sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Applen strategiasta

Edellinen kirjoitus Applesta markkinointiyhtiönä herätti sen verran kirpeitä kommentteja, että on paikallaan perustella asioita hieman lisää.

Apple valmistaa itse tietokoneen, käyttöjärjestelmän, oheislaitteet ja jopa osan sovelluksista. Kun kaikki tulee samasta paikasta, yhteensopivuus on taattua, mutta mittakaavaedun puute pitää hinnat korkealla. Applen tuotteet onkin tarkoitettu ihmisille, jotka ymmärtävät hyvän päälle, ja joilla on varaa maksaa siitä. Siksi ne ovat sekä "good" että "cool".

PC teki kaiken päinvastoin. Se pakotti valmistajat avoimiin standardeihin ja keskinäiseen kilpailuun, mikä romahdutti hinnat. Varjopuolena tulivat haittaohjelmat ja monien valmistajien keskinäiset yhteensopivuusongelmat. Ne olivat hinta siitä, että tietokoneet saatiin kaikille kuluttajille ja todellinen vallankumous pääsi tapahtumaan.

Applen strategia oli vähällä tuhota koko yhtiön 1990-luvulla. Macien markkinaosuus laski ja pörssikurssi vajosi pohjamutiin. Edes Jobs ei pystynyt muuttamaan mustaa valkoiseksi, vaan hänen oli tunnustettava faktat: kaikesta tekniikasta, mikä teki Macistä Macin, luovuttiin. Lopulta Apple vaihtoi jopa Intelin prosessoreihin. Tänään Mac-kone on sisältä aivan kuin PC, vain käyttöjärjestelmä on Applen omaa.

Applen vajoamisen pelkäksi softayhtiöksi pelasti digitaalisen vallankumouksen ymmärtäminen. iPod, iPhone ja iPad olivat erinomaisia laitteita ja saivat monet hankkimaan myös Mac-tietokoneen. Moni tosin pettyi huomattuaan, ettei Applella ollut tietokoneissa vastaavaa käytettävyysetua kuin puhelimissa ja uusissa digilaitteissa.

Pidän Applea loistavana markkinointiyhtiönä. Se on aina käyttänyt (IT-yhtiöksi) valtavasti rahaa markkinointiin. Super Bowlin väliajalla esitetty 1984-mainos jäi markkinoinnin historiaan. Se oli jotain ennennäkemätöntä IT-alalla. Toinen legenda on Wall Streetin etusivun itsevarmuutta hehkuva "Welcome, IBM" -mainos pian IBM:n PC-julkistuksen jälkeen.

Markkinointia on sekin, etteivät pois jätetyt ominaisuudet aiheuta tyytymättömyyttä asiakkaissa (joiden on pakko tyytyä päätökseen, koska kilpailua ei ole). Miksei Applen koneissa vieläkään ole Blu-ray-asemaa? Koska Jobs halusi, että ihmiset ostavat elokuvansa Applelta tiedostoina (hän itse oli Disneyn suurin osakkeenomistaja). Miksei Applen puhelimissa ole FM-radiota? Koska Jobs halusi, että ihmiset ostavat musiikin iTunesista, eivätkä kuuntele sitä ilmaiseksi radiosta. Miksei OS X tue natiivisti mpeg-2:ta, vaikka tukee uudempaa mpeg-4:ää? Tälle en ole nähnyt mitään perustelua, mutta sen vuoksi digi-tv-tallennusten tai HDV-videoiden katselu ei suoraan onnistu.

Itselläni on iPhone ja iPad. Mac on jäänyt lähes käyttämättä, koska pian koneen oston jälkeen Apple ilmoitti siirtyvänsä Intelin prosessoreihin. PC-maailmassa vanhan tekniikan hylkääminen olisi ollut itsemurha. Käyttäjät olisivat raivostuneet ja kuluttajaviranomaisset vaatineet yhteensopivuuden säilyttämistä. Uskolliset Apple-käyttäjät eivät käyttäytyneet näin huonosti: he ostivat kiltisti uudet koneet ja niihin natiivit Intel-sovellukset.

Vielä pari sanaa kiinteästä akusta. Vuonna 2003 Apple haastettiin joukkokanteella oikeuteen, koska iPod-soitinten akku kesti vain 1-1,5 vuotta. Oikeudessa kävi ilmi, että litiumakku oli tarkoituksella suunniteltu lyhytikäiseksi. Apple joutui maksamaan korvauksia asiakkaille, pidentämään takuuaikaa kahteen vuoteen ja tarjoamaan huoltopalvelun, joka vaihtoi akun maksua vastaan. Asiaa käsiteltiin 13.3.2011 Suomen televisiossa esitetyssä Hehkulamppuhuijaus-dokumentissa.

Akkutemppu toistui iPhonen tullessa markkinoille. Markkinoiden painostuksesta Apple joutui tarjoamaan huoltopalvelun, joka vaihtoi akun uuteen 85 dollarilla. Laite piti lähettää postissa ja korjaus kesti viikon. Harva pärjäsi ilman puhelintaan niin pitkään, joten Apple tarjosi vuokrapuhelinta 29 dollarilla. (Uusin MikroPC väittää, että akkuvaihto tuli yhtä kalliiksi kuin uuden puhelimen osto, mutta hintoja ei voi verrata koska puhelinta myytiin vain kytkykauppana liittymän kera).

Taloudellisesti tuottoisaa? Kyllä. Käyttäjäystävällistä? Ei.

Muut puhelinvalmistajat odottivat, että kuluttajaviranomaiset puuttuisivat kiinteisiin akkuihin, mutta kun niin ei käynyt, ne ovat seuranneet Applen esimerkkiä.

Itselläni on herännyt epäilys, että iPhonen pinta on tehty tarkoituksella liukkaaksi, tai ainakin design on ajanut kaiken muun yli. Laite lipsuu käsistä ja värinähälytys saattaa pudottaa sen pöydältä. Vakuutusyhtiön mukaan uudet kännykät ovat entistä heikompia, varsinkin kosketusnäytölliset mallit. Olen suojannut omani tahmealla silikonikuorella, joka pitää laitteen tukevasti paikallaan. Apple voisi tehdä saman, mutta ehkä sen mielestä tyyli (ja bisnes) ennen kaikkea.

Jk. Tänään 9.10.2011 on paperi-Hesarissa luku Steve Jobs -kirjasta, joka ilmestyy suomeksi parin viikon päästä. Teksti avaa mainiosti Jobsin neroutta ja sen kääntöpuolia. Klo 16.30 alkaen myös netissä.

69 kommenttia:

Sams0n1te kirjoitti...

