sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Hyvää Steve Jobs -päivää!

Kalifornian kuvernööri on julistanut tämän sunnuntain 16.10. osavaltion Steve Jobs -päiväksi. Päivä on omistettu Jobsille, jonka kuvernööri tunsi henkilökohtaisesti, ja laajemmin innovaatiolle, jonka merkitys Kalifornian hyvinvoinnille on huomattava.

Kalifornian esimerkki kertoo, millaisiin mittasuhteisiin Jobs-hysteria on kasvanut. Ehkä seuraavaksi Jobsin syntymäpäivästä tehdään kansallinen vapaapäivä Martin Luther Kingin tapaan (tammikuun kolmas maanantai), tai ajanlaskun alkukohta siirretään Jobsin tai Applen syntymään. Silloin tämä vuosi 2011 olisi 56 J.J. (Jälkeen Jobsin) tai 35 J.A. (Jälkeen Applen). Aldous Huxleyn kirjasa Uusi uljas maailma ajanlaskun nollakohta oli Henry Fordissa.

Osataan sitä meilläkin. Äskettäin silmiini osui kirjoitus kotimaisessa markkinointiblogissa. Siinä Jobsia ylistettiin Einsteinin, Fordin, Mozartin ja DaVincin kaltaiseksi neroksi, jonka arvon ihmiskunta tulee ymmärtämään vasta 10-20 vuoden päästä.

Kirjoituksessa Jobsin ansioksi laskettiin mm. se, että Henry Fordin tavoin hän ei itse keksinyt autoa, mutta toi sen (tässä tapauksessa tietotekniikan) kaikkien ulottuville.

Jobsin ajatusmaailma oli kuitenkin täysin päinvastainen Fordiin verrattuna. Jobs halusi tietoteknisten tuotteiden olevan enemmän kuin pelkkiä toiminnallisia laitteita. Hän lisäsi niihin kulttuuria, elämyksiä, designia ja helppokäyttöisyyttä. Samalla laitteille tuli myös kilpailijoita korkeampi hintalappu -- mutta se ei Jobsia haitannut, sillä toisin kuin Ford, hän ei halunnutkaan laitteidensa kuuluvan kaikille. Se olisi tiennyt hintojen (ja voittojen) romahtamista, kilpailua ja brändin erikoisluonteen häviämistä.

Jobs suuntasi laitteensa länsimaisille ihmisille, joilla on varaa nauttia esineistä ja elämyksistä. Heidän ainoa niukkuushyödykkeensä on aika. Kun laitteet vaihtuvat jatkuvasti uusiin, niiden opetteluun ei haluta käyttää aikaa. Siksi helppokäyttöisyys on kaikki kaikessa.

Tällainen näkökulma on kovin länsimainen ja elitistinen. Paljon enemmän ihmiskuntaa ovat hyödyttäneet ne, jotka ovat tehneet tekniikasta yksinkertaista, halpaa ja avoimiin standardeihin perustuvaa. PC, Linux ja Android ovat tuoneet tietotekniikan sadoille miljoonille ihmisille, joilla ei ole varaa maksaa tyylikkäistä kuorista tai kykyä nauttia eksklusiivisesta käyttäjäkokemuksesta.

Nokian 30 euron peruspuhelin on muuttanut miljoonien afrikkalaisten ja intialaisten arkipäivää paljon enemmän kuin kaikki iPhonet länsimaisten ihmisten elämää. Kehitysmaissa puhelin ei ole pelkkä laite, vaan se muuttaa koko yhteiskuntaa, kun ihmiset voivat yhtäkkiä saada tietoa, käydä kauppaa ja viestiä keskenään. Puhelin on tuonut monelle ensi kertaa sähköpostin ja kosketuksen kansainväliseen tietoverkkoon.

Jobs oli innovaattori ja markkinointiguru, mutta PC:t ja halvat puhelimet ovat oikeasti muuttaneet maailmaa. Jos niillä olisi vain yksi keksijä, hänet voisi nostaa Einsteinin, DaVincin -- ja ennen kaikkea Henry Fordin seuraan. Neron pitää antaa jotain koko yhteiskunnalle, ei pelkästään omalle firmalleen.

Seuraavaksi tietotekniikka pitää kääntää uusille urille niin, että jatkuva laitteiden vaihtaminen uusiin loppuu. Tuotteen iän keinotekoinen lyhentäminen pitäisi määritellä rikokseksi ihmiskuntaa vastaan sillä muutoin on vaara, että hukumme elektroniikkaromuun ja vaarallisiin jätteisiin. Tarvitsemme laitteita, jotka toimivat vuodesta toiseen samoilla peruskomponenteilla, ja jotka mukautetaan uusiin tarpeisiin softan avulla. Tarvitsemme laitteita, joissa ei ole akkua lainkaan, vaan jotka toimivat esimerkiksi liike- tai aurinkoenergialla. Kaiken on oltava yhteensopivaa ylös- ja alaspäin. Ja kuitenkin niin edullista, että kaikilla on siihen varaa.

Kuka nero ottaa tehtävän vastaan?

7 kommenttia:

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Jotenkin tuli semmoinen kuva,ettet taida pitää Jobs´ista ja Applesta ;=)?

Tuommoinen hehkutus,totta, menee aina yli äyräiden, "Popin Kuningas Jackson",
"Elvis elää" jne. tyyliin. Kuulunee ihmisluontoon (ja mainosmiesten repertuaariin ;).

Holps kirjoitti...

