustekniikka estää siirtämästä HD-ohjelmia ulos levyltä. Boksit ovat todellakin vain ajansiirtoa varten. Direktiivin mukaan teknisten suojakeinojen käyttö tulisi huomioida hyvityksen määrää arvioitaessa, joten HD-boksien maksujen pitäisi itse asiassa olla aiempaa matalampia. No, mitäs pienistä.

Ulkoisten kiintolevyjen hyvitysmaksu nousee kapasiteetista riippuen 140 % (5->12 euroon) tai 80 % (10->18 euroon). Huikeita prosentteja. Portaita on kolme, joista alin (50-250 Gt) on mukana vain näön vuoksi, sillä käytännössä pienimmät myytävät levyt ovat 500 gigan kokoisia. Niiden maksu nousee aiemmasta viidestä 12 euroon (+ kaksinkertainen ALV).

Erikoista kyllä, portaiden rajojen muuttuminen nostaa yhden teran levyjen maksua "vain" 20 prosentilla. Sitä isompien levyjen kohdalla nousu on 80 prosenttia.

Mitä tästä kaikesta seuraa? Ministeriön tiedotteen mukaan hyvitysmaksun tuoton pitäisi nousta 7,9 miljoonaan nykyisestä noin 6,5 miljoonasta. Lisätulo kertyy lähes kokonaan videon tallentamisesta (ei kai kukaan täytä kahden teratavun levyä musiikilla?). Vaikutusta ei pysty laskemaan kovin tarkasti, sillä levyt tulivat maksun piiriin vasta tämän vuoden alusta, eikä niiden myyntimääristä ole julkista tietoa.

Jos arvio myynnistä toteutuu, Suomen hyvitysmaksu on myös ensi vuonna pohjoismaiden korkein ja todennäköisesti maailman kolmen kalleimman joukossa. Tässä suhteessa artistien luulisi olevan tyytyväisiä.

Toteutumisesta ei kuitenkaan ole takeita, sillä jo vuosi sitten Stefan Wallin lupasi ulkoisten kiintolevyjen nostavan maksutuottoa 20 prosenttia. Ilmeisesti niin ei käynyt, koska tämän vuoden maksukertymästä odotetaan yhtä suurta kuin vuosi sitten. Joko ulkoisia levyjä ei ole ostettu riittävästi tai sitten kauppa on kanavoitunut ulkomaille. Niin voi käydä myös ensi vuonna.

Vain HD-digiboksien nopea yleistyminen pystyy kasvattamaan hyvitysmaksua siten kuin ministeriö nyt laskee.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No eikös koko roska poistu 2013? Rahat otetaan sen jälkeen verotuksesta tai muusta.

No vuosikin kuppausta on liikaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Nyt kun YLEn rahoitus saatiin ratkaistua on mahdollista, että hyvitysmaksun täysremontti onnistuu. Pahasti vastakkaisista näkemyksistä johtuen en ole lainkaan varma, että sitä saadaan tehtyä vielä ensi vuoden aikana. Toivotaan parasta.

Anonyymi kirjoitti...

Petteri unohdit nyt sen asian että suuri osa uusista tv:istä sisältää myös PVR-tallennukset ulkoiselle kovalevylle (jonka voi kätevästi tilata ulkomailta) ja koska tv on CI+ yhteensopiva ei erillistä boksia tarvita ja veikkaisin että massoille juuri tuo että erillisestä boksista pääsee eroon on suuri hyöty. Taitaa siis ensi vuonnakin hyvitysmaksujen tuottoarvio pettää ;)

Osmo kirjoitti...

Ehkä hyvitysmaksut voisi ratkaista samalla tavalla kuin Ylen rahoituksen? Veroluonteinen maksu, jonka maksaa kopioi tai ei.

Anonyymi kirjoitti...

Niin tai sitten hyvitysmaksu sisällytetään suoraan myytäviin tuotteisiin. Koska hyvitysmaksu korvaa ainoastaan laillisen kopioinnin voisi siitä musiikkilevyn tai elokuvan hinnasta mennä osa noille syöpäläisjärjestöille.

Anonyymi kirjoitti...

Mites tuo YLEm rahoitus kerätään? Erillisellä laskulla? Onkohan se suoraan ulosottokelpoinen?

Protestina kannattaa harkita maksimi karhukirjeiden ottamista.

Osmo kirjoitti...

Maksun vaikutus on tuotakin suurempi, koska siihen lisätään myös eri myyjän kate. 36 euron maksun todellinen vaikutus voi olla yli 60 euroa. Moni varmaan ostaa boksin suurella levyllä, koska tallenteita ei saa ulos HD:na.

Pienissä kovalevyissä korotus on aika huima. Vielä joku aika sitten sai 500 gigasia pikkulevyjä 50 eurolla.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy palata tähän aiheeseen vielä sen verran, että tänään aamulla Yle Puheen haastattelussa taiteilija Uusivirta harmitteli hyvitysmaksun pienentymistä. Totesi, että tämä on väärin, "koska maksu on tarkoitettu korvaamaan laitonta kopiointia".

Osmo kirjoitti...

Kyllä teran levy uusimmassakin järjestelmässä kuuluu kalleimpaan luokkaan, siis sen hinta nousee 10->18 euroa. Vanha asetus sanoi "yli 950 gigatavua", uusi sanoo "vähintään yksi teratavu".

Viime vuonna ulkoisia kovalevyjä tuotiin maahan 149000 kappaletta. Jos maksu oli keskimäärin 7,5 euroa niin tämä tekee 1,1 miljoonaa. Tulot eivät nousseet, koska CD:iden DVD:iden ja MP3-soittimien maahantuonti putosi.

Digibokseissa 500 gigaset ovat toiseksi ylimmällä portaalla. Jos olettaa, että 1/3 on terasia ja 2/3 500 gigasia, niin boksin maksu nousee 21 eurosta 32 euroon ja tuotot 112 tuhannella boksilla n. miljoonalla eurolla.
Veikkaisinkin, että boksien ja kovalevyjen maksujen nousu tuo 2-2,5 miljoonaa lisää. Runsas puoli miljoonaa vähenee perinteisistä medioista ja MP3-soittimista.