Armi pohjaiset professorit tukevat mpeg-4 rautatasolla. Ne eivät tue ikinä mpeg-2. Puhtaalla softalla tehty purku syö akkua ihan täysin eri mittaluokassa. Apple on jälleen tehnyt siis valinnan formaattiin määrän ja käytettävyyteen välillä.

Myös intelin uusimmat professorit tukevat rautatasolla mpeg-4. Tästä syystä kannettavien videotoiston akun kestit ovat ottaneet harppauksen eteenpäin.

Sams0n1te kirjoitti...

Niin no ARM on tietenkin kohtuu vapaa yhdistelmä erilaisia omoinaisuuksia ja video tuki on grafiikkapiireillä joten loppupeleissä nyt kun apple suunnittelee omat sirunsa he kaiketi voisivat tukea mitä tahansa.

Mutta MPEG-2 streemauksessa netin yli ei nyt ihan heti ole järkeä. Ja heidän kauppansa on toteutettu MPEG-4 joten tietenkin tuki on sovitettu tuohon. Olet oikeassa.

Mutta microsoftin (osin epäreilustikin) osa ongelmista johtuu taipumuksesta tukea kaikkea pitkiä aikoja. Ehkä kuluttajallekin olisi paras ratkaisu jossain välimaastossa. En usko että on kuluttajankaan etu tukea kaikkea ikuisuuteen. Esim MS entiset ongelmat tietoturvan kanssa.(jos mas taitaa olla tietoturvan kulttuurissa uuden rakentamisessa alansa paras

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Tässä kohtaa en malta olla ottamatta uudelleen esille tuota hämmästyttävää tapausta viime maanantaina, jossa Nokia 6710 Navigator-kännykkäni toistuvasti käynnistyi itsekseen kesken lennon, eikä suostunut sammumaan kuin 10-20 sekunniksi,ennenkuin käynnistyi taas itsekseen. Lopulta revin akun irti.

Sanoit Petteri, tuohon, että onneksi minulla ei ollut Apple, jonka akkua ei saa ollenkaan irti.

Ajatellaanpa, että olisi ollut ja sama ilmiö, kuka on vastuussa, jos aiheuttaa (kuten väitetään) häiriöitä koneen systeemeille? Jos känny on laukussa, sen itsestään käynnistymistä ei edes huomaa, minulla se oli vyössä ja valo alkoi loistaa pimennetyssä koneessa yölennolla.

Tosin luin jostain häijyn väitteen, että syy kännyjen käyttökieltoon lennon aikana ei ole tekninen, vaan se kymmenen taalaa minuutilta, jonka lentoyhtiö veloittaa omien puhelimiensa käytöstä ;=).

Ehkäpä joku asiaa tuntava voisi kommentoida kumpaakin, eli miksi käynnistyi itsestään, eikä suostunut sammumaan ja mikä on todellinen syy käyttökieltoon koneessa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Puhtaalla softalla tehty purku
>syö akkua ihan täysin eri
>mittaluokassa. Apple on jälleen
>tehnyt siis valinnan formaattiin
>määrän ja käytettävyyteen välillä.

Mpeg-2:n softapurku ei ole ollut mikään ongelma 15 vuoteen. Applekin joutuu käyttämään sitä dvd-levyjen katselussa, mutta jostain syystä mpeg-2-videotiedostoja ei tueta.

Marko kirjoitti...

Apple on edelleenkin laitefirma, ei se ole vajonnut softafirmaksi. Voiton Apple tekee nimenomaan laitekaupalla, softa on vain osa toimivaa laitekokonaisuutta.

Itse olen käyttänyt erimerkkisiä PC-koneita yli 20 vuotta ja edelleen joudun käyttämään työkseni Windows PC:tä. Kotona siirryin Macciin 2007 ja nykyään joka kerta Macciä käyttäessäni nautin siitä miten paljon paremmin se toimii ja miten paljon mukavampi sitä on käyttää kuin mitään käyttämääni Windows-konetta. Ei Maccikään täydellinen ole mutta kokonaisuus on sen verran parempi että sanonnalle "once you go Mac, you won't go back" löytyy katetta.

On aivan selvää että kaupallisena yrityksenä Apple yrittää maksimoida voiton (aivan kuten kaikki muutkin) mutta se tekee sen toisin kuin moni muu yritys: Apple pyrkii tekemään niin hyviä tuotteita että käyttäjä on valmis maksamaan niistä vähän enemmän ja pysyy siten tyytyväisenä ja uskollisena asiakkaana.

Ja mitä markkinointiin tulee, olen samaa mieltä että Apple on siinä mestari mutta silti se käyttää siihen vähemmän rahaa kuin moni kilpailijansa.

jaska kirjoitti...

Kännyköiden käyttö lentokoneessa häiritsisi kännykkäverkkoja, kun monta sataa puhelinta haluaa vaihtaa tukiasemaa yhtäaikaa parin sekunnin välein lentokenttien läheisyydessä, missä kuuluvuutta maahan asti riittää. Joku lentoyhtiö muistaakseni harkitsi tukiasemaa koneeseen ja kännyköiden sallimista. Tai ainakin tämä on uskottavin selitys minkä minä olen kuullut. Lentokoneen laitteiden häiriintyminen ei ole kovin uskottavaa. Onhan ne suunniteltu häiriöitä kestäviksi jo silloin kun kännyköitä ei ollut. Toisaalta vanhempia koneita ainakaan ei ole testattu juuri käynnyköiden häiriöiden varalle.

Applessa suurin ongelma mielestäni on se, että se harjoittaa monia kilpailua rajoittavia tomia, kuten epäyhteensopivuus tai kännyköiden kytkymyynti vain yhden operaattorin kautta. Tällaiset asiat eivät ole kuluttajan etu pitkällä tähtäimellä. Applea on lisäksi kohdeltu tässä asiassa eri tavalla kuin muita sekä kuluttajien että viranomaisten toimesta. Apple ei ole saanut "ilkeän" mainetta tai joutunut kilpailuviranomaisten toimien kohteeksi kuten, vaikka MS.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Monenlaista tarinaa on ollut lentokoneen elektroniikkaa häiritsevistä laitteista. Luin mm. tapauksesta, jossa businesluokassa laskun aikana käynnistetty CD-soitin lähes aiheutti koneen tuhon. Mikä sitten on totta, mikä tarinaa?

