tiistai 6. joulukuuta 2011

Linnan juhlista vuoden Twitter-tapahtuma

YLE oli rakentanut järjestelmän, joka näytti Twitter-kommentit teksti-tv-sivulla kuvan päällä. Ja kylläpä kommentteja tulikin! Suomalainen #linnanjuhlat aihetunniste (hashtag) nousi hetkeksi maailman suosituimpien Twitter-aiheiden joukkoon. Sellaista ei tiettävästi ole tapahtunut koskaan aiemmin. Viimeistään nyt voi sanoa, että Twitter on lyönyt itsensä läpi Suomessa.

Twitter-kommentointia on käytetty aiemminkin, mm. juhlissa vuosi sitten, mutta vasta nyt tviittaajia oli niin paljon, että kriittinen massa ylittyi. Me katsojat teimme Twitterin kautta muutoin aika tylsästä ja kaavamaisesta lähetyksestä ihan uudenlaisen.

Katsojien apu tulikin tarpeeseen, sillä suomenkieliset juontajat sotkivat henkilöiden nimet pahemman kerran. Ehkä ensi kerralla juontajat voivat keskittyä ilmapiirin kuvaamiseen ja jättää henkilöiden tunnistamisen sosiaalisen median tehtäväksi? Joukkoistaminen toimii. Tviittaajia on niin paljon, että jokaiselle vieraalle löytyy joku, joka tunnistaa hänet. Ja muistaa nimenkin oikein.

Ahkerat tviittaajat näyttivät, mitä yhteisöllinen televisiokokemus voi parhaimmillaan olla. Tämä oli sitä, mitä visioitiin 1990-luvun lopun digi-tv-haaveissa: sisältöä, jota katsojat tekevät toisilleen. Somen kautta katsojista muodostui ryhmä, johon kuka tahansa saattoi liittyä, ja näin päästä osallistumaan tapahtumaan. Kukaan ei jäänyt yksin, vaikka katsoi ohjelmaa kotonaan.

Kokemus olisi ollut vielä parempi, jos linnavieraiden joukossa olisi ollut aktiivisia tviittaajia. Nyt heitä oli vain muutamia, eivätkä heidän tviittinsä näkyneet aihetunnisteella.

Katsomosta tviittailijat osoittivat loistavaa kekseliäisyyttä ja erinomaista huumorintajua. Osa ehdotuksista oli rohkeita, mutta toteuttamiskelpoisia. Tosiaan: miksei jokaiselle vieraalle voisi lähettää kutsukirjeen mukana pienen rfid-sirun tai jopa QC-koodin juhlapukuun kiinnitettäväksi? Mikseivät paikalla olevat toimittajat voisi kuunnella katsojien ehdotuksia siitä, ketä haastatella seuraavaksi?

Ja mitä juhlaväki olisikaan tuuminut, jos tviittien virta olisi heijastettu salin seinälle? Se toimii hienosti seminaareissa, miksei siis linnan juhlissakin? Seuraava presidentti voi luoda jotain omaa ja rohkeaa - jotain, mikä palauttaisi uskon Suomeen teknologiamaana. Halosen aika on nyt nähty, eikä häneltä ole juurikaan riittänyt kiinnostusta tälle sektorille.

Tviittaajien luoma sisältö oli niin hauskaa, että joku mainitsi tuskin malttavansa katsoa tv-kuvaa tviittien viedessä kaiken huomion. Ei ihme: toisin kuin linnan jäykistelyt ja tärkeilyt, some oli aitoa ja rehellistä. Sellainen toimii aina.

YLElle tapahtuma antaa pohdiskelun aihetta. Monet seurasivat lähetystä nettitelevision kautta ja osallistuivat siihen itsekin tviittaamalla. Jos YLEn palveluita tuotetaan ja käytetään jatkossa yhä enemmän netin kautta, toiminta on myös rahoitettava siellä. Maksamattomuuden perusteluksi ei enää riitä se, ettei omista tv-vastaanotinta.

YLE mainosti lähetyksen tulevan ensi kertaa teräväpiirtona. Osa kameroista oli kuitenkin SD-tasoa ja kuva vain skaalattiin ylöspäin. Vaihtelu HD:n ja SD:n välillä oli ärsyttävää. Eikö YLEllä tosiaan ollut riittävästi HD-kalustoa vai oliko lähikuviin tarkoituksella valittu heikkolaatuisempia SD-kameroita? Olisiko HD-kuva ollut liian armoton juhlavieraille?

Joka tapauksessa: hyvin tehty, some! Hyvä me.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkö se nyt on se kuuluisa MHP paluukanava?:)

Hyvin toimi ja piristävä lisä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei, tämä ei ollut MHP:tä -- tämähän toimi!

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin lähetystä mutta eipä missään mainittu etukäteen tälläisestä eikä lähetyksen aikana mitään tietoa. Että näin.

Zarr kirjoitti...

Wanha parta kuittaa että kyllähän leffojen ja vastaavien livekommentaaria harrastettiin joukolla IRCissä jo 90-luvulla. Esimerkiksi eräs tietty Robocop 3-katsomisirkkilogi on legendaarinen leffan camp-arvoista johtuen...

Nykyään tuo vain on katoavaa kansanperinnettä kaikessa muussa paitsi Linnanjuhlien ja urheilun tapaisissa livetapahtumissa, koska leffat ja sarjat kaikki katsovat eri tahtiin.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa kun tälläisistä twiittauksista saa ensimmäisen kerran tiedon jälkikäteen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mitä wanhaan aikaan tulee, olin joskus 1990-luvulla YLEn nuorisokanavalla haastateltavana. Pyysimme palautetta IRC-kanavalla, jota seurasimme lähetyksen aikana ja vastailimme niihin. Se oli tietääkseni ensimmäinen kerta kun YLE käytti reaaliaikaista kuuntelijapalautetta. Joten on sitä tosiaan tehty ennenkin.

