lauantai 6. elokuuta 2011

Ihanat naiset marssilla

Tänään 6.8.2011 järjestetty lutkamarssi keräsi tuhansia osallistujia, joukossa muutamia miehiäkin.

Lutkamarssit saivat alkunsa kun kanadalainen poliisi kehotti naisia välttämään liian paljastavaa ja provosoivaa pukeutumista. Marssien tarkoituksena on muistuttaa siitä, että jokaisella on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen -- pukeutumisesta riippumatta.

Siitä on helppo olla samaa mieltä. Muussa käyttäytymisessä kannattaa aina säilyttää oma maalaisjärki. Tilastojen mukaan useimmiten väkivallan kohteeksi valikoituu mies, joka liikkuu yöaikaan vaarallisilla alueilla. Humalassa pankkiautomaatilla toikkarointi lisää riskin moninkertaiseksi, vaikkei olekaan riittävä perustelu ryöstölle.

Itseäni ilahdutti marssijoiden rohkea asenne. Oli lupa pukeutua näyttävästi ja tarkoituksellisen provosoivasti. Kylttien tekstit antoivat roisisti takaisin: "I still get more pussy than you", "Oma rasia - oma asia" ja "Jos haluan munaa, pyydän sitä".

Erikoisin kyltti sanoi "Ecto gammat". Sen kantaja oli pukeutunut Leeloksi Viides elementti -elokuvasta, jossa teksti tarkoitti avaruusolentojen kielellä "älä koske ilman lupaa". Harvoin on mielenosoituksessa nähty avaruusolentojen kieltä.

Jos netin keskustelupalstoihin olisi luottamista, marssi oli turha, sillä suomalaismiehistä on äkkiä tullut todellisia gentelemanneja. Rangaistuksia pedofiliasta ja raiskauksista vaaditaan kiristettäväksi. Kirjoitusten perusteella kaikki kohtelevat lapsia ja naisia tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Mutta ne maahanmuuttajat...

Vaikkei sadekuuroihin puhjennut taivas suosinutkaan valokuvausta, asian harrastajat saivat vuoden neljännen vappunsa (laskin aiemmin väärin, koska unohdin kesäkuun alussa Helsingissä järjestetyn sambakarnevaalin). Omia kuviani on sivulla https://picasaweb.google.com/petterij/Lutkamarssi2011#

Kadun varrella tuntui olevan valtavasti kameroita. Niitä oli myös marssijoilla itsellään. Kulkueesta otettiin varmasti kymmeniä, ellei satoja tuhansia valokuvia. Se tuottaa uuden ilmiön: kulkueessa näytetyt kyltit tallentuvat tuhansiin kuviin, joista ne näkyvät katsojille vielä vuosienkin päästä. Internet ja perinteiset tiedotusvälineet levittävät kuviensa kautta iskulauseet koko Suomeen.

Joskus väitetään, että perinteiset mielenosoitukset häviävät nettivaikuttamisen ja sosiaalisen median myötä. Käykö sittenkin päinvastoin? Netti ja digikuvaus tekevät perinteisestä mielenosoituksesta entistä tehokkaamman.

Siksi iskulauseet kannattaa laatia huolella ja tehdä kylteistä isot sekä visuaalisesti miellyttävät.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saispa nähdä niistä kaikista kuvista tehdyn 3d kollaasin

Pekka Vaartela kirjoitti...

Valitettavasti en voi olla yltiöpositiivinen tässä asiassa. Oikeus on yhteiskunnan idealistinen malli eikä toteudu missään täydellisesti. Miksi naiset näkevät tuntikausien vaivan laittaessaan itseään mahdollisimman houkutteleviksi saadakseen miesten huomion aikaiseksi. Ja sitten kun karpaasit on juoneet itsensä syyntakeettomiksi ihmetellään miesten oikeustajun puutetta. Haloo.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Huomiota halutaan, ei itsemääräämisoikeuden loukkaamista. Sitä kai miehetkin haluavat hankkiessaan kalliin auton.

Varsinaiset raiskaajat tuskin ovat humalassa.

Anonyymi kirjoitti...