Ainakaan 11 700 metrin korkeudessa Pohjois-Atlantilla kohta Halifaxin jälkeen ei kenttää löytynyt ;=). Aikaisemmin jopa uskoin, että metallirunkoinen lentokone Faradayn häkkinä estää kännykän toiminnan kokonaan, mutta se ei pidä paikkaansa, WTC911:n uhritkin soittivat koneistaan ja kerran kun jouduimme lumimyskyn sotkettua liikenteen odottamaan AA:n koneessa JFK:lla kuusi tuntia, annettiin lupa soittaa ja hyvin pelasi, vaikka koneen ovet olivat kiinni.
Kai ikkunat sitten päästävät signaalin läpi?

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Lentotokoneissa muuten nykyisin kuulutetaan kännyköiden sulkemiskehoituksen yhteydessä vaihtoehtona päälle jättäminen, "jos puhelimessanne on lentotila". Mitähän tuo on, jokin uusi ominaisuus uusissa kännyissä?

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Mitähän tuo on, jokin uusi
>ominaisuus uusissa kännyissä?

Kytkee radioverkot (Wlan, bluetooth, 3G) pois käytöstä, puhelin toimii sen jälkeen vain tietokoneena (mm. kello, joka minulla on vain kännykässä) tai mp3-soittimena.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Asia selvä!

Juuri tuon kännykän sammuttamisen takia minä hankin vuosikymmenien tauon jälkeen rannekellon, pitkällä Atlantiylityslennolla on kiva tietää, kuinka paljon aikaa on kulunut!

sams0n1te kirjoitti...

Inhottaa kuulostaa puolen tai toisen puolustelijalta. En ole ihan varma onko tämä täysin applen ongelma. 10-15 vuotta sitten pesukoneen oletettiin kestävän 10-15 vuotta. Niissä oli pitkät takuut. Nyt voi olettaa että ne eivät kestä kuin noin 5 vuotta. Toisaalta pesukoneen hinta on suhteessa laskenut.

Yhä useampi tuote tulee bugisena markkinoille. Se korjataan tai jätetään korjaamatta softa päivityksin.

Kaikille enemmän ja halvemmalla (helpommall). Onko se kuluttajaystävällistä. Ehkä, ehkä ei. Tämä on kuitenkin meidän perimässä. Ensimmäinen edeltäjämme laskeutui puista alas saadakseen enemmän helpommalla.

On helppo ratkaisu sanoa että pelkkä markkinointi on applen takana. Tämä ajatus pitää sisällään sen että applen temppu olisi toistettavissa. siihen olisi markkinointi kaava. Kuitenkaan kukaan ei ole toistanut applen temppuja (vielä?). Joten luulen että tässä annetaan liikaa arvostusta applelle. Todellisuus lienee sattumaa. Oikealla tuotteella, oikeassa paikassa ja oikea markkinointi viesti.

Kuluttujat eivät välitä, eivätkä halua, näitä täydellisen käyttäjä ystävällisiä ratkaisuja. He eivät halua tietokoneita yleensä. He haluavat kodinkoneen. Josta ei tarvitse välittää eikä sitä tarvitse ymmärtää. Luulen että vaikka heille väännettäisiin rautalangasta ero laitteen välillä joka otetaan laatikosta suoraan käyttöön ja sen välillä että tähän voi vaihtaa akun, suorittimen tms

Apple toteuttaa nyt sitä mitä Microsoft yritti tehdä aikoinaan. Yhtenäisen käyttäjäkokemuksen josta kuluttaja pitää. Pienuutensa takia se pääsi etumatkaan varkain. Microsoftin kastroinissa puhuttiin oikeasti siitä kuuluuko selaimen olla maksullinen lisäosa käyttöjärjestelmässä. (Keppiheveonen isompiin aiheisiin)

Voidaan keskustella kuinka oikein oli myydä miniläppäreitä tietokoneina tms. Etsitäämpä niihin akku nyt ...

Sams0n1te kirjoitti...

Perusongelma minkä takia vapaata kilpailua on vaikea saada aikaiseksi on sisältöön liittyvät idioottimaiset patentti ja tekijänoikeus lainsäädäntö. Jos sisältö olisi vapaasti saatavilla olisi meillä enemmän vaihtoehtoja laitteissa ja tekijät hyötyisivät rahallisesti. Patentti ja tekijänoikeus lainsäädäntö pitää järkeistää. Softa patentit kieltää kokonaan.


Maailma on muuttamassa ihmisen kuluttajaksi. Tähän ei voi vaikuttaa muilla kuin omilla ostotottumuksilla.

Apple on kyllä selvästi mielenkiintoinen aihe. Monesti se on psykologinen koe joka kertoo keskustelojoista enemmän kuin itse aiheesta.

Ja tärkein osa suljettujen kuluttajakeskeisten alustojen vastutuksessa on avoin internet ja siellä laiteriippumattomat palvelut. Ja toivottavasti jokainen tukee niitä palveluita joita pitää tarpeellisena. Ilman rahallista korvausta on kovin vaikea maksaa vuokraa ja ostaa ruokaa. Ilmaisia lounaita ei ole olemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla Uuden-Suomen puolella kirjoitat että Applen monopolin takia et voi ostaa suomenkielisiä digikirjoja, kokeile vaikka tätä: http://download.akateeminen.com/fi/kayttoohjeet/ipad/

Eikä noi Applen tietokoneet mielestäni mitään erityisen kalliita ole, tosin halvimmat versiot puuttuu. Ja esim. uusin käyttis makso 24 euroa ja Applen omat "excell", "word" ja "PowerPoint" noin 15 euroa kappale.

Ja eikös joku mikrosoftilta todennut että heidän tavoite on nostaa puhelimiin myytävien softien hintaa kun appStoressa ne on liian halpoja.

Sams0n1te kirjoitti...

Pakko lopettaa näiden kommenttien lukeminen ... Liiallista melua minulta.

Tuo hinta puoli on kieltämättä kummallista. Jossain on menty pahasti pieleen jos kilpailijat eivät saa vastaavia tuotteita halvemmalla. Eli MacBook Airin kilpailijat tai tabletit. Apple vero on jossain määrin totta osin mutta toisaalta taas ei enää.  

Yleensä ottaen tietotekniikkaa myyvät ne helppoheikit jotka ovat liian härskejä myymään käytettyjä autoja. Tämä koskee myös suurta osaa Linux evankelistoista.

Pitää vielä kommentoida tuota vakuutus juttua. Oletko varma että tulkitset syitä ja selityksiä oikein. Mitäpä jos ihmisillä on nyt yleensä ottaen enemmän kalliita puhelimia. Siis niitä jotka menevät vakuutuksen omavastuun yli. Ennen firmat ja yksityiset kiroilivat ja ostivat itse 100e puhelimen. Luulen että totuus koostuu sekä hauraudesta että hinnasta. Eikä tämäkään taida olla yhden firman yksinoikeus.