YLE ei ehkä osaa/halua vielä mainostaa nettipalveluita tv-puolella, mutta Twitterissä oli etukäteen tiedotusta kommentointimahdollisuuksista. Nettisivulla mainittiin myös. Ja Twitteriä on tosiaan käytetty paluukanavana jo ainakin vuoden ajan.

hdmi kirjoitti...

"Jos YLEn palveluita tuotetaan ja käytetään jatkossa yhä enemmän netin kautta, toiminta on myös rahoitettava siellä."

Tarkoittaen mitä? Sinä puhut paljon Ylen rahoituksesta, mutta en vain ole saanut selvää mikä sinun mallisi olisi?

Johanna Janhonen kirjoitti...

Oisko Eurovïisut 2010 ollut eka Ylen Twitter-kokeilu? Ja tänä vuonna Euroviisujen aikaan (tietääkseni) eka suomalainen sana nousi trendaavaksi, kun fanit muisteli Lordia.

Johanna Kotipelto kirjoitti...

Samaa mieltä tuosta edelläkävijyydestä. Kun kutsun tägääminen ei ole luonnollisesti YLEn vallassa, voisi kanslia osoittaa moista ennakkoluulottomuutta. Ja augmented reality ja verkkosorsastaminen tuottavat katetta tv-lupamaksulle.

hdmi kirjoitti...

"Kun kutsun tägääminen ei ole luonnollisesti YLEn vallassa, voisi kanslia osoittaa moista ennakkoluulottomuutta. Ja augmented reality ja verkkosorsastaminen tuottavat katetta tv-lupamaksulle. "

???? :)

Adam kirjoitti...

Jotain outoa oli Ylen HD-lähetyksessä. Jos vertaan sitä Canal Digitaalin HD- lähetyksiin, Ylen lähetys oli kuin terävöitettuä SD:tä. Mistähän se johtui?

Unknown kirjoitti...

Johanna Janhoselle: Jep, Oslo ja viisut oli eka kerta TV-Twitteriä

http://blogit.yle.fi/kehitys-kehittyy/twitter-siirtyy-televisioon-teksti-tvn-valityksella

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/12/suomen_nettikansa_nosti_linnan_juhlat_maailmankartalle_3084075.html

katri_leikola kirjoitti...

Tänään saatiin paljon hyviä ajatuksia ja ehdotuksia tulevia Linnanjuhlia ajatellen. Eri asia on, onko kellään presidenttiehdokkaalla ajatuksiakaan niitä toteuttaa...

Jollain toi yksi epäkohta olisi kuitenkin saatava toimimaan, siis se että juontajat tunnistavat murto-osan puolikkaan tulijoista.

Ensi vuoden Euroviisuja jo odotellessa :-) On meinaan kyllä äärimmäisen paljon hauskempaa katsella sekä tv:stä että osallistua Twitterillä tämänkaltaiseen juttuun. Tulee aika vahva mukanaolemisen meininki!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oleellista nähdäkseni on, miten linnan juhlia halutaan jatkossa kehittää. Halutaanko siitä tehdä tapahtuma, johon kaikki suomalaiset voivat osallistua, vai halutaanko se pitää high profile -juhlana, jota kansa saa vain tirkistellä kameroiden välityksellä.

Kaikkien osallistuminen ja vuorovaikutteisuus olisi modernia ja sopisi Suomelle, mutta tarvitseeko kaikesta tehdä sellaista? Onhan perinteessäkin omat arvonsa, itsenäisyyspäivässä eritoten. Seuraava presidentti saa päättää, mihin suuntaan hän haluaa instituutiota kehittää.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Muistan jostain lukeneeni,että Haloska on itsekin visertäjiä?

En ole itse vielä uskaltautunut, en facebookiin enkä twitteriin,mutta blogin perustin jo silloin kun Petteri ei vielä uskonut moisiin ;=).

Eli voi vanhuskin vielä ajassa pysyä?

Anonyymi kirjoitti...

Illan twettausten määrä: http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/12/suomen_nettikansa_nosti_linnan_juhlat_maailmankartalle_3084075.html

Petteri Järvinen kirjoitti...

Toimiva linkki

- 5-vuotias tyttäreni pohti, miksi presidenttimme on pukeutunut naisten vaatteisiin, twiitattiin eräältä kotisohvalta. :-)

Johanna Kotipelto kirjoitti...

hdmi, viittasin alkuperäiseen viestiketjuun Facebookissa. Siellä odoteltiin YLEltä reipasta tarttumista asiaan, mutta ongelmana on, että asia taitaa olla presidentin kansliasta kiinni.

Alkuperäisessä ehdotuksessani identiteetti"tägi" nimittäin todennetaan ja liitetään Linnan ovella kutsun esittäjään tarralla tms, jonka YLEn kamera sitten osaisi lukea ja liittää tv-kuvaan "leijumaan" kättelijän ylle. Siten homman onnistuminen ei liene YLEn vallassa.

Loppukommentti oli nettikatselijan peukku rahoituksen ulottamiselle myös nettikatselijoihin. Lisäarvoa syntyy, kun TV-kuvaa rikastetaan datalla, tai kun tuotetaan sisältöä yhdessä (verkkosorsastamalla) kuten nyt tapahtui tweettien viemisellä teksti-tv:hen.