Pekka, en nyt voi muuta sanoa, kuin että mene hoitoon hyvä mies. Se että ihminen ei pysty impulseja vastustamaan ei selity juomisella.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Kas, lutkamarssi ;=). Tässä on selvästi sellainen telepaattinen ilmiö; eilen ajattelinkin kysyä, eikö Petteri kuvaa lutkamarssia, kun värikkäistä Pride-kulkueistakin valokuvauksen harrastajalla riittää iloa, mutta unohtui kun tuli muuta tekemistä.

Vaikka itse asiasta me kaikki lienemme samaa mieltä, kertoi tuo kanadalaispoliisi vain tosiasiat. Ei niiden kieltäminen tätä raadollista maailmaa muuta, ikävä kyllä. Jos nainen pukeutuu lutkaksi, häntä kohdellaan lutkana.

Ei missään nimessä hyväksyä, mutta jossain mielessä ymmärtää voi myös miehiä, jotka tulevat maista, joissa naiset on puettu säkkiin päästä varpaisiin, ettei paljaan kantapään vilahtaminen saata intohimoja kuohahtamaan yli äyräiden. Mutta, opittava niidenkin on, maassa maan tavalla.

Ja toisena faktana, pidettiin siitä tai ei, pohjoismaisilla naisilla on tietty maine etelän maissa, joissa esiäitimme kahdessa sukupolvessa etelänmatkailun alettua saivat viisikirjaimisen lisänimensä. Ja olihan meno vallan hurjaa, sen muistaa jokainen "seiväsmatkailija" ja kiimaisia kuuskymppisiä eukkoja pakoon juosseet espanjalaiset bussikuskit, manuelit. Naiset huolestuivat kovin, kun miehet aloittivat Bangkokin matkailun,miksihän, eikös nekin menneet "raunioita katsomaan" ?

Kuvaavaa ilmiölle oli eräs tapaus, jossa kirjoittaja tuli perheen naisväen kanssa taksilla New Yorkin LaGuardiasta Kennedyyn. Suhari, yönmusta väliamerikkalainen virnisteli koko matkan ja sanoi, että pohjoismaiset naiset kuulemma ovat "easy". Teki mieli tunkea kääpä lähimpään viemärikaivoon, mutta oli kiire koneelle ja se olisi aiheuttanut ikävää matkan viivästystä, joten piti malttaa mieli ja purra hammasta.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Ikävää, ettei pääse enää mukaan tuonne nk. Uuden Suomen laajempaan keskusteluun, olisi paljon asiaa mm. salaliitoista, kun Huusko bänni ikiajoiksi kritisoituani uusnatsipuolue IPU:n kirjoittajaa Riikka Söyringiä hömpästään. Niin bänni myös puolueen pää-äänenkannattaja, Magneettimedian omistaja kauppias Kärkkäinen, vaikka ensin pyysi kolumnistiksi (kirjoitinkin kymmenkunta), kun en osannut arvostaa lähettämiään kirjoituksia juutalaisten loputtomasta pahuudesta ja linkkejään Radio Islamin sivuille.

Sanavapaus ei maassa ole juuri kurssissa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>muuta, ikävä kyllä. Jos nainen
>pukeutuu lutkaksi, häntä
>kohdellaan lutkana.

Lutkallakin on silti ihmisoikeudet ts. raiskata ei saa.

>joissa esiäitimme kahdessa
>sukupolvessa etelänmatkailun
>alettua saivat viisikirjaimisen
>lisänimensä.

Eiköhän tuo nimitys ole sentään pikkuisen vanhempi kuin etelänmatkailu.

Eurooppalaiset ovat kuitenkin suhteellisen samanarvoisia ja kulttuuritausta on yhteinen. Thaimaassa tilanne on ihan toinen, monet näyttävätkin lapsilta länsimaisten miesten käsipuolessa. Ei niitä oikein voi verrata, eikä vertailussa mitään mieltä olekaan.

>Sanavapaus ei maassa ole juuri
>kurssissa.

Miten niin? Uusisuomi-palvelullakin on sananvapautensa. He saavat ihan vapaasti päättää, kuka heidän osoitteensa alla kirjoittaa. Jos eivät julkaise sinun tekstejäsi (mihin heillä on täysi oikeus), se johtunee enemmänkin ilmaisutavastasi kuin sen asiasisällöstä.

Sananvapaus on varmaankin eniten väärinymmärretty perusoikeus.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

"Lutkallakin on silti ihmisoikeudet ts. raiskata ei saa".