Mitä tulee kirjojen ostoon niin eipä tuo nyt kovin vaikeaa ole. Olen lukenut kohtuu monta kirjaa akateemisesta bluereaderilla. Sen sijaan missä on arvostelu siitä miten hankalaa on ladata kirja akateemisesta tietokoneelle. Kiitti adobe. Ja kiitos julkaisijoille, hinnoittelu kirjoille on todellinen summan logiikan riemuvoitto.

Sinänsä jenkkikeskeisyydessä on sentään ihan hienoa että Apple tuo musiikin, elokuvat ja nyt myös suomenkieliset kirjat kauppaansa. Pitäisi olla mahdollist tehdä joukkokanne oikeuksien haltioita kohtaan siitä että julkaisijan on pakko tarjota sisältönsä kaikkiin sisältökauppoihin.

Jos joku muuten tietää androidille Ekirjan lukijan joka tottelee adoben drm:ää niin arvostaisin tätä tietoa. Tulisi tarpeeseen.

Eiköhän tuo Apple ole jo nähnyt nousukaarensa huipun. Mikään ei kestä ikuisesti. Apple alkaa olemaan oman menestyksensä ja mystiikkansa vanki. Mikään yritys ei voi lunastaa niitä odotuksia joita Applen kohdistetaan.mja Applen mallisarjat on liian isoja että mitään radikaalia voidaan odottaa niilltä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Tuolla Uuden-Suomen puolella
>kirjoitat että Applen monopolin
>takia et voi ostaa suomenkielisiä
>digikirjoja, kokeile vaikka tätä:

Olen itse asiassa ladannutkin yhden dekkarin iPadiin tuolla tavalla (ja lukenutkin sen). Samoin olen ostanut kirjoja Amazonista (toimivat Kindle-lukusoftalla iPadissä).

Mutta Applen omat kirjat eivät vieläkään avaudu suomalaiselle. Tästä ei liioin selvää ilmoitusta. Applen omissa kirjoissa olisi värikuvia, jotka joissakin nimikkeissä olisivat suureksi hyödyksi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Eiköhän tuo Apple ole jo nähnyt
>nousukaarensa huipun. Mikään ei
>kestä ikuisesti. Apple alkaa
>olemaan oman menestyksensä ja
>mystiikkansa vanki.

Apple on parhaimmillaan haastajana. Jos siitä tulisi valtavirtaa, se menettäisi status-arvonsa ja tietoturvansa.

Sams0n1te kirjoitti...

Apple iBook kirjakaupasta voi ostaa nyt kirjoja myös suomalaiset. Ja suomenkielisiä, valikoima on yhtä umpisurkea kuin muissakin suomalaisissa kaupoissa. Varea on samaa hintaluokkaa kuin esim akateemisessa eli 18,99. Applen kirjakaupan paraspuoli on perheystävälliset kuvaukset. Esim kuulisin mielellään perusteen kolmijalkaisen miehen sensuroitujen sanojen perusteet. Sisältöön ei ole koskettu.

Samoin elokuvat on nyt Suomessa. Käsittääkseni ilman tekstejä. Vaikka iTunes tekstitystä tukeekin teknisesti yhtenä harvoista.

Vaikka Applen säännöt ovatkin rajoittava niin kuluttajaystävällisyys puolelle menee kuitenkin se, että lehden julkaisija saa sinun tietosi vain sinun suostumuksella. Voit keskeyttää tilauksen yhdellä napilla. Kaikki kikkailu hinnoilla ja tilaussäännöillä on kielletty.

Teemu kirjoitti...

Tuohon mp2 vastaan mp4 juttuun on ihan yksinkertainen syy. Ne nimittäin eroavat lisenssien suhteen. Molemmat on kyllä hinnoiteltu myytyjen pakkaus- ja purkulisenssien määrien mukaan mutta mp4:sessa on nk. hintakatto joka takaa, että tietyn summan täyttyessä on siitä seuraavat lisenssit ilmaisia. Apple maksaa vuosittain tuon kattosumman suoraan ja saa siitä hyvästä laittaa mp4-lisenssin kaikkiin laitteisiinsa sekä mm. ilmaiseen QuickTime soittimeen laskematta myytyjä lisenssejä. Mp2 tämä ei ole mahdollista.

Mp4:llä on myös hinnan alaraja jonka alle ei laskuteta.Mp4 patenttien haltijat ovat päättäneet näin, jotta mp4:sen asema kasvaisi mahdollisimman vahvaksi. Kun sen asema vahvistuu riittävästi tuo kattohinta ja alarajakin varmastikin poistuu.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kerran olet ostanut kirjoja muualta iPadiin niin eikö monopolista puhuminen ole harhaanjohtavaa?

Applen kaupassa ei vielä taida olla suomenkielisiä kuin ainostaan ilmaisia klassikoita. Samoin elokuvakaupasta puuttuu pääosin vielä tekstit/dubbaus suomeksi.

Sams0n1te kirjoitti...

Ibookstoressa (apple) on ollut auki maksullisille kirjoille kohta kaksi viikkoa. Siellä on suomalaisia ja suomenkielisiä kirjoja. Niiden löytäminen on tällä hetkellä aika tuskallista mutta samat harjunpäät ja varekset kuin esim akateemisessa tai elisalla.

(omppu firman tulisi alkaa maksaa mille provikkaa)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kappas vain, niin näkyy. Tämähän oli hyvä ja odotettu uutinen, josta en ole nähnyt missään tiedotetta.

Erityisesti kiinnostavat ulkomaiset, iPadille optimoidut kirjat. Kotimaisia tekstipohjaisia dekkareita on saanut iPadiin jo aiemmin kikkailemalla.

Petri Sakkinen kirjoitti...

Ei pidä unohtaa, että Petteri Järvisen elinkeino on Windows.

Anno dazumal, ylläpidin viiden firman Macintosheja: olisiko niitä ollut yhteensä noin 50. Tämä oman toimen ohella.

Yksi niistä tarvitsi Windows-koneen tietyn ohjelman (AutoCAD) käyttämiseen ja jouduin etsimään paikallisen petterijärvisen. Hänellä oli jokseenkin saman verran ylläpidettäviä Windows-koneita - mutta se oli hänelle päätyö ja petterimme ajeli firmasta toiseen tuoreella Porschella.

Tämä petteri ei kuitenkaan pystynyt saamaan erään asiakkaansa PostScript-tulostusta toimimaan asianmukaisesti, joten allekirjoittanut joutui perehtymään ah-niin-avoimien Windows-koneiden sielunelämään.