Jobs oli renesanssinero joka yhdisti tekniikan ja taiteen. Sitä ei Nokiat tai muut tehneet.

Johannes Väänänen kirjoitti...

Vastaus lopun kysymykseen: minä, ja olen jo ottanut jokin aika sitten.

Myorigon roolia iPhonen synnyssä ei suinkaan ole unohdettu, ja ilmeisesti jo ensi vuoden aikana ilmestyy jenkkilässä paljastuskirja aiheesta, tyyliin "iPhonen salattu historia". Monia saattaa kiinnostaa esimerkiksi se, että SJ tutustui Myorigon tuotteen protoon jo 2002.

Tosiasia on että erittäin merkittävä osa iPhonen ideologiasta, form factorista, käyttöliittymästä ja toiminnoista esiteltiin jo mydevicessä aikoinaan. Niille tietämättömille jotka taas tuntevat halua kommentoida tyyliin "olihan silloin jo olemassa myös Ericsson P800 jne", kysymys on paljon laajemmasta asiasta kuin pelkän kosketusnäytön käytöstä. Auto-orientaatio ja sitä tukevat sovellukset, liikeohjaus, "sivutettu" käyttöliittymä/homepage-malli ja sormella (ei styluksella!) toimiva tatsi, koko etupaneelin täyttävä laajakulmanäyttö, täysimittainen webbiselain + webbiselaimen oikeasti reaaliaikainen fyysistä näyttöä suurempi virtuaalinäyttö, aikana jolloin WAP oli kuuma sana...

Myorigon sovellusalustasta voi vielä mainita lyhyesti, että sehän oli applikaatioiden kannalta täysin java-pohjainen, eikä suinkaan Java ME- vaan PJava. Ja toisesta tämän päivän johtavasta mobiilikäyttiksestä Androidista löytyy "yllättäviä" yhtäläisyyksiä mydevicen sovellusarkkitehtuuriin...

Mutta miksi takertua historiaan; Nokialle laite ja ehkä myös osa taustavoimista eivät kelvanneet, ja pikkufirman muskeleilla on turha kuvitella laittavansa markkinoille tuon hintaista, täysin uudella tavalla toimivaa laitetta. Niinpä Myorigolle kävi niinkuin kävi. Ja sitten 2007 eräs hieman isompi firma toi "täysin uudella tavalla" toimivan puhelimen markkinoille... Mennyttä mikä mennyttä.

Joka tapauksessa kaikki nykyiset "puhelimet" ja tabletit ovat aivan naurettavan alkukantaisia käyttöliittymältään, luulisi että 10 vuodessa olisi enemmän edistystä saatu aikaan. Onneksi on vielä epäsovinnaisia tahoja joilla on tahtoa tehdä aidosti uutta eikä takertua kehittämään pikkuisen parempaa tatsia, ja näyttöä, ja 30% nopeampaa prossua, ja 10% edullisempaa BOM:ia....

Tulevaisuus on jotain aivan muuta kuin tupakka-askin tai A4:kään kokoisia sormella tökittäviä näyttöjä, oli valmistaja tai käyttöjärjestelmä mikä tahansa. Mikä on paras käyttöjärjestelmä? -Se kysymys menettää merkityksensä kuluttajan kannalta aivan samalla tavalla, kuin tänä päivänä kysymys "Mikä on paras prosessoriarkkitehtuuri?".

Tulevaisuuden ensiaskeleita otetaan jo. Palataan asiaan kun aika on kypsä.

Terveisin yksi Myorigon perustajista, CTO ja pääkeksijä

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos tiedoista -- kirja tulee epäilemättä olemaan mielenkiintoista luettavaa. Sitä odotellessa toivotaan, että jokin suomalaismedia tarttuisi historiaan ja kertoisi MyOrigon tarinan suurelle yleisölle.

Samuli K kirjoitti...

Hatunnosto Johannekselle!

Igor kirjoitti...

Hannu Tanskanen epäilee jostain syystä ettei PJ pitäisi Jobsista tai Applesta. Minusta perusteettomasti.

Minulla ei ole mitään vastaan Jobsia tai Applea. Päinvastoin ihailen suuresti Applen rohkeutta moniin ennakkoluulottomiin ratkaisuihin. Mutta kyllä mikrotietokoneiden maailmanvalloituksessa on vähintään yhtä tärkeä henkilö ollut Bill Gates ja hänen luotsaamansa Microsoft. Enkä tässä halvendeeraa mitenkään Applen tuotteita - loistavia ja hienoa designia. Mutta Bill Gates toi tuotteensa massojen ulottuville.

Ja kannattaa muistaa ettei kännyköidenkään maailmanvalloitus Applesta alkanut.

Minua kieltämättä hiukan ärsyttää Jobsin messiaaninen palvonta. Eiköhän vähempi palvonta riittäisi.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

No joo, myönnnettävähän on, etten minä näistä asioista juuri mitään ymmärrä ja Petterillä varmasti on faktaa mielipiteelleen. Minulla ei koskaan ole Applen vehkeitä ollut, vävypoika osti Applen läppärin, hieno (ja kallis) on ja ylistää sitä.

Kertakäyttäideologia, jota Petteri vastustaa, lienee kuitenkin välttämätöntä tulevaisuutta, laitteita ei enää kannata korjata, ei edes akkua vaihtaa. Olenko väärässä kun muistelen, että Nokian uudessa N9:ssäkin on kiinteä akku?

Minä en tuosta oikein pidä, kun jouduin lentokoneessa repimään Nokiani akun irti, muuten se ei sammunut!