KERROIN VAIN TOSIASIAN, EIHÄN SE KATOA LAITTAMALLA PÄÄ PENSAASEEN JA SANOMALLA, "EI SAA".

"Eiköhän tuo nimitys ole sentään pikkuisen vanhempi kuin etelänmatkailu".

RYHMÄNÄ SUOMALAISIIN NAISIIN KOHDISTUNEENA?

"Eurooppalaiset ovat kuitenkin suhteellisen samanarvoisia ja kulttuuritausta on yhteinen. Thaimaassa tilanne on ihan toinen, monet näyttävätkin lapsilta länsimaisten miesten käsipuolessa. Ei niitä oikein voi verrata, eikä vertailussa mitään mieltä olekaan".

VÄLIMEREN RANTAPOJAT NÄYTTÄVÄT YHTÄ LAPSILTA VIISIKYMPPISEN PEDOFIILIAKAN KÄSIPUOLESSA.NYT UUSIN METSÄSTYSMAANSA ON GAMBIA, SIELLÄ EI TÖRMÄÄ NIIN HELPOSTI TUTTUIHIN KUIN KANARIALLA.


"Miten niin? Uusisuomi-palvelullakin on sananvapautensa. He saavat ihan vapaasti päättää, kuka heidän osoitteensa alla kirjoittaa. Jos eivät julkaise sinun tekstejäsi (mihin heillä on täysi oikeus), se johtunee enemmänkin ilmaisutavastasi kuin sen asiasisällöstä.

Sananvapaus on varmaankin eniten väärinymmärretty perusoikeus".

KAIKELLA KUNNIOITUKSELLA, SINULLA ON KIINALAINEN KÄSITYS SANANVAPAUDESTA, "ON OIKEUS OLLA JULKAISEMATTA". MUTTA, EHKÄPÄ SANON ASIOITA LIIAN SUORAAN, ILMAN HERRASVÄEN KUORRUTUSTA?

HUHUTAAN MUUTEN, ETTÄ MM-LEHTI OLISI EHDOLLA SKEPSIKSEN "VUODEN HUUHAA"-PALKINNOLLE, MIKÄ LIENEE US:N SIJOITUS ;=)?

Pekka Potka kirjoitti...

Keskustelu vierähti tuossa sananvapauteen. Olen ihmetellyt viime aikoina miten sananvapaus on saanut omituisen rajattoman sanomisen vapauden merkityksen. Sananvapaus on kuitenkin vain yksi perusoikeuksista ja sellaisena suhteellinen omiin ja kanssaihmisten muihin perusoikeuksiin. Ajalla ennen internetiä pidettiin aivan normaalina käytäntönä sitä, että lehdet eivät julkaisseet linjastaan liiaksi poikkeavia kirjoituksia edes mielipidesivuilla. Ja jos julkaisivat, ohessa oli vastine. Nykyisenkaltainen, netin keskustelupalstat täyttävä törky jäi julkaisematta.

Selvennyksen vuoksi sanon, että en kaipaa sensuuria vaan suhteellisuudentajua.

Lutkamarssiin liittyy siihenkin omituinen harhakäsitys. Tuskinpa juuri kukaan marssijoista haluaa pukeutua lutkaksi normaalielämässä. Alkuperäinen englanninkielinen nimitys Slut Walk sisältää merkityksiä, jotka eivät valitettavasti välity mukana sanassa Lutkamarssissa. Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on mielestäni paljon suurempi oikeus kuin sanomisen oikeus.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

"Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on mielestäni paljon suurempi oikeus kuin sanomisen oikeus" (Pekka Potka)

Totta kai on, eihän kukaan näitä olekaan rinnastanut ja vaatinut, että lutkaksi pukeutuneen naisen saa raiskata? Mutta sananvapautta on saada sanoa, että tällainen semanttinen sievistely on hyödytöntä, jos lutkaksi pukeutunut nainen yömyöhällä sivukadulla joutuu ahdistelluksi.

Vanhanaikainen järki kuitenkin lienee edelleen arvossaan,ei järjissään oleva mieskään tuonne ihan terveessä väkivallan uhan pelossaan tuppaa.