Kun tilaaja oli käyttänyt rahaa noin viiden Macintoshin verran softaan ja hiukan konsultointiin, firman kuusi PCtä lopulta tulostivat.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Ei pidä unohtaa, että Petteri
>Järvisen elinkeino on Windows.

Heh, minun elinkeinoni ei mitenkään liity Windowsiin. Ja käytän iPhonea sekä iPadiä, joista varsinkin jälkimmäistä olen kovasti kehunut julkisuudessa.

>se oli hänelle päätyö ja
>petterimme ajeli firmasta toiseen
>tuoreella Porschella.

Haluaisinpa nähdä sen mikrotukihenkilön, joka tuoreella Porschella ajelee.

Joka tapauksessa kädetöntä jengiä, jos eivät saa Windowsia tulostamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kuluttajapuoli käy näköjään nyt samaa muutosta joka on tapahtunut teollisuuden automaatiojärjestelmissä jo aikoja sitten. 1980-luvulla ensimmäiset digitaaliset automaatiojärjestelmät olivat suljettuja, rauta valmistettiin itse, softat, kommunikoinnit, kaikki oli omaa. Yhteensopivuus taattu, mutta kallista. Nyt sitten on avoimet standardit, rauta on yleisesti saatavilla jne.

Timppa kirjoitti...

Petteri: "Markkinointia on sekin, etteivät pois jätetyt ominaisuudet aiheuta tyytymättömyyttä asiakkaissa"

Ei ole pahempaa nillittäjää ja vinkujaa kuin Applen uskollinen käyttäjä. Jokaisesta mahdollisesta ja mahdottomasta asiasta itketään ja kohkataan kuin se olisi maailmanloppu. Vuosien varrella olen nähnyt muunmuassa ihmettelyjä siitä, miksei Mac Minissä voi olla kahta kovalevyä (no ehkä ne eivät mahdu sisään) ja siitä, miksei langattomassa näppäimistössäkin voi olla USB liitintä (Bluetoothin kapasiteetti ei ihan riittäisi). Näin esimerkkejä löytää ihan rajattomasti vaikkapa kotimaisilta omenafoorumeilta.

Eivätkä käyttäjät ihan kiltisti siirtyneet PowerPC koneista Inteliin. Siitäkin tuli hirveä itku ja parku. Sitä paitsi PowerPC koneita tuettiin viisi vuotta, mikä on mielestäni it-maailmassa vähintäänkin riittävä aika. Siirtymä myös tehtiin mahdollisimman helpoksi universal sovelluksilla. Eikä Apple piruuttaan vaihtanut Intelin prosessoreihin. PowerPC arkkitehtuurilla vain jäi auttamattoman vanhanaikaiseksi. Prosessorit kävivät tolkuttoman kuumana ja söivät sähköä ihan holtittomasti.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Ei ole pahempaa nillittäjää ja
>vinkujaa kuin Applen uskollinen
>käyttäjä.

Ai, minulla on ollut eri käsitys asiasta :-) Nettifoorumeilla äänessä ovat valittajat, joita löytyy joka lähtöön.

>Siitäkin tuli hirveä itku ja
>parku. Sitä paitsi PowerPC
>koneita tuettiin viisi vuotta,
>mikä on mielestäni it-maailmassa
>vähintäänkin riittävä aika.

Voi olla, mutta esim. yrityksissä käytetään vieläkin Windows XP:tä, joka on jo 10 vuotta vanha. Oma läppärini täyttää kohta 5 vuotta ja toimii mainiosti, käyttis on tosin vaihtunut Windows 7:aan ja kiintolevy SSD:hen.

PowerPC-tuki pudotettiin pois Snow Leopardista syksyllä 2009, kun Intel-koneisiin oli siirrytty 2006. Kolme vuotta on lyhyt aika. Vastaava vanhan tekniikan unohtaminen ei olisi pc-puolella mitenkään onnistunut.

>Siirtymä myös tehtiin
>mahdollisimman helpoksi universal
>sovelluksilla. Eikä Apple

Ikävä vain, ettei esim. Open Officesta koskaan tullut natiivia Powerpc-versiota.

>prosessoreihin. PowerPC
>arkkitehtuurilla vain jäi
>auttamattoman vanhanaikaiseksi.
>Prosessorit kävivät tolkuttoman
>kuumana ja söivät sähköä ihan
>holtittomasti.

Niinpä. IT-tekniikassa on pakko standardoida samaan kuin muutkin. Mittakaavaetu on kaikki kaikessa. PowerPC-ryhmä ei pystynyt kehittämään prosessoria Intelin tahdissa, vaikka risc-tekniikka oli uudempaa ja parempaa.

Matti Rissanen kirjoitti...

PowerPC-ohjelmat toimivat SnowLeopardissa, mutta eivät enää Lionissa 2011.

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Snow Leopard is Intel-only, and as such any PowerPC Macs will be stuck with the current version of Leopard."

http://www.wired.com/gadgetlab/2009/06/apple-euthanizes-powerpc-macs-with-snow-leopard/

Matti Rissanen kirjoitti...

Power-PC-macit eivät käynnisty Snow Leopardilla, mutta PowerPC-ohjelmat toimivat SL:llä emuloituna. Iso osa viimeaikaisista softista oli sekä Intel että PowerPC natiiveina.

Jouduin siivoamaan muutaman PowerPC-softan bittitaivaaseen siirryttyäni Lioniin.

matti

Anonyymi kirjoitti...

Miksi kännykän käyttö on kielletty lentokoneissa? Lentoturvallisuuden kannalta asialla ei ole juuri merkitystä.

Kuinka monta kertaa itse olette unohtaneet laittaa kännykän pois päältä lentokoneessa tai olette havainneet jonkun toisen kännykän olevan päällä? Itse lennän paljon ja olen pari kertaa unohtanut laittaa kännykän pois päältä. Usein olen havainnut, että kanssamatkustajalla on kännykkä päällä. Veikkaan, että todennäköisyys sille, että koneessa on kännykkä päällä, on jossain 0.1:n ja yhden välillä.

Päivittäin maailmassa lennetään suuruusluokkaa satatuhatta kaupallista lentoa, eli vuosittain noin 30 miljoonaa. Kännyköitä on käytetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Jos jotain turvallisuusriskiä kännyköistä aiheutuisi, olisi se varmasti jo havaittu myös empiirisesti, ei pelkästään kuvitteellisissa tilanteissa.

Toisaalta, jos kännykkää oikeasti pidettäisiin riskinä lennolla, kerättäisiin kännykät ennen lentoa pois ja luvattoman kännykän viennistä koneeseen tulisi linnatuomio.

Syitä kännykkäkiellolle nykyisin ovat kännykän käytöstä aiheutuvat häiriöt muille matkustajille ja tästä aiheutuvat kiistat sekä lentoyhtiöiden halu mahdollisesti rahastaa omilla palveluillaan.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Puhelinten käyttö on kielletty myös sairaaloissa, joten kyse ei ole pelkästä bisneksestä.

Jotain tietoa on sivulla http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phones_on_aircraft

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Power-PC-macit eivät käynnisty
>Snow Leopardilla

Nousisi melkoinen äläkkä, jos seuraava Windows toimisi vain alle 3 vuotta vanhoilla koneilla.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Enpä henkilökohtaisesti toivoisi kännyköiden käyttöä lentokoneissa, ei ainakaan pitkillä mannertenvälisillä lennoilla. Firman piikkiin puhuvat terrorisoisivat muita äänisaasteellaan.

Sairaaloissa kännykän käyttökieltoa on lievitetty, ilmeisesti riski on vähäinen. Kun soitin päivittäin toukokuussa menehtyneelle veljelleni Satakunnan keskussairaalaan Poriin,otin ensi keskuksen kautta, mutta neuvoivat soittamaan suoraan potilaan kännykkään, kuten jatkossa teinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä menee nyt kyllä Petterin usein erinomainen taustatyö hiukan turhankin puutteelliseksi ja sekoittuu se mitä Apple oli 90-luvulla ja toisaalta 2000-luvulla.

En tiedä oliko Applella omia tehtaita 90-luvulla mutta jokatapauksessa tuolloinkin prosessorit teki Motorola, ei Apple, ja Apple käytti kaupasta löytyviä komponentteja.

Apple ei ole muuttunut pelkäksi softayhtiöksi -- softan painoarvo on toki kasvanut. Esimerkiksi A4 ja A5 CPU:n myötä voisi jopa sanoa että oman raudan merkitys on kasvanut, yhä useammassa tuotteessa on isoimpien komponenttien päällä Applen logo.

Vaikka Applen koneista löytyy Intelin prosessorit, standardit muistit, kovalevyt, väylät ja muut muistakin laitteista tutut komponentit Apple tekee kuitenkin suunnittelutyön itse (ja alihankkijoiden avustuksella, kuten kaikki muutkin). Tämän huomaa helposti avaamalla minkä tahansa modernin Applen tietokoneen ja vertaamalla sitä Do-it-yourself PC:hen.

Apple pyrkii käyttämään uusia mekaanisia rakennustapoja (esimerkiksi alumiinin käyttö), olemaan melko aggressiivinen turhien liitäntöjen osalta, ja tekemään tuotteita jotka sopivat sen imagoon. Esimerkiksi MacBook Air:ille tai Mac Minille ei löydy hirveästi yhtä hyvin tehtyjä kilpailijoita.

Toimintamalli ei loppuen lopuksi eroa juurikaan siitä miten joku HP tekee tuotteitaan, ei heilläkään ole omia PC-tehtaita. Kyse on enemmänkin siitä että Apple vetää raudassa enemmän naruista ja tekee enemmän omaa työtä kuin HP, jolle kelpaa alihankkijan ensimmäisenä esittämä muovikuori.

Hinnoissa on toki preemiota mutta esimerkiksi Macbook Air tai iMac 27" ovat ominaisuuksiin nähden järkevän hintaisia. 90-luku ei ole tullut takaisin.


Apple on lisenssisyistä myynyt MPEG2 kodekkia Quicktimeen pitkään. Se löytyy edelleen AppleStoresta myynnistä mutta uuden Quicktime:n myötä tuki on hiipunut. Liekö todellista kysyntää enää riittävästi.

Toisaalta miksi kaiken pitäisi tulla Applelta? Sen takia kun on iskostanut päähän ajatuksen että Apple on täysin suljettu ja kaikki tulee Cupertinosta? Sen MPEG2-tuen saa ostettua kaupasta kolmannen osapuolen sovelluksena hienosti. Kaupasta voi käydä ostamassa Blu-ray-aseman ja ostaa verkosta kolmannen osapuolen soitto-ohjelman. $18:lla saa Amazonista Griffin iFM radiovastaanottimen iPhoneen (iPhonessahan on FM radion rauta sisällä, antenni puuttuu -- Steve ei pitänyt ajatuksesta että radion käyttämiseen pitää olla kuulokkeet kiinni?).


Itse pidän Applen kutsumista markkinointiyhtiöksi turhan yksinkertaistettuna näkökulmana. Apple on edelleen niin ohjelmisto- kuin laitevalmistaja siinä missä sellaisia nykypäivänä on (harvalla on enää omia tehtaita) mutta Applella on markkinoiden selkein strategia siihen mikä Applen brändin ja tuotteiden yhteys pitää olla.


Petteri sanoo:

> >Power-PC-macit eivät käynnisty
> >Snow Leopardilla
>
> Nousisi melkoinen äläkkä, jos seuraava Windows > toimisi vain alle 3 vuotta vanhoilla koneilla.

Viiminen PowerPC Mac julkistettiin vuoden 2005 lokakuussa (PowerMac G5), tammikuussa 2006 alkoi intel-koneiden julkistukset.

Snow Leopard on elokuussa 2009 myyntiin tullut käyttöjärjestelmä.

Itselläni on Thinkpad kannettava kaapissa. Vanha mutta ei liian vanha käytettäväksi -- mutta en oleta että Windows 7 siinä toimisi kovinkaan hyvin, en edes yritä.


Moni tietotekniikkaan liittyvä perusajatus on nimenomaan ajatus, ei välttämättä koskaan toteutuva asia. Itse ennen iMaciin siirtymistä käytin vuosia erilaisia PowerMac -pöytäkoneita. En kertaakaan laittanut koneeseen minkäänlaista laajennuskorttia, ei ollut koskaan mitään tarvetta.

Todennäköisyys sille että normaalille käyttäjälle riittää perusliitännät tai että kun konetta pitäisi päivittää muistin ja kovalevyn lisäksi, kone on jo niin vanhentunut että koko laite on helpointa ja edullisinta uusia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>jokatapauksessa tuolloinkin
>prosessorit teki Motorola, ei
>Apple, ja Apple käytti kaupasta
>löytyviä komponentteja.

Apple ei tehnyt omia prosessoreita, mutta SUN kehitti oman Sparc-prosessorin, joka on edelleen tuotannossa. Applen koneissa oli alussa paljon pc-standardista poikkeavaa tekniikkaa, kuten valmis scsi-väylä, erilainen levykeasema jne. Näin Mac erottui laitteena selvästi PC:stä.