Niin kummallista kuin se onkin, Venäjällä kommunismin aikana saattoi liikkua yömyöhään missä vain suurkaupungissa ilman pelkoa, kokemusta on mm. Murmanskista ja Bakusta. Otetaan tämä nyt sitten miten vain, en ole kommunismin kannattaja, pikemminkin päinvastoin,mutta tässä on taas tosiasia, sama mitä mieltä siitä olen tai olet.

Myös Japanissa ja mm. Tokiossa kuulemma saa liikkua pelotta yöllä ja omat kokemukset mm. Tokion Shinjukusta (pilvenpiirtäjien alue ydinkeskustassa) ja Kiotosta tukevat tätä. En nyt tätä väärinymmärrysten pelossa haluaisi lisätä, mutta Japanissa on erittäin vähän muiden kulttuurien väkeä.

Pekka Potka kirjoitti...

Suomea taidettiin joskus verrata Japaniin, mutta itse ainakin Tokiossa ollessani en kokenut japanilaisten omaksuneen suomalaista kulttuuria. Tokion yössä kulkemien ei tuntunut vaaralliselta mutta eivätpä ihmiset, ympäristö ja toimintakulttuuri kovin helsinkiläiseltäkään tuntuneet. Ymmärrän toki mitä haluat rivien välissä sanoa muista kulttuureista. Silti tämän vuoden keväänä arabimaiden mellakoiden aikaan Ammanin yössäkään vaimoni kanssa ei tuntunut vaaralliselta vaikka kaikki ympärillä olivatkin niitä, joiden uskontoa en tässä haluaisi väärinymmärrysten pelossa sanoa. Ainoa varsinainen kulttuurinen törmäys oli ihan Jordanian eteläosassa lähellä Saudi-Arabian rajaa, kun pikkuhotellin beduiiniomistaja pyysi, että emme avaisi viinipulloa siinä julkisesti vaan nauttisimme siitä huoneessamme.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

No eihän ne nyt tietenkään siellä omissa maissaan ryhdy raiskaamaan, sehän on islamin lain mukaan pää poikki! Onko se lieventävä asianhaara, että uhri on länsimainen uskoton koira ja provosoivasti pukeutunut, en tiedä. Täällä ei juuri muuta tule kuin pään taputus ja "ymmärtäjien" tukiryhmä,uhri syyllistetään.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

"Miten niin? Uusisuomi-palvelullakin on sananvapautensa. He saavat ihan vapaasti päättää, kuka heidän osoitteensa alla kirjoittaa. Jos eivät julkaise sinun tekstejäsi (mihin heillä on täysi oikeus), se johtunee enemmänkin ilmaisutavastasi kuin sen asiasisällöstä" (Petteri)

Tuosta Uudesta Suomesta vielä; on toki oikeus bänniä ihan kenet vain, mutta ei anna hyvää kuvaa lehdestä, jos se bännii syytä kertomatta ja tuolla hetkellä minulla jopa ei ollut siellä yhtään ainutta topikkia. Kysyin syytä kahteenkin otteeseen päätoimittaja Huuskolta, mutta en saanut mitään vastausta. Kirjoitukseni nousivat useimmiten suosituimpien joukkoon, ehkäpä siinä olikin syytä riittämiin!

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Hieman off-topikkina:

Tiesittekö jo, että EU aikoo kieltää sanat "äiti" ja "isä" sukupuolivähemmistöjä loukkaavina?
Tilalle sallituiksi sanoiksi tulevat "vanhempi 1" ja "vanhempi 2".

Orwellania etenee nopeammin kuin uskoinkaan ja "newspeak" tulee, milloin saamme EU:n ajatuspoliisin?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hannu, nyt lopetat niiden hörhösivujen lukemisen netistä! Kukaan ei kiellä äiti- ja isä-sanojen käyttämistä.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Olet osin oikeassa, "hörhösivuiltahan" tuo, Magneettimedian päätoimittaja Anne Ukkosen pääkirjoituksesta uusimmassa aviisissa ;=).

Mietin minäkin, mahtoiko olla peräti mätäkuun juttu?

Mutta äläs vielä sano, johan meillä on leegio kiellettyjä n-alkuisia, h-alkuisia ja niin edelleen sanoja?

Ettei kaikkea hörhöä tarvitsisi etsiä kaukaa, perustin omat hörhösivut vakavien oheen:


http://totuusontuollajossain.blogspot.com

Enjoy ;=)!


(Linkki myös ilmastoblogistani, johon linkki nimestäni täällä)