Kun sitten Apple siirtyi käyttämään pc-maailmasta tuttuja prosessoreita, usb-liitäntää, näytönohjainta jne. sen laitetekninen ero (paremmuus?) katosi ja oli vaara, että Applesta tulisi jatkossa vain softafirma, jonka ainoa ero PC:hen olisi oma käyttöjärjestelmä. Tässä mielessä Jobsin valitsema strategia ja digitaalisuuden ymmärtäminen oli ainoa järkevä vaihtoehto.

>Apple on lisenssisyistä myynyt
>MPEG2 kodekkia Quicktimeen
>pitkään. Se löytyy edelleen
>AppleStoresta myynnistä mutta

Kuitenkin Macissä on valmis mpeg-2-koodekki, koska sillä voi katsoa dvd-elokuvia? Ihmettelenkin, miksi dvd-levyt toimivat mutta tiedostot eivät.

>Toisaalta miksi kaiken pitäisi
>tulla Applelta? Sen takia kun on

Apple pyrkii tarjoamaan kaiken valmiina, koska muuten se joutuu samaan kurimukseen kuin PC-maailma. Jos Applessa ei ole Blu-ray-asemaa ja menet ostamaan sen kaupasta, joudut asentamaan ajureita ja muiden sovelluksia, ja olet samassa suossa kuin PC-käyttäjä.

>iPhoneen (iPhonessahan on FM
>radion rauta sisällä, antenni
>puuttuu -- Steve ei pitänyt
>ajatuksesta että radion
>käyttämiseen pitää olla
>kuulokkeet kiinni?).

Pikemminkin Steve ei pitänyt ajatuksesta, että asiakas kuuntelisi iPhonella ilmaista musiikkia.

>Itse pidän Applen kutsumista
>markkinointiyhtiöksi turhan
>yksinkertaistettuna näkökulmana.

Apple (ja Jobs) ovat loistavia markkinoijia, mutta se ei tietenkään ole koko totuus. Apple valitsi täysin vastakkaisen strategian kuin PC-maailma, siitä oli sekä etunsa että haittansa. Molemmille on kysyntä eikä voi sanoa, että jompi kumpi olisi selvästi parempi.

>perusliitännät tai että kun
>konetta pitäisi päivittää muistin
>ja kovalevyn lisäksi, kone on jo
>niin vanhentunut että koko laite
>on helpointa ja edullisinta uusia.

Tämä on epäilemättä hyvä bisnesstrategia (kuten kiinteä akkukin), mutta PC-puolella käytetään yleisesti >10 vuotta vanhoja koneita ja Windows XP:tä, joka täyttää juuri nyt kymmenen vuotta.

"Helpoin ja edullisin uusia" -vaihtoehto ei kelpaa tavalliselle kotikäyttäjälle eikä kaikille yrityksillekään.

Matti Rissanen kirjoitti...

iPadillekin löytyy Mactracker-softa, josta voi tarkistaa Applen tuotteiden tietoja ja julkaisuaikoja.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on Android. Puhelin. Hyvin henkilökohtainen laite kaikkine tekstiviesteineen, kalenterimerkintöineen, puhelinmuistioineen ja valokuvineen. En haluaisi että puhelimeni tiedot vuotaisivat ulkopuolisten nähtäviksi.

Google haluaa vahvasti siirtää käyttäjän henkilökohtaisia tietoja omaan pilvipalveluunsa. Ilman google-tiliä ei puhelimen synkronointi edes Exchangen kanssa onnistu. Vaikka olen pyrkinyt tarkkaavaisuuteen ettei mitään kaltentereja tai sähköposteja synkronoida Google-tilin kanssa niin silti olen epäileväinen liekö tietojani on tietämättäni levitetty jo jonnekin pilveen. Ja sehän on jo nähty ettei luotettavinkaan palvelu ole 100% luotettava. Jos luottokorttitietoja voi vuotaa maailmalle niin miksei omia sähköpostiviestejäsi esim. kilpailijan leipiin siirtymisestä. Uskoisin ettei nykyinen työnantajasi pitäisi jos tietäisi että olet työssäoloaikanasi hakenut muualta töitä vähintään kerran vuodessa. Vaikka vain testataksesi markkina-arvoasi niin silti...

Googlen-market palvelu on kätevä. Klikkaat vain haluamaasi sovellusta ja se asentuu puhelimeesi. Ainut että yksinkertainen liikennekameroista varoittava sovellus haluaa täyden internet-oikeuden sekä pääsyn puhelinmuistioosi?!? Ok, tiedän että itsepä luvan annan - jos annan - mutta mistäpä voin tietää onko nuo pyydetyt oikeudet oikeasti tarpeellisia.

Eikä tässä vielä kaikki. Puhelin löytää säännöllisesti kymmeniä päivityksiä sovelluksiin. Päivitykset voi asentaa helposti yhdellä klikkauksella. Kuka valvoo ettei hyvin toimiva rehellinen sovellus muuta strategiaansa ja käy myöhemmän päivityksen myötä keräämään puhelimesta henkilökohtaisia tietojani?

Olen yhä enemmän sillä kannalla että seuraava puhelimeni on luuri jossa voin hallita kaikkea. Sovelluskaupan KAIKKIen sovellusten on läpäistävä tarkka seula ja yksi jakelija vakuuttaa että sovellukset ovat luotettuja. Puhelimen käyttöjärjestelmä on rakennettu siten että saat hyvin tarkasti kontrolloitua mitä sovellukset pystyvät puhelimella tekemään.

Symbianin vanhat S60 versiot olivat suosittuja ilmaissovellusten alustoja. Jossain vaiheessa Symbian alkoi vaatia lisensointia jossa sovellus lähetettiin heille ja he tarkistuksen jälkeen antoivat lisenssin jolla sovelluksesta saatiin versio jonka pystyi asentamaan puhelimiin. Tämä tappoi monen ilmaissovelluksen kehityksen. Jo pelkkä mitätön parinsadan dollarin maksu oli monelle harrastelijalle liikaa. Ehkä seurauksena saatiin luotettavampia sovelluksia ja valvottua ettei puhelimeen kehitetä spywareja mutta...

Android on ehkä turhankin avoin. IPhone hieman parempi. Microsoftin linjasta en tiedä mutta toivottavasti tuovat käyttöjärjestelmästään markkinoille perusversion lisäksi ns. business-version jossa on kunnon tietoturva.

Tai, ehkä on siirryttävä siihen vanhaan konstiin eli arkaluontoisia tietoja ei välitetä muuten kuin puhelimitse tai kasvokkain. Kaikesta muusta taitaa jäädä jälki jonnekin päin internettiä - vaikka käyttäisi omaa yksityistä puhelintaan :/

Anonyymi kirjoitti...

"Applen koneissa oli alussa paljon pc-standardista poikkeavaa tekniikkaa, kuten valmis scsi-väylä, erilainen levykeasema jne. Näin Mac erottui laitteena selvästi PC:stä."

Apple käytti PC-koneista poikkeavaa tekniikkaa mutta esimerkiksi SCSI oli yleinen muissa tietokoneissa. Apple olikin monessa tilanteessa lähempänä ei-PC tietokoneita valinnoiltaan kuin PC:tä, toki tuohon aikaan Applellakin oli paljon omia ratkaisujaan (AppleTalk jne) mutta niin oli suurella osaa muitakin tietotekniikkavalmistajia.

Levykeasema oli kyllä mielestäni ihan sama Applella, toki levykkeen käyttämä formaatti oli eri.


Mutta kun miettii 90-luvun tietotekniikkaa niin ei siihen aikaan ollut "oikeaa" ja "väärää" samaan tapaan kuin tänäpäivänä. Mac-, Sun-, Apollo-, SGI-, jne. käyttäjän mielestä PC oli epästandardi -- ja päinvastoin. Monet oikeasti standardit ratkaisut kuten TCP/IP verkot tulivat PC-maailmaan jälkijunassa.

Toisaalta tuolla aikakaudella ei ole juurikaan mitään tekemistä 2000-luvun Apple-maailman kanssa.


PS. Jäi käsitys että et ole vuosiin käyttänyt Mac-koneita? Käy hakemassa kaupasta Macbook Air, asenna siihen sekä OS X että Windows 7 rinnakkain, tutustu, saatat yllättyä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Apple käytti PC-koneista
>poikkeavaa tekniikkaa mutta
>esimerkiksi SCSI oli yleinen

Joo, totta. Samoin Firewire.

Appletalk oli aikoinaan edistyksellinen, mutta markkinat lähtivät kuitenkin toiseen suuntaan (saman sai huomata IBM omalla Token-Ring-tekniikallaan).

>Levykeasema oli kyllä mielestäni
>ihan sama Applella, toki
>levykkeen käyttämä formaatti
>oli eri.

Apple taisi ottaa ensimmäisenä 3,5-tuumaiset levykkeet käyttöön, mutta järjestelmän keksijä oli joku muu (en tiedä, kuka). Pc-maailma seurasi 3 vuotta myöhemmin perässä.

>Toisaalta tuolla aikakaudella
>ei ole juurikaan mitään
>tekemistä 2000-luvun Apple-
>maailman kanssa.

Ei, sillä 1980/90-luvuilla oli tärkeintä kehittää hyvää tekniikkaa, 2000-luvulla oli tärkeintä että tekniikka oli samaa kuin muilla. Avoimuuden ja standardin asema korostui.

>PS. Jäi käsitys että et ole
>vuosiin käyttänyt Mac-koneita?
>Käy hakemassa kaupasta Macbook
>Air, asenna siihen sekä OS X että
>Windows 7 rinnakkain, tutustu,
>saatat yllättyä.

Yllätyinkin: OS X käyttöliittymä on jäänyt todella kauaksi Windowsista. Ja Mac-sovellukset toimivat edelleen koko ruudulla -- tämä oli tarpeen 9" kottaraispöntössä, mutta 24" isoilla näytöillä vaikutelma on kömpelö.

Nimenomaan käyttöliittymä on se, jossa Mac on jäänyt jälkeen Windowsista. Sen sijaan Macin tekninen toimivuus (etenkin kannettavissa) on edelleen mainio ja ylittää selvästi PC:n.

Ehkä vanha painolasti rasittaa myös Mac-koneita? Olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaisen tietokoneen Apple tekisi nyt, jos kehitys olisi mennyt toisin päin ja Apple lähtisi markkinoille nyt tyhjältä pöydältä.

Olisiko ero yhtä suuri kuin iPhonessa ja iPadissä, jotka loistavat omissa kategorioissaan?

Matti Rissanen kirjoitti...

"Ja Mac-sovellukset toimivat edelleen koko ruudulla -- tämä oli tarpeen 9" kottaraispöntössä, mutta 24" isoilla näytöillä vaikutelma on kömpelö."

Kyllä softat toimivat muutenkin kuin kokoruututilassa, taitaa osaamisesi olla rajoittunutta tai asenteellista Maceista.

matti

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

The polarized lenses in the fishing sun glasses made by Hobie take care of this problem for you. http://www.latestbagsdesign.com/ mvanxwz [url=http://www.cheapbagswholesalesd.com/]moncler jackets[/url] aqqeoli [url=http://www.fashionjacketsonline.com/]chanel bags[/url]

Anonyymi kirjoitti...

The printed pattern, inlaid with fashion and accessories simple outline Xiangyingchengqu the. [url=http://www.hairstraightenerll.com/]ghd straightener[/url] The lace overbodice will be sew into the gown on one side, and will wrap over the bodice support and fasten on the other side with hooks, just under the edge of the over robe. [url=http://www.northfacejacketswholesalese.com/]the north face outlet[/url] Surprisingly, the word 'bikini' doesn't apply merely to be able to women's swimwear. [url=http://www.fashionwinterbootss.com/]ugg boots cheap[/url] Brands like L from Spain, Ethos and Adamah Stein from France, Steinwidder or Milch from Austria, Isabell de Hillerin and Kaethe Maerz from Germany, Redesign the World from Italy, Elementum and Intoxica from Holland, Reet Aus from Estonia, or Visim and The Reracs from Japan are the proof that there is so much more going on than what is visible in London. [url=http://www.cheapnorthfacejacketsab.com/]north face jackets[/url] Regent , Frederick,Marryland .

Anonyymi kirjoitti...

Held inside the historic Junior League house on the Upper East Side, the fete was one not to be missed. [url=http://www.fashionwinterbootss.com/]ugg boots sale[/url] You can be classy and sexy at the same time. [url=http://www.cheapnorthfacejacketsab.com/]http://www.cheapnorthfacejacketsab.com[/url] This wasn't street photography by any means, which is normally associated with more covert practices and an eye towards moments, juxtapositions and compositions.. [url=http://www.besthairstraightenersx.com/]cheap ghd australia[/url] It also has a few more interesting little scenes like short little talking parts, but there are too many little talking parts and sometimes they are too long.. [url=http://www.fashionwinterbootss.com/]cheap ugg boots[/url] To start the ball rolling, consumers can indicate on the website what their desired product is.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rfg viagra,viagra , cialis generic ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

eh viagrasamplesegs.com,viagra , cialis ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

srg viagra,viagra generic , cialis ,cialis
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.